Recept: Witlofsoep

Op Twitter vroeg iemand máánden geleden of ik een recept voor witlofsoep wilde plaatsen. Ik was direct enthousiast want ik had nog nooit witlofsoep gemaakt of gegeten. Maar toen vergat ik het weer een beetje, oeps. Maar hier is ‘ie, een simpel receptje voor witlofsoep. Ik vond hem zelf erg geslaagd, maar je moet uiteraard wel van witlof houden wil je deze soep kunnen waarderen.

witlofsoep

Ingrediënten:

geel_hartje 1 ui
geel_hartje 1 knoflookteentje
geel_hartje 4 stronken witlof
geel_hartje 1 aardappel
geel_hartje 1 liter groentebouillon
geel_hartje (soja)room
geel_hartje 1 eetlepel mosterd
geel_hartje Verse kruiden (bieslook of peterselie bijvoorbeeld)
geel_hartje Eventueel: 1/2 bakje vegetarische spekjes
geel_hartje Eventueel: gerookt paprikapoeder

witlofsoep2

Bereiding:

1. Snij de ui en knoflook. Fruit op een laag vuurtje een paar minuten in wat olie.

2. Verwijder de bittere delen van de witlof en snij de rest grof. Dat hoeft allemaal niet heel netjes of fijn, want je pureert het straks toch. Doe dit in de pan en bak even mee. Snij de aardappel in kleine blokjes en voeg die ook toe.

3. Voeg 1 liter groentebouillon toe (1 liter water en 2 bouillonblokjes) en breng aan de kook. Laat ongeveer tot 15 minuten koken op een laag vuurtje.

4. Zet het vuur uit, pureer de soep met een staafmixer of blender. Voeg een flinkje scheut sojaroom toe en ongeveer een eetlepel mosterd. Verwarm nog héél even op een laag vuurtje.

5. Bak ondertussen de vegetarische spekjes/hamblokjes. Die ik gebruikte waren een beetje smaakloos (C1000 eigen merk) dus voegde ik er een halve theelepel gerookt paprikapoeder aan toe en wat zout.

6. Proef of de soep goed is en voeg eventueel nog extra mosterd, peper en zout toe als je dat lekker vindt. Schenk de soep in een diep bord, garneer met de verse kruiden en eventueel de vegaspekjes.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

36 reacties op “Recept: Witlofsoep

 1. Frederique schreef:

  Jaaaaren geleden heb ik ooit een keer witlofsoep gegeten bij een hotel en ik vond het heerlijk, maar heb het nog nooit zelf durven maken. Dit recept klinkt wel goed, dus misschien dat ik me maar eens over mijn angst moet heenzetten.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   You can do this! Soep kan eigenlijk bijna nooit mislukken (behalve uiensoep dan, dat heb ik al tientallen keren laten mislukken). Dingen in stukjes hakken, koken, pureren, klaar 😀 En je kan er van alles bij in gooien wat je zelf lekker vindt. Ik zag net ook ergens witlofsoep met maïs bijvoorbeeld.

   | Reageer op deze reactie
   1. Frederique schreef:

    Maar uiensoep kan ik dan weer erg goed. Als jij nou voor mij eens witlofsoep maakt, maak ik voor jou uiensoep 😉

    | Reageer op deze reactie
 2. Natasja schreef:

  Ik ben dus zo iemand die rauwe witlof in een salade heerlijk vind maar gruwelt van gekookte witlof… Toch maar weer risotto denk ik :’)

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oeh ja, ik vind rauwe witlof ook lekkerder inderdaad! Met mandarijntjes en stukjes appel, nomnom. Maar gekookt vind ik het ook wel prima, alleen dan denk ik meteen weer aan mijn jeugdtrauma’s dat ik vroeger van die zompige witlof moest eten met ham en kaas erom heen gerold. (Verder is mijn moeder heel lief hoor)

   | Reageer op deze reactie
   1. Natasja schreef:

    Jaaa, met yoghurt dressing, yummie! En precies dat ja. Ik hartje kaas maar ham en witlof? Brr.

    | Reageer op deze reactie
 3. Chantal schreef:

  Dit ziet eruit als een soep die ik lekker vind! En dat zijn er maar weinig, vooral bouillon achtige dingen laat ik graag staan 😉

  | Reageer op deze reactie
 4. Miranda schreef:

  Oei! Dat ziet er lekker uit. Ik eet witlof normaal gesproken alleen maar rauw in een salade. Maar witlofsoep klinkt eigenlijk wel erg lekker, dit gaat op mijn lijstje om eens uit te proberen!

  | Reageer op deze reactie
 5. Hanneke schreef:

  Ik ben niet zo dol op witlof en toch zegt iets in me dat het in een soepje dan weer wel kan! Net als met broccoli, dat vind ik eigenlijk ook niet zo lekker maar in soepvorm wel 🙂

  | Reageer op deze reactie
 6. Janine schreef:

