Mijn makkelijke moestuin

Dit hele moestuinieren is toch wel iets minder makkelijk dan ik in eerste instantie dacht. Na een slakkenplaag waardoor al mijn plantjes tot de grond waren weggevreten, had ik er ook meteen niet zoveel zin meer in. Ik heb nog nooit zo’n hekel gehad aan een dier (sorry naaktslakkenlovers, euh). Maar nu gaat het weer de goede kant op!

Makkelijke Moestuin

Makkelijke Moestuin

Toen ik wist dat we verhuisden naar een huis met een achtertuin, wist ik direct dat ik een moestuin wilde. Maar hoe? Ik heb nul verstand van tuinieren, dus ik zag door de bomen het bos niet meer. Via Google kwam ik uit de op de website van Jelle: de Makkelijke Moestuin. Hier staat een heel stappenplan op voor beginnende moestuingroentjes. Hij heeft ook een boek uitgegeven, deze heb ik zelf niet aangeschaft want er staat al veel info op de website, maar hij staat wel hoog op mijn verlanglijstje. Net als dit tuinschrift met zaaikalender. Het idee is in ieder geval simpel: je zet een bak van 1×1 meter in je tuin, daar doe je moestuingrond in, en de bak wordt verdeeld in kleinere vakken. Zo kan je heel wat verschillende groentes en kruiden telen zonder dat het al te veel ruimte inneemt. Het hele moestuinpakket kreeg ik van mijn moeder voor mijn 24e verjaardag. Deze komt van een tuincentrum, maar op de online shop van de Makkelijke Moestuin kan je ook alles vinden voor zo’n metermoestuin. De prijzen liggen daar wel hoger, maar volgens mij is de kwaliteit wel beter. Al ben ik zelf ontzettend tevreden met mijn simpele moestuinbak, hoor! Hij doet wat hij moet doen. Als je een beetje handig bent, kan je natuurlijk ook zelf een bak in elkaar knutselen.

Makkelijke Moestuin

Evil naaktslakken

Vol enthousiasme kocht ik zaadjes, biologische stekjes, en gooide ik alles in mijn tuintje. Elke dag keek ik minstens vijf keer of ik al groene sprietjes zag. Zo’n moestuin is een goede training voor mijn geduld, kan je wel stellen. Na een week kwamen de radijsjes en pluksla al omhoog. Ook de rode bietjes volgden en bij de wortel kwamen ook wat sprietjes naar boven. Hoe leuk! Het enige probleem was wel dat ik de driehonderd glibberige naaktslakken in mijn tuin weg moest houden van mijn moestuin. Na ongevraagd, maar goed bedoeld, advies van honderd mensen op Twitter plaatste ik biervallen. Dat is de meest diervriendelijke slakkendood blijkbaar, ze komen op het gist van het bier af, worden dronken en verdrinken. Rest in peace, fuckers. Enig probleempje was dat er nu nóg meer slakken in mijn tuin kwamen, want die kwamen op de bierlucht af natuurlijk. Het waren er op een gegeven moment zo veel dat je goed moest kijken waar je liep en ze glibberden zelfs op de villa van Bunny von D. Op een ochtend liep ik vrolijk naar mijn moestuintje om een totale verwoesting aan te treffen. Al mijn babyplantjes waren tot de grond weggevreten. Ik heb nu een enorme naaktslakkenhaat ontwikkelt, zoals je wellicht begrijpt. Deze beestjes hebben geen natuurlijke vijanden (ik wist het ook wel als ik een vogel was, ik zou echt niet zo’n glibberig ding naar binnenwerken, iew) daarom bleven ze allemaal lekker zitten in mijn tuin aka naaktslakkenparadijs inclusief bierzwembadjes. Voor de slakken was het hier net Ibiza. Maar goed, kern van het verhaal: ik heb ze allemaal uitgeroeid met natuurlijke anti-slakkenkorrels. En nu kan ik weer met blote voeten in mijn tuin lopen en ben ik weer gelukkig. De slakken zijn ook vast heel gelukkig in de slakkenhemel nu, daar mogen ze glibberen op oneindige velden gevuld met kropjes sla. Meer anti-slakken tips vind je hier.

