De ‘Fashion Revolution Day’ Tag

Vandaag is het Fashion Revolution Day. En daarom is de Fashion Revolution Day Tag in het leven geroepen. Om extra stil te staan bij de kleding die je hebt. En bij de vraag: who made my clothes? Want dat is in de meeste gevallen erg onduidelijk. Ik ben een beetje uitgebreid geweest in mijn antwoorden, ik vind het gewoon zo’n interessant onderwerp. Ik hoop dat jullie het interessant vinden om te lezen en als je het leuk vindt, mag je deze tag natuurlijk overnemen! Ook als je nog totáál niet bezig bent met fair fashion, ik denk dat het juist ook dan interessant is om in te vullen.

Vivienne Westwood quote

1. Als je de deuren van jouw kledingkast opendoet, wat valt dan als eerste op?

Zwart! En veel basics. Er hangen wel een paar kleurrijke items tussen, die kocht ik dan omdat ik vond dat ik iets ‘anders’ moest dragen voor de afwisseling. Maar eigenlijk blijven zwarte kledingstukken altijd mijn favoriet. Het liefst draag ik niet al te ingewikkelde kleding, ik word kriebelig van sieraden en frutsels aan kleding. Ongeveer de helft is kleding die ik jaren geleden heb gekocht, daar zitten veel H&M’tjes en kleding van ASOS tussen. Een deel zijn van die net-niet-verantwoorde kleding, bijvoorbeeld van de H&M Conscious collectie of kleding van biologisch katoen (maar niet fair trade). En dan nog een deel dat echt verantwoord is, zoals de merken Armed Angels en People Tree, of tweedehands uit de kringloop of schattige tweedehandskledingzaakjes. En mijn mooiste item: de tas van O My Bag.

Dit is mijn kast met alle kleding die ik heb. En daar links zie je mijn lievelingstas.
Dit is mijn kast met alle kleding die ik heb. Netjes hè? Ik heb de kast een tijdje geleden helemaal uitgezocht, kleding die niet meer paste naar de kringloop gedaan en toen bleef dit over!

2. Hoe zou je jouw ‘geschiedenis’ wat kledingstijl betreft omschrijven?

Mijn kledingstijl was op de middelbare school wat alternatiever en vooral heel erg zwart. Ik wilde dolgraag een gothicjurk, godzijdank vond mijn moeder dat niet goed. Later kwam ik in een intense shoppingfase terecht waar bijna al mijn geld aan kleding op ging. Ik deed elke maand wel een bestelling bij H&M en ASOS. Een paar jaar later ben ik verhuisd naar een studio in de stad en had ik door de hoge huur geen geld meer over voor kleding. Vanaf dat moment heb ik bijna nooit meer echt flink gewinkeld, op wat impulsieve aankopen na. Tegenwoordig denk ik heel goed na voordat ik iets koop. Heb ik het écht nodig? Is dit iets wat ik vaak ga dragen? Kan ik het goed combineren met kleding die ik al heb? Zo heb ik twee jaar geleden een paar Nike Air Max gekocht waar dus he-le-maal niets verantwoords aan is, behalve dat het mijn favoriete schoenen ooit zijn die ik veel aan heb én heel zuinig op ben. Daarna heb ik ook geen nieuwe schoenen meer gekocht (op een paar TOMS na wellicht), omdat ik er nog steeds met veel plezier op rondhobbel. Dus op die manier kan ik zo’n aankoop dan toch voor mijzelf verantwoorden. Dat komt niet zo heel vaak voor hoor, maar ik vind het toch belangrijk om te benoemen dat ik duurzaam shoppen niet zo zwart-wit zie. Ik denk dat een ‘slow fashion’ mindset heel belangrijk is. Dus niet de behoefte hebben om elke week/maand goedkope nieuwe kleding te kopen, wat ik eerst wel deed. Maar zuinig zijn op wat je al hebt en zoeken naar goede kwaliteit.

ootd1
September 2013 – Miss Green jurkje en een jasje (van nep-leer) dat ik vijf jaar geleden heb gekocht. Ik heb een beetje heimwee naar mijn kapsel op deze foto.

