“Waarom ben jij eigenlijk vegetarisch*?”

Dat is een vraag die mij héél vaak wordt gesteld. Ik ben altijd een beetje huiverig bij dit soort vragen, want de ervaring leert mij dat de meesten dit niet vragen uit pure interesse maar vooral als openingsvraag om daarna een keiharde discussie te aan te gaan. En in dat laatste heb ik nooit zo veel zin. Zoals  Jonathan Safran Foer in ‘Eating Animals’ schrijft: “I can’t count the times that upon telling someone I am vegetarian, he or she responded by pointing out an inconsistency in my lifestyle or trying to find a flaw in an argument I never made. I have often felt that my vegetarianism matters more to such people than it does to me.” En dat is voor mij, en ook voor andere vegetariërs gok ik, heel herkenbaar.

vegetarisch
Foto via Pexels

Vorige week vroeg iemand het me weer nadat we een gesprek over eten hadden. “Tja, ik was nooit al zo’n vleeseter hoor. Het idee van vlees eten staat mij gewoon niet aan” antwoordde ik. Voor een deel klopt dat natuurlijk wel, maar er zit ook meer achter. Ik denk dat het voor mijzelf al zo vanzelfsprekend is geworden dat ik geen vlees eet, dat het lastig is om onder woorden te brengen waarom ik het niet eet. Het is als vragen aan een willekeurig persoon: “Hé, waarom eet jij eigenlijk geen katten?”. Natuurlijk ligt er ’s avonds geen kat op je bord, dat hoeft je niet uit te leggen omdat dat in deze cultuur niet meer dan logisch is. Alleen het idee al is walgelijk, en katten zijn lief, die hoor je te aaien en niet op te eten. Er is ook genoeg ander lekkers beschikbaar waardoor het overbodig is om je lege maag met kattenvlees op te vullen. Diezelfde redenen zijn voor mij ook de redenen om naast katten ook geen konijnen, paarden, varkens, koeien, kippen en alle andere schepsels met een hartslag te zien als voedsel.

Ik denk dat ik dat de volgende keer maar vertel.

*Mensen zijn natuurlijk nooit ‘vegetarisch’, plantjes zijn dat.

Volgens mij zijn redelijk veel van mijn lieve-lieve bloglezers vegetariërs, is dit ook herkenbaar voor jullie? Wat voor een (gekke, stomme of juist leuke) reacties krijgen jullie als je aan iemand vertelt dat je geen vlees eet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

46 reacties op ““Waarom ben jij eigenlijk vegetarisch*?”

 1. Femke schreef:

  “Mensen zijn natuurlijk nooit ‘vegetarisch’, plantjes zijn dat.”
  Dat roep ik ook altijd. :’)

  Officieel ben ik nog steeds geen vegetarier. Vriendjelief wel, al jaaaren. En ik ben het inmiddels al zo gewend dat ik vaak gewoon met hem mee-eet. Het is een gewoonte geworden, ofzoiets. ‘Vroeger’ kocht ik nog heel vaak vlees voor mezelf, dit gebeurt eigenlijk bijna niet meer. Dat komt ook omdat de vegetarische burgers, worstjes, gehakt etc. steeds beter te eten wordt. Volgens mij worden die producten echt verbeterd want een paar jaar terug lustte ik het echt niet, maar inmiddels vind ik de vega-spekreepjes bijna niet van echt te onderscheiden!

  Mensen roepen heel vaak “Ik vind vlees gewoon veel te lekker!”. En dat snap ik ergens wel want ik riep het ook altijd. Maar omdat er tegenwoordig zoveel vegetarische recepten te vinden zijn, houdt het niet meer op bij de groentenomelet of groentenquiche. Dus ik mis het vlees ook helemaal niet meer, het gaat nu automatisch.

  Eet je wel vis trouwens? (Is ook een vraag die Luc vaak krijgt, hij eet het wel.)

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ja volgens mij smaken die vleesvervangers echt beter! Of we gaan gewoon wennen aan de smaak? Ik vond ze ‘vroeger’ ook bijna nooit lekker, nu vind ik het juist heel goed te eten.

