De vegetariër in de shoarmabar

Afgelopen zondag was mijn allerlaatste werkdag bij mijn bijbaantje. Dat klinkt misschien niet zo heel spectaculair, maar voor mij was dat wel zo! Al bijna zes jaar werkte ik elk weekend als serveerster in een restaurant in het dorpje waar ik ben opgegroeid. Inmiddels woon ik daar al lang niet meer, wat resulteerde in lange busritten in soms overvolle bussen. En werken als vegetarier in een grillhouse (oké, eigenlijk shoarmabar/pizzeria, maar grillhouse klinkt beter) is natuurlijk ook wel een beetje gek. Vandaar dat ik anderhalve maand geleden besloot om hier te stoppen met werken, met als doel een nieuw bijbaantje te vinden dat wat beter bij mij past en, nog belangrijker, dichter bij mij in de buurt is.

Bedankjes

Deze cupcakes bakte ik voor mijn lieftallige collega’s als bedankje voor de gezellige jaren. Zie je nu wel dat ik soms ook wel iets met mijn oventje kan maken dat niet mislukt! (Dat de binnenkant van de cupcakes nog niet helemaal gaar was, vergeten we gewoon even.) En ik kreeg als bedankje een bosje rozen, ah lief!

Bijzondere mensen

In de jaren dat ik hier werkte ben ik ontzettend veel bijzondere mensen tegengekomen. En met bijzonder bedoel ik ook echt Bijzonder met een hoofdletter. De late avonden wanneer ik achter de bar stond, voelde ik mij soms meer een psycholoog dan een serveerster. Sommige mensen haalden het bloed onder mijn nagels vandaan (hongerige mensen zijn vaak ongeduldig, merkte ik). Maar gelukkig waren er ook een heleboel lieve mensen. Ter afsluiting de tien grappigste en leukste quotes die ik in de loop der jaren van klanten en collega’s heb verzameld:

 • “Nee, je mag geen icetea, daar zit veel te veel suiker in. Neem maar gewoon een cola.” – Vader tegen zijn zoontje die heel enthousiast om een ice tea vroeg. Je had mijn hoofd toen moeten zien!
 • “Doe mij maar de spareribsschotel. En een broodje shoarma. En vooraf een broodje kaas. En mag ik een cola? Oh wacht.. Doe maar een cola light.”
  – Obesitas meneer die op zijn lijn probeerde te letten.
 • “Iriz.. Ik ben.. Vliefd op jou!” – Poolse jongeman die na zijn liefdesbetuiging subiet de zaak uit rende en mij en alle andere mensen aan de bar achterliet met een serieus ‘What the hell just happened?’-momentje.
 • “Ik woon in een klooster hè. Hoeveel kost een gram coke denk je? 8 euro in Aruba. Een vriend van me zit daar als het hier slecht weer is. Hij heeft daar contact met de Taliban.” – Man met tattoo van een schedel in zijn nek.
 • “Hoe gaat het met je opleiding? Spiegelogie deed je toch?”
  – Meerdere barhangers. Zo moeilijk is het woord ‘psychologie’ toch niet?
 • “Ik vind jou een hele leuke mevrouw!” – Lief klein meisje die mijn hele dag weer goed maakte, zo schattig!
 • “Wil je deze pizza Hawaii? Is vegetarisch.” – Oud-collega die maar niet wilde snappen dat ham ook vlees is.
 • “O, doe je aan Boeddhisme.. Dus je bent Joods?” – Hele lieve collega die het allemaal even niet meer zo goed meer snapte. Ik ben overigens niet Joods noch Boeddhistisch.
 • “Drie euro voor een blikje Red Bull!? Jezus. Bij de AH kost dat 30 cent.” – Jongeman die helemaal niets van de wereld snapte.
 • “Mag ik met u op de foto?” – Lieve meneer met een verstandelijke beperking die mij even een beetje als een celebrity liet voelen.

En nu?

Ik heb nog niets nieuws gevonden maar ik moet eerlijk toegeven dat ik ook nog niet heel erg mijn best heb gedaan om een nieuw bijbaantje te vinden. Ik heb al wel een halve sollicitatiebrief getypt en mijn C.V. mooi gemaakt! Dus het begin is er. Maar eerst ga ik even genieten van mijn vrije weekenden, want die heb ik al jaren niet meer gehad. Op mijn eerste vrije zondag ga ik de hele dag in bed liggen, denk ik. Ik kijk er nu al naar uit! Een goed begin van 2013.

Back to Top