Courgetteplantje

Tip: gebruik houten stokjes van ijsjes als plantetiketten.

Courgetteplantje

Kijk nou hoe hard ze groeien, dit was maar een paar dagen later!

Real life moestuin soap

De sla heb ik weer opnieuw gezaaid, ik zie al groene sprietjes! En ik hoop dat de radijsjes vanzelf weer goed gaan groeien. Ik was twee dagen lang echt een beetje boos door het evil naaktslakkenincident, en mijn geduld raakte ook langzaam op, dus kocht ik wat extra stekjes. Er groeit nu ook een baby-tomatenplant in mijn mini-moestuin. Net als kruiden voor kopjes thee: pepermunt, appelmunt en citroenmelisse. Inmiddels heb ik mijn moestuin-enthousiasme weer herpakt, ’s ochtends praat ik vrolijk tegen mijn babyplantjes nadat ik Bunny von D brokjes heb gegeven, waar ik ook tegen praat trouwens, de buren zullen wel denken. Het courgetteplantje dat ik zelf heb grootgebracht op de vensterbank staat sinds gisteren ook in de moestuin. Dat wordt een grote plant heb ik begrepen, dus het plan is om deze verticaal te laten groeien. Ik hoop dat het allemaal gaat lukken, maar volgens mij komt het goed, vooral met dat mooie weer nu! Ik houd jullie op de hoogte. Ik zou zo een real life soap over mijn moestuin kunnen beginnen. Over een moestuin-soap gesproken trouwens, Ik zag gisteren een lekker kneuterig en rustgevend programma op Nederland 2, het heet Maartens Moestuin en ik werd er helemaal vrolijk van. Je kan het ook online terugkijken hier. Je wordt er direct zen van, ik beloof het.

Heb jij ook een moestuin, of plantjes in je vensterbak?

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

65 reacties op “Mijn makkelijke moestuin

 1. Leuk. Ik had wortelzaad geplant die heb ik weggedaan het groeide niet.
  Ook heb ik kruiden zelf gezaaid van de action 😉

 2. HEERLIJKE blog! Ik ben gék op moestuinen en probeer er zelf één binnen te laten groeien. Wij willen namelijk gaan verhuizen, dus ik vind het een beetje zonde als ik het nu in ons huidige tuintje (lees: strookje grond) zet. Mijn tomatenplant gaat goed jonguh! Nu alleen nog een manier vinden om ‘m verticaal omhoog te laten klimmen binnen… Ik vind moestuinen te gek en houd van moestuinupdates. Oh, en ik praat niet alleen tegen mijn plantjes, maar geef ook rondleidingen aan Geert. Komt ‘ie net thuis en dan roep ik al: ‘Kom, we gaan kijken naar onze plantjes!’ Ach ja.

 3. MS

  Oeh die naaktslakken zijn inderdaad evil! Ik durf hier amper op blote voetjes in het gras te lopen. iehw. Zondag flink wat over de schutting gemieterd.. (net of dat zin heeft bedenk ik mij nu) Als het regent, ligt hier ook echt de straat vol en fiets iedereen er vrolijk overheen. yak! Succes met je tuin! Ik hou het nog even bij kiemen op mijn kiemschaaltje. Dille is trouwens echt mega lekker vers, als je het geduld hebt om dat te planten 🙂

 4. ah, misschien moet ik dat ook maar doen om groene vingers te kweken, zo’n Makkelijke Moestuin. Want we hebben nu een Makkelijke Onkruidtuin (heel makkelijk, hoef je niks aan te doen!), maar die is hopelijk over een poosje bestraat. En hè bah, ik ben geen naaktslakkenlover hoor, enge griezels vind ik dat. Moraal van het verhaal: succes met je tuintje! (:

