Groene Tip #38: Menstruatiecup

Toen ik ooit de Groene Tip gaf over duurzaam maandverband en tampons, kwam ik in aanraking met #teammenstruatiecup. Die riepen dat ik een menstruatiecup ÉCHT MOEST proberen want dat was véél beter. Je snapt dus wel: ik had gelijk geen zin meer om het te proberen. Want ik bepaal toch zeker zelf wel of ik iets in mijn vagina stop. Als Groene Tip leek het me echter wel interessant dus ik overwoog al om een oproepje voor een gastblogger te plaatsen. Ik zag de verhalen over klotsend ongesteldheidsbloed al in mijn inbox verschijnen. Ik denk dat ik daar toch het beste gewoon zelf over kan vertellen op mijn eigen blog. Ik zette mij over mijn eigenwijze weerstand heen en bestelde een menstruatiecup. 

Menstruatiecup: de Mooncup

Wat is een menstruatiecup?

Een menstruatiecup is een alternatief voor tampons of maandverband. Het is gemaakt van siliconen dus het absorbeert geen bloed, maar het vangt het op. Daardoor hoef je het cupje minder vaak te legen dan dat je tampons of maandverband zou verwisselen. Toen ik het hierover had met een vriendin en vriend, keken ze me heeeeeel vies aan. (Om later gezellig te babbelen over aambeien want ze werken beide in de zorg.) Maar ik vind het juist veel schoner dan maandverband of tampons! Je mietert het bloed in de wc of in het doucheputje, spoelt het ding om en je bent weer klaar om te gaan.

Verschillende soorten menstruatiecups

Er zijn verschillende soorten menstruatiecups. Ik gebruik zelf de Mooncup. Die is er in twee maten: maat A voor als je ouder dan 30 bent en/of een kind hebt gebaard en maat B voor als je jonger dan 30 bent en nog nooit bent bevallen. Tussen de merken zit ook verschil. Zo zijn sommige cups iets stugger; voor als je sterkere bekkenbodemspieren hebt. En sommige juist weer soepeler; voor als je gevoeliger bent. En dan heb je ook nog weer kortere en langere menstruatiecups. Ik werd hier een béétje overweldigd door. Weet ik veel of ik een relatief hoge of lage vagina heb en hoe gespannen mijn bekkenbodemspieren zijn. Ik ben er maar vanuit gegaan dat ik een heel gemiddelde vagina heb en omdat de Mooncup geschikt is voor ‘de gemiddelde vrouw’ leek me dat een goede keuze.

Waarom?

De reden dat ik dacht dat het niets voor mij zou zijn, was overigens niet omdat ik het vies of raar vond. Maar omdat ik snel kriebelig word van dingen op, aan en in mijn lijf. Als ik tampons al een gedoe vond dan leek een menstruatiecup me he-le-maal oncomfortabel. Maar ik moet toegeven: ook ik ben nu om. En kijk eens wat een lange lijst aan voordelen een menstruatiecup met zich meebrengt:

 • Een menstruatiecup gaat jaren mee, dat scheelt een boel afval en is dus heel duurzaam
 • Het scheelt veel geld
 • Je hoeft er minder aan te denken omdat je een menstruatiecup een hele dag kan dragen (afhankelijk van hoe heftig je ongesteld bent natuurlijk)
 • En als je je huis uit gaat hoef je je niet druk te maken of je wel tampons/maandverband in je tas hebt en of je een toilet met prullenbak gaat aantreffen
 • Het zit comfortabel, als je hem goed inbrengt voel je de cup niet zitten
 • En omdat de cup niet absorbeert wordt het geen gortdroge bedoening zoals bij tampons die naast bloed ook vocht opnemen, ook wel zo comfortabel
 • Het allerbeste voordeel: je vergeet bijna dat je ongesteld bent!

Hoe dan?

De Mooncup is o.a. te koop via Big Green Smile. Bol.com verkoopt ook verschillende menstruatiecups, zoals de Divacup. Via Google kan je nog véél meer merken en webshops vinden! Let er in ieder geval op dat je een menstruatiecup van een goed merk koopt en niet een cheap ass namaakproduct. Zo weet je zeker dat het van een veilig materiaal is gemaakt.

