Recept: Salad bowl met freekeh

Ik volg veel hippie-vegan-raw-foodies op Instagram. Dan zie je de ene nourishing #buddhabowl na de andere voorbij komen. Mijn Twentse nuchterheid denkt dan ‘doe toch normaal, het is gewoon een bak met groenten’. Maar stiekem word ik heel vrolijk van al die verse regenbooggroenten die met zorg en aandacht mooi georganiseerd in een diep bord liggen. Ik wil dat ook. En ik zag ook dat freekeh (dat is een graanproduct van geroosterde groene tarwe) totally de nieuwe quinoa is. Dus dat wilde ik ook. Ben verder heus niet trendgevoelig hoor. Bij deze presenteer ik het recept van mijn eerste echte healthy nourishing warming vitalizing cleansing soothing bijna-raw yoga buddha rainbow lunch bowl. Of gewoon een bak met groenten dus. Nee, maar zonder gekheid, het is echt lekker! Hier mag je mij ’s nachts best voor wakker maken.

salade met freekeh

Ingrediënten voor 2 ‘bowls’:

 • 100 gram freekeh
 • 1 groentebouillonblokje
 • 500 ml water
 • 1 avocado
 • 1/2 kleine citroen
 • 1 klein knoflookteentje
 • verse peterselie
 • peper & zout
 • 150 gram spinazie
 • 2 tomaten
 • 1/2 kleine rode ui
 • 1 grapefruit

Bereiding:

 1. Doe de freekeh in een pan met 500 ml water en een bouillonblokje. Breng aan de kook en laat zachtjes koken voor 15 minuten. Giet vervolgens af.
 2. Maak ondertussen de romige avocadodressing door de avocado (geschild en ontpit) te pureren samen met citroensap, knoflook, wat verse peterselie en peper en zout. Ik houd zelf van lekker zuur en veeel knoflook, maar als je daar niet zo van houdt is het sap van een halve citroen en een heel knoflookteentje misschien wat te veel van het goede. Pas dit dan aan naar je eigen smaak.
 3. Verhit in een koekenpan een klein beetje olie en bak de spinazie heel even aan tot het is geslonken. Niet te lang doorbakken! Je kan de spinazie ook rauw in de salade doen als je dat lekkerder vindt.
 4. Snij de tomaten in blokjes en de rode ui fijn. Snij de boven- en onderkant van de grapefruit en snij vervolgens de schil eraf. Snij de grapefruit in plakken.
 5. Verdeel alles mooi over twee diepe borden en maak af met een flinke schep avocadosaus.

salad bowl

Eet smakelijk! Niet vergeten om er een Instagramfoto van te maken hè, heeel belangrijk!

Back to Top