Januari: Buy Nothing New Month

Wekelijks struinde ik webshops als Asos en H&M af om jurkjes, shirts, schoenen, tassen en armbandjes, die ik écht moest hebben, te bestellen. Als ik mij verveelde ging ik de stad in en was ik pas tevreden als ik met minstens twee gevulde tassen weer terug kon keren naar huis. En dan had ik ook nog elke maand een nieuwe creatieve uitbarsting waar ik veel geld aan uit gaf. Die ene keer dat ik armbandjes en kettingen wilde maken, heb ik meer tijd gespendeerd aan het kopen van kralen en andere benodigdheden dan dat ik daadwerkelijk bezig was met het maken van de sieraden. “Geld maakt niet gelukkig dus ik geef het allemaal zo snel mogelijk uit” en “Je kan beter spijt hebben van iets dat je wel hebt gekocht dan niet hebt gekocht” waren mijn levensmotto’s.

Groen shoppen

Gelukkig is hier al heel veel verandering in gekomen, de laatste keer dat ik online kleding bestelde is alweer meer dan een jaar geleden en een dagje hardcore shoppen heb ik ook al een hele poos niet meer gedaan. Het scheelt heel erg dat ik vooral het afgelopen jaar veel meer heb nagedacht over de producten die ik koop. Ik koop nu bijvoorbeeld geen cosmetica- en verzorgingsproducten meer die getest zijn op dieren, hierdoor ben ik niet alleen meer ethisch verantwoord bezig maar bespaar ik ook een hoop geld. Want nu kan ik niet meer de halve Kruidvat leegkopen zonder erbij na te denken. Ook heb ik mij meer ingelezen over de productie van bijvoorbeeld kleding wat ervoor gezorgd heeft dat ik niet meer honderden euro’s kan uitgeven bij de H&M zonder schuldgevoel. (Oké, eerlijk toegegeven: ik koop zo nu en dan wel eens een shirtje of een legging bij de H&M hoor, maar ik shop er lang niet meer zo intens als voorheen.)

Aan het eind van mijn geld houd ik altijd een stuk maand over

Ik ben dus al best trots op mijzelf dat ik niet meer zo vaak impulsaankopen doe. Maar toch moet er nog heel wat verbeterd worden. Want zoals jullie misschien al hebben gelezen, ben ik sinds drie dagen bijbaanloos. Het zoeken naar een nieuw baantje heeft nog niet veel haast, mits ik zuiniger aan ga doen. Als ik kijk naar mijn vaste inkomsten en uitgaven, dan zou ik aan het eind van de maand nog een mooi bedrag over moeten houden. Maar op de één of andere manier geef ik elke maand gewoon alles uit wat er binnenkomt (en vaak zelfs nét iets meer). En dat komt enkel en alleen doordat ik onwijs veel prullaria koop die ik eigenlijk helemaal niet nodig heb, laat staan dat ik er plek voor heb. Schattige spulletjes van Dille & Kamille, mooi uitziende (maar dure!) verzorgingsproducten van De Tuinen, losgaan op Bol.com, you name it, ik hou ervan.

 

Buy Nothing New Month

Elke maand weer heb ik het voornemen om minder uit te geven maar meestal ga ik na een week alweer de mist in. Dus ik ga cold turkey! Via BuyNothingNew.nl heb ik mij aangemeld om de uitdaging aan te gaan door hele maand niets nieuws te kopen. Auw! Hoewel dat waarschijnlijk helemaal niet zo pijnlijk zou moeten zijn als dat ik denk, want mijn kledingkast, keukenkastjes en tjah, mijn hele studio eigenlijk, is loaded. Dus ik heb écht wel genoeg. Toch voelt dat vaak niet zo (lees: “Ohhh wat een schattig mintgroen theekopje, die heb ik écht nodig!!”). Ik hoop dat deze maand daar verandering in gaat brengen.

Doelen voor deze maand:

  • Niets nieuws kopen! *
  • Wanneer ik écht iets nodig heb, eerst Marktplaats of de Kringloop checken
  • Alleen verzorgingsproducten kopen als het oude product op is
  • Bewuster boodschappen doen door per week een lijstje met gerechten maken
  • Niet meer overdreven vaak buiten de deur lunchen (sorry, Bagels&Beans!)
  • Geen koffie en lunch kopen op de uni maar zelf meenemen van thuis
  • Goed neuzen tussen de spullen die ik wel heb en het overbodige weggeven of verkopen.

* Ik weet nu al dat ik deze maand sowieso één keer de fout in zal gaan, dus ik beken nu maar alvast dat ik zeer waarschijnlijk wel een nieuw verjaardagscadeau ga kopen voor mijn vriend die over twee weken jarig is. Ik kan wel honderden kringloopwinkels af gaan struinen voor een cadeau maar daar word ik (en hij al helemaal niet, gok ik) blij van. Dat mag wel, toch?

Wish me luck!

Back to Top