   Ik heb een paar jaar nog wel vis gegeten, omdat ik het anders zo lastig vond met uiteten gaan. Maar toen ik het boek ‘Eating Animals’ las kreeg ik een beetje een hypocriet gevoel ofzo dat ik nog wel vis at dus ben ik daar toen ook mee gestopt. Ik dacht dat ik dat súpermoeilijk zou vinden maar dat valt me eigenlijk heel erg mee!

   | Reageer op deze reactie
 2. Vera schreef:

  Ik eet wel vlees, maar heel weinig (1 of 2x per week is genoeg) en ik let ook echt op welk vlees ik koop (al weet je ondanks de keurmerken nog niet zeker of je goed vlees hebt). Eigenlijk is het niet heel erg nodig, maar af en toe een gerecht met bijvoorbeeld kip vind ik gewoon heerlijk. Mensen blijven natuurlijk omnivoren. Het is alleen jammer dat het op de bio-industrie manier moet.

  Moet trouwens wel toegeven dat ik het weinig eet omdat het ook zo duur is..

  | Reageer op deze reactie
  1. t schreef:

   same here. Kook weinig met vlees, maar af en toe doe ik het gewoon.

   | Reageer op deze reactie
 3. Marlous schreef:

  Haha ik moet ook altijd lachen om ‘vegetarisch’, alsof je zelf niet uit vlees bestaat. Zelf eet ik wel vlees, vooral kip vind ik lekker (zelfs terwijl we kipjes in de tuin hebben). Wij hebben veel dieren (honden, katten, cavia’s, vogels etc) en toch zie ik het vlees op mijn bord echt als vlees en niet als dier.
  Wel eet ik regelmatig vegetarisch, gewoon omdat ik dat lekker vind en ik me er wel een beetje bewust mee bezig hou. Ik vind ook dat ieder z’n eigen keuze moet maken, wel is het soms lastig als je met groepen eet. Vooral als ik dan net zin heb om een heerlijk gerecht te maken en dat dan eigenlijk niet kan. Wat dat betreft vind ik het voornemen van een vriendinnetje van me wel goed: zij eet geen vlees meer behalve als het dan wordt voorgeschoteld. Zo eet ze eigenlijk heel vaak vegetarisch, maar is ze ook niet echt ‘lastig’.

  | Reageer op deze reactie
 4. Myrthe schreef:

  Jaaa ik ben ook vegetariër en ik herken dit voor 100%! Bij mij zijn er dan ook nog mensen die dan expres een stukje vlees voor m’n neus houden en dan giechelen van ‘haha oepsie onee jij eet geen vlees!!!”. Ik kijk ze dan met mijn (hopelijk) meest dodelijke blik aan. Grappig zeg, mensen.

  (ik weiger eigenlijk altijd al met mensen in gesprek te gaan als ze ‘vegetarisch’ zeggen ipv ‘vegetariër’. Ik heb nog altijd vlees aan mijn botjes!)

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Pff, erg grappig inderdaad. Not! Dat is bij mij gelukkig nog nooit gebeurt! Als mijn vriend een hamburger weg zit te werken, wil hij nog wel eens met een knipoog zeggen “Lekker hoor, zo’n hamburger!”. Maar van hem kan ik het wel hebben, hij eet ook altijd netjes al mijn vega creaties op en neemt het altijd voor me op mocht iemand weer iets naars moeten zeggen over mijn eetgewoontes 😉

   | Reageer op deze reactie
 5. Elodie schreef:

  Heel herkenbaar, inderdaad! Het is net alsof je je telkens weer moet gaan verantwoorden voor het feit dat je geen dieren eet. Why?

  | Reageer op deze reactie
 6. De bakparade schreef:

  Dit komt helaas maar al te bekend voor.
  En ik vind het zo’n stomme vraag, ik vraag toch ook niet te pas en te onpas aan mensen waarom ze vlees eten…
  Gister had ik nog een discussie, en ik legde uit dat ik vind dat je moet nadenken over wat je eet en wel moet beseffen dat je een dier eet dat waarschijnlijk een niet zo leuk leven heeft gehad, antwoord van de vleeseter? Tja als ik over alles moet gaan nadenken?
  Dat kan me zo boos maken…

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oh ja inderdaad, een veel gehoorde opmerking! Of iets in de trant van “Ach dat beest is er toch al voor geslacht” of “Alsof het wat uitmaakt dat één persoon wel of geen vlees meer eet.” Zo makkelijk!

   | Reageer op deze reactie
 7. Benthe schreef:

