Groene Tip #33: Duurzame kaarsen

Onlangs liet de Keuringsdienst van Waarde in één van hun afleveringen het productieproces van kaarsen zien. Iemand had namelijk geurloze dinerkaarsen gekocht bij IKEA, maar er bleek toch een gek luchtje af te komen. Het bleken stearinezuur-kaarsen te zijn van dierlijk vet. Brr.. Het andere soort kaarsen dat werd genoemd, waren kaarsen op basis van paraffine. Dit is een restproduct dat overblijft bij de verwerking van aardolie. Ook niet iets waar je erg blij van wordt als je je bezig houdt met duurzaamheid. Maar er bestaan ook duurzame kaarsen. Die kwamen helaas niet aan bod in de uitzending. Gelukkig bestaat deze Groene Tips categorie!

Groene Tip: Duurzame kaarsen

Wat zijn duurzame kaarsen?

Wat duurzame kaarsen zijn, kan voor iedereen iets verschillends betekenen. Zo kan je juist kaarsen van dierlijk vet als duurzaam zien. Het wordt gemaakt van (ik denk) slachtafval, het is natuurlijk en er komt geen aardolie aan te pas. Maar als vegetariër moet ik zeggen dat ik daar niet heel warm van word. Dus ik zocht naar een ander natuurlijk alternatief waar geen dieren bij aan te pas hoeven te komen. Zo bestaan er ook kaarsen van soja, palmolie en zelfs raapzaadolie. Bij het lezen van ‘palmolie’ zullen bij de meesten gelijk de alarmbellen afgaan. De kaarsen in deze blogpost zijn gemaakt van duurzame soja en palmolie, er is geen regenwoud voor gekapt. Het nadeel hieraan is wel dat het van ver moet komen. Een nòg duurzamer alternatief zijn daarom kaarsen van raapzaadolie, dit kan meer lokaal worden verbouwd. In deze blogpost van Babongo kan je meer over de voor- en nadelen van duurzame kaarsen lezen.

Waarom?

De meeste kaarsen die je in de winkel vindt, zoals de standaard waxinelichtjes, zijn gemaakt van paraffinewas, een aardolieproduct. Aardolie is een fossiele brandstof die langzaam aan het op raken is. En ik kan me voorstellen dat veel mensen uit principe liever niet een kaars van dierlijk vet in hun kamer branden. Bijvoorbeeld omdat je zo min mogelijk dierlijke producten wil gebruiken of omdat je het gewoon een naar idee vindt. Ik moet er in ieder geval niet aan denken. Stearine kan overigens ook plantaardig zijn, las ik in dit artikel. In de uitzending van KvW spraken ze echter alleen over dierlijk vet, dus hoe dit precies zit, weet ik ook niet. Daarnaast schijnen sojakaarsen langer te branden en branden ze ook schoner (minder roet).

Hoe dan?

Je kan ervoor kiezen om helemaal geen kaarsen aan te steken. Ik moet ook zeggen dat ik niet vaak kaarsen brand. Al is dat meer uit luiheid of vergeetachtigheid, hoor. Maar soms is het toch best gezellig. Vooral nu het al zo vroeg donker is en de feestdagen steeds dichterbij komen. En gezelligheid is ook belangrijk! Nu weet je in ieder geval dat er ook alternatieven zijn op de paraffine- en stearinekaarsen. Via Google kan je in ieder geval genoeg aanbieders vinden, maar om het je wat makkelijker te maken heb ik alvast wat tips op een rij gezet:

  • Babongo verkoopt verschillende soja-, palmolie- en raapzaadoliekaarsen. Ook in de vorm van waxinelichtjes. In deze blogpost zie je de dinerkaarsen van soja en de stompkaars van raapzaadolie.
  • En kijk ook eens bij collega-blogger Zolea, zij verkoopt sinds kort zelfgemaakte sojakaarsen in gerecyclede wijnflessen op haar blog.
  • Of maak je eigen kaarsen van kaarsresten, ik schreef er héél lang geleden een blogpost over.

Hebben jullie nog meer goede tips voor duurzame kaarsen of andere alternatieven? Laat het weten in een reactie, dan kunnen we er allemaal van leren. Dat vind ik ook zo leuk aan deze categorie, ik leer steeds weer bij!

Groene Tip: Duurzame kaarsen

De kaarsen in deze blogpost heb ik gekregen van een webshop, dankjewel Babongo!

Back to Top