6 x Mijn favoriete fair fashion merken

Wil je je kledingkast verduurzamen maar vind je leuke, eerlijke kleding maar lastig te vinden? Geen paniek! Dit zijn mijn persoonlijke favoriete fair fashion merken, daar zit vast en zeker iets voor je tussen.

6 x Fair fashion merken:

Miss Green

Fair fashion merken - Miss Green

Miss Green is een Nederlands kledingmerk en is opgericht in 2008 door Maaike Groen. Hun kleding wordt geproduceerd in Turkije en India. Ze produceren enkel in ateliers met GOTS-certificaat en een SA8000-standaard (bron). Wat ik zo leuk vind aan dit fair fashion merk is dat de stijl heel basic, maar toch echt niet saai is. De kledingstukken zijn tijdloos, van goede kwaliteit, heel comfortabel en de kleuren spreken me altijd aan. Dit is echt een Iris-merk!

Geitenwollenshirts

Fair fashion merken - Geitenwollenshirts

Geitenwollenshirts, ook een Nederlands merk, verkoopt enkel duurzaam geproduceerde kleding. Op hun website vind je helaas weinig terug over keurmerken; enkel dat de kleding eerlijk geprobeerd is. Wel vermelden ze dat ze gebruik maken van GOTS-gecertificeerd biologisch katoen (bron). De trui die ik bij ze kocht, heeft aan de binnenkant een labeltje van Stanley & Stella. Stanley & Stella is een groothandel voor duurzaam textiel om te laten bedrukken, ze zijn aangesloten bij de Fair Wear Foundation. Ook wat betreft de arbeidsomstandigheden zit het dus goed. Ze verkopen leuke basics, maar ook toffe prints. En nog mooier: het is voor een fair fashion merk uiterst betaalbaar!

ARMEDANGELS

Fair fashion merken - ARMEDANGELS

Dit Duitse merk werd mijn eerste liefde wat betreft fair fashion merken. Hun stijl spreekt me erg aan; het zijn casual kledingstukken met leuke prints. En marketingtechnisch doen ze het ook goed, zoals deze reclamecampagne van vorig jaar die ik alleen maar kan toejuichen. Ze maken gebruik van duurzame materialen (onder andere GOTS-gecertificeerd biologisch katoen) én zijn aangesloten bij de Fair Wear Foundation (bron).

 • Waar te koop: o.a. ARMEDANGELS webshop en zie ook de ikbenirisniet shop.
 • Prijsklasse: rond de 30 – 80 euro per kledingstuk.
 • Mijn favoriete kledingstuk van dit merk: een roze t-shirt met hartjesprint.

People Tree

Fair fashion merken - People Tree

Het Engelse merk People Tree doet het wat betreft duurzaamheid en mensenrechten héél erg goed. Ze zijn hier dan ook al 25 jaar mee bezig. Ze implementeren de FairTrade-principes in alle aspecten van hun productieketen en zetten op veel verschillende manieren in op duurzaamheid (bron). Ik vind People Tree een heel mooi en inspirerend merk. Hun kledingstukken zijn fantastisch; mooie unieke items en vaak voorzien van vrolijke prints.

King Louie

Fair fashion merken - King Louie

In 1981 zijn de oprichters van King Louie in Amsterdam gestart met hun bedrijf. Ze maken supermooie kleding met een vintage look. En ze vinden duurzaamheid belangrijk, yes! Zo zijn ze sinds 2015 aangesloten bij de Fair Wear Foundation. Hun kleding wordt onder andere geproduceerd in Turkije bij een bedrijf dat zich sterk maakt voor vrouwenrechten. King Louie breidt hun duurzame lijn ook steeds meer uit. Op dit moment bestaat 10% van hun kleding uit duurzame materialen zoals (GOTS-gecertificeerd) biologisch katoen en gerecycled polyester (bron).