  Ik ben zelf niet vegetarisch, maar probeer wel bewust na te denken over vlees eten. Als dat stukje vlees op je bord ligt, bedenk wel dat iemand anders leven daarvoor geofferd is en geniet er dan zeker van. Ik vind ook dat als je wel vlees eet, je dan ook het zou moeten aandurven om een dier te slachen. Ik ben dan ook van plan als mijn opa weer te veel kippen heeft, een keer mee een kip te gaan slachten. Klinkt heel zielig, maar naast dat ik het gewoon interessant, dan weet je ook waar je vlees vandaan komt.

  | Reageer op deze reactie
 8. Mariët schreef:

  Ik heb dat boek van JSF ook gelezen en raad het iedereen aan. De discussie probeer ik altijd te vermijden, je merkt inderdaad dat mensen het niet eens uit interesse vragen, maar als opening voor een discussie die geen enkele kant opgaat. Ik krijg dan inderdaad opmerkingen over mijn kleding, make-up, en waarom ik dan toch in vrédesnaam geen perfect, flawless, queen of goodness ben. Net alsof ik door vegetarisch te eten beweer dat ik perfect ben en niks fout doe en het beste leven leef wat er maar te leven is qua milieu en welzijn. Tsjah… Dáár heb ik geen zin in. Mijn antwoord als mensen vragen waarom ik vegetariër ben: “Daar kies ik voor, net zoals dat jij ervoor kiest wél vlees en vis te eten.” Daarmee is vaak wel duidelijk dat ik de discussie niet aanga. Als iemand het écht uit interesse vraagt leg ik natuurlijk met alle liefde uit waarom. 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Och ja. Laatst begon een man me ook uit te horen over de kleding die ik aan had. “En die Adidasjes die je nu aan hebt dan, daar zijn toch ook koeien voor geslacht? En zie ik daar een leren riem?!” terwijl hij helemaal begon te glunderen over zijn eigen bijdehante opmerkingsvermogen. Tjah, als ik alles helemaal goed wil doen dan kan ik net zo goed in een hutje in een bos gaan wonen.

   | Reageer op deze reactie
 9. Marloes schreef:

  Ontzettend herkenbaar. Alsof je je steeds maar weer moet verdedigen. Ik vraag toch ook niet waarom een ander wel vlees eet

  | Reageer op deze reactie
 10. Nina schreef:

  Zeker herkenbaar..
  En zo schaapachtig aangekeken worden als ik vertel dat ik zonder vlees ben opgevoed .. en er dus ook niets te missen valt aan mijn kant..

  | Reageer op deze reactie
 11. Lisa schreef:

  Hmm ik vind het nooit erg als mensen vragen waarom ik vegetariër ben; als ze het vragen, is het meestal vooral echt uit interesse! (Of zo komt het over, tenminste :P) Ik krijg die vraag echt zelden een als kritiek verpakt! En daarna krijg ik de visvraag. En dan de eierenvraag. (Waarom die wel en nooit iets over zuivel, ik heb geen idee)

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oh dat is dan wel fijn! Als mensen het gewoon uit interesse vragen heb ik er inderdaad ook nooit problemen mee om het uit te leggen. Misschien komt het ook een beetje door de omgeving waar we in zitten? Ik weet niet waar je woont, maar ik woon in het oosten des lands en kom uit een klein dorpje met veel boerenlui, die staan sowieso over algemeen al aardig sceptisch tegenover vegetariërs. Die vinden dat allemaal maar ‘raar’. In het westen is dat vast allemaal wat meer geaccepteerd en normaler. Denk ik hoor!

   | Reageer op deze reactie
   1. Lisa schreef:

    Ja, dat zou goed kunnen! Ik heb de laatste jaren vooral in Amsterdam vertoefd, en daarvoor in Rotterdam, ik denk dat dat wel meewerkt 🙂 En hier in Parijs zijn de reacties ook vooral nieuwsgierig/positief, zowel van de andere uitwisselingsstudenten als van de fransen die ik ontmoet (en dat terwijl de faciliteiten voor vegetariërs echt verschrikkelijk zijn… bij de ‘algemene maaltijd’ op de uni hebben ze alleen vlees en vis, en omdat je altijd óf de koolhydraten óf de groenten met vlees of vis moet combineren kreeg ik niet eens een bord spinazie met aardappelen, nee, dan kreeg ik EEN HEEL BORD SPINAZIE. Niet te eten. En bij restaurants kan ik vaak maar uit één gerecht (een salade) kiezen. Maar dat terzijde ;))

    | Reageer op deze reactie
 12. Sophie schreef:

  Heel herkenbaar, en mateloos irritant. Ik heb in de loop der jaren een stappenplan ontwikkeld om die vraag te beantwoorden.

