Vrijopnaam: je eigen stroom opwekken!

Ik heb een heel duidelijk plaatje in mijn hoofd van mijn droomhuis voor als ik later groot ben. Dat er zonnepanelen op het dak komen is vanzelfsprekend. Want ik zou graag een zo groen en zelfvoorzienend mogelijk huishouden willen hebben. Die toekomstdroom kwam ineens een stuk dichterbij toen Vrijopnaam contact met me opnam. Vrijopnaam is de eerste energieleverancier in Nederland bij wie je zelf je energie op kan wekken met je eigen zonnepanelen zónder dat ze op je eigen dak liggen. 

Vrijopnaam: je eigen energie opwekken

 Deze blogpost heb ik in samenwerking met Vrijopnaam geschreven 

Zonne-energie zonder gedoe

Of je nu een rieten dak hebt, in een flatje woont, of een antikraak-woning huurt zoals Steve en ik: met Vrijopnaam maak je gebruik van de voordelen van zonne-energie, maar heb je niet het gedoe. Vrijopnaam is een nieuwe, onafhankelijke energieleverancier met zonneparken op verschillende plekken in Nederland. Toen ik voor het eerst hoorde van dit initiatief was ik namelijk gelijk enthousiast. Typisch weer zo’n gevalletje van: waarom heb ik dit niet bedacht?

Goed, hoe werkt dat dan precies, hoor ik je al denken. Als je klant wordt bij Vrijopnaam huur je als het ware je eigen zonnepanelen en alle stroom die je ermee opwekt is voor jou. Hun doel is om zo veel mogelijk mensen in staat te stellen zelf hun energie op te wekken. In wat voor soort huis je ook woont. In tegenstelling tot groene ‘sjoemelstroom’, zoals veel energieleveranciers die leveren, is de stroom van Vrijopnaam 100% afkomstig van Nederlandse zonne-energie. Daarmee zorgen ze concreet voor een snellere overgang naar duurzame energie omdat de investering van nieuwe klanten daadwerkelijk zorgt voor de aanleg van meer zonnepanelen in Nederland.

Vrijopnaam: herkomst energie

Voordelen van zonne-energie

Fossiele brandstoffen zoals kolen zijn geen duurzame bron van energie. Toch is de meeste stroom in Nederland afkomstig van niet-duurzame bronnen. De kolen die in kolencentrales worden verbrand zijn fossiele resten van planten die in de prehistorie lekker in het zonnetje hebben gestaan en zo energie hebben opgenomen. Het probleem: dit raakt op. Om nog maar te zwijgen over de schade die het aanbrengt aan ons klimaat. Het is gewoon niet meer van deze tijd, vind ik. Gelukkig begint iedereen steeds meer het belang van schone, duurzame energie in te zien. Zonne-energie is wél een duurzame bron van energie. De oprichters van Vrijopnaam – Marc Kluytmans, Casper Hengst en Bas Wijnen – vinden dat de transitie naar duurzame energie wel wat sneller mag in Nederland. Dit is waarom zij Vrijopnaam hebben opgericht: zodat iedereen op een makkelijke manier zelf zijn energie kan opwekken.

Zonne-energie van Vrijopnaam

Hoe werkt Vrijopnaam precies?

Als je je bij Vrijopnaam aanmeldt, begin je direct met het zelf opwekken van energie. Op verschillende plekken in Nederland hebben ze zonneparken staan. Eén paneel krijg je gratis, je Paneelopnaam. Wil je er meer dan koop je deze voor 99 euro per paneel bij. Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om tot 100% zelf op te wekken voor jouw huishouden, kan je hier checken. De zonne-energie die je met je Paneelopnaam opwekt, wordt in mindering gebracht op je energierekening.

Alle voordelen op een rij:

 • Energie van Vrijopnaam is 100% Nederlandse zonne-energie. Geen sjoemelstroom!
 • Je zorgt écht voor een transitie naar duurzame energie omdat jouw investering daadwerkelijk zorgt voor de aanleg van meer zonnepanelen.
 • Omdat je zelf de stroom opwekt in plaats van koopt, is de winstmarge die een energieproducent normaal in eigen zak steekt voor jou.
 • Ook als je in een benedenwoning of huurhuis woont, kan je nu je eigen zonne-energie opwekken, want de zonnepanelen komen niet op je eigen dak.
 • Je zit nergens aan vast en kan maandelijks boetevrij opzeggen. Vrijopnaam koopt dan het Paneelopnaam van je terug.
Vrijopnaam: infographic
In deze blogpost van Vrijopnaam vind je een linkje voor de energiewijzer in hoge resolutie.