Kings of Indigo

Fair fashion merken - Kings of Indigo

Als het kon zou ik slapen in deze broeken. Het enige nadeel, vind ik, is dat ze behoorlijk aan de prijs zijn. Maar als je wacht tot de sale (zoals op dit moment bij Men at Work) zijn de jeans redelijk betaalbaar. K.O.I. is een ook een Nederlands merk, is aangesloten bij de Fair Wear Foundation sinds 2012 en zijn volgens Rank a Brand één van de meest duurzame jeansmerken. Ze besparen minstens 50% water door wastechnieken als laseren te gebruiken, ze gebruiken duurzame materialen zoals gerecycled katoen én maken gebruik van duurzaam opgewekte energie (bron).

Houd ook mijn Fair Fashion board op Pinterest in de gaten voor meer inspiratie. Hier vind je nog wat meer fair fashion merken, webshops en leuke plaatjes 

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

39 reacties op “6 x Mijn favoriete fair fashion merken

 1. Romy

  Wauw, daar zit echt veel leuke kleding tussen! Aan deze tips heb ik wel wat. Fair fashion heeft de laatste tijd mijn interesse gewekt, maar ik kan vaak niet zoveel leuks vinden. Ik ga nu eens bij deze merken kijken 🙂

 2. Carina

  Komodo is ook nog een fijn merk, mooie bamboeshirts en nog andere dingen.
  Sinds een jaar ben ik ook duurzamer met mijn kleding aan het worden, minder of eigenlijk geen primark en h&m meer, meer biologisch katoen en meer faire kleding. Merk ook dat ik minder koop sinds ik daarmee bezig ben dus dat is ook heel goed!
  Kwam een tijdje terug dit lijstje tegen, wil ik nog een keer afgaan als ik weer in Amsterdam ben. http://www.parool.nl/stadsgids/11-amsterdamse-kledingwinkels-die-niet-leunen-op-sweatshops~a4426008/

  • Iris

   O ja, Komodo is ook leuk! Nog nooit iets van gekocht, maar ik zie het wel eens voorbij komen in webshops inderdaad. En bedankt voor de link, leuk lijstje! Ik heb hem toegevoegd aan het fair fashion Pinterest board 😀

  • Karin

   De Studio Jux-winkel is echt geweldig! Heel mooi. Helaas is de pasvorm van veel van hun eigen kledingstukken niet altijd even geschikt voor mijn lijf, maar ik ga er toch graag naartoe.

 3. Kijk, hier heb ik nou echt wat aan, zeker wat betreft mijn eigen zoektocht naar meer fair fashion dragen. Dankjewel Iris!

 4. Marjolijn

  Jaaa, deze merken zijn zo mooi! Als ik meer geld had, kocht ik al mijn kleding bij hen 🙂

  Ik vind jouw shop ook heel tof! Aanstaande maandag ben ik uitgenodigd bij een organisatie waar ik heb gesolliciteerd, dus ik heb even de grijze Beele rok van ARMEDANGELS via jouw webshop gekocht, om een goede indruk te maken ^^

 5. King Louie associeer ik niet onmiddellijk met duurzaam, maar ik ben blij dat ze aan het verduurzamen zijn! Het laatste merk ken ik niet, maar de andere wel, al kocht ik nog niet overal kleding. Ik ben trouwens grote fan van ThokkThokk, ken je dat merk al?

 6. Oké, die campagne van ARMEDANGELS is echt vet. Stemt tot nadenken. Ik ga binnenkort mijn kledingkast verduurzamen en probeer ook geen kleren meer te kopen die ik niet echt nodig heb, al vind ik dat nog steeds moeilijk…

 7. Anna

  Ik vind Geitenwollenshirts zo leuk <3. De andere merken uit het lijstje kende ik nog helemaal niet! Fijn, even inspiratie opdoen. People Tree ziet er prachtig uit. En King Louie ziet er heel mooi uit. Ik ga meteen eens even verder klikken. Bedankt voor deze fijne lijst :)!

 8. Iris

  Super leuke blogpost! Ik kende inderdaad alle merken al, maar ze zijn allemaal zo leuk. Ik denk dat je mijn favorieten wel te pakken hebt hier <3 Ik ben zelf ook een hele lijst aan het maken met fair fashion merken, het zijn er uiteindelijk toch nog veel meer dan ik dacht. Genoeg opties dus! Het enige wat ik nog lastig vind is ondergoed en schoenen.

