DIY: Spiegel en eettafel mintgroen verven

Niet een hele spannende DIY moet ik toegeven. Maar ik wilde zo graag mijn vers geverfde spiegel en bureau showen en ik had al een tijdje geen DIY meer geplaatst, dus dit leek me wel een leuke combi. En misschien hebben de anti-klusvrouwen (en mannen?) er wel wat aan. Anti-klusvrouwen die het verschil niet weten tussen verf op waterbasis en verf op terpetinebasis, dat er eerst een laagje grondverf op onbewerkt hout moet en dat er 300 verschillende soorten kwasten en lakrollers zijn. Ik ben zo’n anti-klusvrouw, want ik wist dat allemaal niet. Alleen benieuwd naar het eindresultaat van mijn mintgroene schilderwerken? Scroll dan maar helemaal naar beneden!

Verf uitzoeken

Wat is het materiaal dat je gaat verven? Staat het binnen of buiten? Dat zijn dingen waar je rekening mee moet houden als je verf koopt. Het enige waar ik aan dacht was “Wat is de allerrrmooiste kleur?”. Verf op waterbasis kan je het beste gebruiken als je iets wilt verven dat binnen staat. Het is beter voor het milieu, zitten minder enge stofjes in en is sneller droog. Het enige nadeel is dat het wat langer duurt voordat de verf hard genoeg is zodat het deuk- en krasbestendig is (ong. 3 weken). Verf op terpetinebasis kan je het beste gebruiken als je iets wilt verven dat buiten komt te staan. Het nadeel is dat het rond de 16-20 uur duurt voordat het overschilderbaar is en de sterke verfgeur die er van af komt. Ik wilde dus verf kopen op waterbasis, met één potje is dat gelukt. De grondverf en witte lak was op terpetinebasis, oeps! Als je twijfelt over de verf kan je het dus beter eerst even navragen aan een verkoper. Ik was daar natuurlijk weer te eigenwijs voor.

Andere benodigdheden

  • Schuurpapier: voor de eettafel (onbehandeld hout) gebruikte ik een grof schuurpapier en voor de spiegel (hout met een laklaagje) wat fijner schuurpapier. Ook om tussen de verflagen door te schuren heb je fijn schuurpapier nodig.
  • Schilderstape: om de binnenkant van de spiegel af te plakken
  • Kwasten en/of rollers: voor verf op waterbasis heb je speciale kwasten en rollers nodig die hier speciaal voor zijn gemaakt, op de verpakking staat wel of het geschikt is voor verf op waterbasis. Voor verf op terpetinebasis maakt het niet zo heel veel uit wat voor een kwasten en rollers je gebruikt, hier kan je universele kwasten en rollers voor gebruiken. Let wel goed op de kwaliteit. Van de Hema kwast die ik gebruikte, vielen er namelijk heel veel haren uit, dat is onhandig! Oh, en vergeet niet een verfbakje mee te nemen als je een roller gebruikt!
  • Afdekfolie of oude kranten: omdat je niet een gekleurde vloer wilt.
  • Schroevendraaier & hamer: om het verfblik mee te openen en te sluiten.
  • Oude kleren: Ik dacht ‘ach, dat gaat wel goed’. Maar nee, het ging niet goed. Mijn legging kan ik weggooien en in mijn mooie vest zit een grote witte verfstreep, zonde!

Het verven

1. Het materiaal eerst flink opschuren, dan hecht de verf beter. En alles goed schoonmaken zodat het stof- en vetvrij is. Je kan hier ook speciale ontvetters voor kopen maar deze heb ik niet gebruikt.
2. Gebruik eerst een grondverf. Vooral bij mijn tafel van onbehandeld hout was dat nodig, als je er meteen de juiste kleur verf op doet dan zuigt het hout alles op en dekt het voor geen meter. Voor de spiegel gebruikte ik geen grondverf.
3. De verf in het potje zo’n drie minuten roeren met een roerstaafje en in een verfbakje gieten als je deze gebruikt.
4. Jippie, nu komt het leuke werk: verven! Spreekt voor zich lijkt me. Enkele tips: gebruik niet te dikke lagen verf anders krijg je lekkers all over te place en strijk de verf met lange halen uit, van links naar rechts en van boven naar beneden. Ook als je een roller gebruikt kan je de verf het beste in twee richtingen rollen.
5. Voor de beste dekking moet je minstens twee lagen verf aanbrengen (geldt ook voor grondverf). Tussendoor de verflaag – als die goed droog is – een beetje opschuren met fijn schuurpapier.

Het eindresultaat

Ik vind het een hele verbetering! Wat vinden jullie?

Back to Top