3 x recepten voor gezonde juices en smoothies

Mijn slowjuicer en blender stonden al een tijdje te verstoffen, zo jammer! Ik vind het hartstikke leuk om allemaal verse producten in huis te halen voor groentesap en fruitsmoothies. Het maken en opdrinken ervan vind ik ook leuk. Het enige probleem is het schoonmaken van het apparaat, dat staat mij altijd zo tegen. Maar ik heb die dingen natuurlijk niet voor niets in huis, dus het werd tijd om ze weer te voorschijn te halen! De afgelopen week maakte ik deze gezonde juices en smoothies:

smoothie en juice recepten

chocolade smoothie

1. Chocoladesmoothie

Net chocolademelk! Met een beetje fantasie. Voeg er extra fruit aan toe voor extra vitamientjes. In plaats van banaan kan je ook een avocado gebruiken. Dit is voor ongeveer 1 groot glas:

 • Scheutje plantaardige melk (bijv. rijst/kokosmelk, notenmelk of sojamelk)
 • 1 banaan
 • 2 eetlepels raw cacaopoeder
 • 1 theelepel honing / agavesiroop
 • 1 eetlepel raw cacaonibs (ter garnering)

Tip: Als fruit niet in het seizoen is (bijvoorbeeld aardbeien in de winter), kan je het beste voor fruit uit de diepvries gaan. Bonustip: Om je smoothie voedzamer te maken kan je er wat havermout aan toevoegen.

groen sap recept

2. Groen sap

Mmm.. Vers groen sap is mijn favoriet! Lekker fris, het liefst een beetje zuur. Mijn lievelingsrecept is met bleekselderij, limoen, appel, komkommer en munt. Ik maakte net een soortgelijk recept met de volgende ingrediënten en die werd ook erg lekker. Deze hoeveelheden zijn voor ongeveer 1 liter sap:

 • 6 stengels bleekselderij
 • 2 komkommers
 • 1/2 krop ijsbergsla
 • 1/2 citroen (zonder schil)
 • 1 groene appel

Tip: gebruik het liefst biologische ingrediënten, vooral voor producten die erom bekend staan veel gif te bevatten (bijvoorbeeld bleekselderij) waardoor de biologische variant een beter alternatief is.

bietensap recept

3. Bietensap

Een tweede favoriet is bietensap. De kleur is zo mooi en ik vind het echt heel erg lekker! Steve snapt daar overigens niets van, die walgt van bietjes. Als je bietjes wèl lekker vindt dan ben je ook vast fan van deze juice. Je maakt hem door de volgende ingrediënten te juicen, deze hoeveelheden zijn voor ongeveer 2 glazen:

 • 2 verse rode bieten, goed schoongemaakt of geschild (en niet gekookt dus)
 • 1 groene appel
 • 1 komkommer
 • 1 kleine zoete bataat (of 1/2 grote)
 • 1/4 citroen (zonder schil)

Tip: Als je een sapje maakt met een slowjuicer, meer groenten dan fruit gebruikt (i.v.m. suikers) en het goed luchtdicht afsluit in een pot of fles, is je sapje tot 2 dagen houdbaar in de koelkast. Maar het lekkerst is het natuurlijk om het meteen op te drinken.

versapers_sinaasappelsap

Op zoek naar een blender of sapcentrifuge? Deze zijn onder andere in de webshop OTTO.nl te koop. Zelf heb ik een keukenmachine van Philips waar een blenderopzetstuk bij zit (deze) en een Versapers slowjuicer (niet te koop bij OTTO helaas). Over beide keukenapparaten ben ik erg tevreden!

Wat is jouw favoriete juice of smoothie? Of eet je liever gewoon een appel?

afb

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

39 reacties op “3 x recepten voor gezonde juices en smoothies

 1. Dina schreef:

  Eigenlijk moet ik een beetje van janken van je blogpost.

