Diergaarde Blijdorp: Oceanium & Arctica

Gisteren reisden we twee en een half uur om aan de andere kant van het land Diergaarde Blijdorp te bezoeken. De hele week was ik al excited om te gaan, ik wist dat er in Blijdorp een gigantische ruit was waar je de ijsberen achter zou kunnen zien zwemmen, vandaar dat ik per se naar deze dierentuin wilde. I love ijsberen!

Het was superleuk in de dierentuin, we hadden een rustig dagje uitgekozen dus weinig mensen (en weinig schreeuwende kinderen, whoeoe!). Ik zag Bokito, een baby olifantje, een slapende tijger.. En ijsberen!! Wel viel het ijsberenverblijf een beetje tegen, een tijdje geleden had een ijsbeer namelijk een ruit kapot gemaakt met een steen (filmpje!) waardoor ze de tribune voor de ruit moesten afzetten met hekjes. Stom. Gelukkig zag ik de ijsberen wel héél even zwemmen zodat ik toch snel twee foto’s heb kunnen maken, mission accomplished.

Ik weet alleen nog steeds niet goed of het nu zielig is voor de dieren om in een dierentuin te zitten. Bij sommige dieren, zoals bij de roofdieren en de vogelsoorten, kreeg ik er toch wel een beetje een naar gevoel van als ik het beperkte leefgebied van de dieren zag. Daarentegen dragen dierentuinen ook bij aan positieve dingen, zoals fokprogramma’s voor bedreigde diersoorten, educatie en onderzoek, wat ik uiteraard erg goed vind.
Wat vinden jullie?

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

10 reacties op “Diergaarde Blijdorp: Oceanium & Arctica

 1. Sabine

  Awesome! Ik heb ook nog een foto van mezelf van toen ik 10 was, waar ik mijn hand tegen het glas doe en de ijsbeer aan de andere kant zijn poot tegen mijn hand doet. IJsberen zijn bazen.

  Ik krijg zelf ook altijd een beetje een dubbel gevoel, precies zoals jij uitlegt vanwege de goede en slechte dingen wat betreft dierentuinen.

 2. Nina

  Diergaarde blijdorp!! Wat een lieverds zijn die ijsberen. Inderdaad vaak een dubbel gevoel bij dierentuinen, maar ik vind bijvoorbeeld dat Blijdorp veel diervriendelijker is dan bijvoorbeeld Artis (zeker qua kooi-grootte en algehele ruimte)

  • iris

   Dat hoor ik inderdaad wel vaker, dat ze bij Artis aardig kleine kooien hebben. Ik ben er daarom ook nog nooit naar toe geweest. Qua grootte van leefomgeving scoren Blijdorp en Burgers Zoo wel het hoogst denk ik, vind ik ook de mooiste dierentuinen in Nederland 🙂

 3. Ann

  Ik wist niet eens dat wij in Nederland ijsberen hebben, uiteraard in een dierentuin dan. Maargoed ik heb ook een dubbel gevoel bij dierentuinen. Het is zielig dat ze zo opgesloten zitten. Sommige dieren in burgerzooi bijvoorbeeld hebben ze best wel een mooi verblijf. Positieve is inderdaad wat jij al had gezegd zo kunnen bepaalde diersoorten toch blijven bestaan ipv dat ze uitsterven.

 4. Jolien

  Leuke foto’s. En ik weet het niet zo goed, of het nu erg is voor die dieren. Het is inderdaad goed dat er op die manier bepaalde soorten niet uitsterven, maar eigenlijk moet je gewoon de natuur zijn gang laten gaan denk ik en dieren niet opsluiten in zo’n kooien 🙂

 5. Annousa

  Wauw wat een schitterende foto’s.

  Ik heb altijd een dubbel gevoel als ik een dierentuin in stap. Ik vind het een ontzettend leuk uitstapje maar aan de andere kant zijn de dieren ook ontzettend beperkt in hun leef en beweeg omgeving. Natuurlijk zijn er daar tegenover ook genoeg reden waarom dierentuinen goed zijn (die jij al opnoemt), maar toch die twijfel blijft.

 6. ioon

  Ik heb er ook altijd een dubbel gevoel bij. Ik vind de dieren tof, en ik vind het gaaf om ze te kunnen zien maar de verblijven zijn soms wel klein en zielig. En dan vallen de Nederlandse dierentuinen daarin nog hard mee! In het buitenland (vooral Duitsland) heb ik echt stomme dierentuinen gezien wat dat betreft.

  Maar ik denk dat hun bestaansrecht nu vooral komt uit de fokprogramma’s en het terug uitzetten van dieren in het wild. En de opvang van zieke dieren, of dieren gered uit handelaren. En dat maakt dat ik dierentuinen in de moderne tijd zeker wel kan waarderen.

 7. Femke

  Allereerst, wat heb jij een ontzettend leuke blog! Ten tweedst, ik vind ijsberen supertof. Maar gewone beren ook. En olifanten. En ik ren in de dierentuin van verblijf naar verblijf, als een klein kind. Moet ik gauw maar weer eens doen.

  Ik snap het dubbele gevoel. Heb dat soms ook wel. In sommige dierentuinen staan informatiebordjes met waar de dieren vandaan komen, en dat ze gered zijn uit afgrijselijke situaties. Zoals het Berenbos in Ouwehands. Dat vind ik dan wel weer heel tof.