Recept: De eerste uiensoep die niet mislukte

Op de één of andere manier lukte het mij nooit om uiensoep te maken. Ik weet ook niet waar het aan lag, misschien dat ik te weinig geduld had tijdens het bakken van de uien of dat ik de verhoudingen telkens verprutste. Maar gisteren is het dan toch echt gelukt. Yes! Dat doet mij deugd. Het originele recept komt uit de Allerhande, ik heb er vrij weinig aan aangepast want dat durfde ik als uiensoep-n00b niet. Er stond overigens bij dat de hoeveelheden voor 6 personen waren. Wij aten alles met z’n tweeën op. Tja, wat kan ik zeggen, grote eters.

vegetarische uiensoep

Ingrediënten (voor 6 personen, of 2 vreetzakken)

mint-hartje 8 middelgrote uien
mint-hartje 50 g (plantaardige) boter
mint-hartje versgemalen peper
mint-hartje 2 eetlepels bloem
mint-hartje 4 eetlepels cognac of rode port (ik ging voor cheap ass rode port)
mint-hartje 1,5 liter groentebouillon (van tablet)
mint-hartje 2 takjes verse tijm (of 2 theelepels gedroogde tijm)
mint-hartje Extra: stokbrood + geraspte kaas

uien snijden

“Welkom bij de workshop: koken met OCD’ers”

Bereiding

1. Pel en halveer de uien, snij ze in dunne ringen. Smelt in een grote (soep)pan de boter en bak de uiringen zachtjes tot ze lichtbruin kleuren. Regelmatig omscheppen. Nu moet je geduld hebben want dit kan wel zo’n 25 minuten duren. (Voorgaande keren vond ik het na een minuutje of 2 wel prima en gooide ik er bouillon bij, resultaat: vieze soep. Niet doen dus. Speel ondertussen maar spelletjes op je telefoon, je kan het!)

2. Maal de peper erboven en strooi bloem erover. Bak de bloem op laag vuur mee zonder dat de bloem bruin wordt! Cognac/port erin schenken en roeren. Ook een scheut bouillon in de pan schenken en goed doorroeren. Voeg de rest van de bouillon en de tijmtakjes toe en breng de soep aan de kook.

3. Laat de soep ongeveer 15 tot 20 minuten koken op een laag vuurtje. Voeg op het einde nog wat peper en zout toe voor extra smaak. Ik deed er wat sojasaus in, in plaats van zout, ook lekker!

Extra: Schenk de soep in een soepkom, leg er een dikke plak stokbrood op, gooi er wat geraspte kaas op en zet zo’n 2 minuten in de magneton op 700 watt zodat de kaas smelt.

uiensoep met kaas

uiensoep

Bron recept: ‘Gegratineerde uiensoep’ uit Allerhande 1 2005

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

41 reacties op “Recept: De eerste uiensoep die niet mislukte

 1. Joyce

  Uiensoep is echt zo lekker 😀 Bij mij mislukte het ook een aantal keren maar heb toen uiteindelijk met mijn opleiding geleerd hoe het wel hoort :p Ik liet de uien nooit lang genoeg bakken en daardoor werd het eigenlijk tien keer niks :p

 2. Suzanne

  Ik ben dol op soepjes! En natuurlijk mag een uiensoepje niet ontbreken, ik ben er vooral heel dol op als ik of niet fit ben of naar de sauna ga! Haha Ik ga dit receptje ook proberen! Yum! Oh en ik ga voor het recept voor twee vreetzakken, komt wel op! haha

 3. Joanne

  Ik houd van uiensoep! Ook ik bak de uien altijd veel te kort, dus dit is wel handige info. Het valt me trouwens op dat het aantal personen bij de recepten van Appie nooit echt klopt. Laatst hebben we met zijn tweeën een schotel voor vier personen opgegeten, en het kan maar zo zijn dat ik geen reëel beeld heb van beschaafde porties, maar het ging er allemaal toch echt vrij makkelijk in, haha

  • iris

   Nou, echt! Nu moet ik toegeven dat wij meestal wel voor zo’n 3 tot 4 personen eten qua avondeten, maar voor 6 personen vond ik dit wel vrij weinig, haha. Ik merk dat ook wel vaker met de AH recepten inderdaad. En dat met die uien kwam ik dus gisteren ook pas achter, ik wist niet dat dat zoveel zou uitmaken, blijkbaar wel!

 4. Pej

  Dit schreeuwt warm dekentje, bank en een film. Dit staat op m’n to-do lijst!
  (Als je dat mes uit een messenset van de blokker hebt, zijn we messenset-twinsies!)

  • iris

   Jaa, lekker, doen! Die van mij komt uit de messenset van Jamie Oliver, bummer 😉

   • Pej

    Noooo! Nouja, ik denk dat die messen van Oliver wel wat beter zijn dan van Blokker eigen merk! 👿

 5. Ioon

  Ik mag geen uiensoep meer maken 🙁 het aftereffect was niet goed voor onze relatie

  • iris

   HAHA! Hier gaat alles nog prima. We kunnen elkaar nog luchten en zien, hiha.