 5. Ik verhuis over een ruime maand naar een kamer met een raam waar je op zich een tuintje uit kan hangen, zeg maar. Zonder dat het vandaal-gevoelig is. Niet dat ik naaktslakken verwacht op zoveel meter hoogte, maar ik woon nu in een studentenflat waar wel eens junks rondhangen en ja .. die maken nog al eens wat stuk. Maar in mijn nieuwe huis ga ik wel een moestuintje doen, want dat lijkt me nou echt super handig en leuk! Nog geen tuin voor mij, helaas .. 😉

 6. ieke

  Ja, ik wil dat er een vervolg komt op je moestuinsoap!! Mijn soap speelt zich af in de vensterbank de strijd van de bloemetjes en lavendel tegen de moordende zon.

 7. ieke

  Haha, Marieke ik laat ook iedereen mijn plantjes zien! Bedenk me net dat ik bij mijn ouders een mini moestuin heb in planten afvalzakken. Aardappels, een tomatenplantje (die wordt opgegeten door jawel: slakken), een aardbei met ananassmaak wat ik erg eng vind en jawel heel veel dode bloemen door wederom de slakken. Uurrgh

 8. I love mijn moestuin 🙂 Alleen zijn mijn komkommers nu een beetje aan het schimmelen geslagen, dus dat is wat minder. Ik heb wel een heus pepertje al (in mijn vensterbank nog steeds, durf hem ook niet meer buiten te zetten).

  Mocht je nog pepertjes, paprika, meloen of tomaat willen, even gillen!

 9. Rianca

  Moestuinen ik vind het echt geweldig, maar niet voor mij. Ik ben zo niet handig met planten en slakken vermijd ik liever. Maar ik vind het heerlijk om jou vorderingen te volgen. 🙂

 10. Zelf heb ik geen tuin, maar ik mag gelukkig wel meegenieten van m’n moeders moestuintje. Zo leuk die groeiende plantjes! M’n ouders hebben ook een perzikenboom zelf gekweekt en heeft dit jaar voor het eerst vruchten, dus ik ben erg benieuwd 🙂

 11. Haha aaaah, het klinkt altijd zo idillisch een moestuin, maar er komt toch best veel bij kijken zo te lezen. Fijn dat je plantjes niet meer worden opgegeten 😉 wij hebben een overwoekerde studententuin, daar ga ik me niet aan wagen. Misschien maar eens op mijn kamer wat neerzetten (alhoewel de kruidenpotjes het vaak niet lang volhouden, maar stiekem verdenk ik de supermarkt ervan dat ze dat expres doen dat die plantjes snel dood gaan haha…)

 12. Fatima

  Rotslakken he.. ik strooi hier als een gek maar ze willen maar niet dood -_-

  Moestuinieren is zooo heerlijk

  ps. maartens moestuin is heeerlijk om naar te kijken

  • iris

   Ah wat stom! Ik heb er sinds we gestrooid hebben geen last meer van. Alleen een paar dagen geleden één joekel van een naaktslak gespot (een echte die hard) maar daarna niets meer gelukkig. Het is zo jammer als ze al je plantjes opeten!

 13. Bente

  Aahw wat stom van die slakken! Maar gelukkig weer vol goede moed door met de tweede ronde!

  Wij hebben helaas geen tuin (of balkon) dus verder dan een paar bakjes met kruiden komt het nooit bij ons.. Maar ooit! Krijg ik ook een prachtige moestuin 😉

 14. Leuk! Op mijn balkon heb ik ook zo’n bak staan, maar gelukkig komen naaktslakken niet zo hoog, dus daar heb ik geen last van. (wel van duiven, maar da’s een ander verhaal ;))

  Verder: heb je de munt wel in een bak in je bak gezet? Het woekert namelijk enorm! Deze lente kon ik in elke hoek van mijn bak uitlopers van de muntplant terugvinden, en dat was voor mij een beetje too much.

