Veggietest: 3 x vegetarische visvervangers

In alllll die jaren dat ik geen vlees eet, heb ik het eten van vlees eigenlijk nooit gemist. Misschien omdat ik sowieso al niet de grootste vleeseter was. Wat ik wel mis is vis! Nu de vleesvervanger niet meer weg te denken is uit de supermarkt, zijn vegetarische visvervangers ook in opmars. Yesss. In deze Veggietest test ik drie verschillende vegetarische visvervangers, hoera!

Veggietest: Vegetarische visvervangers

3 x vegetarische visvervangers

De allereerste visvervanger die ik ooit proefde was de Visvrije Tonyn van De Vegetarische Slager. Ik at altijd graag tonijn dus er ging een wereld voor me open. Die kon niet ontbreken in deze Veggietest! Graag had ik ook de Visvrije Gamba’s hierin meegenomen, maar die zijn hier in de buurt helaas niet te verkrijgen. Hier schreef ik er ooit over, mocht je er benieuwd naar zijn. De twee andere vegetarische visvervangers in deze Veggietest kan je gewoon bij Jumbo vinden; eentje van hun huismerk en eentje van SoFine.

Vegetarische visvervangers - Tonijn Vegetarische visvervangers - Tonijn

1. De Vegetarische Slager Visvrije Tonyn

 Prijs: 3,69 euro voor 160 gram
 Waar te koop: zie hier verkooppunten van De Vegetarische Slager
 Vega of vegan: vegetarisch
 Ingrediënten: 65% soja structuur (water, soja-eiwit, tarwe-eiwit), koolzaadolie, wei-eiwit (melk), azijn, zetmeel, aroma, suiker, zout.
 Hoeveel eiwitten: 12 gram per 100 gram
 Hoeveel calorieën: 340 kcal per 100 gram

De vegetarische tonijn vond ik in de vriezer bij Ekoplaza Enschede. In één doosje zitten twee kleine porties. Je kan dit gebruiken zoals je normaal ‘echte’ tonijn zou gebruiken, bijvoorbeeld op een pizza, boterham of toastje. In een verwarmd gerecht (zoals pizza) voeg je het op het allerlaatst toe, anders wordt de smaak minder. Ik besloot om er een tonijnsalade van te maken. De tonyn combineerde ik met mayonaise, citroensap, ui en kappertjes. Ik kon er een flinke schaal van maken, dat zijn heel wat porties tonijnsalade. Dit deed ik op een broodje met wat ijsbergsla. ZO LEKKER. De vegetarische tonijn is niet van echt te onderscheiden. Het ruikt ook precies hetzelfde. Ik wil dit elke dag wel eten. Helaas is het behoorlijk duur, dus ik zie het echt als een luxeproduct voor zo nu en dan.

Eindoordeel:

Veggierest ratingVeggierest ratingVeggierest ratingVeggierest rating

Vegetarische visvervangers - Woezel & Pip vissticks Vegetarische visvervangers - Woezel & Pip vissticks

2. Jumbo Woezel & Pip vegetarische sticks

 Prijs: 2,99 euro voor 210 gram (7 vissticks)
 Waar te koop: Jumbo
 Vega of vegan: vegan
 Ingrediënten: Water, paneermeel (tarwebloem, gist, zout, paprikapoeder), sojabonen 17,3%, zonnebloemolie, aardappelzetmeel, verstevigingsmiddel: E509, aroma, tarwebloem, verdikkingsmiddelen: E401 en E461, zout.
 Hoeveel eiwitten: 7,1 gram per 100 gram
 Hoeveel calorieën: 229 kcal per 100 gram

Ahh, kijk nou hoe lief de verpakking is! Dat gooi je toch gelijk in je boodschappenmandje? Ik wel in ieder geval. De vegans die ik ken zijn werkelijk lyrisch over dit product. Blijkbaar smaken deze vegetarische sticks exact hetzelfde als echte vissticks. Nu heb ik al honderd jaar geen echte vissticks meer gegeten, dus ik vind het lastig om het goed te vergelijken. Maar ik vind het hoe dan ook een goed alternatief voor vissticks zonder de oceanen naar de verdoemenis te helpen. Als iemand het me had voorgezet op een etentje, zou ik echt even moeten checken of het wel écht vegetarisch is, want dat proef je niet. Ik heb ook eens vegetarische vissticks van een ander gehad, die waren behoorlijk droog en hadden meer weg van groenteburgers. Deze van Jumbo zijn gelukkig niet droog, qua structuur zijn ze echt vis-achtig!

