Energiebespaartips voor in huis

Het leven van een wannabe-hippie meisje bestaat uit meer dan kleding van hennep shoppen en vegetarische maaltijden koken. Door de jaren heen heb ik mij veel verdiept in energiebespaartips waar ik er zelf inmiddels ook al behoorlijk wat van toepas. Vandaag drie belangrijke energiebespaartips voor in huis op een rijtje.

zonnepanelen

afbeelding

3 energiebespaartips:

 

1. Energiezuinige apparaten

Energy label
via Wikimedia Commons

Naast zuinig met energie omgaan, schiet je ook al erg op als je in eerste instantie al voor energiezuinige apparaten hebt gekozen. Maar hoe weet je nu precies wat een energiezuinig apparaat is en wat niet? Ik heb eerlijk gezegd vrij weinig verstand van kilowatturen. Hier rechts zie je een energieverbruik-label dat je tegenwoordig op elektrische apparaten, auto’s en gebouwen kan vinden. Dit maakt alles wat duidelijker. Op dit label vind je namelijk betrouwbare gegevens over het energie- en waterverbruik van het desbetreffende apparaat. De klassen die worden aangegeven met de kleurtjes lopen van A+++ tot en met D of G. Waarbij A+++ het energiezuinigste is. De klasse is gebaseerd op het energieverbruik van het apparaat ten opzichte van een gemiddelde voor een zelfde soort apparaat met dezelfde inhoud. Andere gegevens die erop staan zijn het gemiddelde energieverbruik per jaar (bij een wasmachine gaat het dan om het energieverbruik van een katoenwas bij 60 graden met volle trommel). De inhoud of capaciteit, het gemiddelde waterverbruik per jaar en het geluidsniveau. Als je het Europees Ecolabel op het etiket vindt, betekent dat het gaat om een écht duurzaam en milieuvriendelijk apparaat. Al heb ik begrepen dat dit Ecolabel in Nederland voorlopig alleen nog op vaatwassers is te vinden.

2. Besparen op verwarming

Ik ben zelf een echt wintermeisje, ik heb het liever koud dan te warm. Hier zal de verwarming dus ook niet snel op standje sauna staan. Dekentjes, warme truien; ik trek letterlijk alles uit de kast voordat ik de verwarming überhaupt aanzet. Nog een tip om het warmer te krijgen in je eigen huis is door ’s ochtends je huis flink te luchten door even de ramen op te zetten. Nu het wat kouder is, is vijf minuten luchten voldoende om schone lucht in je huis te krijgen maar zonder dat de temperatuur te veel daalt. Om dit zo efficient mogelijk te doen, zet je twee ramen tegenoverelkaar open. Gooi vervolgens alle gordijnen open op een zonnige dag en de schone lucht in je huis zal snel warm worden. Als je de verwarming overdag één graad lager zet, bespaar je gemiddeld 7% op je energiegebruik voor verwarming. Voor een gemiddeld huis betekent dat een besparing van ongeveer 60 euro (bron: Consumentenbond.nl). In het antikraakhuisje waar wij wonen, zitten we helaas opgescheept met een moederhaard. Een meer energiezuinige optie is een ketel in combinatie met een zonneboiler voor warm water.

3. Zelf elektriciteit opwekken

News flash: fossiele brandstoffen zijn niet duurzaam, deze raken namelijk een keer op. Schone, duurzame energie kan opgewekt worden door de wind, zon, waterkracht en de getijden (verschil in waterhoogte tussen eb en vloed). Ik heb geen eigen woning dus ik kan helaas nog niet mijn eigen elektriciteit opwekken. Verder dan te kiezen voor een groene energieleverancier ben ik nog niet gekomen. Maar voor de toekomst droom ik wel van een (semi)zelfvoorzienend huis. Eén van de mogelijkheden is het plaatsen van zonnepanelen. Deze hebben veel voordelen; ze zijn beter voor het milieu en bovendien bespaar je er op de lange termijn op energiekosten. Er zijn verschillende aanbieders en het is daarom belangrijk dat je je van te voren goed oriënteert. Zelfstroom is één van die aanbieders, online kan je gratis een persoonlijke offerte aanvragen bij ze voor zonnepanelen kopen of zonnepanelen huren. Je vult je energieverbruik in, energieadviseurs meten vervolgens op afstand (wow!) je dak en binnen enkele dagen zal je de gratis offerte ontvangen met daar in jouw besparing.

stenen

Verschillende technologieën, zoals zonnepanelen, zijn geschikt voor verschillende huizen en situaties. Wat voor jou de beste optie is wat betreft je eigen elektriciteit opwekken zou je dus moeten onderzoeken. Als je je eigen huis bezit, kan je in aanmerking komen voor een premie of andere fiscale mogelijkheden als je energiebesparende maatregelen toepast! Zeker wel eens handig om je daar in te verdiepen dus. Voor meer informatie daarover kan je het beste contact opnemen met je gemeente.

Vertel! Wat is jouw ultieme energiebespaartip?

Back to Top