De vegetariër in de shoarmabar

Afgelopen zondag was mijn allerlaatste werkdag bij mijn bijbaantje. Dat klinkt misschien niet zo heel spectaculair, maar voor mij was dat wel zo! Al bijna zes jaar werkte ik elk weekend als serveerster in een restaurant in het dorpje waar ik ben opgegroeid. Inmiddels woon ik daar al lang niet meer, wat resulteerde in lange busritten in soms overvolle bussen. En werken als vegetarier in een grillhouse (oké, eigenlijk shoarmabar/pizzeria, maar grillhouse klinkt beter) is natuurlijk ook wel een beetje gek. Vandaar dat ik anderhalve maand geleden besloot om hier te stoppen met werken, met als doel een nieuw bijbaantje te vinden dat wat beter bij mij past en, nog belangrijker, dichter bij mij in de buurt is.

Bedankjes

Deze cupcakes bakte ik voor mijn lieftallige collega’s als bedankje voor de gezellige jaren. Zie je nu wel dat ik soms ook wel iets met mijn oventje kan maken dat niet mislukt! (Dat de binnenkant van de cupcakes nog niet helemaal gaar was, vergeten we gewoon even.) En ik kreeg als bedankje een bosje rozen, ah lief!

Bijzondere mensen

In de jaren dat ik hier werkte ben ik ontzettend veel bijzondere mensen tegengekomen. En met bijzonder bedoel ik ook echt Bijzonder met een hoofdletter. De late avonden wanneer ik achter de bar stond, voelde ik mij soms meer een psycholoog dan een serveerster. Sommige mensen haalden het bloed onder mijn nagels vandaan (hongerige mensen zijn vaak ongeduldig, merkte ik). Maar gelukkig waren er ook een heleboel lieve mensen. Ter afsluiting de tien grappigste en leukste quotes die ik in de loop der jaren van klanten en collega’s heb verzameld:

 • “Nee, je mag geen icetea, daar zit veel te veel suiker in. Neem maar gewoon een cola.” – Vader tegen zijn zoontje die heel enthousiast om een ice tea vroeg. Je had mijn hoofd toen moeten zien!
 • “Doe mij maar de spareribsschotel. En een broodje shoarma. En vooraf een broodje kaas. En mag ik een cola? Oh wacht.. Doe maar een cola light.”
  – Obesitas meneer die op zijn lijn probeerde te letten.
 • “Iriz.. Ik ben.. Vliefd op jou!” – Poolse jongeman die na zijn liefdesbetuiging subiet de zaak uit rende en mij en alle andere mensen aan de bar achterliet met een serieus ‘What the hell just happened?’-momentje.
 • “Ik woon in een klooster hè. Hoeveel kost een gram coke denk je? 8 euro in Aruba. Een vriend van me zit daar als het hier slecht weer is. Hij heeft daar contact met de Taliban.” – Man met tattoo van een schedel in zijn nek.
 • “Hoe gaat het met je opleiding? Spiegelogie deed je toch?”
  – Meerdere barhangers. Zo moeilijk is het woord ‘psychologie’ toch niet?
 • “Ik vind jou een hele leuke mevrouw!” – Lief klein meisje die mijn hele dag weer goed maakte, zo schattig!
 • “Wil je deze pizza Hawaii? Is vegetarisch.” – Oud-collega die maar niet wilde snappen dat ham ook vlees is.
 • “O, doe je aan Boeddhisme.. Dus je bent Joods?” – Hele lieve collega die het allemaal even niet meer zo goed meer snapte. Ik ben overigens niet Joods noch Boeddhistisch.
 • “Drie euro voor een blikje Red Bull!? Jezus. Bij de AH kost dat 30 cent.” – Jongeman die helemaal niets van de wereld snapte.
 • “Mag ik met u op de foto?” – Lieve meneer met een verstandelijke beperking die mij even een beetje als een celebrity liet voelen.

En nu?

Ik heb nog niets nieuws gevonden maar ik moet eerlijk toegeven dat ik ook nog niet heel erg mijn best heb gedaan om een nieuw bijbaantje te vinden. Ik heb al wel een halve sollicitatiebrief getypt en mijn C.V. mooi gemaakt! Dus het begin is er. Maar eerst ga ik even genieten van mijn vrije weekenden, want die heb ik al jaren niet meer gehad. Op mijn eerste vrije zondag ga ik de hele dag in bed liggen, denk ik. Ik kijk er nu al naar uit! Een goed begin van 2013.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