 15. Marije

  haha wat herkenbaar is dit.. Vooral het praten tegen je plantjes, net alsof het je kindjes zijn. Dat voelt stiekem ook wel zo he?
  Ik ben trotse balkonmoestuinmama van een courgette, een stel komkommers, tomaten, paprika’s, chilipepers, radijsjes, sla en allerlei kruiden. Nu ik het zo opschrijf weet ik zeker dat ik veel te weinig ruimte heb om ze allemaal groot te brengen haha.

 16. Evi

  Wat een schattig moestuintje! Ik ben er zelf ook een begonnen, alleen heb ik geen fijn tuintje, maar een balkon op 8 hoog. Eens kijken hoe dat zal uitpakken. Ik heb in ieder geval niet zo snel last van slakken!

 17. Onwijs leuk!
  Ik ben helemaal niet thuis in het groene-vingers-wereldje, dus ik lees deze artikelen graag ^^

 18. Wat leeeeuk! Hopen dat die slakken nu weg blijven! Lijkt me ook zo tof, ben alleen bang dat ik het snel ga verwaarlozen en dan is het toch weer zonde. Hoe zit het qua zomer en winter? Ik denk dat het echt een voorjaar/zomer ding is toch?

  • iris

   In de lente/zomer is het wel het leukst omdat er dan zoveel kan groeien, denk ik! Maar in de winter gaat het moestuinieren gewoon door, al heb ik mij daar nog niet echt over ingelezen hoor, haha. Maar dan moet je je moestuin winterklaar maken en groentes die gevoelig zijn voor vorst afdekken. Ik zag bij het tuincentrum wel bijvoorbeeld zaadjes voor winterwortelen. En boerenkool is ook echt een wintergroente geloof ik! Maar ik eet toch liever tomaatjes en sla 😀

   • Oeeh ja je hebt natuurlijk ook groentes die het goed doen in de winter! Leuk hoor! Ik probeer nu een enorme muntvoorraad te creëren door zelf te stekken en dat weer te laten groeien maar dat wil nog niet echt lukken haha 😛 Als ik dat onder de knie heb ga ik ook maar eens beginnen aan een moestuintje!

 19. Cindy

  Wat een leuk stukje om te lezen. Ik heb ooit ergens gelezen dat planten beter groeien als je er tegen praat dus dat doe ik nou braaf. Omdat ik niet zo moedig ben doe ik het maar als ik alleen thuis ben. Mijn vriend had ergens gelezen dat planten beter groeiden als er Black Sabbath gedraaid word dus dat doet hij. Ondanks alles heeft onze plant met witte bloempjes het niet overleefd maar we gaan in de herkansing met vetplantjes 🙂

 20. Mirne

  Dit wil ik ook supergraag. Maar er lopen hier zoveel katten en dat vind ik dan toch minder fris.

 21. Elise

  wat leuk dat je hierover schrijft 🙂 ik ben zelf ook dit jaar voor het eerst wat met plantjes bezig, ik heb wat tomaatjes en wat basilicum gezaaid, en 3 tomatenstekjes gekregen die nu al reuzegroot zijn. Vorige week had ik opeens bladluizen, dus daar ben ik nu oorlog tegen aan het voeren 😛 ook zonder gif inderdaad. Maar ik herken heel erg dat je daar verdrietig van wordt 🙁 ik was helemaal sip toen ik een bladluis zag die op een van mijn kleine zelfgezaaide tomatensprietjes zat! Anyway, schrijf vooral meer over je moestuinsoap ^^

 22. Manon

  Jeej wat vervelend die slakken, mijn zus heeft ook een moestuintje en heeft er ook last van. wel leuk zo een moestuin!

 23. Anna

  Mijn opa zette vroeger altijd wat bier tussen de planten om slakken weg te houden, en dat leek goed te werken.

