Het Groene Meisjes boek

Het Groene Meisjes boek is er! Met uitroepteken, want ik ben laaiend enthousiast. Dat snap je natuurlijk wel. Eergisteren was ik in Amsterdam bij de boeklanceringslunch. Wat voelde ik me vereerd om hier bij te mogen zijn. Ik volg De Groene Meisjes namelijk al járen. Van in den beginne toen ze nog een bloemetjes-achtergrond hadden en er recepten online kwamen met donkere, pixelige foto’s. Ik vind dat echt zijn charme hebben, want je ziet hetzelfde wanneer je op mijn blog iets te ver terugbladert (doe dat dus ook maar niet). Zó tof om ze dan te zien groeien tot blogger-celebs met hun blog als eigen bedrijf. De Groene Meisjes zijn toch wel mijn blog-voorbeelden wat dat betreft. En nu hebben ze dus ook een heus Groene Meisjes boek!

Het Groene Meisjes Boek

Boeklanceringslunch bij Beter & Leuk

Samen met twintig bloggers werd het boek gelanceerd bij lunchroom Beter & Leuk in Amsterdam. Ik was lichtelijk overweldigd door alle supermooie, extraverte mensen, maar er stond allemaal lekker eten op tafel dus alles kwam goed. De hazelnoottaart, die je ook in het boek vindt, was lekker! Ook het befaamde bananenbrood van De Groene Meisjes mocht niet ontbreken. Hier ben ik zelf ook groot fan van, ik maak het vaak en het mislukt nooit. Hun nieuwste bananenbrood-versie bevat stukjes Vego-chocolade, de holy grail van vegan chocolade als ik Merel mag geloven. Er werden hippe drankjes van Lemonaid uitgedeeld en ondertussen ging ik los op de zuurkoolwraps en brood met hummus. ZO. LEKKER. Ik at soep uit een hip glaasje en tegen de tijd dat de toetjes werden geserveerd, een fruitijsje van Nice, zat ik proppievol. (Nu lijkt het net alsof ik de hele middag alleen maar heb gegeten, ik heb ook wel een beetje sociaal gedaan hoor, bloggers zijn namelijk hartstikke leuke mensen.) Al het eten dat werd geserveerd vind je ook in recepten terug in het nieuwe boek van Merel en Jamie. Een paar recepten uit het boek zijn echte succesrecepten die je al op hun blog kan vinden, zoals de bekende linzensoep, maar de meeste recepten zijn nieuw.

Het Groene Meisjes Boek
De hazelnoottaart aka ‘vegan Nutellataart’. En die is inderdaad zo lekker als dat het klinkt. Het recept vind je op bladzijde 52 in hun boek.
Het Groene Meisjes Boek
Het bananenbrood met Vego chocolade van bladzijde 46 in het boek.
Het Groene Meisjes Boek
Dit is de enige echte rode linzensoep (bladzijde 58). Dit is één van de meest populaire recepten op de blog van Merel en Jamie. En dat is ook niet zo gek; de soep staat hier regelmatig op tafel.
Het Groene Meisjes Boek
Dit vond ik het àllerlekkerste op de lunch: zuurkoolwraps met portobello, jum! Alleen al voor dit recept, dat je vindt op bladzijde 66, vind ik dat je het boek zou moeten kopen. Gisterenavond maakte ik de wraps zelf en ze waren een groot succes.
Het Groene Meisjes Boek
Beter & Leuk was een gezellige locatie voor de lunch. Het was opgeleukt met slingers van foto’s uit het vers-van-de-pers-boek en luchtzuiverende plantjes van Ogreen.
Het Groene Meisjes Boek
Een plantje hiervan zat ook in deze knalroze goodiebag. Samen met nog wat andere echte Groene Meisjes producten zoals Lush goodies, Dr. Bonner’s zeep en een reep Vego.

Het Groene Meisjes boek

Wie aan De Groene Meisjes denkt, denkt aan vegan food. Zoete aardappel, curry, veel Mexicaans eten en lekkere ontbijtjes. Maar het boek is zeker géén kookboek, al vind je er wel ruim 20 vegan recepten in. Je kan het zien als een handboek voor een duurzamer leven. De basics van alle groen-doen-thema’s worden erin omschreven met handige tips. Van groen reizen tot het adopteren van planten. Na de lunch in Amsterdam afgelopen dinsdag had ik weer een lange treinrit terug naar Enschede voor de boeg. Maar de tijd vloog voorbij, want ik kon natuurlijk lezen in mijn nieuwe boek. En dat ik zoveel heb kunnen lezen achter elkaar(!), in de trein(!!), ’s avonds na een drukke dag(!!!) zegt genoeg. Want zoals je wellicht weet, ben ik helemaal geen goede lezer en al helemaal niet in de trein omdat ik zo snel word afgeleid. Maar ik had er gewoon geen last van. Ik heb het boek zelfs al bijna uit. De stukken tekst zijn beknopt, er is een prettige afwisseling van beeld en tekst en de schrijfstijl leest lekker weg. Je merkt dat dit boek met zoveel liefde is gemaakt, ook door Aline (fotografie) en Naomi (vormgeving). Het enthousiasme is aanstekelijk en ik krijg gelijk weer zin om meer bezig te gaan met groene dingen. Soms is een groene lifestyle namelijk verre van leuk. Ik heb zo nu en dan het gevoel dat ik het nog lang niet goed genoeg doe. En man, wat is er een narigheid en onwetendheid in deze wereld. Daardoor voel ik me soms wat ontmoedigd in mijn groene idealen. Ik vind het daarom fijn dat het boek van Merel en Jamie zo positief is. Het is op geen enkele manier veroordelend of zwaar. Het is nuchter en praktisch. Maar er worden ook zeker geen sprookjes verteld, hoor. Het is namelijk óók eerlijk, zoals je van Merel en Jamie gewend bent. Ik denk dat dit boek een handig hulpmiddel is als je een duwtje in de rug wil om te beginnen met vegan en/of duurzamer leven. Het is een naslagwerk van handige tips, makkelijke recepten, groene merken en vegan friendly hot spots. Alle teksten zijn nieuw geschreven voor het boek en ik vind het dan ook zeker een mooie aanvulling op hun blog.

Voor een preview van het boek zie dit artikel op de website van De Groene Meisjes, je vindt er een aantal spreads uit het boek en achtergrondinfo zodat je kan zien of het je aanspreekt. Merel en Jamie touren deze maand trouwens het hele land door voor signeersessies, hier vind je een lijst om te checken of ze ook in jouw stad komen.

Disclaimer: deze review is totaal niet objectief want zoals je hieronder ziet ben ik een uberblije #fangirl, mocht dat uit de bovenstaande tekst nog niet duidelijk zijn geworden.

groene meisjes boeklancering

Het boek kost 20 euro en is onder andere hier te koop en zal ook te vinden zijn in verschillende boekhandels, bij Ekoplaza en WAAR.

Deze blogpost bevat een boek dat ik heb gekregen als recensie-exemplaar en een affilatelink.
Lees mijn disclaimer voor meer info.

Back to Top