Vrijblijvend een offerte aanvragen

Een vrijblijvende offerte aanvragen deed ik hier. Nadat ik mijn gegevens had ingevoerd, kreeg ik al snel een mailtje met de schatting van hoeveel ik zou moeten betalen per maand als klant bij Vrijopnaam. Het bedrag is gebaseerd op het ingeschatte verbruik op mijn adres met de tarieven van Vrijopnaam. Dit zou uitkomen op 101 euro per maand voor stroom en (CO2-gecompenseerd) gas, dat is inclusief belastingen en netbeheerkosten. Goedkoper dan bij mijn huidige energieleverancier!

Hoe meer research ik deed voor deze blogpost, hoe meer ik tot de conclusie kwam dat ik zelf ook wilde overstappen. Voor de duidelijkheid: deze blogpost heb ik in samenwerking geschreven, maar of ik klant wilde worden bij Vrijopnaam was ik helemaal vrij in. Ik ben oprecht erg enthousiast over Vrijopnaam en kan met grote vreugde mededelen dat Steve en ik de trotse adoptieouders zijn geworden van drie zonnepanelen. Hiermee besparen we 225 kilo steenkolen per jaar! Met tien zonnepanelen zouden we voor 100% zelf opwekken maar de aanschaf hiervan is nog ietsiepietsie boven ons budget. Gelukkig kan je in je eigen tempo op elk moment extra zonnepanelen bijkopen.

Meer informatie vind je op de website van Vrijopnaam. Hier vind je ook hun contactgegevens mocht je ergens niet uitkomen. Ren ik ondertussen naar de supermarkt voor beschuit met muisjes. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

33 reacties op “Vrijopnaam: je eigen stroom opwekken!

  1. Iris schreef:

   Goed hè! Ja leuk, doe maar, is handig voor als je straks je eigen huisje hebt 😀

   | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ik ben er ook erg enthousiast over! Laat maar weten als je daarna nog vragen hebt 😀

   | Reageer op deze reactie
 1. Claire schreef:

  Wauw wat super tof zeg! Helaas huur ik mijn appartement maar ik ga dit artikels eens doorsturen naar mijn huurbaas. Misschien vindt hij het wel heel interessant. Mijn ouders hebben zonnepanelen op hun dak en zijn daar ook mega tevreden over. Yay voor de zon, weg met sjoemelstroom. (Ik moest heel hard lachen om dat woord trouwens)

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Yay! Het is juist ideaal voor als je huurt trouwens. Of huur je inclusief en kiest je huurbaas de energieleverancier uit? Dan moet je hem effe goed gaan influencen inderdaad 😛

   | Reageer op deze reactie
 2. Anneleen schreef:

  Oh wauw wat supertof. Ik woon ‘helaas’ inclusief dus heb dat niet voor het zeggen maar zal als ik ooit de mogelijkheid heb zeker de opties bekijken, heel gaaf!

  | Reageer op deze reactie
 3. Ayla schreef:

  Wat een tof initiatief! Wij hebben in het nieuwe huis wel plek, maar geen goed dak. (Nouja, het dak is prima, maar ik wil nog even genieten van mijn rieten dak voordat ik hem dichtplamuur met zonnepanelen) Ik ga zeker even kijken of dit wat voor ons is!

  | Reageer op deze reactie
 4. Janne schreef:

  Wat een uitkomst! Wij zijn ons huis aan het verbouwen en hebben nog gekeken naar een zonneboiler of zonnepanelen. Echter zit er asbest in het dak, dus dat zou een hele (dure) operatie worden… Dan is dit echt een top idee! Heb het gelijk naar mijn vriend doorgestuurd 🙂
  En gefeliciteerd met jullie ‘gezinsuitbreiding’ 😉

  | Reageer op deze reactie
 5. Linda schreef:

  “Typisch weer zo’n gevalletje van: waarom heb ik dit niet bedacht?” Haha ja, ik had ook al enorm vaak miljonair geweest kunnen zijn als ik niet zo traag was geweest :’D

  Maar tof initiatief zeg! Laatst zag ik een project in de buurt (bovenop de kringloopwinkel), maar dat kon toch alleen via koopwoningen om een of andere reden. Ik wilde nog eens zonnepanelendelen.nl gaan checken, maar dan neem ik deze meteen even mee 🙂

  | Reageer op deze reactie
 6. Bente schreef:

  Mooi initiatief! Wij hebben afgelopen juli een huis gekocht en zijn ons aan het verdiepen in echt zelf zonnepanelen nemen. De eerste offerte is zelfs al opgevraagd 🙂

  | Reageer op deze reactie
 7. Ellen schreef:

  Wauw, dat ze dit maar snel in België ook op de markt brengen!

  | Reageer op deze reactie
 8. Iris schreef:

  Dit is echt superslim. Zeker als je geen goed dak hebt om zelf panelen op te leggen, is zonnepanelen adopteren een stuk makkelijker. Ook heel bijzonder dat het gewoon goedkoper is.

