“Waarom ben jij eigenlijk vegetarisch*?”

Dat is een vraag die mij héél vaak wordt gesteld. Ik ben altijd een beetje huiverig bij dit soort vragen, want de ervaring leert mij dat de meesten dit niet vragen uit pure interesse maar vooral als openingsvraag om daarna een keiharde discussie te aan te gaan. En in dat laatste heb ik nooit zo veel zin. Zoals  Jonathan Safran Foer in ‘Eating Animals’ schrijft: “I can’t count the times that upon telling someone I am vegetarian, he or she responded by pointing out an inconsistency in my lifestyle or trying to find a flaw in an argument I never made. I have often felt that my vegetarianism matters more to such people than it does to me.” En dat is voor mij, en ook voor andere vegetariërs gok ik, heel herkenbaar.

vegetarisch
Foto via Pexels

Vorige week vroeg iemand het me weer nadat we een gesprek over eten hadden. “Tja, ik was nooit al zo’n vleeseter hoor. Het idee van vlees eten staat mij gewoon niet aan” antwoordde ik. Voor een deel klopt dat natuurlijk wel, maar er zit ook meer achter. Ik denk dat het voor mijzelf al zo vanzelfsprekend is geworden dat ik geen vlees eet, dat het lastig is om onder woorden te brengen waarom ik het niet eet. Het is als vragen aan een willekeurig persoon: “Hé, waarom eet jij eigenlijk geen katten?”. Natuurlijk ligt er ’s avonds geen kat op je bord, dat hoeft je niet uit te leggen omdat dat in deze cultuur niet meer dan logisch is. Alleen het idee al is walgelijk, en katten zijn lief, die hoor je te aaien en niet op te eten. Er is ook genoeg ander lekkers beschikbaar waardoor het overbodig is om je lege maag met kattenvlees op te vullen. Diezelfde redenen zijn voor mij ook de redenen om naast katten ook geen konijnen, paarden, varkens, koeien, kippen en alle andere schepsels met een hartslag te zien als voedsel.

Ik denk dat ik dat de volgende keer maar vertel.

*Mensen zijn natuurlijk nooit ‘vegetarisch’, plantjes zijn dat.

Volgens mij zijn redelijk veel van mijn lieve-lieve bloglezers vegetariërs, is dit ook herkenbaar voor jullie? Wat voor een (gekke, stomme of juist leuke) reacties krijgen jullie als je aan iemand vertelt dat je geen vlees eet?

Back to Top