Biologisch afbreekbare koffiecapsules van Caffè Vergnano

Koffie van goede kwaliteit én in een groen jasje? Yes, dat staat op mijn lijf geschreven. Van Caffè Vergnano kreeg ik een fancy koffiemachine toegestuurd; ik wachtte vol spanning tot de pakketjesmeneer langs zou komen. Want met de koffiemachine zou ik de nieuwe biologisch afbreekbare koffiecapsules gaan testen en daar was ik héél benieuwd naar. Jullie hebben mijn kopjes koffie, gemaakt met dit apparaat, al regelmatig voorbij zien komen op Snapchat de afgelopen week, dus het komt vast niet als een verrassing dat ik er enthousiast over ben!

biologisch afbreekbare koffiecapsules

Caffè Vergnano koffie

Caffè Vergnano is een Italiaans familiebedrijf dat opgericht is in 1882. Ze beloven koffie van superieure kwaliteit te maken omdat ze gebruik maken van hun ‘slow roasting’ methode. De verschillende koffiesoorten worden apart van elkaar gebrand op lage temperaturen voor langere tijd waardoor de smaken beter worden. En ze hebben gelijk, hier kan mijn normale kopje filterkoffie niet tegenop. Ook Steve is inmiddels om en houdt vooral van de hele sterke espresso’s. Ik ben niet zo hardcore en maak graag soja latte’s met de espresso, mmm.. Ik gebruikte hiervoor de Tré koffiemachine van Caffè Vergnano, maar de cups zijn ook geschikt voor de Nespresso, lees ik op de verpakking. Het maken van de koffie met de Tré gaat in ieder geval eenvoudig: je zet het apparaat aan, plaatst er een capsule in, wacht tot het lampje niet meer knippert (dat betekent dat het apparaat voldoende is opgewarmd) en je drukt op de rechter knop om koffie te maken. Je kan zelf bepalen hoeveel koffie je zet, als je kopje is gevuld druk je weer op de knop om het apparaat te stoppen. Het is wel handig om dan rekening te houden met hoeveel water er bij welke koffiesoort nodig is, dit staat op de doosjes aangegeven. De cafe lungo zet je bijvoorbeeld met 110 water en de bio espresso met slechts 30 ml.

biologisch afbreekbare koffiecapsulesbiologisch afbreekbare koffiecapsules

Biologisch afbreekbare koffiecapsules

En dan wat ik zelf het meest interessante vond: de 100% biologisch afbreekbare koffiecapsules! Deze zien er niet heel anders uit dan normale capsules, maar doordat ze van biologisch afbreekbaar materiaal zijn mogen ze geheel in de groene container. Dat betekent overigens niet dat ze ‘kartonnig’ aanvoelen, het voelt eigenlijk hetzelfde als normaal plastic, de capsules zijn heel stevig. Op de capsule staat het keurmerk van Vinçotte om aan te tonen dat het echt (industrieel) composteerbaar is. De koffie bestaat qua verpakking uit het papieren doosje, een plastic zakje waar de capsules in zitten en de volledig afbreekbare capsules. Dat is voor de (rest)afvalchallenge waar ik momenteel aan meedoe extra fijn: nul restafval want het is het is allemaal recyclebaar. Het doosje mag bij het oud papier, het plastic zakje met het label in de Plastic Metaal en Drankverpakkingen-zak en de capsules bij het Groente- Tuin en Fruitafval.

In de lijn zit ook een koffieblend met het Europees biologische keurmerk, de capsule is dan niet alleen biologisch afbreekbaar maar de koffie is ook nog biologisch geteeld, voor wanneer je het helemaal groen wil doen. Naast de bio variant zijn er nog vier andere koffiesoorten in de lijn met biologisch afbreekbare capsules te vinden: cremoso, intenso, lungo intenso en espresso macchiato. Op de doosjes staat info over de aroma, body en intensiteit en ook vind je er info met hoeveel water je de koffie het beste kan zetten. De capsules zijn te koop bij Plus supermarkten.

biologisch afbreekbare koffiecapsules

biologisch afbreekbare koffiecapsulesbiologisch afbreekbare koffiecapsules biologisch afbreekbare koffiecapsules

Zo maak je er een café latte mee:

Nu moet ik bekennen dat pure, zwarte espresso mij net iets te veel van het goede is. Ik maak met de espresso het liefst een soja latte. Ik ben er inmiddels uit dat ik die het lekkerst vind met de lungo intenso van Caffè Vergnano. En dan bereid ik hem zo:

  • Doe 110 ml. sojamelk in een mok en warm kort op in de magnetron. Schuim de melk op tot het goed schuimt. Ik gebruik sojamelk omdat dit het beste schuimt, je kan natuurlijk ook een andere melksoort gebruiken.
  • Maak 110 ml. Lungo Intenso koffie (1 capsule) en giet dit bij de kop met opgeschuimde sojamelk.

Volgens de echte Italiaanse barista’s zal het wel geen officiële café latte zijn, volgens mij hoort het eigenlijk met minder koffie en meer melk. Maar echt hoor, ik vind deze verhouding perfect, schepje suiker erbij en ik ben helemaal gelukkig. Vooral nu ik zo druk ben met studeren, vliegen de soja lattes er door.

biologisch afbreekbare koffiecapsules

Gratis proefpakket

Benieuwd naar de biologisch afbreekbare capsules? Je kan via de website van Caffè Vergnano een gratis proefpakket aanvragen. Je ontvangt dan twee biologisch afbreekbare koffiecapsules zodat je zelf kan zien dat ze net zo goed werken als de normale variant, alleen dan net wat ‘groener’ zijn. De capsules zijn dus ook geschikt voor Nespresso-apparaten!

biologisch afbreekbare koffiecapsules

geel_hartje Deze blogpost heb ik in samenwerking met Caffé Vergnano geschreven geel_hartje

Back to Top