 9. De eerste vier zijn ook mijn favorieten! Samen met Komodo en Froy & Dind.
  King Louie vind ik ook niet het toppunt van duurzaamheid, maar wel fijn om te lezen dat ze al goed op weg zijn 🙂

  • Iris

   Ja zeker! Het is ook maar net wat je onder duurzaamheid verstaat natuurlijk, voor mij wegen de arbeidsomstandigheden het zwaarst dus vind het heel fijn dat ze zijn aangesloten bij de Fair Wear Organization 🙂 Froy & Dind is ook leuk, ik kan me nog herinneren dat je dat aan me tipte! Zulke vrolijke printjes verkopen ze, heel leuk.

 10. Galina

  Ik ben helemaal gek van King Louie, maar wist dus nog niet dat ze stappen richting duurzame productie aan het zetten zijn! Die GINA jurk is echt geweldig.

  P.S. ik zag dat je ook Hoodlamb in je shop hebt. Die parka was even een investering, maar ik heb het deze winter gewoon nog niet koud gehad. Manlief heeft er zelf ook een (de herenvariant dan he, niet de parke :P) en wil ook niet meer anders.

  • Marianne

   Ik heb dit jaar ook een parka van Hoodlamb gekocht. Precies wat je zegt: het is een investering, maar dan heb je ook een topjas!

 11. Hanneke

  Hoi Iris, Top dit lijstje. Ik ben dankzij jou met een capsule wardrobe gestart (dank voor je fijne tips, ik heb nu een heerlijk opgeruimde kast met alleen maar mooie spullen). Ik heb toen ook bijna al mijn niet duurzame kleding weggedaan. Ik zit nu op 95% duurzaam. Een stuk minder kleding, maar een stuk beter gevoel.
  Merken die ik fijn vind en niet op jouw lijstje stonden: spijkerbroeken van Nudie of Kuyichi, kleding van Wunderwerk (heb ik een hele toffe broek van), Miysu (een ontwerpster uit Nederland, ik heb een heerlijke bank-trui van haar en een tof jurkje en legging), O ja….ook leuk de ananasbladschoenen van en.enn (ik heb ze besteld, maar nog niet binnen).
  Eigenlijk is er zo veel leuks ….;-).

  • Iris

   Die ananasbladschoenen vind ik zó leuk! De lage gympies daarvan staan hoog op mijn verlanglijst als ik ooit weer een keer geld heb haha. Ben benieuwd hoe ze je bevallen!

   En bedankt voor de tips. Kuyichi vind ik ook mooi, ik had er een mooie broek van maar helaas was de kwaliteit heel matig, er kwamen steeds gaten in de naden, meh. Maar ik heb er ook een leuk shirt van waar ik nog steeds heel blij mee ben! Ik voeg ze toe aan het Pinterest board 🙂

 12. Iris

  Ik vind het meeste toch wel net te duur, maar ik moet zeggen dat bijvoorbeeld Geitenwollensok een nette prijs heeft.

  • Hanneke

   Te duur is een lastig begrip vind ik eigenlijk. Duur op de korte termijn? Ja, wellicht. Als je echter kijkt naar bijv. de milieubelasting van kleding op de lange termijn, dan is duurzame kleding eigenlijk goedkoop te noemen. En zijn die (veel) te goedkope shirts duur. Zeker kijkend naar de belasting in de landen van productie (water/luchtverontreiniging, arbeidsomstandigheden) Ik heb daarnaast zelf het idee dat ik ook bewuster met mijn duurdere kleding omga en als vanzelf minder koop.
   Maar… je hebt natuurlijk gelijk dat de prijzen boven de winkels als bijv. H&M en (zeker) Primark liggen. Als je het echter weer vergelijkt met kleding uit het hogere segment, is deze kleding zeker niet duur te noemen. En goede andere optie is natuurlijk tweedehands. Al die mensen die maar kopen en kopen, zorgt voor fantastische spullen op MP. Vaak niet eens van nieuw te onderscheiden. Het valt me overigens op dat de duurzame kleding nauwelijks op MP te vinden is. Wellicht een bevestiging van het feit dat je ook zorgvuldiger en bewuster je duurzame kleding koopt dan dat je een shirtje bij de Primark uit een bak vist?

