Biologisch afbreekbare koffiecapsules van Caffè Vergnano

Koffie van goede kwaliteit én in een groen jasje? Yes, dat staat op mijn lijf geschreven. Van Caffè Vergnano kreeg ik een fancy koffiemachine toegestuurd; ik wachtte vol spanning tot de pakketjesmeneer langs zou komen. Want met de koffiemachine zou ik de nieuwe biologisch afbreekbare koffiecapsules gaan testen en daar was ik héél benieuwd naar. Jullie hebben mijn kopjes koffie, gemaakt met dit apparaat, al regelmatig voorbij zien komen op Snapchat de afgelopen week, dus het komt vast niet als een verrassing dat ik er enthousiast over ben!

biologisch afbreekbare koffiecapsules

Caffè Vergnano koffie

Caffè Vergnano is een Italiaans familiebedrijf dat opgericht is in 1882. Ze beloven koffie van superieure kwaliteit te maken omdat ze gebruik maken van hun ‘slow roasting’ methode. De verschillende koffiesoorten worden apart van elkaar gebrand op lage temperaturen voor langere tijd waardoor de smaken beter worden. En ze hebben gelijk, hier kan mijn normale kopje filterkoffie niet tegenop. Ook Steve is inmiddels om en houdt vooral van de hele sterke espresso’s. Ik ben niet zo hardcore en maak graag soja latte’s met de espresso, mmm.. Ik gebruikte hiervoor de Tré koffiemachine van Caffè Vergnano, maar de cups zijn ook geschikt voor de Nespresso, lees ik op de verpakking. Het maken van de koffie met de Tré gaat in ieder geval eenvoudig: je zet het apparaat aan, plaatst er een capsule in, wacht tot het lampje niet meer knippert (dat betekent dat het apparaat voldoende is opgewarmd) en je drukt op de rechter knop om koffie te maken. Je kan zelf bepalen hoeveel koffie je zet, als je kopje is gevuld druk je weer op de knop om het apparaat te stoppen. Het is wel handig om dan rekening te houden met hoeveel water er bij welke koffiesoort nodig is, dit staat op de doosjes aangegeven. De cafe lungo zet je bijvoorbeeld met 110 water en de bio espresso met slechts 30 ml.

biologisch afbreekbare koffiecapsulesbiologisch afbreekbare koffiecapsules

Biologisch afbreekbare koffiecapsules

En dan wat ik zelf het meest interessante vond: de 100% biologisch afbreekbare koffiecapsules! Deze zien er niet heel anders uit dan normale capsules, maar doordat ze van biologisch afbreekbaar materiaal zijn mogen ze geheel in de groene container. Dat betekent overigens niet dat ze ‘kartonnig’ aanvoelen, het voelt eigenlijk hetzelfde als normaal plastic, de capsules zijn heel stevig. Op de capsule staat het keurmerk van Vinçotte om aan te tonen dat het echt (industrieel) composteerbaar is. De koffie bestaat qua verpakking uit het papieren doosje, een plastic zakje waar de capsules in zitten en de volledig afbreekbare capsules. Dat is voor de (rest)afvalchallenge waar ik momenteel aan meedoe extra fijn: nul restafval want het is het is allemaal recyclebaar. Het doosje mag bij het oud papier, het plastic zakje met het label in de Plastic Metaal en Drankverpakkingen-zak en de capsules bij het Groente- Tuin en Fruitafval.

In de lijn zit ook een koffieblend met het Europees biologische keurmerk, de capsule is dan niet alleen biologisch afbreekbaar maar de koffie is ook nog biologisch geteeld, voor wanneer je het helemaal groen wil doen. Naast de bio variant zijn er nog vier andere koffiesoorten in de lijn met biologisch afbreekbare capsules te vinden: cremoso, intenso, lungo intenso en espresso macchiato. Op de doosjes staat info over de aroma, body en intensiteit en ook vind je er info met hoeveel water je de koffie het beste kan zetten. De capsules zijn te koop bij Plus supermarkten.