51 reacties op “De vegetariër in de shoarmabar

 1. Zina schreef:

  Hahahaha dat lijstje met Bijzondere mensen, ik heb hardop gelachen! Zelf ben ik ook alweer een tijdje werkloos, en eigenlijk vind ik het allemaal wel prima zo (lekker veel tijd voor school en vooral voor andere dingen), maar als ik binnenkort ga samenwonen zal er toch echt weer gewerkt moeten worden..
  Succes met solliciteren!

  | Reageer op deze reactie
 2. Laura schreef:

  Ah wat een heerlijke blogpost! Ik heb genoten van de quotes, haha. Dat mag je vaker doen van mij 🙂

  | Reageer op deze reactie
 3. Mirthe schreef:

  Hahaha, prachtige quotes! En die van dat meisje is echt heel lief! Complimentjes van kinderen zijn het allerbeste.

  | Reageer op deze reactie
 4. Rianne schreef:

  Dat is heel wat, 6 jaar hetzelfde bijbaantje hebben. Dat kunnen er niet veel zeggen! En die uitspraken haha, zo’n grappige dingen krijg ik op mijn werk nooit te horen!
  Veel succes met het zoeken naar een volgende baantje!

  | Reageer op deze reactie
 5. Shir schreef:

  Zoekt de de VIVA ofzo niet nog een leuke columnist? hihi. :p

  | Reageer op deze reactie
 6. Willemvk schreef:

  Er zitten een paar geweldige quote’s bij!
  Succes met het volgende baantje, dat het maar snel mag komen wanneer je je vrije weekenden beu bent.

  | Reageer op deze reactie
 7. Laura schreef:

  Ja, ik kan me voorstellen dat het gek is. Ik werkte meer dan twee jaar in de keuken van een familierestaurant. Je gaat zo meeleven met het hele gebeuren daar, super gek om weg te gaan. Leuke quotes 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Laura schreef:

   Ik woon trouwens ook in het oosten van Nederland, maar studeer psychologie in Groningen, daarom moest ik daar echt weg, was veeel te ver.

   | Reageer op deze reactie
 8. kaline schreef:

  Aaaahhh ik ga je heul erg missen iris. Vooral met carnaval. Your favorite. De man met de schedel in zn nek.. ik denk dat ik weet welke je bedoelt. XD zieke kearl is dat.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Hahahaha, aaahh! Carnaval is in ieder geval één van de dingen die ik écht niet ga missen 😉 Net als de jam-markt trouwens. Volgens mij is die man echt een fenomeen aan het worden, echt een hele rare vent inderdaad! Hij vertelde laatst ook dat hij alleen maar rauw vlees at. Say whut? En hij heeft een keer een hele avond aan iedereen lopen verkondigen dat ik zijn vriendin was. Dat laatste ging me toen wel iets te ver hoor, haha jezus.

   | Reageer op deze reactie
 9. ellen schreef:

  Ik zeg alleen Lieve lieve Iris bedankt voor de jaren die je in ons stak:-0 (hoe zeg ik dat nu weer:!: )
  liefs Ellen de eigenaar van de shoarma bar!

  | Reageer op deze reactie
 10. Myrthe schreef:

  Hahahaha die bijzondere dingen! Gebeurt mij ook vaak, zulke ongemakkelijke situaties. Succes met je banenzoektocht (ik typte bananenzoektocht, ook leuk).

  | Reageer op deze reactie
 11. Tamarah schreef:

  Wat een leuk artikel! En die quotes vind ik erg grappig :).

  Wat goed dat je voor een nieuwe job kiest die ook beter bij jou als persoon zou passen. Ik besloot na 5 jaar als caissière te hebben gewerkt, ook te stoppen en het werk dichter bij huis te zoeken. Ik vond een nieuw bijbaantje voor door de weeks en ’s avonds (want ik vind het heerlijk om in het weekend vrij te zijn!)

  Heel veel succes met je zoektocht naar een nieuwe job!

  | Reageer op deze reactie
 12. Nicole schreef:

  Wat heerlijk om die leuke quotes te lezen! Ik werk zelf ook al ruim 3 en half jaar in een restaurant en daar maak je inderdaad veel mee. De “Ik vind jou een hele leuke mevrouw”-quote ken ik ook, er komen zoveel lieve kindjes in het restaurant. Het leukste gesprekje dat ik ooit met een kind in het restaurant heb meegemaakt:
  Jongetje van 5: “Weet je wat raar zou zijn?”
  Ik: “Nou?”
  Jongetje: “Poep op de gang!”
  Ik: “En hoe komt dat daar dan?”
  Jongetje: “Dûh, van het paard van Sinterklaas!”

