Recept: Witlofsoep

Op Twitter vroeg iemand máánden geleden of ik een recept voor witlofsoep wilde plaatsen. Ik was direct enthousiast want ik had nog nooit witlofsoep gemaakt of gegeten. Maar toen vergat ik het weer een beetje, oeps. Maar hier is ‘ie, een simpel receptje voor witlofsoep. Ik vond hem zelf erg geslaagd, maar je moet uiteraard wel van witlof houden wil je deze soep kunnen waarderen.

witlofsoep

Ingrediënten:

geel_hartje 1 ui
geel_hartje 1 knoflookteentje
geel_hartje 4 stronken witlof
geel_hartje 1 aardappel
geel_hartje 1 liter groentebouillon
geel_hartje (soja)room
geel_hartje 1 eetlepel mosterd
geel_hartje Verse kruiden (bieslook of peterselie bijvoorbeeld)
geel_hartje Eventueel: 1/2 bakje vegetarische spekjes
geel_hartje Eventueel: gerookt paprikapoeder

witlofsoep2

Bereiding:

1. Snij de ui en knoflook. Fruit op een laag vuurtje een paar minuten in wat olie.

2. Verwijder de bittere delen van de witlof en snij de rest grof. Dat hoeft allemaal niet heel netjes of fijn, want je pureert het straks toch. Doe dit in de pan en bak even mee. Snij de aardappel in kleine blokjes en voeg die ook toe.

3. Voeg 1 liter groentebouillon toe (1 liter water en 2 bouillonblokjes) en breng aan de kook. Laat ongeveer tot 15 minuten koken op een laag vuurtje.

4. Zet het vuur uit, pureer de soep met een staafmixer of blender. Voeg een flinkje scheut sojaroom toe en ongeveer een eetlepel mosterd. Verwarm nog héél even op een laag vuurtje.

5. Bak ondertussen de vegetarische spekjes/hamblokjes. Die ik gebruikte waren een beetje smaakloos (C1000 eigen merk) dus voegde ik er een halve theelepel gerookt paprikapoeder aan toe en wat zout.

6. Proef of de soep goed is en voeg eventueel nog extra mosterd, peper en zout toe als je dat lekker vindt. Schenk de soep in een diep bord, garneer met de verse kruiden en eventueel de vegaspekjes.

Eet smakelijk!

Back to Top