Groene Tip #38: Menstruatiecup

Toen ik ooit de Groene Tip gaf over duurzaam maandverband en tampons, kwam ik in aanraking met #teammenstruatiecup. Die riepen dat ik een menstruatiecup ÉCHT MOEST proberen want dat was véél beter. Je snapt dus wel: ik had gelijk geen zin meer om het te proberen. Want ik bepaal toch zeker zelf wel of ik iets in mijn vagina stop. Als Groene Tip leek het me echter wel interessant dus ik overwoog al om een oproepje voor een gastblogger te plaatsen. Ik zag de verhalen over klotsend ongesteldheidsbloed al in mijn inbox verschijnen. Ik denk dat ik daar toch het beste gewoon zelf over kan vertellen op mijn eigen blog. Ik zette mij over mijn eigenwijze weerstand heen en bestelde een menstruatiecup. 

Menstruatiecup: de Mooncup

Wat is een menstruatiecup?

Een menstruatiecup is een alternatief voor tampons of maandverband. Het is gemaakt van siliconen dus het absorbeert geen bloed, maar het vangt het op. Daardoor hoef je het cupje minder vaak te legen dan dat je tampons of maandverband zou verwisselen. Toen ik het hierover had met een vriendin en vriend, keken ze me heeeeeel vies aan. (Om later gezellig te babbelen over aambeien want ze werken beide in de zorg.) Maar ik vind het juist veel schoner dan maandverband of tampons! Je mietert het bloed in de wc of in het doucheputje, spoelt het ding om en je bent weer klaar om te gaan.

Verschillende soorten menstruatiecups

Er zijn verschillende soorten menstruatiecups. Ik gebruik zelf de Mooncup. Die is er in twee maten: maat A voor als je ouder dan 30 bent en/of een kind hebt gebaard en maat B voor als je jonger dan 30 bent en nog nooit bent bevallen. Tussen de merken zit ook verschil. Zo zijn sommige cups iets stugger; voor als je sterkere bekkenbodemspieren hebt. En sommige juist weer soepeler; voor als je gevoeliger bent. En dan heb je ook nog weer kortere en langere menstruatiecups. Ik werd hier een béétje overweldigd door. Weet ik veel of ik een relatief hoge of lage vagina heb en hoe gespannen mijn bekkenbodemspieren zijn. Ik ben er maar vanuit gegaan dat ik een heel gemiddelde vagina heb en omdat de Mooncup geschikt is voor ‘de gemiddelde vrouw’ leek me dat een goede keuze.

Waarom?

De reden dat ik dacht dat het niets voor mij zou zijn, was overigens niet omdat ik het vies of raar vond. Maar omdat ik snel kriebelig word van dingen op, aan en in mijn lijf. Als ik tampons al een gedoe vond dan leek een menstruatiecup me he-le-maal oncomfortabel. Maar ik moet toegeven: ook ik ben nu om. En kijk eens wat een lange lijst aan voordelen een menstruatiecup met zich meebrengt:

  • Een menstruatiecup gaat jaren mee, dat scheelt een boel afval en is dus heel duurzaam
  • Het scheelt veel geld
  • Je hoeft er minder aan te denken omdat je een menstruatiecup een hele dag kan dragen (afhankelijk van hoe heftig je ongesteld bent natuurlijk)
  • En als je je huis uit gaat hoef je je niet druk te maken of je wel tampons/maandverband in je tas hebt en of je een toilet met prullenbak gaat aantreffen
  • Het zit comfortabel, als je hem goed inbrengt voel je de cup niet zitten
  • En omdat de cup niet absorbeert wordt het geen gortdroge bedoening zoals bij tampons die naast bloed ook vocht opnemen, ook wel zo comfortabel
  • Het allerbeste voordeel: je vergeet bijna dat je ongesteld bent!

Hoe dan?

De Mooncup is o.a. te koop via Big Green Smile. Bol.com verkoopt ook verschillende menstruatiecups, zoals de Divacup. Via Google kan je nog véél meer merken en webshops vinden! Let er in ieder geval op dat je een menstruatiecup van een goed merk koopt en niet een cheap ass namaakproduct. Zo weet je zeker dat het van een veilig materiaal is gemaakt.

Voor het gebruik ontsmet je de menstruatiecup door deze in in een pannetje water uit te koken. Het gebruik van azijn of zeep op oliebasis wordt afgeraden omdat dit het siliconenmateriaal kan aantasten. Er bestaan ook speciale desinfectiebakjes die je kan gebruiken in de magnetron (deze bijvoorbeeld). Op de website van de Mooncup staat echter dat schoonmaken in de magnetron niet goed is voor het materiaal van de cup.

In de handleiding kan je vervolgens precies zien hoe je de cup inbrengt. Het idee is dat je hem hem eerst opvouwt en wanneer je hem hebt ingebracht, klapt de cup open waardoor er een vacuüm ontstaat. Aan de Mooncup zit een steeltje, het kan zijn dat je deze bij moet knippen. Ik heb die heel kort geknipt omdat ik het steeltje anders steeds voelde zitten en dat was zéér onprettig.

Menstruatiecup: vouwtechniekDe verschillende vouwtechnieken

Menstruatiecup: steeltje korter knippen
Zo knip je het steeltje korter
Menstruatiecup verwijderen handleiding
En zo verwijder je ‘em

Daarna is het even kijken hoe lang je de cup kan laten zitten tot je hem leegt. In mijn geval hoeft dat alleen ’s ochtends en ’s avonds. Ik vind het het handigst om dit onder de douche, of in ieder geval in de badkamer te doen, omdat ik het (nu nog) alleen voor elkaar krijg in bijzondere yogaposities. Om de cup te verwijderen, verbreek je het vacuüm door in de onderkant van de cup te knijpen. Dit is belangrijk want als je er alleen aan gaat lopen trekken terwijl het vacuüm nog niet is verbroken, voelt het alsof je baarmoeder binnenstebuiten gaat klappen. Daarom moet je er ook in blijven knijpen terwijl je hem eruit haalt, anders zuigt het ding zich weer vast. En dat is niet fijn. Ik spreek uit ervaring.

De derde dag ben ik nauwelijks nog ongesteld (ik weet het, ben een geluksvogel) en dan gebruik ik alleen nog een onderbroek met een lekvrij laagje. Ik heb de Diary Doll maar eigenlijk wil ik de THINX period panties nog aanschaffen. Al is het alleen al omdat die een minder suffe naam hebben en de website heel tof is. Dit soort menstruatieondergoed is ook ideaal om in combinatie met de cup te gebruiken zodat je zeker weet dat je niet doorlekt.

Filmpje:

  • Moeilijkheidsgraad: 4/10 (het is even prutsen in het begin, maar dat went snel)
  • Kosten: een menstruatiecup kost ongeveer 20 – 30 euro

Ik heb geprobeerd om het zo uitgebreid mogelijk uit te leggen, mocht je toch vragen hebben, schaam je dan vooral niet en geef een gil in de comments!

Een paar van de links zijn affiliatelinks, bedankt voor je support!

Back to Top