Groene Tip #33: Duurzame kaarsen

Onlangs liet de Keuringsdienst van Waarde in één van hun afleveringen het productieproces van kaarsen zien. Iemand had namelijk geurloze dinerkaarsen gekocht bij IKEA, maar er bleek toch een gek luchtje af te komen. Het bleken stearinezuur-kaarsen te zijn van dierlijk vet. Brr.. Het andere soort kaarsen dat werd genoemd, waren kaarsen op basis van paraffine. Dit is een restproduct dat overblijft bij de verwerking van aardolie. Ook niet iets waar je erg blij van wordt als je je bezig houdt met duurzaamheid. Maar er bestaan ook duurzame kaarsen. Die kwamen helaas niet aan bod in de uitzending. Gelukkig bestaat deze Groene Tips categorie!

Groene Tip: Duurzame kaarsen

Wat zijn duurzame kaarsen?

Wat duurzame kaarsen zijn, kan voor iedereen iets verschillends betekenen. Zo kan je juist kaarsen van dierlijk vet als duurzaam zien. Het wordt gemaakt van (ik denk) slachtafval, het is natuurlijk en er komt geen aardolie aan te pas. Maar als vegetariër moet ik zeggen dat ik daar niet heel warm van word. Dus ik zocht naar een ander natuurlijk alternatief waar geen dieren bij aan te pas hoeven te komen. Zo bestaan er ook kaarsen van soja, palmolie en zelfs raapzaadolie. Bij het lezen van ‘palmolie’ zullen bij de meesten gelijk de alarmbellen afgaan. De kaarsen in deze blogpost zijn gemaakt van duurzame soja en palmolie, er is geen regenwoud voor gekapt. Het nadeel hieraan is wel dat het van ver moet komen. Een nòg duurzamer alternatief zijn daarom kaarsen van raapzaadolie, dit kan meer lokaal worden verbouwd. In deze blogpost van Babongo kan je meer over de voor- en nadelen van duurzame kaarsen lezen.

Waarom?

De meeste kaarsen die je in de winkel vindt, zoals de standaard waxinelichtjes, zijn gemaakt van paraffinewas, een aardolieproduct. Aardolie is een fossiele brandstof die langzaam aan het op raken is. En ik kan me voorstellen dat veel mensen uit principe liever niet een kaars van dierlijk vet in hun kamer branden. Bijvoorbeeld omdat je zo min mogelijk dierlijke producten wil gebruiken of omdat je het gewoon een naar idee vindt. Ik moet er in ieder geval niet aan denken. Stearine kan overigens ook plantaardig zijn, las ik in dit artikel. In de uitzending van KvW spraken ze echter alleen over dierlijk vet, dus hoe dit precies zit, weet ik ook niet. Daarnaast schijnen sojakaarsen langer te branden en branden ze ook schoner (minder roet).

Hoe dan?

Je kan ervoor kiezen om helemaal geen kaarsen aan te steken. Ik moet ook zeggen dat ik niet vaak kaarsen brand. Al is dat meer uit luiheid of vergeetachtigheid, hoor. Maar soms is het toch best gezellig. Vooral nu het al zo vroeg donker is en de feestdagen steeds dichterbij komen. En gezelligheid is ook belangrijk! Nu weet je in ieder geval dat er ook alternatieven zijn op de paraffine- en stearinekaarsen. Via Google kan je in ieder geval genoeg aanbieders vinden, maar om het je wat makkelijker te maken heb ik alvast wat tips op een rij gezet:

 • Babongo verkoopt verschillende soja-, palmolie- en raapzaadoliekaarsen. Ook in de vorm van waxinelichtjes. In deze blogpost zie je de dinerkaarsen van soja en de stompkaars van raapzaadolie.
 • En kijk ook eens bij collega-blogger Zolea, zij verkoopt sinds kort zelfgemaakte sojakaarsen in gerecyclede wijnflessen op haar blog.
 • Of maak je eigen kaarsen van kaarsresten, ik schreef er héél lang geleden een blogpost over.

Hebben jullie nog meer goede tips voor duurzame kaarsen of andere alternatieven? Laat het weten in een reactie, dan kunnen we er allemaal van leren. Dat vind ik ook zo leuk aan deze categorie, ik leer steeds weer bij!