  NIet om jou of zo hoor, maar mij verrekte dure slowjuicer staat al eeuwen in de kast. HUILEN.. Vanmiddag haal ik ‘m er weer uit.

  | Reageer op deze reactie
  1. Desi schreef:

   Die van mij staat ook te verstoffen helaas. Maar deze recepten klinken wel heel lekker! Die cacao shake maak ik soms in de blender, de rest kende ik nog niet. Ik ga mijn slowjuicer toch maar van zolder halen denk ik

   | Reageer op deze reactie
   1. iris schreef:

    Stom hè? Ik heb/had precies hetzelfde hoor. Ik denk dat ik maar gewoon iemand in moet huren die voor mij dagelijks sapjes maakt en het apparaat weer schoonmaakt 😉

    | Reageer op deze reactie
 2. Hedwig schreef:

  Oh dat klinkt allemaal zo lekker! Vooral die chocoladesmoothie, hmm. Ik heb helaas geen slowjuicer, en een zoete bataat in de blender zal niet zo makkelijk gaan, maar het groene sapje moet wel lukken!

  | Reageer op deze reactie
 3. Bente schreef:

  Haha, hier nog een bietjeswalger! ik had laatst weer een paar bietjes in mijn slowjuicer gegooid maar die muffe aarde lucht/smaak is alles overheerdend. Dus ondanks de prachtige kleur ook niet aan mij besteed!

  | Reageer op deze reactie
 4. Manon schreef:

  Die chocolade lijkt me toch het lekkerst, bij mij moet er eigenlijk altijd banaan in zitten om de smoothie lekker te maken, onzin natuurlijk maar die lukken bij mij altijd het beste. Die met bietjes ga ik ook eens maken voor mezelf want dat lijkt me ook wel wat!

  | Reageer op deze reactie
 5. hani schreef:

  dat groene sapje is ook mijn favoriet!! (met spinazie ipv munt). hou je van gember? dat doe ik er ook altijd bij, maakt het echt af 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Mm goed idee! Ik had zelfs nog gember in huis, maar helemaal niet aan gedacht. Ik maak wel eens sinaasappel/wortel/gember sap, dat is ook echt lekker!

   | Reageer op deze reactie
   1. hani schreef:

    Mmh klinkt ook lekker 🙂 gember rules! ook al gewoon met appelsap. laat ons er een zomer (nou lente) vol sapjes van maken!
    nog een stiekeme tip: ik ga vaak door de menu’s van die dure juicebars (die dan 7€ vragen voor een juice), en maak ze gewoon met dezelfde ingredienten na :p Beetje zoeken naar de verhoudingen maar cheap ass gewijs: bingo 🙂

    | Reageer op deze reactie
 6. Danielle schreef:

  Ohh lekker! Mijn favo smoothie is:

  – Baby spinazie
  – Banaan
  – Aardbeien & doosje superfruit van AH
  – Venkel

  die venkel maakt het echt helemaal af, heerlijk!

  | Reageer op deze reactie
 7. Anne schreef:

  Chocolade smoothie <3! Klinkt echt perfect en als ik naar de ingrediënten kijk moet dat ook wel lukken met mijn Hema-blender, toch? 🙂

  | Reageer op deze reactie
 8. Kimberley schreef:

  Die chocoladesmoothie lijkt me wel wat! Ik moet eerlijk toegeven dat ik nog steeds een beetje bibber van groene smoothies, haha. Geef me tijd, ik kom er wel… Brrrr.

  | Reageer op deze reactie
 9. Evy schreef:

  Het ziet er allemaal zo lekker uit! Ik ga een van de sapjes zeker proberen te maken!
  xxx

  | Reageer op deze reactie
 10. Mirjam schreef:

  Ik heb een blender en keukenmachine.. Een mix van banaan, kiwi, cranberry’s, spinazie en bietensap vind ik lekker 🙂 Of iets met mango en kiwi! schoonmaken doe ik door wat warm water en afwasmiddel in de blender te doen en hem even aan te zetten 😉

  | Reageer op deze reactie
 11. annouska schreef:

  Oeh wat een heerlijke sapjes!!! Ik heb trouwens ook die viva machine, alleen een iets simpelere waardoor ik geen sinaasappelpers heb 🙁

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ah wat jammer! Ik heb namelijk wel die sinaasappelpers maar die gebruik ik nooit omdat ik al een slowjuicer heb. Is jouw machine verder hetzelfde als die van mij? Anders mag je dat opzetstuk van mij wel hebben als die ook op die van jou past. Ik hoor het wel!

   | Reageer op deze reactie
 12. Ik maak iedere dag een smootie, heerlijk! Geen ingewikkeld gedoe met superfoods en zo hoor, maar gewoon bergje fruit en in en klaar… En schoonmaken lastig? Ik spoel ‘m gewoon om onder de kraan en klaar…
  Hmmm, ik voel me ineens heel gemakzuchtig…

  | Reageer op deze reactie
 13. Sabrina schreef:

  Ah dat klinkt lekkeerr! Ik moet echt vaker smoothies maken, een tijdje geleden deed ik het bijna elke dag maar nu niet zo veel meer! Die chocoladesmoothie klinkt echt geweldig (:

  | Reageer op deze reactie
 14. Yvon schreef:

  Hier moet ik die juicer ook maar weer eens aanzwengelen! Maar dat schoonmaken inderdaad… Dat is echt een karwei waar ik niets aan vind. Zeker niet wanneer ik bleekselderij heb gebruikt. Rot spul 😉

  En bietjessap, ook heerlijk met wortel & gember.

  | Reageer op deze reactie
 15. Anna schreef:

  Wat goed dat je ze weer tevoorschijn gehaald hebt :)! Ik snap het best hoor, dat je opziet tegen het schoonmaken. Maar goed, weegt het drinken van fijne sapjes niet op tegen schoonmaken? Bietensap heb ik nog nooit gehad, dat moet ik eens proberen!

  | Reageer op deze reactie
 16. Anti schreef:

  Het klinkt een beetje gek misschien maar gekookte knolselderij is ook echt heel erg lekker in een smoothie, samen met wat wortel, gember en appel en je hebt echt een heerlijk zoet en verrassend sapje!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Wat een grappige tip, daar was ik zelf nooit opgekomen. Leuk!

   | Reageer op deze reactie
 17. Deisy schreef:

  Ik heb afgelopen week een slowjuicer gekocht, dus dit artikel komt als geroepen. Mijn blender gebruik ik trouwens wel trouw iedere dag (voor mijn groene smoothies) dus ben wel beetje trots op mezelf daarover haha 😉 Ik heb ook weleens een smoothie met bleekselderij geprobeerd, maar dat vond ik echt niet weg te drinken (vind de bleekselderij best wel overheersend en ik vind het nou niet echt lekkere smaak hebben) dus dat is wel heel erg jammer. Mijn favoriet blijft dan toch echt wel de spinazie 🙂 X

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ik vind bleekselderij in een smoothie ook écht niet lekker. Ik denk omdat er dan veel te veel vezels en vocht in de smoothie komen, ofzo? Maar in een sapje vind ik het juist heel lekker! 😀

   | Reageer op deze reactie
 18. Rianne schreef:

  Ik hou niet zo van chocola in m’n drinken (niemand snapt dit volgens mij haha), maar sapje 2 & 3 lijken me wel heel lekker! Ik had nog een vraagje: met welk programma voeg jij tekst en leuke pijltjes toe aan je foto’s? Ziet er zo leuk uit namelijk! 😀

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Gewoon met Photoshop! De tekst is in lettertype Brain Flower en de pijltjes teken ik met mijn tekentablet.

   | Reageer op deze reactie
 19. Karlijn schreef:

  Brrrr, bietjessap. Ik heb het een keer gemaakt en volgens mij waren de bietjes niet helemaal goed schoon, want er zat een verdacht grondsmaakje aan het sapje :’)

  | Reageer op deze reactie
 20. Madeleine schreef:

  Ziet er allemaal zo lekker uit! Ik drink zelf vaak een groene smoothie met bladspinazie en stukjes mango en bosbessen. Die met chocolade ga ik binnenkort proberen, dayum!

  | Reageer op deze reactie
 21. Esther schreef:

  Oeeeh de chocoladesmoothie/milkshake ^^ ik heb er kokosrasp aan toegevoegd 😀 vloeibare bounty ^^

  | Reageer op deze reactie
 22. Marlijn schreef:

  Ziet er mooi uit en ze zijn zeker gezond! Ik heb zelf geen slowjuicer maar ik geloof dat dat nog meer werk is dan een blender oid schoon te maken. Ik denk dat het een gewoonte moet worden om elke dag/week zoiets te maken.. ik maak ze in elk geval nooit want ik vind het dus teveel werk en ook weer niet zooo lekker 😀

  | Reageer op deze reactie
 23. Femke schreef:

  Wat een toepasselijke post! Sinds kort met ik helemaal into de smoothies-for-breakfast. Snel, lekker, vullend en makkelijk vegan te maken (daar had ik de meeste moeite mee, het veganizen van mijn ontbijt). Mijn favoriet is kiwi-banaan of mango-kokos! 🙂

  | Reageer op deze reactie
Back to Top