Energiebespaartips voor in huis

Het leven van een wannabe-hippie meisje bestaat uit meer dan kleding van hennep shoppen en vegetarische maaltijden koken. Door de jaren heen heb ik mij veel verdiept in energiebespaartips waar ik er zelf inmiddels ook al behoorlijk wat van toepas. Vandaag drie belangrijke energiebespaartips voor in huis op een rijtje.

zonnepanelen

afbeelding

3 energiebespaartips:

 

1. Energiezuinige apparaten

Energy label
via Wikimedia Commons

Naast zuinig met energie omgaan, schiet je ook al erg op als je in eerste instantie al voor energiezuinige apparaten hebt gekozen. Maar hoe weet je nu precies wat een energiezuinig apparaat is en wat niet? Ik heb eerlijk gezegd vrij weinig verstand van kilowatturen. Hier rechts zie je een energieverbruik-label dat je tegenwoordig op elektrische apparaten, auto’s en gebouwen kan vinden. Dit maakt alles wat duidelijker. Op dit label vind je namelijk betrouwbare gegevens over het energie- en waterverbruik van het desbetreffende apparaat. De klassen die worden aangegeven met de kleurtjes lopen van A+++ tot en met D of G. Waarbij A+++ het energiezuinigste is. De klasse is gebaseerd op het energieverbruik van het apparaat ten opzichte van een gemiddelde voor een zelfde soort apparaat met dezelfde inhoud. Andere gegevens die erop staan zijn het gemiddelde energieverbruik per jaar (bij een wasmachine gaat het dan om het energieverbruik van een katoenwas bij 60 graden met volle trommel). De inhoud of capaciteit, het gemiddelde waterverbruik per jaar en het geluidsniveau. Als je het Europees Ecolabel op het etiket vindt, betekent dat het gaat om een écht duurzaam en milieuvriendelijk apparaat. Al heb ik begrepen dat dit Ecolabel in Nederland voorlopig alleen nog op vaatwassers is te vinden.

2. Besparen op verwarming

Ik ben zelf een echt wintermeisje, ik heb het liever koud dan te warm. Hier zal de verwarming dus ook niet snel op standje sauna staan. Dekentjes, warme truien; ik trek letterlijk alles uit de kast voordat ik de verwarming überhaupt aanzet. Nog een tip om het warmer te krijgen in je eigen huis is door ’s ochtends je huis flink te luchten door even de ramen op te zetten. Nu het wat kouder is, is vijf minuten luchten voldoende om schone lucht in je huis te krijgen maar zonder dat de temperatuur te veel daalt. Om dit zo efficient mogelijk te doen, zet je twee ramen tegenoverelkaar open. Gooi vervolgens alle gordijnen open op een zonnige dag en de schone lucht in je huis zal snel warm worden. Als je de verwarming overdag één graad lager zet, bespaar je gemiddeld 7% op je energiegebruik voor verwarming. Voor een gemiddeld huis betekent dat een besparing van ongeveer 60 euro (bron: Consumentenbond.nl). In het antikraakhuisje waar wij wonen, zitten we helaas opgescheept met een moederhaard. Een meer energiezuinige optie is een ketel in combinatie met een zonneboiler voor warm water.

3. Zelf elektriciteit opwekken

News flash: fossiele brandstoffen zijn niet duurzaam, deze raken namelijk een keer op. Schone, duurzame energie kan opgewekt worden door de wind, zon, waterkracht en de getijden (verschil in waterhoogte tussen eb en vloed). Ik heb geen eigen woning dus ik kan helaas nog niet mijn eigen elektriciteit opwekken. Verder dan te kiezen voor een groene energieleverancier ben ik nog niet gekomen. Maar voor de toekomst droom ik wel van een (semi)zelfvoorzienend huis. Eén van de mogelijkheden is het plaatsen van zonnepanelen. Deze hebben veel voordelen; ze zijn beter voor het milieu en bovendien bespaar je er op de lange termijn op energiekosten. Er zijn verschillende aanbieders en het is daarom belangrijk dat je je van te voren goed oriënteert. Zelfstroom is één van die aanbieders, online kan je gratis een persoonlijke offerte aanvragen bij ze voor zonnepanelen kopen of zonnepanelen huren. Je vult je energieverbruik in, energieadviseurs meten vervolgens op afstand (wow!) je dak en binnen enkele dagen zal je de gratis offerte ontvangen met daar in jouw besparing.

