Recept: Salad bowl met freekeh

Ik volg veel hippie-vegan-raw-foodies op Instagram. Dan zie je de ene nourishing #buddhabowl na de andere voorbij komen. Mijn Twentse nuchterheid denkt dan ‘doe toch normaal, het is gewoon een bak met groenten’. Maar stiekem word ik heel vrolijk van al die verse regenbooggroenten die met zorg en aandacht mooi georganiseerd in een diep bord liggen. Ik wil dat ook. En ik zag ook dat freekeh (dat is een graanproduct van geroosterde groene tarwe) totally de nieuwe quinoa is. Dus dat wilde ik ook. Ben verder heus niet trendgevoelig hoor. Bij deze presenteer ik het recept van mijn eerste echte healthy nourishing warming vitalizing cleansing soothing bijna-raw yoga buddha rainbow lunch bowl.ย Of gewoon een bak met groenten dus. Nee, maar zonder gekheid, het is echt lekker! Hier mag je mij ’s nachts best voor wakker maken.

salade met freekeh

Ingrediรซnten voor 2 ‘bowls’:

 • 100 gram freekeh
 • 1 groentebouillonblokje
 • 500 ml water
 • 1 avocado
 • 1/2 kleine citroen
 • 1 klein knoflookteentje
 • verse peterselie
 • peper & zout
 • 150 gram spinazie
 • 2 tomaten
 • 1/2 kleine rode ui
 • 1 grapefruit

Bereiding:

 1. Doe de freekeh in een pan met 500 ml water en een bouillonblokje. Breng aan de kook en laat zachtjes koken voor 15 minuten. Giet vervolgens af.
 2. Maak ondertussen de romige avocadodressing door de avocado (geschild en ontpit) te pureren samen met citroensap, knoflook, wat verse peterselie en peper en zout. Ik houd zelf van lekker zuur en veeel knoflook, maar als je daar niet zo van houdt is het sap van een halve citroen en een heel knoflookteentje misschien wat te veel van het goede. Pas dit dan aan naar je eigen smaak.
 3. Verhit in een koekenpan een klein beetje olie en bak de spinazie heel even aan tot het is geslonken. Niet te lang doorbakken! Je kan de spinazie ook rauw in de salade doen als je dat lekkerder vindt.
 4. Snij de tomaten in blokjes en de rode ui fijn. Snij de boven- en onderkant van de grapefruit en snij vervolgens de schil eraf. Snij de grapefruit in plakken.
 5. Verdeel alles mooi over twee diepe bordenย en maak af met een flinke schep avocadosaus.

salad bowl

Eet smakelijk! Niet vergeten om er een Instagramfoto van te maken hรจ, heeel belangrijk!

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

38 reacties op “Recept: Salad bowl met freekeh

 1. Dagmar

  Wauw het ziet er zo mooi en heerlijk uit! Niet alleen een lekker recept, maar het is ook nog eens fotogeniek!

 2. Dit ziet er goed uit! Lijkt me heerlijk om te eten op van die warme avonden dat je geen zin hebt in een volledige warme maaltijd!

 3. Ziet er mooi uit! Maar zoals ik het zie is het gewoon een salade die nog niet gehusseld is, haha! Misschien ben ik ook een beetje te nuchter ๐Ÿ˜› (Maakt het recept niet minder lekker!)

 4. Nina

  Ziet er heerlijk uit! Nu alleen nog mijn “angst” voor grapefruits (geen liefhebber van zuur/bitter, namelijk) overwinnen!

 5. Fiona

  Leuk artikel! Ook hard gelachen om de ik ben heus niet trendgevoelig hoor, erg herkenbaar.

  Wel vraag ik me af waar je freekeh kan kopen. En of je het ook als freakay uitspreekt haha

  • iris

   Ik kocht het bij de AH, maar als het goed is is het ook te koop bij Turkse winkels. Dacht ik te hebben gelezen. Hoe je het uitspreekt weet ik niet haha!

 6. kelly

  Weer erg leuk geschreven! En ziet er heerlijk uit! Wel errruhg ernstig gezond!! ๐Ÿ˜› Maar altijd erg lekker…gewoon van alles wat kunnen prikken.

 7. Dilys

  Ziet er vrolijk en kleurrijk uit! Freekeh klinkt wel een beetje vreemd, maar misschien is t wel het proberen waard… Lijkt het qua smaak ook op quinoa? (En nog een andere brandende vraag: hoe spreek je quinoa in godsnaam uit? Kienoowa of kienwa?)

 8. Rianca

  Wauw dat ziet er het super lekker en goed uit! Ik ga het recept echt een keer uit proberen vriendje heeft mooi pech met het commentaar dat het net konijnenvoer is.

 9. Lisa

  Haha Freekeh klinkt zo raar! Ik heb een vriend die Freek heet en we noemen hem altijd Freekie.

  Dit bord ziet er verder wel heel leuk uit, ook met de grapefruit en zo (ik krijg er een zomergevoel van)! Hier kun je een heleboel leuke variaties op maken denk ik.

 10. Oh het ziet er inderdaad heel erg mooi uit! Vult dat Freekeh een beetje? Ik zou namelijk denken dat je nog iets ‘mist’ of zo. Of ik ben gewoon een vreetzakje ๐Ÿ˜€

 11. Dit ziet er zo ontzettend lekker uit! ๐Ÿ˜€ *save* Ik ben benieuwd naar de smaak van Freekeh.

 12. Het ziet er super leuk uit in ieder geval, instagram worthy ๐Ÿ˜‰ Ben ook wel benieuwd geworden naar dat ‘freekah’ nu. Eens even googlen waarom dat nu gehyped wordt, haha!

 13. Ik ben ontzettend benieuwd naar freekeh (grappige naam trouwens). Ik zag het toevallig laatst in een of andere vlog. Keertje proberen dan maar!

  Liefs,
  Pauline

 14. Lisa

  Ziet er lekker uit! Die bowls zijn wel een beetje overhyped, maar ach, het is gewoon lekker en het oog wil ook wat ๐Ÿ˜‰

 15. Desi

  Ik zie en lees freekeh steeds vaker terugbrengen op alle hippe recepten blogs (waar jij natuurlijk ook bijhoort!), misschien moet ik het toch eens gaan proberen ๐Ÿ™‚

 16. Marloes

  Wat een fijne winactie!! Ik ben er gisteren achter gekomen dat mijn e-reader de verhuizing niet heeft heelhuids heeft doorstaan. Naast mijn kookboekencollectie kan ik echt niet zonder e-reader, dus de cadeaubon zou zeer waarschijnlijk daarvoor gebruikt worden.. Of toch nog maar een kookboek? Staan zooo veel nog op mijn lijstje.

 17. Rianne

  Ziet er goed uit zeg, instagram-waardig hoor haha! En heel makkelijk om te maken ook, nice!

 18. sharona

  Dit ziet er echt super lekker uit, ga gelijk aan de slag om dit vanavond op tafel te zetten.

 19. Ik snap wel dat je zo’n bak met groente er lekker uit vind zien. Het ziet er allemaal zo mooi gekleurd uit. Ik weet niet of dit recept 1,2,3 iets voor mij is. Maar ik ben wel heel gek op grapefruit en avocado. Yum!

 20. Raya

  Ziet er erg lekker uit! Ik weet alleen niet of ik de combinatie avocado en grapefruit zou aandurven.

 21. Pingback: Een dinner party organiseren | IKBENIRISNIET

 22. Pingback: Recept: Gevulde zoete aardappel | IKBENIRISNIET

 23. Pingback: Recept: Gefrituurde tempeh | IKBENIRISNIET