Kookboek: Rauw eten in de Lage Landen

Tussen alle kookboekreviews op mijn blog vind je vooral vegetarische kookboeken, een paar vegan kookboeken en nu ook een heus ‘raw’ boek. Ria Simons schreef Rauw eten in de Lage Landen om op een makkelijke manier meer rauw aan je dagelijkse menu toe te kunnen voegen. Mocht je nog niet bekend zijn met het begrip rauw eten: het gaat net een stapje verder dan veganisme, het (plantaardige) voedsel wordt niet verhit boven de 45 graden. Op deze manier blijven alle enzymen, vitaminen en mineralen behouden. Ik verwachtte dan ook een boek vol met recepten voor salades en smoothies, maar in dit boek vind je nog véél meer. Er ging een wereld voor mij open. Heel interessant!

rauw eten in de lage landen

Lage Landen

De meeste boeken die over rauwe voeding gaan en in Nederland beschikbaar zijn, zijn vertaald vanuit het Engels. Vaak zijn het Amerikaanse boeken. Maar of je nu in Californië of in Groningen woont, maakt veel verschil als het gaat om voedselkeuze, schrijft Ria Simons. Daarom schreef zij dit boek dat rekening houdt met de Nederlandse seizoenen. De recepten zijn afgestemd op onze natte én zonnige dagen en de producten die worden gebruikt zijn vaak makkelijk in de buurt te vinden. Ria Simons deed een studie in natuurgeneeskundige voedingsleer, ze heeft zich verdiept in de voedingsstijl van rauw eten. Ze schreef voor haar zelf van alles op als ruggensteuntje, terwijl ze hier mee bezig was kwam ze met het idee om een boek te schrijven over rauw eten.

raw kookboek

Informatief

De inhoud van het boek bestaat voor het eerste deel uit informatie. Waarom zou je bijvoorbeeld vlees, vis en zuivel laten staan? Hoe start je met rauwer leven en hoe pak je een detoxkuur aan? En hoe moet dat nu als je op visite gaat? Erg interessant als je het leuk vindt om te lezen over voeding en gezondheid. Het tweede deel van het boek bestaat uit recepten. Ontbijt, lunch, voorgerechten, hoofdgerechten, bijgerechten, nagerechten én tussendoortjes; alles komt aan bod. Het laatste deel bestaat uit een aantal bijlagen. Bijvoorbeeld een overzicht van bijzondere voedingsmiddelen (denk aan himalayazout, misopasta of agaragar), een lijst met seizoensgroenten en overzicht van praktische keukenapparatuur. Persoonlijk zou ik niet 100% raw willen eten, maar het is zeker iets waar ik meer mee wil doen als lunch. Het principe raw till 4 vind ik bijvoorbeeld erg leuk, hierbij eet je overdag rauw en ’s avonds warm zoals je gewend bent. Als je ook graag meer wilt doen met rauw eten is dit boek zeker leuk om mee te beginnen. Het geeft een compleet overzicht van informatie, leuke recepten en handige tips. Het is ook zeker geen betoog om rauw te gaan eten. Je moet het meer als een inspirerende gids zien. “Onthoud daarbij wel: alles wat erin staat kun je aanpassen aan je eigen ideeën, wensen en gevoel. Het gaat om waar jij je goed bij voelt!” schrijft Ria Simons in het voorwoord.

rauw eten boekrauw eten bijlage

Rode bietensalade & bonbons

Ik houd van salades, smoothies en sapjes, en ik dacht dat het daar bij zou blijven als je rauw wilt eten. Maar dit boek laat zijn dat je nog veel gevarieerder kan eten. Courgettepasta, lijnzaadcrackers, soep, chips, vegaburgers, sauzen en zelfs taart! In totaal vind je meer dan 120 recepten in Rauw eten in de Lage Landen. Hieronder vind je drie gerechten uit het boek die ik heb geprobeerd en die een groot succes waren. (Ook bij carnivoor Steve!) De recepten zijn vrij simpel, maar wel vernieuwend. Ik vind het leuk om op deze manier nieuwe combinaties en bereidingen te ontdekken. Wel kosten de meeste recepten flink wat voorbereiding, bijvoorbeeld omdat de walnoten 48 uur geweekt moeten worden. Of je hebt een dehydrator (droogoven) nodig om knapperige crackers en koekjes te maken. En bij enkele recepten heb je gekke ingrediënten nodig die alleen in natuurwinkels verkrijgbaar zijn. Zelf vind ik dat erg leuk, maar ik kan mij voorstellen dat sommigen dit een boek met een te hoge ‘hippie factor’ vinden. Het is dus zeker geen traditioneel kookboek, maar wel vernieuwend en daardoor erg leerzaam en interessant, vind ik zelf.

rode bieten salade
Vitamine- en mineraalrijke bietensalade met appel, ui, sesamzaad, zonnebloempitten, pompoenpitten en een dressing van appelazijn en kruiden. Door de appelazijn wordt de biet een beetje ‘gaar’ als je het een uurtje in de koelkast laat staan. Erg lekker als lunch! Het recept staat op bladzijde 125.
raw wraps
Dit zijn een soort wraps met een vulling van fijn gehakte groenten, een sausje van gepureerde walnoten, knoflook, citroensap en kruiden en ijsbergsla als tortilla’s. Het lijkt erg simpel, maar het smaakte echt heel erg goed. Hele pure smaken, maar zeker niet saai. Dit recept vind je op bladzijde 99.
rauwe bonbons
Bonbouches van rauwe cacao, chocolate nibs en kokosolie. Ik gebruikte de vormpjes van een siliconen ijsblokjesvorm. Nom! Ze zijn wel énorm vet dus je moet er zeker niet te veel van te eten (deed ik wel, en toen werd ik misselijk, oeps), maar lekker zijn ze zeker. Het recept staat op bladzijde 173.

Rauw eten in de Lage Landen is o.a. (vanaf vandaag!) hier te koop voor 24,50 euro.

Ik ben erg benieuwd wat jullie van dit boek vinden, interessant of toch een te hoge hippie-factor?

Deze blogpost bevat een boek dat ik heb gekregen als recensie-exemplaar. Lees de disclaimer voor meer info.

Back to Top