  Als de vraag met oprechte interesse wordt gesteld en niet met de overduidelijke intentie mij te veroordelen dan antwoord ik eerlijk dat ik om de manier waarop de dieren worden behandeld geen vlees meer eet. Als iemand verantwoording lijkt te eisen of de vraag stelt op een toon alsof hij/zei eigenlijk wil vragen of ik zo’n nutcase ben die het alleen maar om de zielige beestjes doet, dan leg ik uit dat ik geen enkele behoefte voel me tegenover hem/haar te verantwoorden voor de keuzes die ik in mijn leven maak, en dan houden ze meestal verontwaardigd hun mond alsof dat heel onredelijk is. Scoren ze wel meteen minpunten mee, want ik kan slecht tegen dat soort intolerantie. Als iemand graag vlees wil eten vind ik dat prima. Zolang die ander het mij maar niet opdringt zal ik me ook niet als een militante herbivoor gedragen.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   ‘Militante herbivoor’ haha, mooie term! Het wordt op den duur inderdaad best irritant. In het begin ging ik de discussie vaak nog wel aan, maar op een gegeven moment kom je er dan wel achter dat het altijd op hetzelfde uitkomt.

   | Reageer op deze reactie
 13. shirley schreef:

  Vleesetende plantjes zijn niet vegetarisch? :p

  Ik eet alleen geen varkensvlees (overblijfsel uit mijn moslim periode), maar wel kippen, schapen, vissen en runderen. Ik eet niet vaak vlees, maar ook geen groenten (slecht, ik weet het). Ik ben een enorme kieskauwer. 🙁

  Wat betreft eten in het algemeen, hoewel ik er enorm van kan genieten, had ik liever op zonne-energie geleefd. Dieren blij, planten blij, ik blij. 😀 Maar ja, goed, dat kan dus niet. Ik heb het vegetariër zijn ook een keer geprobeerd, maar kon het niet vol houden.

  Wat betreft die vragen, ik vraag het mensen ook wel eens, maar puur uit interesse. Ik ga geen discussie aan. Is het gewoonte? Is het uit dierenliefde? Eet je wel gelatine? Oh, oké, interessant. En als ze blijven eten, dan hou je er gewoon rekening mee. Kleine moeite. 😆

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Haha, jawel! Want het vleesetende plantje is zelf niet van vlees 😉 Maar het plantje is dan geen vegetariër!

   Die vragen zijn ook wel anders hoor, dat soort vragen vind ik ook nooit vervelend om te beantwoorden. Je hoort meestal wel aan de toon of iemand het gewoon uit interesse vraagt of echt zoiets heeft van “Jezus, doe toch normaal”.

   Eet je helemaal geen groente? Ik ken ook iemand die zelfs geen ui door z’n vlees gebakken wil hebben, omdat al te groente-achtig is. Hahaha!

   | Reageer op deze reactie
   1. shirley schreef:

    Whoops, weer een verschil geleerd! 😆

    Ik eet geen uien, want die lust ik gewoon echt niet. :p Ik eet nauwelijks groentes en heb meer eisen qua voedsel. Kool stinkt vaak en dan lust ik het ook niet. Champignons lust ik dan weer wel.

    Ik vind dat mensen hun eigen keuzes mogen maken als het op eten aan komt. Nou ja, kannibalisme uitgezonderd. Maar verder moeten mensen het zelf weten. De voedsel politie uithangen helpt je geen steek verder.

    Sommigen gaan wel heel ver. Ik las net ook de comment van dat met vlees wapperen. Je ziet het ook vaak in barbeques en etentjes, dat men geen rekening houd met elkaar. 😮

    | Reageer op deze reactie
    1. iris schreef:

     Haha, wat grappig! Normaal hoor je juist dat mensen niet zo van champignons houden. Volgens mij lust ik alle groente wel. Behalve boerenkool en spruitjes, brrrrr..