biologisch afbreekbare koffiecapsules

biologisch afbreekbare koffiecapsulesbiologisch afbreekbare koffiecapsules biologisch afbreekbare koffiecapsules

Zo maak je er een café latte mee:

Nu moet ik bekennen dat pure, zwarte espresso mij net iets te veel van het goede is. Ik maak met de espresso het liefst een soja latte. Ik ben er inmiddels uit dat ik die het lekkerst vind met de lungo intenso van Caffè Vergnano. En dan bereid ik hem zo:

 • Doe 110 ml. sojamelk in een mok en warm kort op in de magnetron. Schuim de melk op tot het goed schuimt. Ik gebruik sojamelk omdat dit het beste schuimt, je kan natuurlijk ook een andere melksoort gebruiken.
 • Maak 110 ml. Lungo Intenso koffie (1 capsule) en giet dit bij de kop met opgeschuimde sojamelk.

Volgens de echte Italiaanse barista’s zal het wel geen officiële café latte zijn, volgens mij hoort het eigenlijk met minder koffie en meer melk. Maar echt hoor, ik vind deze verhouding perfect, schepje suiker erbij en ik ben helemaal gelukkig. Vooral nu ik zo druk ben met studeren, vliegen de soja lattes er door.

biologisch afbreekbare koffiecapsules

Gratis proefpakket

Benieuwd naar de biologisch afbreekbare capsules? Je kan via de website van Caffè Vergnano een gratis proefpakket aanvragen. Je ontvangt dan twee biologisch afbreekbare koffiecapsules zodat je zelf kan zien dat ze net zo goed werken als de normale variant, alleen dan net wat ‘groener’ zijn. De capsules zijn dus ook geschikt voor Nespresso-apparaten!

biologisch afbreekbare koffiecapsules

geel_hartje Deze blogpost heb ik in samenwerking met Caffé Vergnano geschreven geel_hartje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

23 reacties op “Biologisch afbreekbare koffiecapsules van Caffè Vergnano

 1. Patricia Mooring schreef:

  Ik heb me gelijk aangemeld….ben heel benieuwd!

  | Reageer op deze reactie
 2. Charelle schreef:

  Wow ik heb gewoon nu al liefde voor dit merk! Wát erger ik mij altijd aan al die plastic koffiecapsules! Het werd hoog tijd dat er zo’n merk kwam! En dat zijn heel veel uitroeptekens in drie zinnen, haha! (4!) Zegt genoeg. 😉

  | Reageer op deze reactie
 3. Marleen schreef:

  Ohhh wat een goed initiatief! Ik hou van mijn Nespresso maar heb me toch altijd schuldig gevoeld over het afval van die cups (ook al breng ik ze keurig naar zo’n recyclepunt, maar volgens mij zijn die dingen echt niet goed te recyclen). Ik ga het uitproberen!

  | Reageer op deze reactie
 4. Iris schreef:

  Koffie gaat er bij mij écht niet in, gelukkig is losse thee ook afbreekbaar 🙂 .

  | Reageer op deze reactie
 5. Saskia schreef:

  O dit klinkt echt heel goed! Ik drink misschien 2 koffie in de week maar mijn vriend drinkt wel veel meer en ik erger mij wel een beetje aan al die capsules in de prullenbak. Ik heb dus direct het proefpakketje besteld, hoop dat het lekker is!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ik zou me er inderdaad ook aan ergeren, vooral nu ik meedoe met een afvalchallenge haha, dus let heeel goed op wat allemaal in de prullenbak terecht komt tegenwoordig. Leuk dat je een proefpakketje heb besteld, ben benieuwd wat je ervan vindt 😀

   | Reageer op deze reactie
 6. Nathalie schreef:

  Ik ben zelf niet zo een koffiedrinker maar dit vind ik echt geweldig! Die capsules geven zoveel afval. Ik snap echt niet hoe het komt dat merken zoals Nespresso nog niet met afbreekbare capsules op de markt zijn gekomen.

  | Reageer op deze reactie
 7. Saar schreef:

  Oh wat heerlijk, alleen jammer dat ze niet in mijn koffiemachine passen, want dat is een dolce gusto en dus geen nespresso. Maar goed, ik ben al blij met het feit dat dit merk bestaat 🙂

  | Reageer op deze reactie
 8. Selma schreef:

  Tof dat de cups afbreekbaar zijn, ik vind dat altijd zo’n hoop afval geven (voor mij een grote reden om hier geen nespresso-apparaat in huis te nemen… naast het feit dat ik niet zo’n grote koffie fan ben natuurlijk 😉 )! Overigens zag ik laatst op een marktje hier in Rotterdam dat iemand allemaal sieraden had gemaakt van die nespresso-cups, dat kan met deze natuurlijk weer niet 😉 .

  | Reageer op deze reactie
 9. Lies schreef:

  Ikzelf drink geen koffie, maar toen mijn ex nog bij me woonde maakte zijn Nespresso’s altijd zoveel afval. Goed om te weten dat er een alternatief is.

  | Reageer op deze reactie
 10. Zina schreef:

  Nu wil ik noooooog liever een Nespresso apparaat 🙁 gelukkig hebben ze die wel bij mijn oppasadressen dus kan ik het daar vaak zat drinken.

  | Reageer op deze reactie
 11. Cariena schreef:

  Zelf drink ik nauwelijks koffie, maar mijn moeder is zo dol op koffie dat ik gelijk zo’n proefpakketje heb aangevraagd. Mijn ouders scheiden hun afval altijd heel goed en daarom vind ik dit écht wat voor hen! Heerlijke koffie drinken en afval composteren (y)

  | Reageer op deze reactie
 12. Kim schreef:

  Hmmmm heerlijk zo’n kopje koffie! Helaas ben ik niet in het bezit van een Nespresso apparaat anders had ik zeker een pakketje besteld.

  | Reageer op deze reactie
 13. Suzanne schreef:

  Mooi initiatief, heb gelijk 2 proefcapsules aangevraagd. Ik kan alleen nergens op de site vinden waar je deze cups zou kunnen kopen…?

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ze zijn nu alleen nog te koop bij Plus supermarkten en volgens mij ook online. Hopelijk komen er nog meer verkooppunten bij binnenkort!

   | Reageer op deze reactie
 14. Linda schreef:

  Wat een leuk artikel. Zelf drink ik zelden koffie,, al lijkt me jouw café latte wel erg lekker. Vroeger bij mijn oma kreeg ik altijd koffie ‘verkeerd’. Weinig koffie, veel opgeschuimde warme melk met suiker erin, dat was zo lekker en ik voelde me ‘heel groot’, omdat ik koffie mocht :-D. Zou dat de voorloper van café latte zijn geweest? Toch is het best vreemd, dat de bestaande merken, nog niets hebben bedacht om de cups biologisch afbreekbaar te maken.

  | Reageer op deze reactie
 15. Sabrina schreef:

  Ah dat klinkt goed zeg! Wat super dat ze biologisch afbreekbaar zijn, echt een voorbeeld voor andere merken vind ik! Ik heb nu echt zin in koffie, haha, zeker van jouw foto van de café latte (:

  | Reageer op deze reactie
 16. Maartje schreef:

  Goed initiatief! Ik ben zelf groot voorstander van ouderwetse filterkoffie, maar een espresso op zijn tijd gaat er ook wel in:) En wat relaxt dat ze je meteen zo’n heel aparaat meesturen om de cupjes uit te proberen haha.

  | Reageer op deze reactie
 17. Resaaarcle schreef:

  Wij hebben zo’n ding waarbij je heet water op koffiegruis uit een pak giet en dan bij het schenken alle gruis tegenhoudt, maar ik vind dit toch ook wel een topalternatief!.

  | Reageer op deze reactie
  1. Ton schreef:

   Dat kan je zien op plus.nl.

   Ik ga maandag even kijken of ze nog steeds te koop zijn bij Plus. Volgens de website wel.

   | Reageer op deze reactie
Back to Top