3. Wat vind je belangrijk bij de aanschaf van nieuwe kleren?

Ik lijk echt zo’n mama-huisvrouw-type hierdoor, maar het allerbelangrijkste vind ik toch echt dat het lekker zit. Dus geen vieze zweetstofjes van polyester, te strakke broeken of kriebeltruien. Ik was vroeger ook een vreselijk kind om mee te winkelen. Sokken mochten bijvoorbeeld geen patroontjes hebben, want dan zaten er van die losse draadjes aan de binnenkant, brr.. En alle labeltjes moesten eruit geknipt worden.

OOTD: Miss Green
April 2014 – Nog een Miss Green jurkje en een tweedehands galaxy legging.

4. Koop je jouw kleding bewust (e.g. let je op keurmerken of de filosofie van het merk) of is dit een ver-van-je-bed show?

Het laatste anderhalf jaar ben ik bezig met het ‘verduurzamen’ van mijn kledingkast, dus let ik hier heel erg op. Ik vind het belangrijk om goede merken en initiatieven te steunen door daar iets van te kopen. En ik vind ook dat ik als (groene) blogger het goede voorbeeld moet geven door niet alleen te zeggen dat ik fair fashion belangrijk vind, maar door dit ook in praktijk tot uitvoering te brengen. Dus door leuke merken in het zonnetje te zetten op mijn blog of door een OOTD (outfit of the day) te laten zien met eerlijke / eco kleding. Ik vind het heel tof om te zien dat nu consumenten meer interesse hebben in eerlijke kleding, bedrijven hier meer op inspelen. En zo komen er steeds meer leuke eerlijke merken op de markt, yay!

ootd-4
Juli 2013 – Fun fact: deze foto verscheen ook op NSMBL in een artikel over hipstermeisjes met Dille & Kamille tassen waar ik keihard om moest lachen omdat ik deze tas alleen maar heb omdat ‘ie groot en praktisch is.

5. Wat denk jij van de huidige situatie in de kleding-industrie?

Met veel nare en oneerlijke zaken in de wereld is het altijd makkelijk om weg te kijken en doen alsof het er niet is. Nu er steeds meer bekend is over hoe het er in de kledingindustrie aan toe gaat, vind ik niet dat ik nog kan zeggen ‘ik wist het niet..’ en weer blij verder winkel. Ik vind het vreselijk hoe slecht de arbeidsomstandigheden en lonen van textielarbeiders zijn, enkel omdat we graag elk seizoen met de mode mee willen gaan (maar dan wel zo goedkoop mogelijk natuurlijk). En ik denk dat het heel makkelijk is om te zeggen dat het een vreselijk complexe situatie is waar je als simpele consument niets aan kan doen. En natuurlijk: het ís een complexe situatie die je niet zo één, twee, drie aanpakt als buitenstaander. Maar net als met alle narigheid in de vleesindustrie vind ik het belangrijk om als consument ook mijn verantwoordelijkheid te nemen. Bovendien vind ik het ook gewoon veel leuker om leuke ‘eerlijke’ merken te vinden, die kleding draag ik met veel meer plezier en ben ik een stuk zuiniger op!

people tree palm tree tee
April 2015 – En deze foto komt je vast heel bekend voor, want die komt uit de outfitpost van afgelopen week!

