Groene tip #16: Kringloopwinkel

Ik ben helemaal van het opruimen de laatste paar weken, zoals ik al vertelde. Ik heb zó veel spullen, kleren en onzin. Hop, hop, allemaal weg! Maar waar laat je al die zooi? Niet in de container natuurlijk, hartstikke zonde. Ik bracht alvast een lading glas, mokken, lelijke bordjes, keukenspullen, tijdschriften en sieraden naar de kringloop. En kocht ook meteen weer wat leuks. Ja oké, dat is niet helemaal de bedoeling van mijn opruimproject natuurlijk. Maar ik moest mijn eigen Groene Tip van deze week uiteraard wel zelf uitvoeren. Namelijk: tweedehands shoppen bij de kringloopwinkel!

kringloopwinkel het goed

Wat is het?

Een kringloopwinkel is een winkel waar je enkel tweedehandsspullen kan kopen, de winkel zet zich in om op deze manier het hergebruik van spullen te stimuleren. Het is een walhalla aan leuke hebbedingen maar ook gewoon praktische spullen. Ik kom graag in de kringloop als ik iets voor in mijn keuken nodig heb, een pan of een soeplepel bijvoorbeeld. Ik ben veel goedkoper uit als ik dat tweedehands koop en de kwaliteit is vaak prima. Er zijn kringloopwinkels die een stichting zijn, deze hebben geen winstoogmerk en schenken de winst bijvoorbeeld aan een goed doel. En je hebt kringloopwinkels die echt een bedrijfje zijn en een commercieel doel hebben. Ik doneer mijn spullen het liefst bij kringloopwinkels die een stichting zijn, omdat je op die manier een goed doel kan steunen zonder dat het je geld kost! Maar gewoon door je spullen te geven aan een kringloopwinkel is al een goed doel op zich.

Waarom?

Omdat hergebruik altijd beter is dan het kopen van iets nieuws. Door hergebruik van spullen verleng je de levensduur ervan, hierdoor wordt er dus minder afval verbrand én zijn er minder grondstoffen nodig voor nieuwe spullen. Vanuit een milieuvriendelijk-oogpunt is het dus supergoed om tweedehands te kopen. Maar ook voor jezelf, want tweedehands is over het algemeen goedkoper. Tenzij je voor chique antiek gaat natuurlijk, maar je snapt vast mijn punt. Ook is het gewoon leuk om tussen de tweedehands spullen in een kringloopwinkel (of rommelmarkt, Marktplaats, vintage webshops, ruilavondje met vrienden..) te neuzen en daar iets leuks tussen te vinden. De spullen die je dan vindt zijn veel unieker! Leuke vintage spullen die ik in de loop der tijd heb gevonden vind je in mijn Tweedehands Vondsten-categorie.

Hoe dan?

Persoonlijk vind ik Het Goed één van de fijnste kringloopwinkels, op de website kan je al hun vestigingen in Nederland vinden. Ook Wawollie is erg leuk, het fijne van Wawollie is dat de opbrengst naar goede doelen voor dierenwelzijn gaat. Vestigingen van Wawollie zijn te vinden in Utrecht, Haaksbergen en Goor. Op de website allekringloopwinkels.nl vind je, zoals de naam als zegt, alle kringloopwinkels in Nederland. In de hotspotlijst van De Groene Meisjes vind je ook een aantal kringloopwinkels waar zij zijn geweest met extra foto’s en info. En natuurlijk vind je online ook de leukste vintagewinkels, maar de prijzen liggen dan vaak wel vele malen hoger als bij de kringloop. Mijn favoriete vintage webshops zijn: Feels Right, Retroloekie en Doortje Vintage. En let er goed op wanneer er een vlooienmarkt bij je in de buurt wordt georganiseerd, daar kan je ook vaak de leukste spullen vinden! Voor leuke DIY-ideeën om je kringloopaankopen op te leuken zijn de boeken Kringloopgeluk of Vive la vie misschien iets voor je. En vind je het lastig om iets leuks te vinden in een kringloopwinkel? Lisanne geeft 7 tips voor geweldige kringloopvondsten op haar blog.

Voor het wegbrengen van spullen zou je even kunnen kijken op de website van de kringloopwinkel bij jou in de buurt hoe dat in zijn werk gaat. Soms kan dat alleen op bepaalde dagen of tijden. En sommige kringloopwinkels willen zelfs je spullen gratis voor je ophalen. Ook een leuke toepasselijke challenge trouwens: elk jaar wordt in oktober de Buy Nothing New Maand georganiseerd. Daar heb ik zelf ook een keer aan meegedaan en je wordt dan ineens heel bewust van hoeveel je normaal eigenlijk koopt. Sindsdien koop ik veeel minder nieuwe spullen! Oktober duurt natuurlijk nog even, maar niemand houdt je tegen om alvast een maandje te oefenen met het niet kopen van iets nieuws.

Filmpje:

  • Moeilijkheidsgraad: 2/10
  • Kosten: Cheap!
Back to Top