3 x recepten voor gezonde juices en smoothies

Mijn slowjuicer en blender stonden al een tijdje te verstoffen, zo jammer! Ik vind het hartstikke leuk om allemaal verse producten in huis te halen voor groentesap en fruitsmoothies. Het maken en opdrinken ervan vind ik ook leuk. Het enige probleem is het schoonmaken van het apparaat, dat staat mij altijd zo tegen. Maar ik heb die dingen natuurlijk niet voor niets in huis, dus het werd tijd om ze weer te voorschijn te halen! De afgelopen week maakte ik deze gezonde juices en smoothies:

smoothie en juice recepten

chocolade smoothie

1. Chocoladesmoothie

Net chocolademelk! Met een beetje fantasie. Voeg er extra fruit aan toe voor extra vitamientjes. In plaats van banaan kan je ook een avocado gebruiken. Dit is voor ongeveer 1 groot glas:

 • Scheutje plantaardige melk (bijv. rijst/kokosmelk, notenmelk of sojamelk)
 • 1 banaan
 • 2 eetlepels raw cacaopoeder
 • 1 theelepel honing / agavesiroop
 • 1 eetlepel raw cacaonibs (ter garnering)

Tip: Als fruit niet in het seizoen is (bijvoorbeeld aardbeien in de winter), kan je het beste voor fruit uit de diepvries gaan. Bonustip: Om je smoothie voedzamer te maken kan je er wat havermout aan toevoegen.

groen sap recept

2. Groen sap

Mmm.. Vers groen sap is mijn favoriet! Lekker fris, het liefst een beetje zuur. Mijn lievelingsrecept is met bleekselderij, limoen, appel, komkommer en munt. Ik maakte net een soortgelijk recept met de volgende ingrediënten en die werd ook erg lekker. Deze hoeveelheden zijn voor ongeveer 1 liter sap:

 • 6 stengels bleekselderij
 • 2 komkommers
 • 1/2 krop ijsbergsla
 • 1/2 citroen (zonder schil)
 • 1 groene appel

Tip: gebruik het liefst biologische ingrediënten, vooral voor producten die erom bekend staan veel gif te bevatten (bijvoorbeeld bleekselderij) waardoor de biologische variant een beter alternatief is.

bietensap recept

3. Bietensap

Een tweede favoriet is bietensap. De kleur is zo mooi en ik vind het echt heel erg lekker! Steve snapt daar overigens niets van, die walgt van bietjes. Als je bietjes wèl lekker vindt dan ben je ook vast fan van deze juice. Je maakt hem door de volgende ingrediënten te juicen, deze hoeveelheden zijn voor ongeveer 2 glazen:

 • 2 verse rode bieten, goed schoongemaakt of geschild (en niet gekookt dus)
 • 1 groene appel
 • 1 komkommer
 • 1 kleine zoete bataat (of 1/2 grote)
 • 1/4 citroen (zonder schil)

Tip: Als je een sapje maakt met een slowjuicer, meer groenten dan fruit gebruikt (i.v.m. suikers) en het goed luchtdicht afsluit in een pot of fles, is je sapje tot 2 dagen houdbaar in de koelkast. Maar het lekkerst is het natuurlijk om het meteen op te drinken.

versapers_sinaasappelsap

Op zoek naar een blender of sapcentrifuge? Deze zijn onder andere in de webshop OTTO.nl te koop. Zelf heb ik een keukenmachine van Philips waar een blenderopzetstuk bij zit (deze) en een Versapers slowjuicer (niet te koop bij OTTO helaas). Over beide keukenapparaten ben ik erg tevreden!

Wat is jouw favoriete juice of smoothie? Of eet je liever gewoon een appel?

afb

Back to Top