Groene tip #19: One Single Planet

Eén van de belangrijkste groene tips ontbreekt eigenlijk in deze categorie hè? Stemmen! Maar omdat ik vind dat iedereen zelf moet weten waar ze op stemmen, heb ik die tip maar overgeslagen. Het zal vast niet als een verrassing komen dat ik afgelopen week heb gestemd op de Partij voor de Dieren. Ik vind het mooi hoe zij het traditionele links- en rechtsdenken overstijgen en maar op één ding (en daarmee op alles) focussen: onze planeet. Het wetenschappelijke bureau van de PvdD heeft de documentaire One Single Planet gemaakt die 11 maart in premiere is gegaan. De film is nu ook (gratis) online te zien. Onwijs informatief en voor velen een echte eye opener, denk ik. Perfect voor de Groene Tip van deze week!

one single planet

Wat is het?

De documentaire One Single Planet is de vierde film van de Nicolaas G. Pierson Foundation, het wetenschappelijke bureau van de Partij voor de Dieren. One Single Planet wordt gepresenteerd door Marianne Thieme, fractievoorzitter van de PvdD. De documentaire is een verzameling van verschillende interviews met wetenschappers, stukjes uit andere documentaires en online animaties. Over vier onderwerpen wordt de informatie verdeeld: zoönosen, biodiversiteit, water en voedsel. Als geheel geeft het een duidelijk beeld van hoe het er nu voor staat met de planeet (spoiler: niet zo goed dus) en wat mogelijke oplossingen zouden kunnen zijn.

Waarom?

Volgens de bevindingen van de commissie van Doorn zijn er straks vier “aardes” nodig om de onze te voeden, als de mensheid zo door gaat. Er zijn geen vier aardes beschikbaar, dus het is belangrijk dat we gaan veranderen. Wubbo Ockels vergeleek de aarde met een uit koers geraakt ruimteschip met 7 miljard opvarenden. Dat klinkt allemaal niet zo positief. En dat is het ook gewoon niet. Ik vind het zelf altijd best lastig om al die ingewikkelde duurzaamheidsproblemen te snappen, in One Single Planet worden ze duidelijk uitgelegd. Heel interessant om te zien vond ik. Wat ik ook mooi vind is dat in deze docu ook de focus op Nederland en Europa wordt gelegd. Ik kijk weleens vaker ‘groene’ documentaires, maar deze zijn vaak Amerikaans met feiten en cijfers die van toepassing zijn op Amerika. Ik zie deze documentaire als een spoedcursus om te leren hoe het nu op dit moment met onze planeet gaat en hoe we daar mee omgaan. De situatie is inmiddels echt alarmerend. En ik denk dat het goed is dat mensen hiervan op de hoogte zijn. (Vooral de mensen die zich wel eens afvragen waar ik mij in godsnaam toch druk over maak en groene ambities maar ‘overdreven’ vinden..)

Hoe dan?

De documentaire is te zien via onesingleplanet.nl. De film bestaat uit vijf delen, een inleiding en vier belangrijke onderwerpen. Elk deel duurt ongeveer 20 tot 25 minuten. Om het je wat makkelijker te maken vind je hieronder de directe links naar de verschillende delen van de film:

Ik kan me voorstellen dat sommige beelden uit de film als onheilspellend of confronterend kunnen worden ervaren. Maar ik denk dat het juist wel erg goed is om deze documentaire toch te zien, in plaats van de andere kant op te kijken, wat mensen al veel te vaak doen.

  • Moeilijkheidsgraad: 1/10
  • Kosten: de documentaire is gratis te zien.
Back to Top