Recept: Risotto met venkel en citroen

Risotto vind ik één van de lekkerste gerechten. Het is redelijk simpel om te maken en binnen een half uur klaar. En in principe kan je er van alles in doen wat je lekker vindt. Ideaal! Mijn favoriete risotto is die met venkel, citroen en mascarpone. Heel romig maar tegelijkertijd ook fris. Volgens mij komt het recept oorspronkelijk uit het kookboek Vegalicious. Ondertussen heb ik het al zo vaak gemaakt dat ik er geen recept meer bij nodig heb, het komt er eigenlijk op neer dat ik maar wat doe dus ik hoop dat onderstaande bereiding een beetje duidelijk is. Als je op zoek bent naar een vegan risotto met citroen heb je misschien iets aan dit recept (engelstalig).

recept risotto met venkel en citroen

Ingrediënten voor 2 personen:

mint-hartje 200 gram risottorijst
mint-hartje 1 venkel
mint-hartje 1 citroen
mint-hartje 1 ui
mint-hartje 2 knoflookteentjes
mint-hartje een paar eetlepels mascarpone
mint-hartje 2 groentebouillonblokjes + 1 liter water
mint-hartje Parmezaanse kaas
mint-hartje Optioneel: een flinke scheut droge witte wijn

venkel

Bereiding:

1. Voorbereiding: snij de knoflook en ui fijn. Snij de venkel in dunne reepjes, de stengels in dunne plakjes en houd de groene sprietjes apart (die kan je op het eind ter garnering op de risotto leggen, dan krijg je extra likes op Instagram). Maak de bouillon door de twee bouillonblokjes in 1 liter gekookt water op te lossen.

2. Bak de ui en de knoflook in wat olie.

3. Gooi de rijst erbij en bak al roerend mee.

4. Als de rijstkorrels een beetje doorzichtig zijn kan je er eventueel een scheut droge witte wijn (op kamertemperatuur) bij doen. Als je dit niet in huis hebt; geen probleem. Zet een kookwekker op 20 minuten en voeg telkens een beetje bouillon toe. Zorg ervoor dat de risotto nooit uitdroogt.

5. En eigenlijk moet je dan de venkel in een aparte pan bakken maar ik gooide ze na vijf minuten gewoon bij de risottorijst en bouillon in, dan gaart het wel mee. Niet moeilijk doen als het makkelijk kan.

6. Ondertussen de citroenschil raspen en het sap eruit persen.

7. Als de rijst perfect gaar is (na ongeveer 20 minuten dus) kan je het vuur uitzetten en de mascarpone door de rijst roeren. Voeg ongeveer de helft van de geraspte citroenschil toe en het citroensap naar smaak.

8. Serveer een bultje risotto op een bord, strooi er wat Parmezaanse kaas en citroenrasp over en maak het af met de venkelsprietjes die je bij stap 1 apart had gelegd.

9. Maak een Instagramfoto, tag mij (@ikbenirisniet) voor een gratis like en eet!

venkel en citroen
Hihi
Back to Top