6 x Mijn favoriete fair fashion merken

Wil je je kledingkast verduurzamen maar vind je leuke, eerlijke kleding maar lastig te vinden? Geen paniek! Dit zijn mijn persoonlijke favoriete fair fashion merken, daar zit vast en zeker iets voor je tussen.

6 x Fair fashion merken:

Miss Green

Fair fashion merken - Miss Green

Miss Green is een Nederlands kledingmerk en is opgericht in 2008 door Maaike Groen. Hun kleding wordt geproduceerd in Turkije en India. Ze produceren enkel in ateliers met GOTS-certificaat en een SA8000-standaard (bron). Wat ik zo leuk vind aan dit fair fashion merk is dat de stijl heel basic, maar toch echt niet saai is. De kledingstukken zijn tijdloos, van goede kwaliteit, heel comfortabel en de kleuren spreken me altijd aan. Dit is echt een Iris-merk!

Geitenwollenshirts

Fair fashion merken - Geitenwollenshirts

Geitenwollenshirts, ook een Nederlands merk, verkoopt enkel duurzaam geproduceerde kleding. Op hun website vind je helaas weinig terug over keurmerken; enkel dat de kleding eerlijk geprobeerd is. Wel vermelden ze dat ze gebruik maken van GOTS-gecertificeerd biologisch katoen (bron). De trui die ik bij ze kocht, heeft aan de binnenkant een labeltje van Stanley & Stella. Stanley & Stella is een groothandel voor duurzaam textiel om te laten bedrukken, ze zijn aangesloten bij de Fair Wear Foundation. Ook wat betreft de arbeidsomstandigheden zit het dus goed. Ze verkopen leuke basics, maar ook toffe prints. En nog mooier: het is voor een fair fashion merk uiterst betaalbaar!

ARMEDANGELS

Fair fashion merken - ARMEDANGELS

Dit Duitse merk werd mijn eerste liefde wat betreft fair fashion merken. Hun stijl spreekt me erg aan; het zijn casual kledingstukken met leuke prints. En marketingtechnisch doen ze het ook goed, zoals deze reclamecampagne van vorig jaar die ik alleen maar kan toejuichen. Ze maken gebruik van duurzame materialen (onder andere GOTS-gecertificeerd biologisch katoen) én zijn aangesloten bij de Fair Wear Foundation (bron).

  • Waar te koop: o.a. ARMEDANGELS webshop en zie ook de ikbenirisniet shop.
  • Prijsklasse: rond de 30 – 80 euro per kledingstuk.
  • Mijn favoriete kledingstuk van dit merk: een roze t-shirt met hartjesprint.

People Tree

Fair fashion merken - People Tree

Het Engelse merk People Tree doet het wat betreft duurzaamheid en mensenrechten héél erg goed. Ze zijn hier dan ook al 25 jaar mee bezig. Ze implementeren de FairTrade-principes in alle aspecten van hun productieketen en zetten op veel verschillende manieren in op duurzaamheid (bron). Ik vind People Tree een heel mooi en inspirerend merk. Hun kledingstukken zijn fantastisch; mooie unieke items en vaak voorzien van vrolijke prints.

King Louie

Fair fashion merken - King Louie

In 1981 zijn de oprichters van King Louie in Amsterdam gestart met hun bedrijf. Ze maken supermooie kleding met een vintage look. En ze vinden duurzaamheid belangrijk, yes! Zo zijn ze sinds 2015 aangesloten bij de Fair Wear Foundation. Hun kleding wordt onder andere geproduceerd in Turkije bij een bedrijf dat zich sterk maakt voor vrouwenrechten. King Louie breidt hun duurzame lijn ook steeds meer uit. Op dit moment bestaat 10% van hun kleding uit duurzame materialen zoals (GOTS-gecertificeerd) biologisch katoen en gerecycled polyester (bron).

Kings of Indigo

Fair fashion merken - Kings of Indigo

Als het kon zou ik slapen in deze broeken. Het enige nadeel, vind ik, is dat ze behoorlijk aan de prijs zijn. Maar als je wacht tot de sale (zoals op dit moment bij Men at Work) zijn de jeans redelijk betaalbaar. K.O.I. is een ook een Nederlands merk, is aangesloten bij de Fair Wear Foundation sinds 2012 en zijn volgens Rank a Brand één van de meest duurzame jeansmerken. Ze besparen minstens 50% water door wastechnieken als laseren te gebruiken, ze gebruiken duurzame materialen zoals gerecycled katoen én maken gebruik van duurzaam opgewekte energie (bron).

Houd ook mijn Fair Fashion board op Pinterest in de gaten voor meer inspiratie. Hier vind je nog wat meer fair fashion merken, webshops en leuke plaatjes 

Back to Top