Groene Tip: Duurzame kaarsen

De kaarsen in deze blogpost heb ik gekregen van een webshop, dankjewel Babongo!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

33 reacties op “Groene Tip #33: Duurzame kaarsen

 1. Annika schreef:

  Bijenwaskaarsen! Ik koop ze bij een lokale imker dus weet zo zeker dat hij goed voor z’n bijen zorgt. Het ruikt ook nog eens lekker (vind ik dan) en er zijn verschillende soorten en formaten, ook waxinelichtjes bijvoorbeeld

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Goede tip! Heb nog getwijfeld om die erbij te zetten. Omdat ik wilde kijken naar natuurlijke alternatieven zonder dierlijke bestanddelen en wil geen boze vegans achter me aan 😂 Vooral leuk als je het bij een lokale imker koopt inderdaad. Bedankt voor de aanvulling!

   | Reageer op deze reactie
 2. Hanneke schreef:

  Dit wist ik dan weer echt niet Iris! Eyeopener! Ik ga zeker mijn kaarsenvoorraad eens ‘tegen het licht houden’. Word er niet bepaald vrolijk van dat ik dierlijke vetten aan het verbranden ben. En je hebt gelijk ook die aardoliekaarsen zijn natuurlijk niet bepaald duurzaam te noemen.

  | Reageer op deze reactie
 3. Lilian schreef:

  Ook grappig dat je die ‘dierlijke’ kaarsen bij de KvW gewoon op kon eten. Misschien handig om in huis te halen voor het geval nog een keer de oorlog uitbreekt (sorry, beroepsdeformatie, ben de hele dag bezig met geschiedenis).

  Is een olielampje niet duurzaam? En die ziet er ook zo mooi uit.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Hahaha! Ja vond het ook grappig dat die vrouw echt een hap eruit nam alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Sowieso leuk programma altijd! En olielampjes zijn ook leuk inderdaad, ik heb eigenlijk geen idee of dit beter of slechter is dan een normale kaars, ik ga het eens uitzoeken, goed idee 😀

   | Reageer op deze reactie
 4. Galina schreef:

  Ik maak zelf mijn kaarsen met sojawas en etherische olie, het ruikt zooo lekker! Ben nu een webshop aan het opzetten waar ik onder andere DIY kits voor kaarsen ga verkopen, omdat het dus zo makkelijk is om zelf te maken. Van de zomer hadden we een muggenplaag. Toen had ik kaarsen gemaakt met citronella en de muggen bleven inderdaad uit de buurt!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oh wauw wat een leuk idee voor een webshop, ik denk dat het heel succesvol kan zijn!

   | Reageer op deze reactie
 5. Aileen schreef:

  Leuk! Ik weet nog van je blogpost uit de laatste tip! Ik verzamel sinds toen mijn opgebrande kaarsen en heb net een paar weken terug van de restjes een nieuwe, eigen kaars gemaakt! Erg leuk om te doen!

  | Reageer op deze reactie
 6. Kelly schreef:

  Ik maak de mijne ook meestal zelf, van sojawas of van kaarsresten. Theelichtjes vind ik te veel gedoe om zelf te maken, dus die koop ik voorlopig nog, wel eco natuurlijk. Brandende kaarsjes = gezelligheid! <3

  | Reageer op deze reactie
 7. Iris schreef:

  Daar heb ik echt nog nooit over nagedacht, maar ik wil eigenlijk ook geen aardolie opbranden. Dierlijk vet trouwens ook niet, het voelt voor mezelf een beetje gek om geen dieren te eten en ze wel op te branden.

  | Reageer op deze reactie
 8. Nadia schreef:

  Leuk dat je hierover schrijft, ik was er zelf net over aan ’t denken om es bijenwaskaarsen of andere alternatieven te zoeken en uit te proberen, want zou gezellig kaarslicht echt wel missen. Ik heb ook zo’n oplaadbare kaarsen maar dat verbruikt dan weer elektriciteit, hé en niet net zo gezellig als echte kaarsjes. (dat is hier dus een goed voorbeeld van dilemma’s in een groene levensstijl!)