Voor het gebruik ontsmet je de menstruatiecup door deze in in een pannetje water uit te koken. Het gebruik van azijn of zeep op oliebasis wordt afgeraden omdat dit het siliconenmateriaal kan aantasten. Er bestaan ook speciale desinfectiebakjes die je kan gebruiken in de magnetron (deze bijvoorbeeld). Op de website van de Mooncup staat echter dat schoonmaken in de magnetron niet goed is voor het materiaal van de cup.

In de handleiding kan je vervolgens precies zien hoe je de cup inbrengt. Het idee is dat je hem hem eerst opvouwt en wanneer je hem hebt ingebracht, klapt de cup open waardoor er een vacuüm ontstaat. Aan de Mooncup zit een steeltje, het kan zijn dat je deze bij moet knippen. Ik heb die heel kort geknipt omdat ik het steeltje anders steeds voelde zitten en dat was zéér onprettig.

Menstruatiecup: vouwtechniekDe verschillende vouwtechnieken

Menstruatiecup: steeltje korter knippen
Zo knip je het steeltje korter
Menstruatiecup verwijderen handleiding
En zo verwijder je ‘em

Daarna is het even kijken hoe lang je de cup kan laten zitten tot je hem leegt. In mijn geval hoeft dat alleen ’s ochtends en ’s avonds. Ik vind het het handigst om dit onder de douche, of in ieder geval in de badkamer te doen, omdat ik het (nu nog) alleen voor elkaar krijg in bijzondere yogaposities. Om de cup te verwijderen, verbreek je het vacuüm door in de onderkant van de cup te knijpen. Dit is belangrijk want als je er alleen aan gaat lopen trekken terwijl het vacuüm nog niet is verbroken, voelt het alsof je baarmoeder binnenstebuiten gaat klappen. Daarom moet je er ook in blijven knijpen terwijl je hem eruit haalt, anders zuigt het ding zich weer vast. En dat is niet fijn. Ik spreek uit ervaring.

De derde dag ben ik nauwelijks nog ongesteld (ik weet het, ben een geluksvogel) en dan gebruik ik alleen nog een onderbroek met een lekvrij laagje. Ik heb de Diary Doll maar eigenlijk wil ik de THINX period panties nog aanschaffen. Al is het alleen al omdat die een minder suffe naam hebben en de website heel tof is. Dit soort menstruatieondergoed is ook ideaal om in combinatie met de cup te gebruiken zodat je zeker weet dat je niet doorlekt.

Filmpje:

 • Moeilijkheidsgraad: 4/10 (het is even prutsen in het begin, maar dat went snel)
 • Kosten: een menstruatiecup kost ongeveer 20 – 30 euro

Ik heb geprobeerd om het zo uitgebreid mogelijk uit te leggen, mocht je toch vragen hebben, schaam je dan vooral niet en geef een gil in de comments!

Een paar van de links zijn affiliatelinks, bedankt voor je support!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

147 reacties op “Groene Tip #38: Menstruatiecup

 1. Celine schreef:

  Ik gebruik m ook sinds een paar maanden. Voornamelijk omdat ik soms een week voordat ik ongesteld word al buikpijn heb en niet precies weet wanneer het ‘feest’ gaat losbarsten. Ideaal om dan bij twijfel m in te doen.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oh dat is ook een heel handig bijkomend voordeel inderdaad, slim!

   | Reageer op deze reactie
 2. Froukje schreef:

  2 vraagjes eigenlijk.. hoever moet je de cup inbrengen.. is dat vergelijkbaar met een tampon of?
  En als je op een openbaar toilet zit, hoe spoel je hem dan schoon? Niet elke toilet heeft een wasbak in het hokje.. 🤔

  In elk geval al bedankt voor de duidelijkheid tot zover.. ik ben bijna over stag om het te proberen!