 13. Saar

  Dat wist ik niet van King Louie en laat ik nu net gek zijn op dat merk omdat hun vintage kleding mij in de meeste gevallen geweldig staat. Weer een argument om nog wat items van hen aan te schaffen! Of wacht, ik ging voor een minimalistische kleerkast…

 14. Tessa

  Superfijn dit! Ik wil al tijden graag mijn kledingkast verbeteren maar geen idee waar te beginnen met zoeken. Ga deze merken in de gaten houden!

 15. Claire

  Jaa echt zo’n leuke lijst! Ik volg ook Whensarasmiles en Kouwekleren en zij vinden ook altijd de leukste duurzame kledingmerken. Toevallig kocht ik deze week mijn eerste fair fashion kledingstuk, mijn eerste rib-uit-mijn-lijf hahah. Maar ik ben er zo blij mee. Hij voelt zo zacht <3 Heel anders dan normale kleding (of dat denk ik alleen omdat 'ie zo duur was.. )

  • Iris

   Ja dat is echt zo, het valt mij ook op dat biologisch katoen veel zachter is! En bedankt voor de blogtips, ik heb ze toegevoegd aan het Pinterest board 😀

 16. Lenneke

  Geitenwollenshirts is mijn lievelings! Heb er wat t-shirts van en ze blijven zoooo mooi. En ze zijn heel zacht. <3

 17. Annique

  Waaaaaauw, wat is King Louie leuk! Ik kende ze nog helemaal niet, maar ik word hier heel blij van 😀
  Heerlijk, dit soort tips.

  • Iris

   En ik word er weer heel blij van dat je iets aan mijn tips hebt! Ik vind de stijl van King Louie ook zo leuk 😀

 18. Linda

  Wat een fijne tips! Ik wil beetje bij beetje meer duurzame kleding gaan kopen en dit gaat mij zeker helpen daarbij. Ik draag in de zomer graag simpele t-shirts en ik heb al een paar hele mooie gezien bij geitenwollenshirts 🙂

  • Iris

   Yay! Goed bezig 😀 Ik wil daar ook nog een shirt van, hoor er alleen maar positieve dingen over!

 19. Sabienne

  Ja hoi Iris ik vind je blog zo leuk, hè. Echt. Echt heel leuk. Ik ga proberen hier niet een heel ik-stort-even-mijn-levensverhaal-uit verhaal van te maken maar ik was dus op zoek naar nieuwe kleding (laatste paar jaar heel weinig gekocht, veel ondertussen echt treurig oud, you know the drill), vind het meeste in de winkels op dit moment een beetje huilen en dacht DUURZAAM. THAT’S THE WAY FORWARD. IRIS WEET VAST RAAD. Goed, een paar uur later heb ik je blog met veel plezier doorgespit en (een soort van op jou aanraden) allemaal nieuwe kleertjes besteld, waaronder een K.O.I. broek waar ik nu dus met smart op zit te wachten. Dus THANKS. LEUK.

 20. Pingback: Marins kledingkast #2. Verantwoorde kledingstukken - AapNootXiem

 21. Marjoleen

  Hoi Iris,

  Wat een superfijn lijstje is dit! Ik heb er veel inspiratie uit opgedaan, bedankt!

  Nu loop ik wel ergens tegenaan: ik ben zelf helemaal niet zo van het online bestellen. Ik wil graag weten hoe een kledingstuk voelt en hoe het me past. Online bestellen, thuis passen en dan weer terugsturen (vaak naar buitenlandse webshops) vind ik zo ingewikkeld en ook weer onnodig transport. Weet jij misschien waar bijvoorbeeld Armed Angels (wat een mooi merk!!) in een ‘echte winkel’ wordt verkocht?

  Veel liefs van Marjoleen