Vrijopnaam: je eigen stroom opwekken!

Ik heb een heel duidelijk plaatje in mijn hoofd van mijn droomhuis voor als ik later groot ben. Dat er zonnepanelen op het dak komen is vanzelfsprekend. Want ik zou graag een zo groen en zelfvoorzienend mogelijk huishouden willen hebben. Die toekomstdroom kwam ineens een stuk dichterbij toen Vrijopnaam contact met me opnam. Vrijopnaam is de eerste energieleverancier in Nederland bij wie je zelf je energie op kan wekken met je eigen zonnepanelen zónder dat ze op je eigen dak liggen. 

Vrijopnaam: je eigen energie opwekken

 Deze blogpost heb ik in samenwerking met Vrijopnaam geschreven 

Zonne-energie zonder gedoe

Of je nu een rieten dak hebt, in een flatje woont, of een antikraak-woning huurt zoals Steve en ik: met Vrijopnaam maak je gebruik van de voordelen van zonne-energie, maar heb je niet het gedoe. Vrijopnaam is een nieuwe, onafhankelijke energieleverancier met zonneparken op verschillende plekken in Nederland. Toen ik voor het eerst hoorde van dit initiatief was ik namelijk gelijk enthousiast. Typisch weer zo’n gevalletje van: waarom heb ik dit niet bedacht?

Goed, hoe werkt dat dan precies, hoor ik je al denken. Als je klant wordt bij Vrijopnaam huur je als het ware je eigen zonnepanelen en alle stroom die je ermee opwekt is voor jou. Hun doel is om zo veel mogelijk mensen in staat te stellen zelf hun energie op te wekken. In wat voor soort huis je ook woont. In tegenstelling tot groene ‘sjoemelstroom’, zoals veel energieleveranciers die leveren, is de stroom van Vrijopnaam 100% afkomstig van Nederlandse zonne-energie. Daarmee zorgen ze concreet voor een snellere overgang naar duurzame energie omdat de investering van nieuwe klanten daadwerkelijk zorgt voor de aanleg van meer zonnepanelen in Nederland.

Vrijopnaam: herkomst energie

Voordelen van zonne-energie

Fossiele brandstoffen zoals kolen zijn geen duurzame bron van energie. Toch is de meeste stroom in Nederland afkomstig van niet-duurzame bronnen. De kolen die in kolencentrales worden verbrand zijn fossiele resten van planten die in de prehistorie lekker in het zonnetje hebben gestaan en zo energie hebben opgenomen. Het probleem: dit raakt op. Om nog maar te zwijgen over de schade die het aanbrengt aan ons klimaat. Het is gewoon niet meer van deze tijd, vind ik. Gelukkig begint iedereen steeds meer het belang van schone, duurzame energie in te zien. Zonne-energie is wél een duurzame bron van energie. De oprichters van Vrijopnaam – Marc Kluytmans, Casper Hengst en Bas Wijnen – vinden dat de transitie naar duurzame energie wel wat sneller mag in Nederland. Dit is waarom zij Vrijopnaam hebben opgericht: zodat iedereen op een makkelijke manier zelf zijn energie kan opwekken.

Zonne-energie van Vrijopnaam

Hoe werkt Vrijopnaam precies?

Als je je bij Vrijopnaam aanmeldt, begin je direct met het zelf opwekken van energie. Op verschillende plekken in Nederland hebben ze zonneparken staan. Eén paneel krijg je gratis, je Paneelopnaam. Wil je er meer dan koop je deze voor 99 euro per paneel bij. Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om tot 100% zelf op te wekken voor jouw huishouden, kan je hier checken. De zonne-energie die je met je Paneelopnaam opwekt, wordt in mindering gebracht op je energierekening.

Alle voordelen op een rij:

  • Energie van Vrijopnaam is 100% Nederlandse zonne-energie. Geen sjoemelstroom!
  • Je zorgt écht voor een transitie naar duurzame energie omdat jouw investering daadwerkelijk zorgt voor de aanleg van meer zonnepanelen.
  • Omdat je zelf de stroom opwekt in plaats van koopt, is de winstmarge die een energieproducent normaal in eigen zak steekt voor jou.
  • Ook als je in een benedenwoning of huurhuis woont, kan je nu je eigen zonne-energie opwekken, want de zonnepanelen komen niet op je eigen dak.
  • Je zit nergens aan vast en kan maandelijks boetevrij opzeggen. Vrijopnaam koopt dan het Paneelopnaam van je terug.
Vrijopnaam: infographic
In deze blogpost van Vrijopnaam vind je een linkje voor de energiewijzer in hoge resolutie.

Vrijblijvend een offerte aanvragen

Een vrijblijvende offerte aanvragen deed ik hier. Nadat ik mijn gegevens had ingevoerd, kreeg ik al snel een mailtje met de schatting van hoeveel ik zou moeten betalen per maand als klant bij Vrijopnaam. Het bedrag is gebaseerd op het ingeschatte verbruik op mijn adres met de tarieven van Vrijopnaam. Dit zou uitkomen op 101 euro per maand voor stroom en (CO2-gecompenseerd) gas, dat is inclusief belastingen en netbeheerkosten. Goedkoper dan bij mijn huidige energieleverancier!

Hoe meer research ik deed voor deze blogpost, hoe meer ik tot de conclusie kwam dat ik zelf ook wilde overstappen. Voor de duidelijkheid: deze blogpost heb ik in samenwerking geschreven, maar of ik klant wilde worden bij Vrijopnaam was ik helemaal vrij in. Ik ben oprecht erg enthousiast over Vrijopnaam en kan met grote vreugde mededelen dat Steve en ik de trotse adoptieouders zijn geworden van drie zonnepanelen. Hiermee besparen we 225 kilo steenkolen per jaar! Met tien zonnepanelen zouden we voor 100% zelf opwekken maar de aanschaf hiervan is nog ietsiepietsie boven ons budget. Gelukkig kan je in je eigen tempo op elk moment extra zonnepanelen bijkopen.

Meer informatie vind je op de website van Vrijopnaam. Hier vind je ook hun contactgegevens mocht je ergens niet uitkomen. Ren ik ondertussen naar de supermarkt voor beschuit met muisjes. 

Back to Top