     Jaaa precies! Iemand liet mij ook een keer iets proeven, ik zo ‘goh, lekker!’ en toen zei degene “HAAAAAA ZIT VISBOUILLON IN!!!!!” Tjonge :’) Een beetje rekening met elkaar houden is inderdaad niet te veel gevraagd!

     | Reageer op deze reactie
 14. Mirthe schreef:

  Zelf eet ik niet vegetarisch – ongeveer 2 keer per week eet ik vlees, vis of kip, wel allemaal biologisch etc dus ik ga er wel een beetje bewust mee om, maar echt vegetarisch gaan eten is toch wel een grote stap, zeker aangezien ik nog thuis woon. Goed stuk!

  | Reageer op deze reactie
 15. Sas schreef:

  Oh dat lijkt me zwaar vervelend zeg. Zelf ben ik wel een vleeseter. 🙂

  | Reageer op deze reactie
 16. Annouska schreef:

  Ik kan alleen maar respect voor je hebben!! De manier ook hoe jij omgaat met producten waar dieren in zitten, ik vergeet daar ook wel eens op te letten. Het eten zonder vlees of vis heb ik zelf ook lang gedaan, maar door mijn nierziekte ben ik verplicht mijn eten aan te vullen met bepaalde stoffen die ik niet uit vervangende recepten of pillen kan halen. Maar ik beperk het eten van vlees en vis zo veel mogelijk.

  | Reageer op deze reactie
 17. Lyanne schreef:

  Lijkt me heel irritant om dit steeds te moeten horen! Ik ben zelf niet vegetarisch, maar eet over het algemeen weinig vlees. Gewoon omdat ik het niet zo heel lekker vind. 😉 Maar waarom zou je altijd moeten uitleggen waarom je iets wel of niet eet? Goed artikel!

  | Reageer op deze reactie
 18. Eva schreef:

  Ik heb het wel een maand gedaan tijdens de veggiechallenge maar vond het lastiger dan verwacht. Het is een gewoonte die je moet doorbreken. Geen broodje frikandel in de snackbar maar een broodje kaassouflée, geen gehaktbal of balletjes in de soep. Gewoontes doorbreken is moeilijker dan je denkt als je begint aan zo’n challenge.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Klopt! Dat zijn dingen waar je in eerste instantie niet echt aan denkt. In het begin is het heel erg zoeken naar de dingen die je moet vervangen die eerst heel vanzelfsprekend waren. Ik at altijd standaard boterhamworst met augurk op mijn brood, dus toen dacht ik ook van ‘Oh.. Wat moet ik nu op m’n brood doen?!’. Het duurt ook wel even voordat je die gewoontes allemaal hebt doorbroken en dat je nieuwe vega-lifestyle ‘normaal’ voelt, denk ik. Wel supergoed dat je mee deed aan de veggiechallenge! 😀

   | Reageer op deze reactie
 19. Sophie schreef:

  Ik ben denk ik blij dat ik in het westen woon, hier krijg ik amper opmerkingen (en als ik ze wel krijg, zijn ze meestal positief). Een heel ander verhaal wordt het, wanneer ik naar mijn vriend zijn familie ga, in Limburg. Hier begrijpen de meesten het niet, moeten ze altijd grappig en denigrerend doen tegenover vegetariërs… de laatste keer dat ik er was at ik nog een ‘flexitarisch’ dieet, dus 1 keer in de week vlees. De volgende keer dat ik er ben (gelukkig zie ik de hele familie maar 1 keer in het jaar) ga ik er dus heen als vegetariër en ik moet me alvast voorbereiden denk ik voor al het commentaar en grapjes… 😉

  | Reageer op deze reactie
 20. Djoeke schreef:

  Ah heel herkenbaar! Mensen reageren soms zo raar als je vertelt dat je geen vlees (en vis! wel ei! wel melk!) eet. 🙁
  Veelvoorkomende meisjesreacties: ‘oh ik eet ook meerdere dagen in de week geen vlees.’
  Veelvoorkomende jongensreacties: ‘eh ok. Haha nou dan eet ik wel vlees voor twee.’
  Natuurlijk klopt dit niet voor iedereen, maar in mijn middelbare schoolklas heb ik de bovenstaande reacties regelmatig gekregen!