6. Wat is jouw favoriete kledingstuk, en waarom?

Oeh, lastig! Ik weet niet of ik wel echt één favoriet kledingstuk heb. Ik kan niet kiezen! Dan ga ik toch maar voor mijn schaapjestrui van Geiten Wollen Shirts. In deze blogpost liet ik het al zien toen ik hem had gekocht, ik ben er zo blij mee! Ik draag hem echt veel. Op het labeltje staat ‘made in Bangladesh’. Dat klinkt meteen heel ‘fout’, want dat is natuurlijk waar een hoop ellende plaats vindt in textielfabrieken. Maar op het labeltje staat ook ‘Fair Wear’, dat betekent dat ze hun best doen om de arbeidsomstandigheden te verbeteren in de fabriek waar mijn trui vandaan komt. Juist heel goed dus! Dit wordt gecontroleerd door de Fair Wear Foundation. Dus ik hoop dat het een echte eerlijke trui is. Hopelijk kan ik meer informatie hierover krijgen door op social media de vraag #whomademyclothes te stellen!

who made my clothes

En nu tag ik:

Teske van teskuh.nl (want zij heeft een geweldige kledingstijl), Suz van fashionisaparty.com (want ik zie groen van jaloezie door haar stunning fotografie van haar mooie outfits) en Michelle van miesemuis.nl (omdat zij superleuk is en ik weet dat ze sinds kort into fair fashion is).

Je mag de tag zelf ook overnemen als je dat leuk vindt! En je kan de hele dag nog mee doen met de actie van Fashion Revolution door een selfie met jouw favo kledingstuk te maken en op social media te plaatsen met de hashtag #whomademyclothes:

Fashion Revolution

Ik ben erg benieuwd wat voor een foto’s ik vandaag voorbij zie komen op Twitter en Instagram!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

24 reacties op “De ‘Fashion Revolution Day’ Tag

 1. Dina schreef:

  Zo leuk om jouw antwoorden op de vragen te lezen! Ik ben er nog altijd te weinig mee bezig denk ik, maar het besef is er heus.

  | Reageer op deze reactie
 2. Jennifer schreef:

  Leuk om de antwoorden te lezen! Ik ben er weinig mee bezig waar mijn kleding vandaan komt. Verder shop ik eigelijk heel weinig kleding/schoenen. Al moet ik deze zomer toch echt aan nieuwe vans of converse aangezien beide inmiddels voorzien zijn van een gat in ze zool :’)

  | Reageer op deze reactie
 3. Andrea schreef:

  Wat goed dat je deze tag doet! En super leuk om te lezen. Jaren geleden was ik me totaal niet bewust van hoe kleding gemaakt werd of door wie. Nu wel en probeer ik mijn kledingkast steeds meer verantwoord te krijgen.

  | Reageer op deze reactie
 4. Saar schreef:

  Op de website van de Schone Kleren Campagne zag ik dat JBC en Bel&Bo zich nu ook aangesloten hebben bij de Fair Wear Foundation, dus binnenkort ga ik daar ook eens kijken naar hun kleding.

  Ik ben al een tijdje in mijn hoofd bezig met het verduurzamen van mijn kledingkast, maar door een gebrek aan kennis over de juiste merken ben ik er nog altijd niet in geslaagd om er echt iets mee te doen. Dankzij jouw blogpost deze week ben ik daar weer een stapje verder mee en al heb ik begin deze week nog in H&M een blazer gekocht; ik ben van plan om op een heel andere manier kleren te kopen nu.

  Het afgelopen half jaar durfde ik trouwens niets kopen omdat het uit slechte arbeidsomstandigheden zou komen en ik daar niet aan wou deelnemen. Dus bewust kopen, dat doe ik alvast!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Wat goed om te horen! Het is ook gewoon erg lastig hoor, vind ik zelf ook. Ik ben daarom echt heel blij dat het aanbod van duurzame kleding steeds groter wordt <3 Bedankt voor je reactie!

   | Reageer op deze reactie
 5. Bente schreef:

  Ik zei het van de week al maar je palmboom shirtje vind ik zo leuk! 🙂

  Ik let eigenlijk nooit zo op de fair trade heid van mijn kleding, maar ik ben ook zeker geen binge koper.

