Veggietest: 3 x vegetarische visvervangers

In alllll die jaren dat ik geen vlees eet, heb ik het eten van vlees eigenlijk nooit gemist. Misschien omdat ik sowieso al niet de grootste vleeseter was. Wat ik wel mis is vis! Nu de vleesvervanger niet meer weg te denken is uit de supermarkt, zijn vegetarische visvervangers ook in opmars. Yesss. In deze Veggietest test ik drie verschillende vegetarische visvervangers, hoera!

Veggietest: Vegetarische visvervangers

3 x vegetarische visvervangers

De allereerste visvervanger die ik ooit proefde was de Visvrije Tonyn van De Vegetarische Slager. Ik at altijd graag tonijn dus er ging een wereld voor me open. Die kon niet ontbreken in deze Veggietest! Graag had ik ook de Visvrije Gamba’s hierin meegenomen, maar die zijn hier in de buurt helaas niet te verkrijgen. Hier schreef ik er ooit over, mocht je er benieuwd naar zijn. De twee andere vegetarische visvervangers in deze Veggietest kan je gewoon bij Jumbo vinden; eentje van hun huismerk en eentje van SoFine.

Vegetarische visvervangers - Tonijn Vegetarische visvervangers - Tonijn

1. De Vegetarische Slager Visvrije Tonyn

 Prijs: 3,69 euro voor 160 gram
 Waar te koop: zie hier verkooppunten van De Vegetarische Slager
 Vega of vegan: vegetarisch
 Ingrediënten: 65% soja structuur (water, soja-eiwit, tarwe-eiwit), koolzaadolie, wei-eiwit (melk), azijn, zetmeel, aroma, suiker, zout.
 Hoeveel eiwitten: 12 gram per 100 gram
 Hoeveel calorieën: 340 kcal per 100 gram

De vegetarische tonijn vond ik in de vriezer bij Ekoplaza Enschede. In één doosje zitten twee kleine porties. Je kan dit gebruiken zoals je normaal ‘echte’ tonijn zou gebruiken, bijvoorbeeld op een pizza, boterham of toastje. In een verwarmd gerecht (zoals pizza) voeg je het op het allerlaatst toe, anders wordt de smaak minder. Ik besloot om er een tonijnsalade van te maken. De tonyn combineerde ik met mayonaise, citroensap, ui en kappertjes. Ik kon er een flinke schaal van maken, dat zijn heel wat porties tonijnsalade. Dit deed ik op een broodje met wat ijsbergsla. ZO LEKKER. De vegetarische tonijn is niet van echt te onderscheiden. Het ruikt ook precies hetzelfde. Ik wil dit elke dag wel eten. Helaas is het behoorlijk duur, dus ik zie het echt als een luxeproduct voor zo nu en dan.

Eindoordeel:

Veggierest ratingVeggierest ratingVeggierest ratingVeggierest rating

Vegetarische visvervangers - Woezel & Pip vissticks Vegetarische visvervangers - Woezel & Pip vissticks

2. Jumbo Woezel & Pip vegetarische sticks

 Prijs: 2,99 euro voor 210 gram (7 vissticks)
 Waar te koop: Jumbo
 Vega of vegan: vegan
 Ingrediënten: Water, paneermeel (tarwebloem, gist, zout, paprikapoeder), sojabonen 17,3%, zonnebloemolie, aardappelzetmeel, verstevigingsmiddel: E509, aroma, tarwebloem, verdikkingsmiddelen: E401 en E461, zout.
 Hoeveel eiwitten: 7,1 gram per 100 gram
 Hoeveel calorieën: 229 kcal per 100 gram

Ahh, kijk nou hoe lief de verpakking is! Dat gooi je toch gelijk in je boodschappenmandje? Ik wel in ieder geval. De vegans die ik ken zijn werkelijk lyrisch over dit product. Blijkbaar smaken deze vegetarische sticks exact hetzelfde als echte vissticks. Nu heb ik al honderd jaar geen echte vissticks meer gegeten, dus ik vind het lastig om het goed te vergelijken. Maar ik vind het hoe dan ook een goed alternatief voor vissticks zonder de oceanen naar de verdoemenis te helpen. Als iemand het me had voorgezet op een etentje, zou ik echt even moeten checken of het wel écht vegetarisch is, want dat proef je niet. Ik heb ook eens vegetarische vissticks van een ander gehad, die waren behoorlijk droog en hadden meer weg van groenteburgers. Deze van Jumbo zijn gelukkig niet droog, qua structuur zijn ze echt vis-achtig!

Eindoordeel:

Veggierest ratingVeggierest ratingVeggierest ratingVeggierest rating

Vegetarische visvervangers - SoFine fish burgers Vegetarische visvervangers - SoFine fish burgersVegetarische visvervangers - SoFine fish burgers

3. SoFine fishburger

 Prijs: 2,69 euro voor 2 x 80 gram
 Waar te koop: Jumbo
 Vega of vegan: vegan
 Ingrediënten: Water, paneermeel (tarwebloem, gist, zout, paprika), sojabonen, beslag (water, tarwebloem, zout), verdikkingsmiddel (calciumchloride, natriumalginaat, methylcellulose), zonnebloemolie, aardappelzetmeel, natuurlijk aroma, kruiden, zout, vitamines (B2, B12), mineralen (ijzer, zink).
 Hoeveel eiwitten: 7,2 gram per 100 gram
 Hoeveel calorieën: 201 kcal per 100 gram

Sinds deze week vind je bij Jumbo de SoFine visburgers in de koeling bij de vegetarische vleesvervangers. Ik keek al héél lang uit naar dit product! En het maakte mijn verwachtingen meer dan waar. Ze lijken op de vegetarische sticks die ik hierboven al noemde, maar dan in de vorm van een burger. Omdat ik best fan was van de visburger van een niet nader te noemen grote fastfoodgigant (die met die enge clown voor de deur), maakt deze visvervanger mij extra blij. Ik at de visburger au naturel bij een spinaziesalade en de volgende dag op een broodje met zelfgemaakt sausje. De structuur is lekker juicy en de buitenkant van paneermeel wordt goed knapperig. Deze ga ik sowieso nog veel vaker kopen!

Eindoordeel:

Veggierest ratingVeggierest ratingVeggierest ratingVeggierest ratingVeggierest rating

Vegetarische visvervangers
V.l.n.r.: De Vegetarische Slager tonyn, Jumbo Woezel & Pip vegetarische sticks, SoFine fish burger.

Conclusie:

Dit vond ik een leuke Veggietest, ik houd van visvervangers! Alle drie vind ik zeker aanraders. Steve, die vis en alles dat met vis te maken heeft het allervieste van de hele wereld vindt, durfde het niet eens aan om de visvervangers te proberen. Als ik het voor zijn neus hield, riep hij iets als “IEEWLLGHGYGEGG”. Dus ik denk dat dat betekent dat ze alle drie écht op vis lijken, alleen al qua aanblik en geur! Maar dan zonder dat de vissen en oceanen er onder hoeven te lijden. Ik hoop dat er in de toekomst alleen nog meer meer visvervangers bij zullen komen.

Heb je suggesties voor de Veggietest-blogreeks? Of misschien weet je een bijzondere of hééél lekkere vegetarische visvervanger voor een vis-Veggietest deel II? Ik ben benieuwd!

Back to Top