Recept: Wortelhummus

Hummus is lekker! Het is een puree van kikkererwten met wat tahin (dat is een pasta van sesamzaadjes) er aan toegevoegd. Je kan er eindeloos mee variëren en dat maakt het juist zo leuk om het te maken, want je kan eigenlijk niets fout doen. Je kan het ook in bijna elke supermarkt wel kopen maar zelf maken is natuurlijk veel leuker (en lekkerder!) Hier het recept wat ik maakte tijdens mijn vegandagje. De hummus kan je gebruiken als gezonde dip met wortelen en bleekselderij of je kan het met (pita)brood eten.

Wortelhummus

De basis van het recept komt uit het vegetarisch kookboek, zelf vond ik het toen nog iets te flauw van smaak dus ik heb het recept heel iets aangepast.

Basisingredienten:

3 wortels, in dunne plakjes gesneden
300 gram kikkererwten (gekookt of uitgelekte uit blik)
1 snufje kardemompoeder (bijv. van AH eigenmerk)
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel (vers) citroensap
1 eetlepel tahin (sesampasta)
1/2 theelepel knoflookpoeder
Zout & peper
Benodigdheden: blender of staafmixer

Optioneel:

2 takje verse platte peterselie, fijn gehakt
1 bosui, in ringetjes gesneden
Tomaatjes, komkommer en sla om je boterham mee te versieren

Bereiding:

1. Kook de gesneden wortel in een klein laagje water met wat zout en de olijfolie voor 8 minuten tot de wortelplakjes zacht zijn.

2. Laat de kikkererwten uitlekken, eventueel nog omspoelen met water.

3. In een blender (of met een staafmixer) de kikkererwten en wortel met alle andere basisingrediënten mixen. Voeg er ook een beetje van het kookvocht van de wortelen bij, niet alles in een keer, anders wordt de hummus misschien te dun. Eventueel naar smaak nog wat zout en peper aan toevoegen. (De hummus die ik had gemaakt was net iets te dik, zoals je op de foto misschien wel kan zien)

4. Optioneel: roer er de fijn gesneden peterselie en bosui doorheen of gebruik als garnering als je de hummus op het brood heb gesmeerd.

Tip: met hummus kan je heel makkelijk variëren. In plaats van kikkererwten zou je ook andere bonen kunnen gebruiken en je kan er in principe alle kruiden aan toevoegen die je lekker vindt. Ook zou je de wortel nog weer kunnen vervangen voor bijvoorbeeld zoete aardappel of rode bietjes. De opties zijn eindeloos!

Meer hummus recepten:

Klassieke hummus
Hummus van doperwtjes met munt
Hummus met basilicumpesto
Wasabi hummus met appel en dille (oeh, deze lijkt me héél lekker)

Bron: Wortelhummus uit ‘Vegalicious’ (p. 54). Iets aangepast!

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

12 reacties op “Recept: Wortelhummus

  1. Kiki

    Ziet er echt heerlijk uit, ga ik zeker een keertje maken. Heb je blog al gelijk bij mijn bladwijzers gezet 🙂 liefs

  2. Malu

    Ik heb hem net gemaakt en oooh wat hij is hij lekker! Ik ga hem nu steevast maken elke zondag als antikater voedsel <3

    • iris

      Leuk dat het goed beviel! Ik heb het al een hele poos niet meer gemaakt, ga ik deze week ook weer eens doen. Jummie 😀 En wat knap dat je met een kater dit helemaal hebt gemaakt, haha! Ik kom dan meestal niet verder dan een boterham met pindakaas :’)

  3. Helen

    Hmmmm! Dat was lekker! We aten het gisteren met lekker huppeldepupbrood en een venkelschotel met superlekkere crumb er overheen (van noten, zwarte olijven, parmezaan, citroenrasp, broodkruim).
    En een lekker flesje rose. Hmmmmm!

  4. Laurien

    Misschien een domme vraag, maar wat wordt er precies bedoeld met ‘3 wortels’? 3 winterpenen? 3 bospeentjes? 3 van die kleine worteltjes? Ik heb het nu maar gemaakt met 1 winterpeen want anders leek het me wel heel extreem haha, maar naar mijn idee is dit nog steeds best wel veel?

    • iris

      3 middelgrote bospeentjes kan je het mee vergelijken denk ik 🙂 Een halve winterpeen zal ook wel voldoende zijn denk ik, gewoon wat proberen 😀

      • Laurien

        Thanks! Ik heb net ervaren dat een hele winterpeen nogal veel is (laat staan 3…). Zal het voor de volgende keer in gedachten houden!

  5. Pingback: 10x hartig vegetarisch broodbeleg | IKBENIRISNIET