Kookboek: Hemsley Hemsley

Als je als omnivoor één kookboek op je verlanglijstje mag zetten, laat het dan het mooie vers-van-de-pers-kookboek van Jasmine Hemsley en Melissa Hemsley zijn. Wat een fantastisch kookboek! En ik weet zeker dat je dit boek als vegetariër ook kan waarderen, want dat doe ik wel in ieder geval. Hemsley Hemsley maakt gezond eten makkelijker met handige informatie en originele, kleurrijke recepten. Vorig jaar brachten de zussen hun boek (in het Engels) uit en wegens groot succes is het kookboek nu ook in de Nederlandse vertaling verkrijgbaar. 

hemsley hemsley kookboek

Inhoud

In dit nieuwe (dikke!) kookboek van de zussen Jasmine Hemsley en Melissa Hemsley vind je gezonde recepten voor je ontbijt tot dessert. “Welzijn begint van binnen. Wie eerlijke, onbewerkte en voedzame dingen eet, wordt gezonder, gelukkiger en energieker. Als je eenmaal begrijpt wat goed is voor je lichaam, kun je je levensstijl een beetje bijvijlen, je er beter uitzien en krijg je verbazend veel energie. Dit is ‘de kunst om goed te eten’.” schrijven ze in het voorwoord. Ze bedachten meer dan 150 gezonde recepten die ingedeeld kunnen worden in de hoofdstukken die je op de foto hieronder ziet. Ze maakten dit kookboek om hun filosofie wat betreft gezond eten en hun recepten te delen. Met hun familiebedrijf HEMSLEY + HEMSLEY zijn ze daar namelijk veel mee bezig, ze hebben een voedselservice die maatwerk levert aan mensen over de hele wereld, maar ze geven ook adviezen aan particulieren en restaurants. Sinds 2012 zijn ze ook foodbloggers voor Vogue, wow! Op hun eigen blog vind je ook veel mooie recepten, dan krijg je direct een beeld bij hun stijl en wat voor een recepten je in hun kookboek kan verwachten.

hemsley hemsley inhoudsopgavehemsley hemsley recepten

Gezond

Laatst schreef ik een artikel over wat ‘groen doen’ voor mij betekent, omdat iedereen een ander beeld kan hebben wat wel en niet bij zo’n lifestyle past. Dina reageerde dat je hetzelfde kan doen voor ‘gezond doen’, dat kan ook voor iedereen iets anders betekenen. De één zweert bij een koolhydraatarm dieet en weer een ander gaat voor een raw-lifestyle met kilo’s fruit. Ik ben qua ‘gezond doen’ niet zo moeilijk, zolang je zelf kookt met veel verse producten zit het wel goed, denk ik. Hemsley en Hemsley houden er dezelfde nuchtere filosofie op na. Zij verstaan onder ‘de kunst om goed te eten’: eerlijke, onbewerkte en voedzame producten. Ik kan mij erg vinden in de informatie en tips die zij geven in het eerste deel van hun boek. Het enige waar ik persoonlijk dan weer niets mee heb is dat ze groot fan zijn van het zelf maken van bouillon van botten en tegen de makkelijke bouillonblokjes zijn. Waar natuurlijk niets mis mee is, want het is gezond en je gebruikt in principe ‘afval’. Maar als vegetariër krijg ik toch een beetje de kriebels als ik ‘bouillon van botten’ in de ingrediëntenlijsten zie staan. Hoewel het kookboek een hoofdstuk ‘vlees & vis’ bevat, kan ik mij daar verder niet zo aan storen. Hemsley en Hemsley geven zelf al aan dat ze het belangrijk vinden om niet te veel vlees en vis te eten en dat ze het gebruik van biologisch, met gras gevoed vlees aanraden. Ik vind het mooi dat zij hier zo de nadruk op leggen en kan daar respect voor hebben.

gezond kookboekhemsley hemsley curry

Recepten

Het hoofdstuk met de groentegerechten is natuurlijk mijn favoriet. Maar ook de hoofdstukken soepen, salades, bijgerechten en snacks bevatten veel leuke (vegetarische) recepten. Het boek staat bomvol met de mooiste food photography dat je nauwelijks kan kiezen waarmee je wil beginnen in de keuken. Hieronder zie je in ieder geval een drietal gerechten die in de tussen tijd zelf heb gemaakt met behulp van dit kookboek. Vooral de simpele courgettesalade was een groot succes en ga ik zeker vaker maken voor tussendoor.

terrine van bieten en geitenkaas
Terrine van rode biet en geitenkaas. Hij is niet zo mooi geworden als de foto in de kookboek, maar ik was zeer tevreden met het resultaat voor een eerste keer. Het was helemaal niet zo moeilijk om te maken en het ziet er supermooi uit met al die laagjes gekleurde biet! Het recept staat op bladzijde 214 maar je kan het online ook hier vinden.
linzencurry
Maleisische linzencurry met pompoen. Mmm.. Dit was echt lekker. Een hele lijst aan kruiden was nodig om de specerijenmix te maken, maar dan heb je ook wat. Het recept staat op bladzijde 213 (met een véél mooiere foto dan die ik maakte).
courgettesalade
Dit is de courgettesalade-sneller-dan-toast met maar een paar ingrediënten: pompoenpitten, courgette, olijfolie, balsamicoazijn en zout & peper. Lekker voor tussendoor als je eigenlijk naar de koekjestrommel wil grijpen. Je vindt deze salade in het kookboek op bladzijde 84.

Voor de echte foodies

De recepten zijn niet altijd eenvoudig, veel recepten bevatten lange ingrediëntenlijsten of kosten de nodige voorbereiding. Voor sommige ingrediënten moet je echt even zoeken omdat ze in de meeste supermarkten niet te koop zijn, denk aan: arrowroot, kastanjemeel, geconcentreerd granaatappelsap, miso of sumac. De echte foodies hebben het meeste hiervan vast wel in huis of weten het snel te vinden in hun favoriete natuurwinkel. Voor de beginnende keukenprinsessen kan ik mij voorstellen dat de recepten daarom best een uitdaging kunnen zijn. Maar uitdagingen op kookgebied zijn goed! Ik vind het altijd heel leerzaam om iets nieuws te maken met ingrediënten die ik nog niet ken in ieder geval. Ik denk dat dit kookboek een aanrader is voor iedereen die houdt van lekker koken, maar vooral van lekker gezond eten.

Hemsley Hemsley is onder andere hier te koop voor 29,95 euro.

hemsley hemsley kookboek achterkant

Deze blogpost bevat een boek dat ik heb gekregen als recensie-exemplaar. Lees de disclaimer voor meer info.

Back to Top