 24. Leuk geschreven! Mijn vader heeft een moestuintje en ik ben gek op al dat lekkers dat er naar boven komt, heerlijk. Het is veel werk en je moet geduld hebben, maar je krijgt er wel wat voor terug =). Succes!

  Liefs,
  Pauline

 25. Lotte

  Wat ook goed werkt tegen slakken… eierschillen! Stukken goedkoper dan speciale korrels en nog verantwoord ook. 😉
  Helaas heb ik, met slechts een klein balkonnetje, geen ruimte voor een uitgebreide moestuin, maar ik heb wel wat kruiden en aardbeienplantjes in hangbakken. Heerlijk, vers van eigen balkon. 🙂

 26. Emmelien

  Ohh Maartens Moestuin, fantastisch! Hahaha, dat heb ik toevallig gisteren ook zitten kijken met mijn moeder tijdens de reclame van Master Chef All Stars. Heerlijk hoe hij op zijn dooie gemakje vijf sprietjes sla plukt, eens flink aan zijn kin krabt en verteld wat zijn favoriete peterseliesoort is.

  Ik heb pas trouwens ergens gelezen dat eierschillen goed werken tegen slakken. Dit omdat hun zachte glibberige lijfjes niet over zulke scherpe dingen kunnen glijden. Misschien een idee voor als je slakkenhaat gezakt is en je het zielig gaat vinden dat je ze allemaal naar de slakkenhemel stuurt? 😛

 27. Gwen

  Wat leuk! Zoals je al weet werd ik enthousiast en heb ik snel ook inkopen gedaan voor een meter moestuin! 😀

 28. Roelien

  Ik ben op mijn balkonnetje ook een moestuin begonnen, als studie ontwijkend gedrag.
  Super leuk om te lezen dit, normaal reageer ik niet, maar ik bedacht me toch een paar tips voor als je er een groene moestuin van wilt maken.
  let op met wat voor potgrond je gebruikt, vaak stoppen ze er turf in, en turf is veen, en veen is eeuwenoud natuurgebied wat daarmee vernietigd word. + het afturven van veen is heel erg milieuvervuilend, want er komt een hoop co2 bij vrij, hetzelfde geld voor die stek-potjes op je foto, die zijn dacht ik ook van turf. je kan zo’n stekpotje ook heel makkelijk maken van wc-rolletjes of eierdoosjes, ziet er wel minder sjiek uit.
  Daarnaast gebruiken tuincentrums vaak een hoop giftige bestrijdingsmiddelen die ervoor zorgen dat een hoop bijen het loodje leggen, dus koop zoveel mogelijk biologische zaadjes en stekjes, want bijensterfte is best wel een groot probleem.
  En om je plantjes bij te mesten kun je het beste vloeibare biologische voeding gebruiken, of nog beter, compost. (maar dat past niet op mijn 2m2 balkon)
  Ik klets ook heel veel tegen mijn plantjes, en ik laat de plantjes ook altijd aan mijn vriend zien als hij thuis komt 🙂 zo leuk!

   • Roelien

    Echt waar? ik heb nog helemaal geen last van schimmel gehad,
    gelukkig

 29. Wij wonen op een appartement met een terras aan waar we ook een moestuin op hebben staan! Tomaten, courgette, aardappel, snijbiet, radijs, paprika, pepers, rode bes, aardbei, braam, framboos, citroenmelisse, tijm, rozemarijn, laurier, munt, oregano, rucola, tuinkers, basilicum, paksoi, … Denk dat dat het ongeveer was, haha. We zijn een beetje overenthousiast geworden na onze goede oogst vorig jaar!
  En een courgette wordt inderdaad groot. Die van ons is nu al redelijk groot, maar nog geen courgettes in zicht!