  | Reageer op deze reactie
 21. Louise van Gend schreef:

  hahahahaha die laatste opmerking: “mensen zijn niet vegetarisch, plantjes zijn dat”, briljant. Dat zeg ik ook altijd als ik die vraag krijg/kreeg: waarom ben je vegetarisch? Ik antwoordde dan ook vaak: dat ben ik ook niet, nee. En dan kijken mensen je aan van: WTF?
  Ik ben dus vegetariër geworden/geweest om de redenen die jij noemt en ik walg van de bio-industrie (maar daarbij geeft biologisch ook niet echt een behaaglijk gevoel. Het blijft een dier. en ga zo maar door 🙂
  Wat lief dat je mijn blog noemt trouwens! x

  | Reageer op deze reactie
 22. Elise schreef:

  Vlees hoeft van mij niet zo, maar als ’t voor mij klaargemaakt is eet ik het wel want ik vind ’t vaak gewoon lekker. Ik kom ook van een boerderij en ik weet dat alle varkentjes en kipjes vroeg of laat op m’n bord belanden. Ik ben misschien daarom juist wat harder daarin, hoewel ik diertjes wel lief vind. Beetje hypocriet ben ik wel ja :’)

  | Reageer op deze reactie
 23. Zina schreef:

  De laatste tijd lees ik zoveel over vegetarisch/veganistisch eten, dat het veel gezonder is etc., maar ik weet echt niet of ik het zelf zou kunnen. Wel vind ik vleesvervangers ontzettend lekker (ik eet zelfs liever een Valess-schnitzel dan een ‘echte’ vleesschnitzel).
  Bestaat er eigenlijk ook vegetarisch beleg (als in nep-boterhamvlees ofzo?)

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ja! De AH heeft van eigen merk vega boterhamworst, filet americain en paté. Bij andere supermarkten is het meestal ook wel te koop. Ik weet niet of het ook smaakt naar de echte vleesvarianten hoor, maar het is op zich wel goed te doen! Wel suf dat het zoveel duurder is.

   | Reageer op deze reactie
   1. Zina schreef:

    Oei zo jammer, duur broodbeleg én besparen gaat niet zo goed samen. Maar ik ben wel heel nieuwsgierig, dus ga morgen wel even kijken bij de C1000.

    | Reageer op deze reactie
 24. Eva schreef:

  Ik heb 8 jaar helemaal geen vlees gegeten, vooral omdat ik het niet heel lekker vind. Nu, als ik zelf kook is dat nog steeds vegetarisch. Alleen als ik (onverwacht) bij andere mensen eet doe ik niet moeilijk als er vlees op het menu staat. Of als met uit eten iets met vlees echt briljant schijnt te zijn, probeer ik dat. Een vriendin van mij is een ENORME vleeseter waarvoor ik altijd zo vegetarisch mogelijk probeer te koken. Iedere keer moet ze toegeven dat het toch wel erg lekker is. En dat geef ik altijd als antwoord op de vegetarisch-zijn-vraag: vegetarisch eten is gewoon smaakvoller en vaak meer over nagedacht… en ook heel vaak het ‘een plant is vegetarisch, niet ik’ antwoord. 🙂

  | Reageer op deze reactie
 25. James schreef:

  Ik ben geen vegetariër, maar ik maak zelf eigenlijk nooit vlees omdat ik het gewoon niet zo lekker vind. Daar kunnen mensen ook echt dom op reageren. Alsof een maaltijd incompleet is zonder een stukje vlees. En dan hebben ze het meestal nog niet eens geproefd.

  | Reageer op deze reactie
 26. Marieke schreef:

  Heel herkenbaar! Ik vind discussies met ‘anti-vegetariërs’ vaak zou vermoeiend. Dan vragen ze naar mijn idealen en vertel ik ze die, worden ze pissig omdat ik me zogenaamd beter voel dan hen omdat ik geen dieren eet. Je vraagt toch zelf naar mijn redenen? Kom op zeg. En “het dier is toch al dood” e.d. vind ik inderdaad zulke dooddoeners.. Als er minder mensen vlees eten hoeven er ook minder dieren te worden gedood. Dat is toch logica :\

