Recept: De lekkerste zoete aardappelfriet

Hmm.. Gezonde friet! Mag ik deze elke dag? Twee keer? Zo lekker! Als je voor de oranje zoete bataten (want officieel zijn het natuurlijk helemaal geen aardappelen) gaat, past het ook nog in de WK-sfeer van deze zomer. In deze blogpost gebruikte ik de lichte zoete bataat, maar qua smaak proef ik eigenlijk geen verschil. En heb je er ook altijd last van dat als je friet van groente maakt, ze zo slap en zompig worden? Met de tips, die je in de bereiding vindt, heb je daar geen last meer van. Ter inspiratie gebruikte ik dit en dit recept en maakte ik er mijn eigen ding van.

Recept: Knapperige zoete aardappelfriet

Ingrediënten voor 1 schaal friet:

geel_hartje 1 – 2 grote zoete bataat (of 3 – 4 kleine)
geel_hartje 2 eetlepels maizena
geel_hartje gerookt paprikapoeder
geel_hartje kerriepoeder
geel_hartje knoflookpoeder
geel_hartje Olijfolie of andere plantaardige olie waarmee je kan bakken
geel_hartje 10 knoflookteentjes
geel_hartje peper en zout

Recept: Knapperige zoete aardappelfriet
Kijk hoe groot deze unit is! Ik gebruikte er 1 1/2.

Bereiding:

1. Snij de zoete aardappel in frietjes van ongeveer 1 cm. dik. Ik doe dit door eerst de zoete aardappel in kwarten te snijden, dan deze kwarten in plakken van 1 cm. en deze plakken snij ik weer in reepjes. De lange reepjes snij ik doormidden. Tadaaa: friet!

Recept: Knapperige zoete aardappelfriet

2. Spoel de friet schoon in een bak met water. Hussel een beetje heen en weer en spoel een paar keer om. Tip: Laat het daarna minstens een half uur in koud water liggen. Hierdoor was je zetmeel weg en schijnen ze knapperiger te worden. Verwarm de oven voor op 200 graden. Spoel de friet nog een keer goed om en dep droog met een theedoek.

Recept: Knapperige zoete aardappelfriet

3. Leg de friet in een schaal en schep er twee eetlepels maïzena (voor extra knapperigheid) op en hussel goed door elkaar. Breng op smaak met kruiden, ik gebruikte: gerookt paprikapoeder, kerriepoeder en knoflookpoeder, zout en peper. Schenk er ongeveer 1 of 2 eetlepels olijfolie overheen. Als je kokosolie gebruikt kan je deze eerst even in een pannetje verwarmen zodat het vloeibaar wordt. Tip: doe een deksel op de schaal zodat je het goed door elkaar kan schudden en de ingrediënten op alle frietjes zit.

Recept: Knapperige zoete aardappelfriet

5. Leg bakpapier op een bakplaat en verdeel de frietjes er over. Nog een tip: probeer ze een beetje uit elkaar te leggen, want als ze in hoopjes op elkaar liggen gaan ze stomen en worden ze slap. Na ongeveer een kwartiertje in de oven kan je de knoflookteentjes (met schil!) er ook tussen leggen. Ik houd van knoflook uit de oven rood_hartje

Recept: Knapperige zoete aardappelfriet

6. Bak de zoete aardappelfriet voor ongeveer 30 tot 40 minuten. Op het laatst kan je ze nog even husselen zodat ze goed aan alle kanten kunnen bakken. Serveer in een schaal, voeg eventueel nog extra zout naar smaak toe, (zet het mooi op een tafeltje, maak er een Instagram-foto van en tag @ikbenirisniet voor een gratis like) en enjoy! Ik at er mc2 burgers van de Vegetarische Slager bij, jum!

Recept: Knapperige zoete aardappelfriet

Eet smakelijk!

Back to Top