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Hahahaha, wat schattig! Die kindjes kunnen je werkdag soms zoveel beter maken. Die avond dat dat meisje mij dat lieve complimentje gaf, had ik al een paar enorme rot-uren achter de rug, vervelende klanten, drukte, etc. Maar toen ze dat zei was ik weer helemaal blij en kon ik er weer tegen aan 😉
   (Ik ben in die paar jaar tijd ook een hele hoop rotblagen tegen gekomen, dus het kan ook andersom helaas, haha!)

   | Reageer op deze reactie
 13. Naomi schreef:

  Dit vond ik een hele leuke blog om te lezen! Succes met het vinden van een nieuw baantje!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Hahaha, dat is echt mijn favoriete quote! Ik moest zoveel moeite doen om mijn klantvriendelijke pokerface te behouden toen die man dat tegen zijn zoontje zei. Uiteindelijk kreeg het kindje wel zijn ice-tea nadat ik voorzichtig iets zei over hoeveel suiker er wel niet in cola zat, haha! Niet dat ice-tea wel zo gezond is, maar om een kind aan de Spa Blauw te helpen, vond ik ook weer zo sneu 😉

   | Reageer op deze reactie
 14. Mandy schreef:

  Hahahaha thanks for making my day! Heerlijke quotes.

  Succes met het vinden van een leuke nieuwe bijbaan!

  | Reageer op deze reactie
 15. SanneWierda schreef:

  Haha, ik heb ook in een restaurant gewerkt en moest mensen regelmatig vertellen welk vleesgerecht mijn favoriet was. “Uh, geen. Ik ben vegetariër, meneer.”

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Haha, zo herkenbaar! Ik noemde meestal de meest bestelde gerechten op. En als ze dan nog doorvroegen met ‘nee, maar wat vind JIJ het lekkerste?’ dan vertelde dat ik geen vlees at. Werd ik heel vaak heel raar aangekeken. Haha! Ach, het had wel wat 😉

   | Reageer op deze reactie
 16. Marlous schreef:

  Je woont niet in Utrecht he? Anders moet je bij mijn baantje komen werken, voornamelijk yoghurt (iig geen vlees!) en alles biologisch.

  Succes met het vinden van een nieuw baantje!

  | Reageer op deze reactie
 17. Desi schreef:

  Hahaha wat leuk geschreven! Als ik die quotes lees, zou ik direct je baantje in dat grillshouse overnemen (ik ben nog vegetariër ook!)

  | Reageer op deze reactie
 18. Marike schreef:

  Ah, ik vond het altijd zo tof dat je als vegetariër daar werkte. Waar ga je nu solliciteren? 😉

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ja, het had wel iets unieks hè? 😉 Ik weet het nog niet eigenlijk! In ieder geval niet meer in de horeca, dat heb ik nu wel gezien. In een winkel werken lijkt me op zich wel leuk. Zoiets als De Tuinen, Dille & Kamille, etc. Maar ik ga eerst nog even goed rond kijken, want ik ben dan wel van plan om niet snel weer van baan te switchen dus het moet wel echt iets zijn dat me (in ieder geval een béétje) ligt 😀

   | Reageer op deze reactie
 19. Femke schreef:

  Ahh de cupcakes zien er vet schattig uit!! En je vindt vast wel iets dat beter bij je past. 🙂 Geniet van je vrije weekenden, die heb je wel verdiend! (En gelukkig nieuwjaar trouwens! :D)

  | Reageer op deze reactie
 20. t schreef:

  hilarisch dit! wij hadden bij de receptie ook een boekje staan waar we quotes van gasten in schreven.

  succes met de zoektocht naar een nieuw baantje.

  | Reageer op deze reactie
 21. Sas schreef:

  Ziet er heerlijk uit…. die cupcakes.. 😉
  Succes met de zoektocht naar een nieuwe baan.

  | Reageer op deze reactie
 22. shirley schreef:

  Ik ben een dikkerd en bestel cola light nog uit dieet gewoonte. Ik proef het verschil ook niet tussen echte cola en cola light. 😉

  | Reageer op deze reactie
 23. Marieke schreef:

  Haha wat een lieve en grappige quotes! En ik herken dit helemaal, heb ook een hele tijd gewerkt in een hotel/restaurant tot ik verhuisde… nu kom ik er bijna nooit meer! Ik hoop voor je dat je iets nieuws leuks vindt 😀

  | Reageer op deze reactie
 24. Bianca schreef:

  Ik kom dit soort bijzondere mensen ook ‘vaak’ tegen op mijn werk…. volgens mij zal het wel aan de honger liggen inderdaad ;). Maar suc6 met het zoeken naar een nieuwe baan 🙂

  | Reageer op deze reactie
 25. Wendy schreef:

  Ik heb meerdere bijbaantjes gehad, maar bij geen één ben ik er zo lang gebleven. Hulde hoor. En succes met het zoeken naar iets niets. Er zal vast wel iets op je pad komen.

  | Reageer op deze reactie
 26. Harrie schreef:

  Baan in een wereldwinkel?
  Ik ben jammer genoeg nog nooit één veganistisch gerecht tegengekomen op de kaart van shoarmazaken. Moet toch niet moeilijk zijn, zou je denken.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   O ja, goede tip! Dat lijkt mij inderdaad ook wel wat, had ik zelf nog niet aan gedacht.