stenen

Verschillende technologieën, zoals zonnepanelen, zijn geschikt voor verschillende huizen en situaties. Wat voor jou de beste optie is wat betreft je eigen elektriciteit opwekken zou je dus moeten onderzoeken. Als je je eigen huis bezit, kan je in aanmerking komen voor een premie of andere fiscale mogelijkheden als je energiebesparende maatregelen toepast! Zeker wel eens handig om je daar in te verdiepen dus. Voor meer informatie daarover kan je het beste contact opnemen met je gemeente.

Vertel! Wat is jouw ultieme energiebespaartip?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

31 reacties op “Energiebespaartips voor in huis

 1. Marion schreef:

  Je huis luchten, zelfs in de winter, vind ik zo’n goeie! Ik doe dit (bijna) iedere ochtend en het is zo ontzettend lekker! En de lucht warmt inderdaad zo weer op.

  | Reageer op deze reactie
 2. Chris schreef:

  Om energie te besparen zet ik een uur voordat ik naar bed ga de verwarming al lager.

  | Reageer op deze reactie
 3. Kim schreef:

  Leuk onderwerp! Ik ben net zoals jou een wintermeisje en zet de verwarming pas aan als het echt koud is. En zelfs dan staat deze max een uur aan. Daarnaast heb ik in huis overal schakelaars zodat ik het stroom makkelijk uit kan zetten en heb ik nooit het licht aan in andere kamers als ik bijv. aan het werk ben. Oh en de wasmachine draait ’s nachts 🙂

  | Reageer op deze reactie
 4. Elaintje schreef:

  Ik wist niet eens dat er A+++ bestaat tegenwoordig! Over die zonnepanelen hoorde ik gisteren iets op het nieuws voorbij komen over dat daar toch veel gedoe mee is. Beetje vaag nu natuurlijk, maar ik heb het item nog niet bekeken. Wij zijn soms ook aan het dromen over een zoveel mogelijk zelfvoorzienend huis.

  | Reageer op deze reactie
 5. Saskia schreef:

  Wij hebben in huis vloerverwarming. Maar die hebben we tot nu toe 1 keer aan gehad deze herfst/winter (score!). Als overdag de zon schijnt wordt het zo 24 graden bij ons in huis en staat de schuifpui open. Savonds blijft het dan ook lang warm in huis. Als de zon niet schijnt en t wordt toch wat frisjes in huis, dan steek ik wat kaarsen aan. Hier komt heel veel warmte vanaf en binnen een uurtje is het zo 0.5 graden warmer in huis. Bijna even snel/langzaam als met de vloerverwarming. Oh en ik kruip vaak met warme hond onder een dekentje op de bank.

  | Reageer op deze reactie
 6. Tamar schreef:

  Ik heb nog een tip voor zonnepanelen voor mensen met een laag of middeninkomen. Zonnepanelen zijn best een investering en als je weinig verdient, wil je daar je spaargeld niet meteen in stoppen. MAAR je kan vaak via je gemeente een duurzaamheidslening aanvragen met een hele lage rente. Dan betaal je de zonnepanelen uit die lening, en los je vervolgens tien jaar lang elke maand een bedrag af dat waarschijnlijk lager is dan wat je nu aan stroom betaalt! En na tien jaar heb je de lening afgelost en zijn de zonnepanelen voor jou. Op die manier werd het voor ons ineens wel toegankelijk.

  Ik heb er een blogpost over geschreven: https://tamardepamar.wordpress.com/2015/10/18/zonnepanelen-als-je-huurt-en-geen-spaargeld-hebt/

  | Reageer op deze reactie
 7. Lineke schreef:

  Hier zijn we de temperatuur van de douche ook wat lager gaan zetten. En op de slaapkamers gaat geen verwarming aan. Als mijn kinderen op hun slaapkamertje willen spelen en het is koud zetten we een kacheltje aan van twee omgekeerde bloempotten op een bakblik met daarin twee waxinelichtjes. Waarbij je op de kleinste/binnenste pot het gat bedekt met een steentje/stukje tegel oid. Werkt prima in kleine ruimtes, gaat vanzelf uit, en is ontzettend goedkoop. En als je kinderen leert wat gevaarlijk is, en het op een veilige plek zet is er niks aan de hand. (Voordat ik straks allemaal bezorgde mensen over me heen krijg 😉 Mijn kinderen hebben respect voor dat ding.)