  Ik zou er wel beter op moeten letten want de omstandigheden waarbij textielwerkers werken vind ook ik echt niet oke en dan is het vrij hyppcriet om wel in kleding door hen gemaakt rond te lopen…

  | Reageer op deze reactie
 6. Michelle schreef:

  Woeeeh en of ik deze tag overneem, thanks <3! Die 'superleuk' gaat in de pocket haha. Ik ben mijn blog as we speak aan het reanimeren, dit kan niet langer zo. Ik heb zo veel zin om weer bezig te gaan <3. En ik ga zo ook een fotootje maken! Echt een hele toffe 'actie' vind ik dit :).

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Dankjewel! 😀 Was bang dat mijn antwoorden veeeel te uitgebreid zouden zijn haha, dus dat is fijn om te horen!

   | Reageer op deze reactie
 7. Shaz schreef:

  Leuk om jouw antwoorden te lezen en het is erg interessant om over na te denken. Zelf ben ik wel begonnen met minder kleding te kopen, maar de overstap naar fair trade heb ik nog niet gemaakt.

  | Reageer op deze reactie
 8. Eline schreef:

  Wat een unieke tag die kende ik nog niet! Leuk om je kleding te zien veranderen 🙂

  | Reageer op deze reactie
 9. Eline schreef:

  Leuk om te lezen! Spijitig dat de mooie fair trade kledij niet offline in mijn buurt te krijgen is, ik hou absoluut niet van online kopen… (Wat als het niet past? Straks valt dat bij mij helemaal anders dan op de foto! En terugsturen is ook zoveel werk…)

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oh ja dat snap ik inderdaad wel. Ik heb zelf een gruwelijke hekel aan winkelen in ‘echte’ winkels. Dus online winkelen heeft uiteindelijk toch wel mijn voorkeur. Maar qua maten blijf ik het ook lastig vinden, vooral bij broeken of schoenen bijvoorbeeld!

   | Reageer op deze reactie
 10. Iris schreef:

  Ik vind het best lastig om erop te letten. Vaak staat het heel onleesbaar in het etiket, waardoor ik thuis pas zie waar het gemaakt is.

  | Reageer op deze reactie
 11. Marte schreef:

  Jeeej, ik heb eindelijk tijd om vandaag jouw antwoorden te lezen! Wat super leuk!
  “Godzijdank vond mijn moeder dat niet goed.” – Hahahaha, heerlijk.
  Ik denk, als ik het goed lees, dat we er dus wel een beetje in staan 😉 Go hippies!

  | Reageer op deze reactie
 12. Eva schreef:

  Ik vind fair fashion ook echt een van de fijne dingen aan jouw blog, door jou heb ik al aardig wat fijne fair fashion-shops en merken leren kennen. Alleen écht zelf er 100% voor gaan lukt nog niet, dus blijft het bij stukje bij beetje 🙂

  | Reageer op deze reactie
 13. Cindy schreef:

  Wat een leuk stuk om te lezen. Jouw kledingontwikkeling komt behoorlijk overeen met die van mij. Vooral het stuk over je nikes is herkenbaar. Misschien niet duurzaam gemaakt maar ze gaan lang mee en dat is ook duurzaam.

  Omdat fair fashion nogsteeds een ding is vind ik het ook fijn als je daar artikelen over plaatst. Dan hoef ik zelf een merk niet meer binnenstebuiten te keren, weet ik zeker dat het goed zit en kan ik met een gerust hart bestellen. Zonder jouw had ik bijvoorbeeld nooit van geiten wollen shirts gehoord en dan had ik nooit zo veel goede, groene basics gehad. Ben ook nog steeds ontzettend jaloers op je tas.

  | Reageer op deze reactie
 14. Maartje schreef:

  Goed bezig Iris! Ook heel tof om te zien dat je OOTD’s vol met fijne fair fashion merken zitten : ) Gelukkig komen er steeds meer toffe fair fashion merken en webshops dus laten we hopen dat eerlijke, duurzame mode snel de standaard wordt.

  | Reageer op deze reactie
 15. Pingback: Fashion Revolution tag - Trendy Twente - De website over mode en beauty in Twente
 16. Pingback: Fair fashion » fashionisaparty.com
Back to Top