Recept: De eerste uiensoep die niet mislukte

Op de één of andere manier lukte het mij nooit om uiensoep te maken. Ik weet ook niet waar het aan lag, misschien dat ik te weinig geduld had tijdens het bakken van de uien of dat ik de verhoudingen telkens verprutste. Maar gisteren is het dan toch echt gelukt. Yes! Dat doet mij deugd. Het originele recept komt uit de Allerhande, ik heb er vrij weinig aan aangepast want dat durfde ik als uiensoep-n00b niet. Er stond overigens bij dat de hoeveelheden voor 6 personen waren. Wij aten alles met z’n tweeën op. Tja, wat kan ik zeggen, grote eters.

vegetarische uiensoep

Ingrediënten (voor 6 personen, of 2 vreetzakken)

mint-hartje 8 middelgrote uien
mint-hartje 50 g (plantaardige) boter
mint-hartje versgemalen peper
mint-hartje 2 eetlepels bloem
mint-hartje 4 eetlepels cognac of rode port (ik ging voor cheap ass rode port)
mint-hartje 1,5 liter groentebouillon (van tablet)
mint-hartje 2 takjes verse tijm (of 2 theelepels gedroogde tijm)
mint-hartje Extra: stokbrood + geraspte kaas

uien snijden
“Welkom bij de workshop: koken met OCD’ers”

Bereiding

1. Pel en halveer de uien, snij ze in dunne ringen. Smelt in een grote (soep)pan de boter en bak de uiringen zachtjes tot ze lichtbruin kleuren. Regelmatig omscheppen. Nu moet je geduld hebben want dit kan wel zo’n 25 minuten duren. (Voorgaande keren vond ik het na een minuutje of 2 wel prima en gooide ik er bouillon bij, resultaat: vieze soep. Niet doen dus. Speel ondertussen maar spelletjes op je telefoon, je kan het!)

2. Maal de peper erboven en strooi bloem erover. Bak de bloem op laag vuur mee zonder dat de bloem bruin wordt! Cognac/port erin schenken en roeren. Ook een scheut bouillon in de pan schenken en goed doorroeren. Voeg de rest van de bouillon en de tijmtakjes toe en breng de soep aan de kook.

3. Laat de soep ongeveer 15 tot 20 minuten koken op een laag vuurtje. Voeg op het einde nog wat peper en zout toe voor extra smaak. Ik deed er wat sojasaus in, in plaats van zout, ook lekker!

Extra: Schenk de soep in een soepkom, leg er een dikke plak stokbrood op, gooi er wat geraspte kaas op en zet zo’n 2 minuten in de magneton op 700 watt zodat de kaas smelt.

uiensoep met kaas

uiensoep

Bron recept: ‘Gegratineerde uiensoep’ uit Allerhande 1 2005

Back to Top