  | Reageer op deze reactie
   1. Iris schreef:

    Woooow wat handig dit! Ik had hier nog nooit eerder van gehoord. Ideaal! Want boven heb ik nooit de verwarming aan, maar daar zit wel mijn werkplek. Waar ik dan weg zit te bibberen met een dekentje om me heen haha! Ik vind het altijd zo zonde om daar dan de verwarming voor aan te doen. Maar dan is dit wel een goede oplossing voor die paar uurtjes 😀 Bedankt voor het delen!

    | Reageer op deze reactie
     1. Jorgen schreef:

      15 cent is niet super goedkoop vergeleken met op gas stoken. Daarnaast is een waxine lichtje niet duurzamer (je houd ook afval over). Ik zou op je werkplek eerder voor een warme voetenmat kiezen of een electrisch paneeltje. Dan kan je lokaal verwarmen wanneer je het nodig hebt. Ook kan een electrische deken nog een optie zijn dan verwarm je niet de ruimte maar jezelf.

      | Reageer op deze reactie
      1. Lineke schreef:

       Ik hou geen afval over bij waxinelichtjes, omdat ik ze telkens weer vul met reststukken kaars die ik omsmelt. Dat maakt wel enorm uit. Dan zijn in mijn geval de waxinelichtjes dus nagenoeg gratis. (Omsmelten kost wat gas, en ik gebruik per lichtje een heel klein stukje touw) Dus in mijn geval heb ik er alleen af en toe wat werk aan. (Wat mijn kinderen alleen maar leuk vinden om bij te helpen). Een kind in een elektrische deken wikkelen vind ik sowieso geen goed idee, maar zeker niet als het aan het spelen is. Dus dat is in mijn geval geen optie. Maar voor iedereen een andere / persoonlijke oplossing..

       | Reageer op deze reactie
       1. Linda schreef:

        Dit werkt echt super goed. Ik heb het afgelopen winter voor het eerst gebruikt en het gaf echt veel warmte af en ook deze winter ga ik het weer gebruiken. Ik ben geen koukleum en ik woon in een appartementen complex en boven, onder en naast mij word flink gestookt en het is hier goed geïsoleerd en daarom heb ik zelden de verwarming aan en is deze manier van verwarmen perfect voor mij.

        | Reageer op deze reactie
  1. fatima schreef:

   Ooh wat handig. Ik ga in de winter op vakantie en daar hebben ze geen verwarming dus ik neem dan maar waxinelichtjes mee!

   | Reageer op deze reactie
 8. Ilse schreef:

  Goede tips! Ik probeer zelf altijd mijn verwarming zo weinig mogelijk op te zetten en zo weinig mogelijk lampen te doen branden.

  | Reageer op deze reactie
 9. Jantine schreef:

  Wij hebben ook een moederhaard, dat is echt een gas-slurper! Dus ook de verwarming laag (gelukkig ben ik ook echt een wintermeisje), wat meteen beter is voor het milieu natuurlijk. Verder gaat de laptop uit en los als we er klaar mee zijn, en doen we veel ‘kleinere’ dingen (even mail kijken etc) op de tablet – en dan weer niet op de telefoon, want dat is zo klein … We hebben een paar enorm zuinige led-lampen die de kamer wat warm licht geven op van die hele donkere dagen zoals gisteren, en verder gaan de lampen zo laat mogelijk aan.