 30. Manouk

  Ik wil een moestuin na het lezen van dit heerlijke bericht! Love it! Ik ga er echt eens goed over nadenken.. Is er nog een beste tijd van het jaar dat je kunt beginnen of maakt het niet uit? -ja, oké, afhankelijk van je gewassen natuurlijk. Maar toch. Liefs

 31. Soraya

  Ahhh herkenbaar!!!
  Ik had ongeveer een jaar een volkstuin met een vriend samen.
  20m2 helemaal voor mij om groente en fruit te verbouwen, echt veeeeel te veel. Bij mij hadden de slakken ook alles opgegeten…. je kunt het beste een netje spannen over je babyplantjes, slakken schijnen de bladeren van kleine plantjes heerlijk te vinden, daarna zou het mee moeten vallen….

  Omdat ik nu verhuisd ben heb ik geen moestuin en ook geen tuin meer.
  We hebben nu in veel plantjes op de vensterbank. We hebben al aardbeien kunnen oogsten en er groeien ook al tomaten en pepers. De citroenmelisse kan bijna geplukt worden, net als de munt. Je kunt je moestuin ook hoger plaatsen op een tafel zodat de slakken er niet bij kunnen.

  Succes met je moestuin!

 32. Hahaha het naaktslakken verhaal! Zie ze al helemaal voor me daar op hun mini ibiza ;).
  Ik was ook begonnen met kruiden op mijn balkon (geen last van naaktslakken jeeej), maar dat werkt ook niet optimaal. Toevallig vandaag weer langs de plantenhal gegaan en spulletjes gekocht. Ga er toch weer aan beginnen :D.

 33. Een tip tegen slakken. Strooi koffiedrab over de aarde van je moestuin. Slakken kruipen daar niet graag overheen. Voor je plantjes is het mest. Dus helemaal biologisch verantwoord 😉

 34. Corine

  Wat leuk zeg!! Ik heb ook een moestuintje van 3×4 meter. Precies genoeg.
  Hier ook last van slakken. Gebruik daarvoor ook slakkenkorrels. Nu zijn het er ak stukken minder gelukkig.
  Je courgette lijkt trouwens verdacht veel op een komkommer plantje….

  Succes ermee!

 35. Moestuinen zijn zo leuk! Ik ben laatst begonnen met aardbeienplantjes zaaien (kan je lezen op mijn blog) en vind het echt superleuk!! Mijn opa is echt helemaal weg van zijn moestuin en ik ook 🙂

 36. Hé gezellig joh…kei leuk zo’n moestuintje! Ik ben dit jaar een beetje lui met onze moestuin. Ik stel het telkens voor me uit de hele boel aandacht te geven….
  Ik krijg hier toch wel kriebels!

 37. Mooie foto’s! Ik heb ook plantjes in m’n vensterbank, kruidenplantjes, maar ik heb geloof ik drie keer dille gezaaid… Ze doen het wel goed!

 38. wat super leuk! ik zou graag een tuintje willen hebben, maar helaas heb ik noch de tuin noch de vensterbank ervoor 🙁 succes met de plantjes!
  xo, cheyenne

 39. Ohhh ik wil nu zo ontzettend graag ook een moestuintje. Misschien moet ik het stukje kruidentuin van mijn ouders maar eens gaan opeisen.

 40. Haha ahhh slakken! Wat naar!
  Maartens Moestuin is echt zooo leuk. Hij is echt fantastisch. Het is een misverstand dat eten lekker moet zijn.. dan eet je veel te veel ;- ) hij zegt zo veel fantastische dingen.

 41. Esther

  Wat ziet het er ontzettend romantisch en gezellig uit zo’n moestuin. Wel jammer dat het in de praktijk vaak net even wat minder romantisch is. Hopelijk vind je snel een wondermiddel tegen de naaktslakken. Ik heb een paar plantjes met kruiden en courgette staan en die groeien super. Helaas heb ik alleen maar twee balkonnetjes en past een moestuin zoals jij die hebt daar niet. Eerst maar een tuin zien te vinden :-).