  Hmm, ziet er echt onwijs lekker uit! Ik vraag me dan alleen af waar het precies naar smaakt. Ben niet echt een enorme witlof fan, hoewel met spekjes… Ik ga toch eens uitproberen binnenkort denk ik 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Het smaakt wel écht naar witlof, dus ik weet niet of je de soep lekker vindt als je niet zo van witlof houdt haha. Misschien als je er genoeg andere dingen en kruiden enzo doorheen doet 😉

   | Reageer op deze reactie
   1. Janine schreef:

    Het is voornamelijk rauwe witlof waar ik niet zo van houd, gekookt vind ik het dan wel weer lekker (ja, juist met ham en kaas, sorry :P)

    | Reageer op deze reactie
 7. Suzanne schreef:

  Ik ben benieuwd, ik lust absoluut geen witlof maar ben wel erg benieuwd hoe het zal smaken in een soepje.

  | Reageer op deze reactie
 8. Nicky schreef:

  Nog nooit gegeten dit. Ik vind witlof niet zo heel lekker, maar misschien in soep wel (dat heb ik met meer groenten). Ik moet alleen even bedenken wat ik als vervanger voor de vega spekjes ga gebruiken. Ik heb gewone spekjes en hamblokjes altijd heel vies gevonden, en ook de vega variant vind ik niet lekker 😉

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ik vind ze ook matig! Al heb ik wel hele goede dingen gehoord over de spekjes/hamblokjes van De Vegetarische Slager. Zelf alleen nog nooit geprobeerd. De laatste keer maakte ik de soep zonder de vegaspekjes en dat was ook net zo lekker eigenlijk 😀

   | Reageer op deze reactie
 9. Amy schreef:

  Het ziet er lekker uit en het klinkt ook niet eens heel verkeerd, ik ben bijvoorbeeld best benieuwd naar vegetarische spekjes bij de soep (eet je wel eens ander vegetarisch “vlees” bij de soep?). Ik eet namelijk nooit “iets” bij de soep. Als de rest bijvoorbeeld vlees of gehakt eet bij de soep eet ik gewoon niks :’) Dus dat is wel interessant!
  Alleen krijg ik witlof niet naar binnen.. Is toch wel een dingetje bij deze soep.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ik gebruik sowieso eigenlijk niet zo vaak vleesvervangers. Niet heel bewust ofzo hoor, maar ik vind ze vaak niet zo lekker. Zoals in tomatensoep doe ik soms kikkererwten en yoghurt of kokosmelk. In tomatensaus voor bij de pasta doe ik linzen (soort van ‘bolognese’ effect krijg je dan). Ik probeer altijd maar wat hoor, haha. Dan is het net wat voedzamer 😀 En bij de soep altijd een stokbroodje ofzo.

   | Reageer op deze reactie
 10. SUZ14 schreef:

  Hmm.. ondanks dat ik totaal geen fan ben van witlof lijkt het me het proberen waard (ziet er erg lekker uit haha)
  Maar ben benieuwd of het bitter smaakt?

  | Reageer op deze reactie
 11. Yvonne schreef:

  Lijkt me erg lekker, ik vind witlof heerlijk, jummm! Witlofsalade is ook zo lekker, oh nu heb ik zin in witlof;)

  | Reageer op deze reactie
 12. Anna schreef:

  Jaaa, het recept is er! Ik had er laatst ook al iets over gereageerd op Twitter. Ziet er heel smakelijk uit! Ik ga het ook snel eens maken.

  | Reageer op deze reactie
 13. Maura - YLT schreef:

  Oeeeh origineel witlofsoep! Ik heb het nog nooit gegeten (wel bloemkoolsoep en ik vind bloemkool best wel vies, maar soep ervan is super lekker). Misschien hier nog wat (blauwe) kaas door? Kaas vind ik overal lekker door haha.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ik vind blauwe kaas heeeeeeel vies. Of nouja. Denk ik. Ik heb ooit een keer heel voorzichtig een stukje geproefd en toen hoefde ik het ook nooit meer :p

   | Reageer op deze reactie
 14. Dina schreef:

  Lekker! Witlofsoep heb ik laatst ook eens gemaakt. Ik maak eigenlijk overal soep van.

  | Reageer op deze reactie
 15. Eva schreef:

  Ik ben echt geen soepmens (eeh, bestaat dat?) maar wel weer heel erg van de witlof, misschien moet ik me er toch maar eens aan wagen 🙂

  | Reageer op deze reactie
 16. Paul schreef:

  Lijkt me een lekker recept. Ik ben momenteel sowieso veel nieuwe soepjes aan het uitproberen dus deze gaat mijn map met uit te proberen recepten in!

  | Reageer op deze reactie
Back to Top