  Het enige wat nog wel eens ‘mis’ gaat, is dat mijn man gek is op koken en stoofpotjes maken, en ik op bakken 😉 Daar gaat bij ons volgens mij de meeste gas en electriciteit heen haha

  | Reageer op deze reactie
 10. Tamara schreef:

  Wat ook helpt is om radiatorfolie op de achterkant van de radiator te plakken. Radiatoren die aan een buitenmuur bevestigd zijn, geven veel warmte via de stenen door naar buiten, Je wilt niet voor de vogels stoken, maar voor jezelf. Door de folie blijft de warmte in de woning. Er is hele mooie, dunne folie te krijgen die je niet ziet als het op de radiator geplakt is.
  Ook is het verstandig om je CV en radiatoren regelmatig te ontluchten. Door lucht in de buizen, worden ze minder warm en verbruik je ook onnodig.

  | Reageer op deze reactie
 11. chucky1012 schreef:

  Zeer handige tips 😉
  Dagelijks zet ik ’s ochtends en ’s middags de ramen open en ook in de herfst en winter.
  2 min. douchen is genoeg.
  De thermostaat gaat aan het begin van de avond laag.
  Energiezuinige huishoudelijke apparaten zijn zo goed.
  Zet nooit de apparaten op standby ’s nachts.
  Goed artikel.

  | Reageer op deze reactie
 12. Iris schreef:

  Ik ben bezig met afkicken van te lang douchen. Zeg maar. Soort van. *moeilijk!*

  | Reageer op deze reactie
 13. Godelieve schreef:

  Ik bespaar op veel manieren op onze energierekening. Alle lampen zijn vervangen door led-lampen. Ik draai het gas al veel eerder uit bij het koken, het eten gaart nog gewoon na met de deksel op de pan. De verwarming staat alleen aan als het echt nodig is en een paar graadjes lager dan eerst. Ik kan wel een hele waslijst schrijven erover 😉

  | Reageer op deze reactie
 14. Linda schreef:

  Ik probeerde korter te douchen, maar dat werkt voor mij niet want douchen is mijn ontspanningsmoment na een drukke dag (of om de dag fris te beginnen – maar dat is meestal als ik thuis werk, want anders moet ik nog eerder opstaan, doei); wat wel werkt is de verwarming ’s ochtends voordat we weggaan niet aanzetten: zonde als je voor niets stookt, en inderdaad wat lager zetten en dan onder een dekentje kruipen en/of thee drinken en kaarsjes aan. Gezelligheid 🙂 En oh ja, stekkers uit het stopcontact trekken als ik ze niet gebruik (niet de tv, want: gedoe, maar bijv. mijn laptop- en telefoonoplader) want dan heb je sluipstroom heb ik me wel eens laten vertellen (misschien naïef, maar ik geloof dat dan). Bespaart ook nog eens centjes ^^

  | Reageer op deze reactie
 15. Sofie schreef:

  Fijne tips! Dat van je huis luchten wist ik niet. Ik lucht sowieso elke dag even mijn huis, maar ik wist niet dat de lucht dan sneller opwarmt.
  Mijn tip, ik heb alle gloeilampen vervangen door LED-lampen, dit zou ook al heel wat schelen qua verbruik.

  | Reageer op deze reactie
 16. Ik doe van alles, ook kachel lager, water koken voor de dag en dan in een thermosfles. Veel handwerken waardoor ik niet achter de pc of tv zit 🙂

  | Reageer op deze reactie
 17. Sofie schreef:

  Mijn ultieme besparingstip : ik heb een voetballende zoon van 11. Het doorn in m’n oog was het aantal badhanddoeken die we in week moesten wassen. Zwemles op school, drie maal voetbal per week, yoga en fitness van mezelf, echtgenoot die werkt in de metaalsector, …Fulltime werken en weinig tijd, de bergen was en wasproduct, ik wilde er zo graag iets op vinden. Het ping moment kwam toen ik in al mijn haast m’n handdoek vergeten was, daar stond ik dan druipnat in het kleedhokje, ik had enkel nog een droge washand . Het afdrogen met een washand bleek eigenlijk veel efficiënter, veel gemakkelijker in handeling , ik was verkocht en leerde het m’n gezin aan, de bergen badhanddoeken en wasbeurten daalden drastisch in ons huishouden, er kwamen nog voordelen, de ruimte die je bespaart in je sporttas, een kleine handdoek voor je haren en twee washandjes dat is alles .

  | Reageer op deze reactie
 18. Joy schreef:

  Wij doen vaak de verwarming pas tegen de avond aan! Oh trouwens, nog een old school tip van mijn opa de boswachter. Vroeger warmde hij zijn kamer altijd op door een waxine lichtje aan te doen onder een terracotta pot. Je kamer word dat erg snel lekker warm! Het hoeft niet altijd handig te zijn maar ik woon bijv met 2 huisgenoten, en als zij niet thuis zijn en ik niet dood wil vriezen moet ik voor hun kamers de verwarming ook aanzetten. Als ik toch maar alleen mijn eigen kamer gebruik is dit handiger (en goedkoper <3)

  Oh Iris! Ik heb trouwens (weer) een konijnenvraag voor je! Heb jij Bunny verzekerd? Bij Pet Plan ofzo iets? Ik hoor een beetje verschillende dingen… Hoge premie terwijl weinig wordt uitbetaald. Nu zorg ik gewoon dat ik elke maand iets apart zet voor de nijnies.

  Het nieuwe nijn dat ik als vriendje voor Bibi uit de opvang heb gehaald zou wel eens ziek kunnen zijn namelijk. Ik heb hem nu ruim een week maar drinkt veel, waterige urine en was ook iets te licht dus de dierenarts laat wat testen doen, o.a. op EC. Nog maar even afwachten natuurlijk maar…

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Hoi! Ik heb geen huisdierverzekering, ik zorg dat ik altijd wat opzij heb gezet, mocht er iets gebeuren. Dit laatste jaar was een heel duur jaar qua dierenartskosten (veel onderzoeken, echo, röntgen, operatie, etc), maar in haar eerste jaren heeft ze nog nooit iets gehad. Dus ik denk niet dat ik uiteindelijk veel duurder uit ben dan als ik al vanaf het begin een verzekering had gehad. Veel kleine dingen worden ook vaak niet vergoed, dus daarom vond ik het zelf niet zo nuttig. Maar ik heb er zelf dus geen ervaring mee! Heel veel beterschap voor je konijn, ik hoop dat snel duidelijk wordt wat er aan de hand is 🙁

   | Reageer op deze reactie
   1. Joy schreef:

    Ja ik was met iemand aan het praten en die zei zo van ‘maar heb je dan geen huisdieren verzekering’. En toen dacht ik dus even dat ik als enige persoon op de wereld zo dom was geweest geen huisdierverzekering te nemen!
    Maar idd ik had meteen een surfsessie op het internet, bunnybunch fora gelezen (ondertussen vanzelfsprekend afgeleid en je nieuwste post gelezen, waarna ik dacht: ik kan het natuurlijk ook aan Iris vragen!)
    Voor mij was dit ook even een duur jaar: eerst voor Bibi preventief de baarmoeder laten verwijderen, 180 euro. En nu deze onderzoeken, ook 300 euro. Maar goed, ik heb idd gewoon wat opzij staan… Dus ik blijf deze methode maar gewoon aanhouden! (Ondertussen even huilen, omdat dit gewoon een dikke vakantie had kunnen zijn. Maar bunnies zijn natuurlijk veel leuker en belangrijker <3)
    Over 2 weken ongeveer word ik terug gebeld dus dan weten we meer. Hoop maar dat hij gewoon een soort rare drinkeigenschap heeft omdat hij hier nog even moet wennen ofzo. En als het wel EC is zijn we er supervroeg bij.

    Thanks jig voor je antwoord!

    | Reageer op deze reactie
 19. Shirley schreef:

  Ik probeer bewust om te gaan met energie: niet onnodig de verwarming aan, geen lampen laten branden, boiler uitzetten als ik langer dan een weekend weg ben. Maar ik vind het ook niet nodig om kou te lijden in mijn eigen huis. Als ik het met fluffy badjas over mijn kleding koud heb, moet de verwarming gewoon aan:-)

  | Reageer op deze reactie
 20. Zef schreef:

  ik maak meer eten met de oven, eten moet ik toch en dan verwarmt de oven toch een beetje het huis. Daarnaast is een lege vriezer niet zuinig, het is dan zelfs beter om er flessen water in te leggen. Ontdooien van ingevroren eten in de koelkast (die hoeft dan niet te koelen want er staat een flink ijsklontje in). Verwarming staat bij mij zelden aan, ik ben zo weinig thuis dat het aanzetten amper nuttig is. Dan liever een dikke trui of vroeger naar bed met een boek.

  | Reageer op deze reactie
Back to Top