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ja lastig he, ik denk dat op de lange termijn zo’n elektrisch kaarsje wel beter is. Maar ik vind die eerlijk gezegd ook een stuk minder gezellig. Dan zou ik eerder voor duurzame(re) kaarsen gaan. Inderdaad een herkenbaar voorbeeld van een dilemma als je je bezig houdt met duurzaamheid!

   | Reageer op deze reactie
   1. Nadia schreef:

    Ha ja misschien nog een idee voor je blog, hé (dilemma 1, dilemma 2 enz.) Als je inspiratie zoekt, ik heb nog heel wat dilemma’s qua duurzaam leven. 🙂

    | Reageer op deze reactie
    1. Iris schreef:

     Wat een leuk idee! Duurzame Dillema’s, dat klinkt wel alsof dat interessant zou kunnen worden. Je mag je dilemma’s altijd insturen hoor, vind ik alleen maar leuk 😀

     | Reageer op deze reactie
     1. Nadia schreef:

      Ik ben alvast ook enthousiast, dat is iets waar ‘lezers’ ook kunnen vragen en/of oplossingen/aanvullingen inbrengen, ik heb geloof ik eens zoiets gezien, denk dat het in ‘kassa groen’ was, waar ze op het einde dilemma’s bekeken vb. vaatwas of met de hand afwassen. Enz.

      | Reageer op deze reactie
     2. Nadia schreef:

      Hey Iris, ik wou je een mail sturen, maar vind je mailadres hier niet meteen, dan geprobeerd via de contactpagina, maar daar lukt het ingeven niet (cursor verschijnt niet?) Of heb je graag dat ik via de reacties schrijf (dan kan het wel langdradig worden) groetjes 🙂

      | Reageer op deze reactie
      1. Iris schreef:

       Oh wat gek dat het contactformulier niet goed werk! Mijn e-mailadres is: terhaariris @ gmail . com (zonder spaties). Ben heel benieuwd!

       | Reageer op deze reactie
 9. Roos schreef:

  Wat een interessante post! Ik heb zelf altijd van die felgekleurde fairtrade kaarsen van WAAR, die zijn ook onwijs fijn én mooi 🙂 X

  | Reageer op deze reactie
 10. Zoë schreef:

  Yay ik ben zo blij met dit artikel! Veel mensen maken zich totaal niet druk om kaarsen, terwijl het zo’n makkelijke manier is om duurzaam mee om te gaan. Zelf maak ik ook kaarsen in oude wijnflessen met sojawas (en binnenkort ook koolzaadwas, nog duurzamer!), dus ik vind het geweldig dat steeds meer mensen zich hier bewust van zijn 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Zoë schreef:

   Hahaha ik had het lijstje niet goed bekeken en zie nu pas dat je me gewoon vermeldt 😮 wat lieeeef! Dankjewel Iris!

   | Reageer op deze reactie
   1. Iris schreef:

    Uiteraard! Ik dacht gelijk aan jou toen ik deze blogpost aan het typen was, je maakt zulke mooie dingen 😀

    | Reageer op deze reactie
 11. Sofie schreef:

  Ohjee, daar stond ik helemaal nog nooit bij stil. Bedankt voor de eye-opener en tip!

  | Reageer op deze reactie
 12. Linda schreef:

  Oh wat goed dat je hierover schrijft, hier ga ik eens goed naar kijken, ik brand graag kaarsen. Bedankt voor het wakker schudden.

  | Reageer op deze reactie
 13. brigitte schreef:

  Wat een goede post! Toevallig laatst een paar bijenwaskaarsen gemaakt. Ben zelf niet vegan, dus ik heb daar niet zo’n moeite mee. Bijenwas is nogal prijzig, dus wilde ook eens met sojawax gaan experimenteren, maar nu ik lees over koolzaadwas, ga ik daar maar eens mee aan de slag. Super bedankt voorde tip.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Nee snap ik, ik vind zelf bijenwaskaarsen ook heel mooi. En wat leuk dat je ze zelf had gemaakt! Het is een beetje mijn droom om later bijen te houden, misschien kan ik er dan ook wel mijn eigen bijenwaskaarsen maken! Ben in ieder geval blij om te horen dat je iets aan deze groene tip hebt, leuk 😀

   | Reageer op deze reactie
 14. Inge schreef:

  Fijn om te weten dat er ook alternatieven zijn! Bedankt voor het delen Iris! 🙂

  | Reageer op deze reactie
 15. Josephine schreef:

  Er zijn heerlijk geurende soja kaarsen op de markt, gemaakt door Brandt. Initiatiefneemster is Giselle Habraken

  | Reageer op deze reactie
 16. Brandt schreef:

  We love it, Iris! Duurzaamheid is één van de redenen dat we soja gebruiken, misschien wel de grootste! Liefs Brandt

  | Reageer op deze reactie
 17. Pingback: Groene Tip #39: Earth Hour | IKBENIRISNIET
Back to Top