  | Reageer op deze reactie
 9. Wauw, wat een goed initiatief zeg! Inderdaad, waarom heb ik dit niet bedacht? Ik vind het echt een uitkomst! Als ik straks ben verhuisd (over een jaar of 2-3) dan wil ik zelf zonnepanelen op dak. Maar als meneer dat niet wil, dan meld ik ons gewoon hier aan. Zonder dat hij het weet. hahahah

  | Reageer op deze reactie
 10. Mille Pagine schreef:

  Hee Iris, goed stuk! Ik ben me meteen hierin gaan verdiepen, want ik kende dit bedrijf nog niet. In het algemeen weet ik wel dat Nederland meer te verwachten heeft van windenergie (hier is gewoon meer van), maar we moeten natuurlijk zo snel mogelijk van die kolen af… Dus alle beetjes zijn fantastisch!
  Ik loop nog wel tegen wat dingen aan, zoals dat de panelen ‘maar’ 9 jaar van jou zijn. Daarna worden ze dus opnieuw verkocht, aan jou of aan een ander? Je weet nu nog niet wat de prijs dan is, en of een aantal panelen op je dak installeren wellicht goedkoper zou zijn…
  Anderzijds geldt dit nog niet voor mij; ik heb ook de mogelijkheid niet het op mijn eigen dak te plaatsen. Dus ik ga zeker eens naar deze investering kijken! Dankjewel! 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ah leuk, dankje! Ik denk dat je er wel vanuit kan gaan dat panelen op je eigen dak installeren het meest rendabel is, dus je moet het echt zien als een alternatief voor wanneer je die mogelijkheid niet hebt of als je dat te veel ‘gedoe’ zou vinden. Over dat van die 9 jaar zou je het beste contact op kunnen nemen met Vrijopnaam, ik durf daar geen antwoord op te geven. Hier staat er wel een stukje over geschreven trouwens, maar waarschijnlijk had je dat zelf ook al gevonden: https://vrijopnaam.nl/slimme-vragen 🙂

   | Reageer op deze reactie
 11. Henrieke schreef:

  Wat handig zeg! Ik vind het namelijk echt vervelend dat ik geen zonnepanelen kan plaatsen op het dak van de flat waar ik nu (nog een maand) in woon. Straks verhuizen we namelijk naar een energieneutraal huis waarin we al onze stroom zelf opwekken en misschien nog ultra groene stroom leveren aan het netwerk. Maar omdat niet iedereen dat geluk heeft, is dit echt een tof initiatief 🙂

  | Reageer op deze reactie
 12. Audrey schreef:

  Dit is echt zó tof! Idd echt in de categorie: waarom heb ik dit niet zelf bedacht? 😉

  | Reageer op deze reactie
 13. Sue schreef:

  Super! Wij wekken onze energie volledig zelf op en leveren ook terug. Toen wij nog in hartje Enschede woonden behoorde dit echt niet tot de mogelijkheden, dit is een ideale oplossing!

  Gefeliciteerd met je gezinsuitbreiding 😉

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Dat is helemaal fantastisch natuurlijk! Ik hoop dat ook ooit te kunnen 😀 Maar tot die tijd is dit inderdaad ideaal, heel fijn.

   | Reageer op deze reactie
 14. Renata schreef:

  Hoi Iris, goede tip, zo kan ik toch op zonne-energie leven totdat er ook zonnepanelen op mijn dak kunnen komen:-)

  Even een kritisch nootje: Ik werd getriggerd door je stelling dat de meeste energie in Nederland uit grote kolencentrales komt, en ik vond dit op wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_elektriciteitscentrales_in_Nederland. Daaruit blijkt dat gas, biomassa, kernenergie en afvalverbranding heel belangrijk zijn voor de stroomopwekking, terwijl er niet veel centrales op kolen werken. Zelfs als de vier kolencentrales volledig op kolen draaien (drie verbranden ook gedeeltelijk biomassa) leveren ze maar zo’n 20% van de energie die in Nederland opgewekt wordt. Nu zijn biomassa, kernenergie, gas en afvalverbranding allemaal ook niet milieuvriendelijk, dus de strekking van je verhaal klopt wel, maar de onderbouwing niet helemaal.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Bedankt voor het nakijken! Inderdaad onhandig geformuleerd, ik doelde erop dat het grootste deel nog niet van hernieuwbare bronnen komt. Zal het straks even aanpassen 🙂

   | Reageer op deze reactie
   1. Renata schreef:

    Als je nog eens iets nagekeken wilt hebben hoor ik het graag:-)

    | Reageer op deze reactie
 15. Pingback: Een andere manier van denken | resaarcle
 16. Pingback: Terugblik: Mijn eerste jaar als fulltime ondernemer | IKBENIRISNIET
Back to Top