Kookboek: Creatief koken met groenten

Met een harde *plof* viel dit kookboek op mijn deurmat. Het gaat namelijk om een lekker dik kookboek met harde kaft. Die behoren toch wel tot mijn favorieten. Vooral als ze ook mooi vormgegeven zijn met foto’s waar je gelijk honger van krijgt: check. Creatief koken met groenten is een vegetarisch kookboek met originele recepten waarbij de focus ligt op groenten. 

Creatief koken met groentenCreatief koken met groenten

Inhoud van het kookboek

Het kookboek begint met twee pagina’s over bijzondere combinaties van groenten en specerijen. Want in de vegetarische keuken zijn specerijen onmisbaar, schrijft Bettina Matthaei. Ze beschrijft daarom haar favoriete specerijen die je ook in haar recepten vaker tegenkomt. Voor een warme, kruidige smaak gebruikt ze bijvoorbeeld graag laurier, piment en kruidnagel. Ik word heel blij van deze specerijentips, ik kom namelijk namen tegen die ik nog niet kende (zoals wattleseed en szechuanpaper) en leer gelijk hoe ik ze het beste kan gebruiken! Vervolgens noemt de auteur haar lievelingsingrediënten met enkele recepten voor kruidenmixen. Zoals harissa en za’atar met rozenblaadjes, mmm! De rest van het boek besteedt aandacht aan alle recepten per groentesoort en eindigt met een overzichtelijk register zodat je alle recepten makkelijk terug kan vinden. Er zit zelfs twee aparte registers in voor alle glutenvrije recepten én voor alle veganistische recepten. Heel slim bedacht, dat maakt het zoeken naar een geschikt recept veel makkelijker als je veganistisch zou eten. De veganistische en glutenvrije recepten worden trouwens in het kookboek ook handig aangeduid met een klein symbool.

Creatief koken met groenten

Creatief koken met groenten

Ik vind de indeling van het boek heel handig; de hoofdstukken zijn ingedeeld per groentesoort. Dit is dus ook precies hoe ik het boek zou gebruiken. Je hebt bijvoorbeeld nog een venkel in je koelkast liggen en weet nog niet zeker wat je hiermee wil maken. Je checkt de inhoudsopgave, bladert door naar bladzijde 170 en vindt gelijk zeven creatieve recepten met venkel. Van een eenvoudige, romige venkelsoep tot een meer uitdagend recept met venkel, kweepeer en anijspolenta. Andere groentesoorten die aan bod komen in dit kookboek zijn onder andere: aardappelen, bonen, komkommer, paddestoelen, pompoen en aubergine. Maar ook minder bekende groenten als schorseneren, snijbiet en koolrabi.

Creatief koken met groenten Creatief koken met groenten

Toegankelijk & origineel!

Sowieso houd ik van kookboeken die zich richten op groenten. Denk aan Veg!, Plenty en Puur natuurlijk koken. Wat mij betreft is Creatief koken met groenten hier een mooie aanvulling op in mijn boekenkast. Het zijn recepten met combinaties van ingrediënten waar ik zelf niet zo snel op zou komen, maar ze zijn ook zeker niet te ingewikkeld. Bij Plenty word ik bijvoorbeeld al snel overweldigd door lange ingrediëntenlijsten. Bij Creatief koken met groenten is dat véél minder het geval. Ook kan je de meeste ingrediënten gewoon in de supermarkt vinden. Ik vind het juist recepten die ook goed te maken zijn voor een doordeweekse dag. Een heel toegankelijk kookboek dus. Ook als je minder bekend bent in de vegetarisch keuken, maar toch graag meer met groenten zou willen koken.

Creatief koken met groenten

Creatief koken met groenten is o.a. hier te koop voor 24,95 euro.

Het kookboek is uitgegeven door Deltas en heeft het ISBN-nummer: 9789044745535.

Creatief koken met groenten

Was je al bekend met dit kookboek? Ben benieuwd of jullie er ook zo enthousiast over zijn!

Het boek in deze blogpost heb ik gekregen als recensie-exemplaar.
Sommige links zijn affiliatelinks, bedankt voor je support!

Back to Top