 42. Later hoop ik ook op een moestuin, niet om zelf in te werken haha. Tim doet het supergraag en ik vind het resultaat en zicht mooi ^^

 43. Eva

  We hebben eindelijk een balkon en ik was heel enthousiast geweest met het zaaien maar de vogels vraten alles op. Nu wil ik ook van die bakjes eigenlijk zodat ik de zaadjes binnen kan laten uitkomen en daarna officieel buiten breng, want vogels verjagen gaat ook weer wat ver.
  Ondertussen is er trouwens wel veel uitgekomen al, meer omdat ik er maar weer een keer overheen heb gezaaid en nu ligt (mede dankzij de vogels) alles op 1 berg en krijg ik een bos. Ach 😉

 44. hahaah geweldig geschreven! Aargh die stomme naaktslakken!
  wij hebben 2 kassen en buiten nog een moestuintje. Allemaal van mijn vader. behalve de aardbeien , die zijn van mijn moeder want mijn vader vind dat niet spannend genoeg. Mijn vader heeft in zijn kassen allemaal soorten pepers staan (o.a de op één na heetste rode peper die er bestaat! why..) die hij dan verwerkt in een zelf gemaakte sambal. Zijn motto: hoe heter hoe beter. Gisteren kwam hij aanlopen met 2 grote olijvenbomen. Ook probeert ie zelf ananassen te kweken en weet ik het allemaal. Hij heeft de tuinierziekte ernstig te pakken?

 45. Haha, wat ontzettend tof, zo’n eigen moestuintje. Wel naar van die slakken. Ik heb ze altijd al vies en smerig gevonden. Die beestjes zijn toch nergens goed voor?!

 46. LNNK

  Haha precies de reden waarom ik er tot nu toe niet aan begonnen ben. Het lijkt me zo leuk, maar ik ben ook nog eens veel te ongeduldig!

 47. Wat ontzettend jammer dat je plantjes aangeknabbeld zijn door naaktslakken. Gelukkig heb je ze nu bestreden. Gelukkig heb ik hier geen last van! Ik heb zelf ook een moestuintje die ik met alle liefde verzorg en sta net zoals jij vaak te kijken of alles al mooi groeit en bloeit. Ik houd mijn updates ook bij op mijn site!

 48. Laura

  Ah wat stom van die naaktslakken! Mijn broertje heeft een heuse moestuin, vandaag de eerste keer van onze eigen sla gegeten 🙂 Zelf heb ik 2 plantjes op mijn vensterbank staan: een vetplantje en een cactusje, ze noemen Bert en Rosa, haha 😉

 49. Wendy

  Ik heb twee bakjes in de vensterbank staan. Eén met zonnenbloemen en één met margrietjes. Ze staan er nu sinds maandag en het is (uiteraard) nog erg kaal in de bakjes. Geduld hebben dus. 😉

 50. Olga

  Ik fantaseer er al tijden over om mijn eigen rucola te groeien, maar het is er nog niet van gekomen. Een tijdje hebben we vrij succesvol een paar kruidenplantjes in leven gehouden, maar echt groene vingers hebben we niet. Met deze tips lukt het misschien wel 😉

 51. Pingback: Shoplog van een wannabe tuinvrouw | IKBENIRISNIET

 52. Pingback: Mijn Vierkante Meter Moestuin | SLT NL

 53. Pingback: My Square Feet Vegetable Garden | SLT

 54. Pingback: Very Inspiring Blogger Award | TijgertjeRawr

 55. Mara

  Hoi, ik zelf wil ook graag een (mini) moestuin maar die moet ik nog eerst in elkaar knutselen. Ik heb al wel een bonenplantje en hij had al een boon, maar die is door de slakken opgegeten.. 🙁 Wel heb ik ooit een keer een (diervriendelijke) manier gehoord om slakken weg te houden van je plantjes, namenlijk: koperdraad om je plantjes heen zetten (nu moet ik dat alleen nog gaan kopen). Dat hoorde ik bij vroege vogels, ze zeiden erbei dat de slakken ‘schrikken’ van het koperdraad en je ze zo dus niet hoeft te laten drinken in een bierval. 🙂