Eindoordeel:

Veggierest ratingVeggierest ratingVeggierest ratingVeggierest rating

Vegetarische visvervangers - SoFine fish burgers Vegetarische visvervangers - SoFine fish burgersVegetarische visvervangers - SoFine fish burgers

3. SoFine fishburger

 Prijs: 2,69 euro voor 2 x 80 gram
 Waar te koop: Jumbo
 Vega of vegan: vegan
 Ingrediënten: Water, paneermeel (tarwebloem, gist, zout, paprika), sojabonen, beslag (water, tarwebloem, zout), verdikkingsmiddel (calciumchloride, natriumalginaat, methylcellulose), zonnebloemolie, aardappelzetmeel, natuurlijk aroma, kruiden, zout, vitamines (B2, B12), mineralen (ijzer, zink).
 Hoeveel eiwitten: 7,2 gram per 100 gram
 Hoeveel calorieën: 201 kcal per 100 gram

Sinds deze week vind je bij Jumbo de SoFine visburgers in de koeling bij de vegetarische vleesvervangers. Ik keek al héél lang uit naar dit product! En het maakte mijn verwachtingen meer dan waar. Ze lijken op de vegetarische sticks die ik hierboven al noemde, maar dan in de vorm van een burger. Omdat ik best fan was van de visburger van een niet nader te noemen grote fastfoodgigant (die met die enge clown voor de deur), maakt deze visvervanger mij extra blij. Ik at de visburger au naturel bij een spinaziesalade en de volgende dag op een broodje met zelfgemaakt sausje. De structuur is lekker juicy en de buitenkant van paneermeel wordt goed knapperig. Deze ga ik sowieso nog veel vaker kopen!

Eindoordeel:

Veggierest ratingVeggierest ratingVeggierest ratingVeggierest ratingVeggierest rating

Vegetarische visvervangers
V.l.n.r.: De Vegetarische Slager tonyn, Jumbo Woezel & Pip vegetarische sticks, SoFine fish burger.

Conclusie:

Dit vond ik een leuke Veggietest, ik houd van visvervangers! Alle drie vind ik zeker aanraders. Steve, die vis en alles dat met vis te maken heeft het allervieste van de hele wereld vindt, durfde het niet eens aan om de visvervangers te proberen. Als ik het voor zijn neus hield, riep hij iets als “IEEWLLGHGYGEGG”. Dus ik denk dat dat betekent dat ze alle drie écht op vis lijken, alleen al qua aanblik en geur! Maar dan zonder dat de vissen en oceanen er onder hoeven te lijden. Ik hoop dat er in de toekomst alleen nog meer meer visvervangers bij zullen komen.

Heb je suggesties voor de Veggietest-blogreeks? Of misschien weet je een bijzondere of hééél lekkere vegetarische visvervanger voor een vis-Veggietest deel II? Ik ben benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

47 reacties op “Veggietest: 3 x vegetarische visvervangers

 1. Marloes schreef:

  Oeh, je hebt me erg nieuwsgierig gemaakt! Ik kan me de smaak van vis echt niet meer herinneren, haha. Vroeger aten we thuis ook nooit zo veel vis, alleen vissticks en kibbeling – wat ik wel erg lekker vond. De tonijn en gamba’s van de Vega Slager heb ik al vaak zien liggen, maar ik durf ze nooit te kopen. Bang dat ik het niet lust :’) Maar die vissticks zijn misschien wel een goede eerste stap :p
  Zou je misschien een keer de Filet American van de Vega Slager willen testen? Ik ben daar reuze-benieuwd naar, maar wederom bang dat ik het niet lust, haha.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Jaaa zo leuk dat je dit vraagt, want dat wordt de volgende Veggietest! Ik heb al twee merken getest/gefotografeerd, ik moet alleen nog die van de Vega Slager in huis halen, helaas heeft nog geen één supermarkt in de buurt de filet american van ze. Maar ik blijf zoeken 😀

   | Reageer op deze reactie
   1. Marloes schreef:

    Yeah! Ik ken alleen die van de Vega Slager, dat is de enige die hier ligt namelijk. Ik kijk er naar uit! 🙂

    | Reageer op deze reactie
   2. Dieuwertje schreef:

    De AH in twekkelerveld heeft het! Zag het toen straks liggen bij de vleeswaren.