   Vaak is falafel wel vegan, toch? Ik denk dat de mensen die een shoarmabar runnen er zelf ook niet zo mee bezig zijn hoor. Tenminste als ik kijk naar mijn ex-collega’s, die vonden dat vega-gedoe altijd een beetje onzin, haha! En ik vraag me ook af of er überhaupt wel markt voor is, omdat de meeste mensen die vega(nistisch) eten niet heel snel eten bestellen in een shoarmabar, over het algemeen dan. Wel jammer, inderdaad!

   | Reageer op deze reactie
   1. Harrie schreef:

    Of een baan in een wereldwinkel goedbetaald is betwijfel ik, maar ze hebben altijd wel heel veel hulp nodig.
    In mijn vegetarische tijd bestelde ik best vaak eten bij thuisbezorgd.nl, die categorie wordt wel netjes aangegeven, bij restaurants van elke nationaliteit. Maar nu ik veganist ben merk ij dat men in de horeca niet helemaal snapt wat veganisme is. Dan vertrouw ik er niet echt op dat er geen honing, gelatine, eieren of melkproducten zijn gebruikt. En je weet ook niet in wat voor vet iets wordt gebakken bijv. Ik heb al aan Thuisbezorgd gevraagd of ze bij al die categorieën die ze hanteren niet een nieuwe categorie ‘veganistisch’ kunnen maken. Ik wacht al wéken op hun antwoord. Dus ik denk toch dat ze veganisten niet belangrijk vinden (toch ken ik er al een heleboel inmiddels), óf ze snappen ook niet wat het inhoudt. Voor veganisten is klantvriendelijkheid ver te zoeken, zelfs bij grote bedrijven als Hema of Lidl. Die hebben er gewoon geen zin in kennelijk.

    | Reageer op deze reactie
 27. Lisa schreef:

  Die quotes. Een mooie oogst van al die jaren werk :’) Succes met het zoeken van een nieuwe baan! (en lekker uitrusten, is wel zo fijn)

  | Reageer op deze reactie
 28. Mylène schreef:

  Hahaha, geweldige quotes!
  Ik werk nu ook al vijf jaar ergens in de buurt bij mijn ouders en stiekem wil ik ook een nieuwe baan. Maar ik ben toch een beetje bang dat als ik stop, dat het heel lang gaat duren voor ik iets vind dat bij me past en ook nog goed betaald en leuk is, etc. Maar misschien moet ik die eerste stap gewoon zetten, net als jij!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Herkenbaar hoor! Ik heb er ook héél lang over getwijfeld. Vooral omdat je er al zo lang werkzaam bent en dat het daardoor allemaal wel lekker makkelijk is om er te blijven, want het scheelt inderdaad een hoop gedoe qua solliciteren en zoeken naar een nieuw baantje inderdaad. Gelukkig werkte ik er maar 8 uur in de week, dus het is niet dat ik meteen in grote geldnood zit als ik op de korte termijn geen nieuwe baan heb gevonden (zolang ik wat zuiniger ga leven uiteraard), dus dat maakte het ook wel makkelijker om ontslag te nemen. Ik denk dat het soms juist wel goed is om uit je comfort zone te gaan en dingen te veranderen in je leven, dat houdt het allemaal wat spannender 😀

   | Reageer op deze reactie
 29. Louise van Gend schreef:

  hahaha wat een geweldige lijst van bijzondere mensen 😀 Succes met het vinden van een nieuw bijbaantje, maar vooral: geniet lekker even van je vrije weekenden! X

  | Reageer op deze reactie
 30. Pingback: ‘Buy Nothing New’: Het voornemen | IKBENIRISNIET
 31. James schreef:

  Haha wat een geniaal stukje. De horeca is ook maar één groot sociaal experiment.

  | Reageer op deze reactie
 32. Pingback: De Nom Nom Nom Tag | IKBENIRISNIET
 33. Pingback: Zomervakantie & wilde plannen | IKBENIRISNIET
 34. Magali schreef:

  Hilarisch dit. Aangezien mijn ouders bevriend zijn met de eigenaar van deze shoarmatent en hun dochter vroeger een vriendinnetje van mij was, kom ik er ook wel eens. Zulke lieve mensen, maar wat komen er inderdaad een types (oh oh oh die gokmachine’s). Haha.

  | Reageer op deze reactie
Back to Top