  Wisten jullie trouwens dat ‘vegetarisch zijn’ en ‘vegetariër zijn’ allebei goed zijn? Ik vind ‘vegetarisch zijn’ ook maar vreemd hoor. Ik ben niet vegetarisch, ik ben immers gemaakt van vlees. Ik ben vegetariër en ik eet vegetarisch. Maar goed, taalkundig mag het beide blijkbaar!
  http://www.onzetaal.nl/taaladvies/advies/vegetarisch-zijn-vegetari
  http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/1480/

  | Reageer op deze reactie
  1. Marieke schreef:

   Oh en ook zo’n leuke: “Wat eet je dán?!”
   Wat dacht je van alles wat je kunt bedenken behalve dieren? :’)

   | Reageer op deze reactie
  2. iris schreef:

   “Het dier is toch al dood” is een hele domme en vooral ook simpele reactie inderdaad. Ik ga daar ook nooit op in, dan denk ik; nou ja, als jij dat graag wil geloven, have fun! Ik ga ervan uit dat ze stiekem natuurlijk wel beter weten.

   P.S. In de laatste alinea staat dat het volgens de woordenboeken nog niet ‘mag’, maar dat dat uiteindelijk wel een keer erin komt te staan omdat het zo aan het verschuiven mag. Dus officieel gezien is ‘hij is vegetarisch’ nog steeds fout 😉 Niet dat dat veel uitmaakt, haha. Bedankt voor je reactie in ieder geval!

   | Reageer op deze reactie
 27. Melanie schreef:

  oohhh pffff breek me de bek niet openen 😛
  haha.. kan alleen maar heel hard ja-knikken bij alle reacties die ik lees.

  Moet zeggen dat ik jarenlang nog weleens kip at (vraag me niet waarom, zo ben ik beetje opgegroeid).. daarna steeds minder en nu geen vlees/vogel meer. Maar nu eet ik weer wat vaker vis. De ene keer 2x per week dan weer 3 weken niet.. waarom? weet ik niet. ik vind het lekker en ben soms dan zwak als iemand het voor mn neus zet. En ondanks alle lugubere filmpjes die ik heb gezien vind ik vissen minder zielig dan andere diertjes.. stom he. Tja, misschien komt dat ook nog goed. Ik ben trouwens niet van de vleesvervangers.. vind ik onnodig. Wel soms iets lekkers bij mn eten.. brocolliburger ofzo…, maar lang niet elke week!
  IK vind het vooral heeeeeel irritant als mensen zeggen dat het ongezond is om geen vlees te eten aargh :S…

  | Reageer op deze reactie
 28. Charlotte schreef:

  Ik eet sinds kort vegetarisch. Ik woon nog bij mijn ouders, op het platteland, en voor veel mensen is vlees het hoofdbestanddeel van een warme maaltijd. (‘Wat mag je dan wel eten?’ ”Alleen nog maar’ groenten, fruit en zuivelproducten!’) Zoals Jonathan Safran Foer schrijft in Eating Animals kan het heel lastig zijn om een rustige, normale manier een discussie of gesprek te hebben over het eten van vlees helaas 🙁

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ah, ik snap heel goed wat je bedoelt. Ik ben opgegroeid in een klein dorpje in de Achterhoek, vooral mijn vader was een echte boer met een plattelandsmentaliteit 😉 Die vond dat vegetarische gedoe ook altijd maar vreemd geloof ik. (Hij heeft mij zelfs een keer een echte hamburger gegeven en gezegd dat het een vega-burger was, oeh wat was ik toen boos!) Gelukkig kookte mijn moeder bijna altijd en zij accepteerde het vrij snel eigenlijk. Maar veel gedoe heb ik er wel mee gehad hoor. Vooral in het begin werd ik raar aangekeken. Uiteindelijk werd het gewoon ‘normaal’ dat ik geen vlees at. Een beetje zoals dat iemand anders geen gluten zou eten ofzo. Dus ik hoop voor je dat dat bij jou uiteindelijk ook gebeurd, dat het nog een kwestie van wennen is!

   | Reageer op deze reactie
 29. jolien schreef:

  hihi ken dat en dan zeggen ze”maar je hebt wel leren schoenen” . zo irri XD. maarja zij moeten het zelf weten ik ben zo opgevoed dus weet niet beter.
  xxx vega girl
  ps die van planten zijn vegetarisch niet ik is leuk;)

  | Reageer op deze reactie
Back to Top