    | Reageer op deze reactie
 2. Stephanie schreef:

  Ik mis vis ontzettend sinds ik vegan ben gaan eten. Daarvoor at ik vegetarisch, maar soms vis (pescotarisch dan eigenlijk..) ben zo blij dat deze in de opmars zijn! En er een Jumbo bij mij in de buurt zit, haha.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ik heb ook nog best lang vis gegeten in mijn vegetarische leven, hahah woops. Ik kon er gewoon zo moeilijk afstand van doen! Nog steeds mis ik het best vaak, dus deze producten zijn fantastisch. Hopelijk vindt jij ze ook net zo lekker 😀

   | Reageer op deze reactie
 3. Danielle schreef:

  Dit vind ik echt een hele leuke rubriek! Hopelijk blijven er genoeg vervangers op de markt komen zodat we hier lekker lang van kunnen genieten!
  Ik ben wel eens benieuwd naar vervangers voor rul gehakt voor bijvoorbeeld onder de pastasaus en de nasi. Ooit eens een hele lekkere gehad, maar weet niet meer van wek merk. En misschien haalt dit de anderen bij mij thuis over om ook wat vaker vega te eten.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oeh ja goed idee, ik koop dat zelf eigenlijk nooit, dus dan lijkt het me extra leuk om te testen. Ik schrijf het op! Ik heb echt al een MEGA lijst, dus ik denk dat er voorlopig nog wel genoeg vleesvervangers zijn om te testen, haha 😀

   | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Jaaa echt doen hoor, zo lekker! Ik had hem vanmiddag als lunch maar wil het eigenlijk nu ook weer als avondeten hahaha.

   | Reageer op deze reactie
 4. roos schreef:

  Ik vind deze serie zo leuk! Super handig dat de dingen die jij test zijn gewoon in de buurt verkrijgbaar zijn. Ik begin een beetje beu te worden van mijn standaard vleesvervangers, dus ik zal goed op deze rubriek blijven letten.

  | Reageer op deze reactie
 5. Iris schreef:

  Ik wil zo graag die tonijn van de vega slager eten, mega balen dattie niet vegan is.. 🙄

  | Reageer op deze reactie
 6. Tine schreef:

  Ik zag je post van vandaag en dacht meteen: yess een nieuwe Veggie test! Ik vind ze zo leuk om te lezen! Ik wil alles meteen uitproberen, wat jammer dat ik in België woon je n de Jumbo zo ver weg is… Wat dacht je van prepare american/martino voor een nieuwe Veggietest? Er zijn heel wat veggie versies op de markt en ik twijfel altijd met welke ik mijn omnivore vrienden het best kan foolen 😉

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Als het goed is wordt SoFine ook in België verkocht, op hun website staan wel wat Belgische supermarkten als verkooppunten in ieder geval. Van De Vegetarische Slager durf ik het niet te zeggen, maar dacht het ook! Filet americain staat op de planning voor de volgende Veggietest 😀

   | Reageer op deze reactie
 7. Iris schreef:

  Dit maakt me echt blij! Sinds ik vegetariër ben, heb ik geen hap vis of visvervanger gegeten, dus ik ben erg benieuwd naar wat ik ervan vind.

  | Reageer op deze reactie
 8. Romy schreef:

  Ik heb nog nooit visvervangers gekeken, maar je maakt me heel nieuwsgierig! Die vissticks van Woezel en Pip zou ik alleen al vanwege de verpakking wel willen proberen. Zo schattig! Maar vooral naar de laatste burger ben ik benieuwd. Ook voordat ik vegetariër was, at ik bijna nooit vis, dus ik ben benieuwd wat ik van de smaak van deze 3 visvervangers vind.

  | Reageer op deze reactie
 9. Andrea schreef:

  Hahaha. “Die met die enge clown voor de deur”. Ik moest even heel hard lachen.
  Ik heb wel direct weer trek nu ik dit heb gelezen. Jummie!

  | Reageer op deze reactie
 10. Natasja schreef:

  Ik was laatst voor het eerst in tijden weer eens in de Jumbo, dacht aan jouw blog posts over hun assortiment en kocht het halve vega-schap leeg! Heb nog nooit visvervangers geprobeerd maar de vissticks liggen hier in de koelkast dus een dezer dagen op tafel; heel benieuwd!

  | Reageer op deze reactie
 11. Joyce schreef:

  Ik baal ZO intens dat de jumbo om de hoek vervangen is door een Dirk. Jumbo is het vega(n) assortiment echt zo enorm aan het uitbreiden, ik ben fan! De woezel en pip sticks vind ik echt geweldig en ik probeer mijn zusje zo ver te krijgen dat ze dat voor haar dochtertje haalt maar ze vind het te duur in vergelijking met echt vissticks. Traantje 🙁

  De sofine burger moet ik echt proberen ook maar ik heb dus geen zin om naar de andere kant van Leiden te fietsen alleen voor die burgers xD

  | Reageer op deze reactie
 12. Kim schreef:

  Het klinkt misschien gek maar juist zo’n vervanger vind ik dan weer vies, haha Het idee dat het op vlees moet lijken maar dat niet is vind ik zo mysterieus dat ik het niet aandurf, haha.

  | Reageer op deze reactie
 13. Jenn schreef:

  Ik heb de vissticks al even in de vriezer liggen maar het is er nog niet van gekomen om ze te proeven. Ik was al nieuwsgierig en enthousiast, maar nu extra!

  | Reageer op deze reactie
 14. Loes schreef:

  Ik heb al wel eens vleesvervangers geprobeerd, maar nog nooit visvervangers! Deze klinken wel heel interessant. Sowieso wil ik graag nog eens iets van de Vegetarische Slager proberen, lijkt me een mooi ‘merk’.

  | Reageer op deze reactie
 15. Marianne schreef:

  Zo’n fijne rubriek is dit! Ik ga steeds meer halen dat er geen jumbo bij mij in de buurt zit, hun vegan assortiment is geloof ik het grootst van allemaal!

  | Reageer op deze reactie
 16. Mona schreef:

  “van een niet nader te noemen grote fastfoodgigant (die met die enge clown voor de deur)”
  Hahahaha ik lag krom!

  He fijn dat je ze zo duidelijk omschrijft! Ik heb nog nooit een visvervanger geprobeerd maar je maakt me super nieuwsgierig. Morgen even scoren dus, dank je! 😀

  | Reageer op deze reactie
 17. Marjan schreef:

  Ik had deze pompoenballetjes van jumbo geprobeerd, omdat je me had aangestoken om geen/minder vlees te eten…
  https://www.jumbo.com/van-haver-tot-pompoen–wortel-balletjes-12-stuks-180g/179900BAK/
  Maar ik vond ze een beetje droog en saai… Maar ja, dat mag ook wel gezegd worden 😉

  Ik vroeg me wel af of de vegetarische beweging van nu, niet ook heel slecht is voor het mileu? Er is nog nooit zoveel soja geproduceerd geweest, waarschijnlijk?

  | Reageer op deze reactie
  1. Marita schreef:

   Hoi Marjan,

   Er wordt nu inderdaad ontzettend veel soja geproduceerd. Maar dit is grotendeels voor de veehouderij: maar liefst 80% van alle landbouwgrond in de wereld wordt gebruikt voor de productie van veevoer. Dit heeft dus niet zo zeer te maken met de vegetarische beweging van nu..

   | Reageer op deze reactie
  2. Iris schreef:

   Oh die ken ik helemaal niet! Wat jammer dat ze droog en saai waren, het klinkt wel lekker namelijk. En ik zie dat Marita je vraag al heeft beantwoord, daar kan ik me bij aansluiten 🙂 Ik wilde het nog aanvullen met deze informatie van Milieudefensie: “Voor het maken van vleesvervangers is vijf keer minder plantaardig materiaal (zoals soja) nodig dan voor het maken van vlees. Bovendien worden vleesvervangers gemaakt van soja die duurzamer is dan de reguliere veevoer-soja. Meer sojaproducten eten in plaats van vlees is dus goed voor het oerwoud!” (bron)

   | Reageer op deze reactie
 18. Karlijn schreef:

  Vissticks was een van mijn favo visdingen om te eten vroeger, dus ben blij dat er nu ook vegetarische varianten bestaan! 🙂

  | Reageer op deze reactie
 19. Silke schreef:

  Enerzijds mis ik als vegan wel eens vis, maar anderzijds heb ik nog nachtmerries over de eerste keer dat ik zo’n “net vlees” vleesvervanger at op restaurant 😀 en omdat je aangeeft dat deze écht wel op vis lijken, ga ik er toch maar nog een nachtje over slapen, haha.