 6. Ina

  Het klinkt makkelijk genoeg…. ik ga het proberen!
  En bovendien geeft het me een goede reden om wat port in huis te halen! 😉

 7. Anne

  Hahaha de comment van Ioon, dat was ook zo’n beetje mijn tweede gedachte bij deze soep 😉 Maar hij lijkt me lekker, ik zie wel hoe je dit me twee personen op kunt eten hoor. Voor zes personen is het wel een beetje bar weinig….

 8. Farah

  Lekker!

  Ik heb ook wel eens uiensoep proberen maken (van rode ui), maar dat was ook niet zo’n succes.
  Misschien moet ik het een keer met jouw recept proberen ;).

 9. Ilse

  Oeh lekker, dit ga ik binnenkort maken! Vind uiensoep vooral lekker als er stokbroodjes met kaas bij zitten, hmm!

 10. Nena

  Oh, ik haat, haat, haat uiensoep. Ik begin al te huilen als ik ze nog maar uit de kast neem haha ^^. Maar wat is het toch lekker. Bij ons lukt het wel altijd. Wij doen gewoon een aantal de pot in met 3 bouillonblokjes, laten koken en mixen. Prêt! Maar ik hou dan ook van gemixte soep 🙂 Leuke foto’s heb je gemaakt 🙂

 11. Ik zag je tutorial al voorbij komen op Instagram hah! Ziet er goed uit. Van uiensoep vind ik eigenlijk het broodje met kaas het lekkerst haha.

 12. ik heb het nog nooit gegeten, maar lijkt me zo lekker! stiekem vooral door het brood met kaas, haha.
  herfst is wel de perfecte tijd om zelf soepen te maken, deze komt ook op het lijstje!
  xo, cheyenne

 13. Janine

  Woeiii uiensoep! Lekker!! Ik heb het één keer gemaakt met anderhalve kilo uien in totaal (schrik niet, voor 5 personen) maar wat een snijwerk was het. Het was het overigens wel waard ik vond alleen de cognac heel erg aanwezig maar volgens mij valt dat mee als je het er eerder bijdoet (in dit recept stond dat het op het laatste moment moest, duhhh alcoholsmaak). Ik ga deze zeker een keertje proberen te maken ik <3 uiensoep!

 14. Dit klinkt erg lekker, zeker met port of cognac. Ik koop eigenlijk altijd stokbrood, snijdt die in plakjes, doe daar geraspte kaas over en zet die even onder de grill zodat het brood lekker knapperig blijft. Klinkt als een smakelijk soepje dit!

 15. Eva

  Hmmm lekker! Ik maak regelmatig een soepje, brocollisoep, wortelsoep en onze zelfbedachte tomaten-courgette soep, heerlijk. Jammer genoeg heeft mijn vriend een hekel aan uien, dus deze soep zal ik in een veel kleinere portie gaan maken 🙂

 16. Jummie! Ik hou van uiensoep op zijn tijd! Nog nooit zelf gemaakt maar wil me er ook wel eens aan wagen.

 17. Oooooh, lekker! Laatst maakte ik uiensoep en die was zó vies! Maar geduld is dus het geheime ingrediënt. Binnenkort probeer ik het weer. Haha, nu ik dit gelezen heb, durf ik wel weer.

 18. Dit ziet er weer goddelijk uit Iris. Jammer dat mn vriend niet van uien(soep) houdt, anders had dit meteen op tafel gestaan.

 19. Jessica

  Ieeww uiensoep 😛
  Ik vind veel soepen lekker haha, maar deze niet zo.
  Wel leuke foto’s en goede uitleg.

 20. Had dit recept bewaard in mijn blogroll, ’t klonk heel lekker.
  Ik zie nu alleen port staan… Dat kan nog een uitdaging worden om hier te vinden.

 21. Pingback: De laatste week van de Vegan Challenge | IKBENIRISNIET

 22. Ik heb ook het mislukte-uiensoep probleem en ik moet er van huilen!!!
  Maar binnenkort probeer ik je recept en dan laat ik weten of het gelukt is.
  Fijn dat je vegetarische recepten post want ik smul ook geen vrienden.

 23. Iris

  Ik houd van uiensoep! Ik vind ook lekker om rode uien te gebruiken, want die zijn weer wat scherper en zoeter. En ik bak meestal ook een beetje tomatenpuree mee met de uien hmmm…

 24. Pingback: De 25 food vragen tag | IKBENIRISNIET

 25. Etien

  Ik ben nu voor de tweede keer deze soep aan het maken.
  De eerste keer smaakte het geweldig. Ga zo door met je recepten en je hilarische opmerkingen 🙂

  • iris

   Wat leuk! Ik maak deze soep ook nog vaak, toch wel één van mijn lievelingsrecepten, zo lekker 😀