Recept: De lekkerste zoete aardappelfriet

Hmm.. Gezonde friet! Mag ik deze elke dag? Twee keer? Zo lekker! Als je voor de oranje zoete bataten (want officieel zijn het natuurlijk helemaal geen aardappelen) gaat, past het ook nog in de WK-sfeer van deze zomer. In deze blogpost gebruikte ik de lichte zoete bataat, maar qua smaak proef ik eigenlijk geen verschil. En heb je er ook altijd last van dat als je friet van groente maakt, ze zo slap en zompig worden? Met de tips, die je in de bereiding vindt, heb je daar geen last meer van. Ter inspiratie gebruikte ik dit en dit recept en maakte ik er mijn eigen ding van.

Recept: Knapperige zoete aardappelfriet

Ingrediënten voor 1 schaal friet:

geel_hartje 1 – 2 grote zoete bataat (of 3 – 4 kleine)
geel_hartje 2 eetlepels maizena
geel_hartje gerookt paprikapoeder
geel_hartje kerriepoeder
geel_hartje knoflookpoeder
geel_hartje Olijfolie of andere plantaardige olie waarmee je kan bakken
geel_hartje 10 knoflookteentjes
geel_hartje peper en zout

Recept: Knapperige zoete aardappelfriet
Kijk hoe groot deze unit is! Ik gebruikte er 1 1/2.

Bereiding:

1. Snij de zoete aardappel in frietjes van ongeveer 1 cm. dik. Ik doe dit door eerst de zoete aardappel in kwarten te snijden, dan deze kwarten in plakken van 1 cm. en deze plakken snij ik weer in reepjes. De lange reepjes snij ik doormidden. Tadaaa: friet!

Recept: Knapperige zoete aardappelfriet

2. Spoel de friet schoon in een bak met water. Hussel een beetje heen en weer en spoel een paar keer om. Tip: Laat het daarna minstens een half uur in koud water liggen. Hierdoor was je zetmeel weg en schijnen ze knapperiger te worden. Verwarm de oven voor op 200 graden. Spoel de friet nog een keer goed om en dep droog met een theedoek.

Recept: Knapperige zoete aardappelfriet

3. Leg de friet in een schaal en schep er twee eetlepels maïzena (voor extra knapperigheid) op en hussel goed door elkaar. Breng op smaak met kruiden, ik gebruikte: gerookt paprikapoeder, kerriepoeder en knoflookpoeder, zout en peper. Schenk er ongeveer 1 of 2 eetlepels olijfolie overheen. Als je kokosolie gebruikt kan je deze eerst even in een pannetje verwarmen zodat het vloeibaar wordt. Tip: doe een deksel op de schaal zodat je het goed door elkaar kan schudden en de ingrediënten op alle frietjes zit.

Recept: Knapperige zoete aardappelfriet

5. Leg bakpapier op een bakplaat en verdeel de frietjes er over. Nog een tip: probeer ze een beetje uit elkaar te leggen, want als ze in hoopjes op elkaar liggen gaan ze stomen en worden ze slap. Na ongeveer een kwartiertje in de oven kan je de knoflookteentjes (met schil!) er ook tussen leggen. Ik houd van knoflook uit de oven rood_hartje

Recept: Knapperige zoete aardappelfriet

6. Bak de zoete aardappelfriet voor ongeveer 30 tot 40 minuten. Op het laatst kan je ze nog even husselen zodat ze goed aan alle kanten kunnen bakken. Serveer in een schaal, voeg eventueel nog extra zout naar smaak toe, (zet het mooi op een tafeltje, maak er een Instagram-foto van en tag @ikbenirisniet voor een gratis like) en enjoy! Ik at er mc2 burgers van de Vegetarische Slager bij, jum!

Recept: Knapperige zoete aardappelfriet

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

42 reacties op “Recept: De lekkerste zoete aardappelfriet

 1. chucky1012 schreef:

  Wat leuk om te zien dat jij dit heerlijke gerecht ook klaarmaakt en eet zoals ik 😉
  Ik kan alleen niet tegen paprikapoeder.
  Ook doe ik er fijne gesneden knoflook en rode uien bij. Meestal ook diverse kleuren paprika’s en sardines.
  Natuurlijk met een heerlijke salade.

  Mooie dag Xoxo

  | Reageer op deze reactie
 2. Maai schreef:

  Heerlijk ik doe dit met de rode zoete aardappel, maar wel wat langer in de oven anders worden ze alsnog zompig hier. Zal wel aan onze oven liggen. Mjum!

  | Reageer op deze reactie
 3. Anne schreef:

  Ik geloof dat ik nog nooit zoete aardappel gegeten heb! Dit ziet er wel echt lekker uit, zo 🙂

  | Reageer op deze reactie
 4. Esther schreef:

  Wat een lekker recept. Ik heb friet nog nooit eerder van zoete aardappel gemaakt. Ik ga dit zeker eens proberen want het ziet er heerlijk uit!

  | Reageer op deze reactie
 5. Manon schreef:

  Mmm, ik vind zoete aardappel altijd lekker! In frietvorm is alles natuurlijk beter hahaha.