  Ik vind deze testjes trouwens héél leuk!

  | Reageer op deze reactie
 20. Linda schreef:

  Dit vind ik zo leuk om te lezen. Ik zet ze op mijn boodachappenlijstje, ik ga ze proberen..

  | Reageer op deze reactie
 21. Lautjuh222 schreef:

  Ik ga vanavond de vegan vissticks proberen, ben heel benieuwd!
  Ah heeft trouwens van tivall ook filet american liggen, naast de vega smeerworst en beleg.

  | Reageer op deze reactie
 22. Paul schreef:

  Leuk deze test! Mij. Vriend heeft nooit vis gegeten dus hij wil niet aan de vissticks of vega-tonijnsalade. Ik heb ‘m gelukkig wel aan de vegetarische shoarma gekrehen.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Dat hoort vast bij het geheime recept, dus dat weet ik ook niet. Maar ik gok van iets als zeewier! Dat gebruik ik zelf in ieder geval graag om gerechten iets zee/vis-achtigs te geven.

   | Reageer op deze reactie
 23. Anna Maria schreef:

  Oh drie mooie uitslagen, je hebt mij nieuwschierig gemaakt. Al vind ik de marketing truc van woezel en pip op de verpakking zetten echt zo onder de gordel. Het is zelfs niet meer toegestaan….

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ik vind dat juist leuk en goed, dat je kinderen hiermee motiveert om gezonder/vegetarisch te eten! Wat vind je er onder de gordel aan?

   | Reageer op deze reactie
   1. Anna Maria schreef:

    Het is leuk dat kinderen worden gestimuleerd om gezonder en vegetarisch te eten, maar reclame voeren via kinderen. Dat vind ik echt niet zo netjes. Vooral omdat dit nu al een tijdje verboden is en toch nog gebeurt.

    Ik word er niet blij van als ik straks met onze kleine door de winkel loop en zij een woezel en pip verpakking ziet zij het meteen wil hebben. Leuk dat het gezond is in dit geval, maar eigenlijk eindig je als ouder met een zeurende peuter die iets wil hebben omdat er een leuk diertje op staat.

    Maar ik ben zeker wel voorstander van vegetarisch eten! Dus daar ligt het zeker niet aan hoor 😉

    | Reageer op deze reactie
    1. Iris schreef:

     Ah ja, ik snap je punt. Ik dacht dat die regel er trouwens alleen was voor ongezond eten (zoals snacks), dan vind ik inderdaad ook dat kindmarketing zoveel mogelijk moet worden vermeden. Al ben ik nooit echt een voorstander van regeltjes en dingen verbieden, maar goed, dat is weer een heel ander verhaal 😛

     | Reageer op deze reactie
     1. Anna Maria schreef:

      Ben het daar ook stiekem wel mee eens, al die regeltjes. Maar helaas is dit in de voedingsindustrie nodig 🙁 (uit ervaring, mijn werkgebied haha)

      | Reageer op deze reactie
 24. Lottes Anekdotes schreef:

  Gek, ik heb precies hetzelfde. Vlees mis ik totaal niet (hoewel chorizo al eens mijn neus durft te prikkelen), maar vis, dat vind ik een pak moeilijker. Ik heb het het lastig met zalm, dat is zoooo lekker. Maar goed, ik hou het vleesvrij eten al zo’n 3 jaar vol en al anderhalf jaar eet ik geen vis meer, dus ik moet nu ook niet ophouden ermee 😉

  | Reageer op deze reactie
 25. Resaarcle schreef:

  Gek genoeg had ik er nooit over nagedacht dat er ook visvervangers zouden kunnen bestaan. Ik ga er eens naar uitkijken!

  | Reageer op deze reactie
 26. Yvon schreef:

  Je kunt visvrijer tonijn ook heel makkelijk zelf vegan maken! Een blik kikkererwten uitlekken en prakken met een vork en dan rode ui gesnipperd eraan toevoegen en augurkjes gesnipperd erbij en dan op smaak maken met veganaise die ik ook vaak heel makkelijk zelf maak en kruiden voor nog een lekker smaakje en klaar is ie om op brood te smeren me bladspinazie bijv, Groetjes Yvon aka happy vegan indo

  | Reageer op deze reactie
 27. Judith schreef:

  Wat goed dat ze alledrie zo goed zijn! Ik durf hier niks van te proberen, ik ga altijd over mn nek als ik vis ruik :p

  | Reageer op deze reactie
 28. Pingback: Weekoverzicht: heel veel roti, een uiterst luie Ollie & #plasticdieet | IKBENIRISNIET
Back to Top