  | Reageer op deze reactie
 6. cheyenne schreef:

  ziet er heeerlijk uit 🙂 Ik heb al zolang geen zoete aardappel meer gehad, dit recept ga ik komend weekend eens uitproberen!
  xo, cheyenne

  | Reageer op deze reactie
 7. Anne-Fleur schreef:

  Ooeehhh ziet er goed uit! Ze werden bij mij altijd super slap, dus zal de volgende keer eens met dat water proberen, en ze goed naast elkaar leggen. Dank voor de tips!

  | Reageer op deze reactie
 8. Ik heb ze ook een keer gemaakt en toen werden ze inderdaad slap. Met deze tips ga ik het zeker nog een keer proberen! Jammer dat ik een heel klein oventje heb, daar passen niet zoveel in 🙁

  | Reageer op deze reactie
 9. Merel schreef:

  ooo hier heb ik gewoon NU zin in. En het is nog niet eens 10 uur .
  Ik ben altijd zo jaloers op mensen die een echte oven hebben. Met een bakplaat. Ik moet het met een combi-magnetron doen, met zo’n mini draaiding en ik kan je vertellen dat dit soort dingen nooit een succes worden. Meh 🙁 Als ik later groot ben, wil ik een ECHTE oven!

  | Reageer op deze reactie
  1. Shelley schreef:

   Haha same here, echt ellende zo’n combi magnetron. Altijd weer gokken hoeveel hoger en langer je de oven aan moet zetten.
   Ik maak mijn zoete aardappel patat in de koekenpan met kokosolie.
   Het duurt ongeveer 10 minuutjes en als je ze lekker dun snijdt worden ze ook echt super lekker knapperig.

   Tijm er overheen (voor het bakken) is ook super lekker.

   | Reageer op deze reactie
 10. Lies schreef:

  Hm, heerlijk! Bij mij worden ze echt knapperig als ik maar een klein beetje olie gebruik, niet eens alle frietjes hoeven bedekt te zijn.

  | Reageer op deze reactie
 11. Amanda schreef:

  Dat ziet er lekker uit zeg! Las laatst ook een recept met zoete aardappel salade met yoghurtdressing, klonk ook erg lekker!

  | Reageer op deze reactie
 12. Lisa schreef:

  Bij mij worden ze ook altijd een beetje slapjes, dus de volgende keer ga ik je maizena tip eens proberen!

  | Reageer op deze reactie
 13. Con leche schreef:

  Goede tips, die van mij worden inderdaad altijd een beetje slap. Hopelijk helpt dit, het is namelijk zo lekker!

  | Reageer op deze reactie
 14. Lotte schreef:

  Ik ben dol op aardappelen uit de oven, maar heb er nog nooit aan gedacht om het eens met zoete aardappel klaar te maken. Terwijl ik de oranje variant (de witte heb ik nog nooit gehad) wel ontzettend lekker vind. Toch maar eens proberen dan. 🙂

  | Reageer op deze reactie
 15. Maura - YLT schreef:

  Oh yeaaah, mijn old time favorite! Deze kruidencombi ga ik eens proberen. Zelf ben ik helemaal fan van five spices erover, dan gaat het serieus bijna naar appeltaart smaken.

  | Reageer op deze reactie
 16. Nanda schreef:

  Zoete aardappel friet is zo lekker! Met de oranje variant is het nog lekkerder, vind ik persoonlijk 🙂 Die is wat zoeter.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Dat lees ik vaker inderdaad! Ik merkte zelf eigenlijk geen verschil. Misschien moet ik een keer gemixte friet maken, zodat ik het verschil beter kan proeven 😀

   | Reageer op deze reactie
 17. Daisy schreef:

  Oh ik ga dit zeker uitproberen deze week! Ik heb überhaupt nog nooit zoete aardappels gegeten dus ik ben erg nieuwsgierig.
  Bedankt voor het delen.

  | Reageer op deze reactie
 18. bloemkolie schreef:

  wat zien ze dr verrukkelijk uit, dit ga ik zeker uitproberen, bedankt voor het delen 😀

  | Reageer op deze reactie
 19. Anne Copier schreef:

  Bij mij worden ze altijd wel lekker, maar niet echt krokant dus ik ga vanavond dit recept proberen. Thanks!

  | Reageer op deze reactie
 20. Pingback: Photo diary juni #4 + kattenbonus! | Team Confetti
 21. Pingback: Russell Hobbs Colours Grill | TijgertjeRawr
 22. bloemkolie schreef:

  ik heb dit recept nu al voor de 4de keer gebruikt, zo lekker!!!

  | Reageer op deze reactie
 23. Pingback: Foodblog. Wat eten wij deze week? | Suavemente
 24. Pingback: 5x Zomerse Salades | IKBENIRISNIET
 25. Pingback: STREETS AHEAD | Gezonde recepten #2
 26. Niels schreef:

  waarom spoel je de zetmeel er af met koud water, maizena is ook zetmeel

  | Reageer op deze reactie
 27. Femke schreef:

  Gisteren gemaakt, maar zonder ze af te spoelen en zonder maizena. Ik vond ze erg taai worden en na 25 minuten waren sommige frietjes al aan het verbranden. Misschien toch eens bakken in de pan of toch iets groter snijden. Dat taaie vond ik niet super lekker. De smaak overigens wel!

  | Reageer op deze reactie
Back to Top