  Xx

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Nee, de cup zit veel lager dan een tampon. Op dit plaatje kan je het verschil goed zien 🙂

   Voor openbare toiletten las ik als tip dat je een flesje water mee kan nemen zodat je hem toch kan schoonspoelen. En als het echt niet anders kan gewoon even snel schoonvegen met een toiletpapiertje en weer inbrengen. Om hem dan later schoon te maken wanneer je er wel de gelegenheid voor hebt. Maar veel mensen hoeven hem alleen ’s ochtends en ’s avonds te legen, dus als je dan overdag van huis bent, heb je daar geen gedoe mee 😀 Hoop dat dit helpt!

   | Reageer op deze reactie
 3. Magali schreef:

  Een hele graphic vraag, maar als je in die cup moet knijpen terwijl je hem verwijdert, stroomt de gehele inhoud er dan niet uit (omdat je hem dichtknijpt, dus het bloed moet ergens naartoe, zegt mijn intuïtie) op het moment dat hij buiten je lichaam is? Of is hij niet zo “vol”?

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Nee, zo vol is ‘ie niet! Maar misschien als je wat zwaarder menstrueert en je dat merkt, dat je hem dan dus wat vaker moet legen om dat te voorkomen. Maar er kan behoorlijk wat in hoor, ik las dat een cupje 3x zo veel vloeistof op kan nemen als zo’n mega-super-tampon.

   | Reageer op deze reactie
 4. brigitte schreef:

  Ik wil nog twee tips delen: als je ergens anders naar de wc gaat, is het handig om even van te voren je handen te wassen, je weet nooit of er binnen ook n kraantje is en indien niet, dan ga je iig met schone vingers ‘naar binnen’.
  Ten tweede: als je op vakantie gaat en je neemt m mee, is het handig om m tijdens de vliegreis niet in je koffer te stoppen, maar in te brengen en m zo mee te nemen. Ik heb nl een akward momentje gehad toen ze mn koffer scanden en t ding niet herkenden en ik m eruit moest halen… #cupwisdom 🙂

  | Reageer op deze reactie
 5. Romee schreef:

  Leuk artikel! Ook ik ben er fan van, en die tip over de combinatie met menstruatieondergoed is misschien ook een goed idee haha!

  | Reageer op deze reactie
 6. Julia schreef:

  Oke ik moet zeggen dat ik nu toch wel erg nieuwsgierig ben geworden. Alleen ik vind die cup er zo groot uitzien in vergelijking met tampons :O Maar dat is dus geen probleem met inbrengen? En wow, ik had dus echt nog nooit gehoord van menstruatieondergoed! Wat een uitvinding!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Dat was ook mijn eerste gedachte inderdaad: dat ding is HUGE!! Maar als je het opvouwt is het eigenlijk net zo groot als een tampon. En omdat het niet absorbeert is het niet stroef ofzo, dus inbrengen gaat heel makkelijk!

   | Reageer op deze reactie
 7. Hailey schreef:

  Wow! Je hebt al vet veel reacties gekregen op je artikel! Super leuk om te lezen! Veel dames vinden dit toch interessant! Ik heb je ervaring met veel interesse gelezen! Goed om te horen dat het is bevallen! Voor mijzelf ligt er toch nog een drempel om dit uit te proberen, maar wie weet hoe dit in de toekomst zal zijn!

  | Reageer op deze reactie
 8. Inge schreef:

  Ik vond het ook een doodenge gedachte, zo’n cup! Maar heb de cup nu een jaar en wil echt niet meer terug!

  | Reageer op deze reactie
 9. M schreef:

  Jeeej een ode aan de cup! Ik ben sinds driekwart jaar ook om! Ik zelf heb de Lunette en daar ben ik super tevreden mee. Ik had ook de Meluna om te oefenen gekocht, maar merkte al snel (en na research op internet over het materiaal van de Meluna) dat ik hardere cup nodig had. De Lunette is voor mij ideaal.
  Natuurlijk was het even frutten in het begin, maar bij mijn tweede menstruatie had ik de slag al helemaal te pakken. Ik vind het zo ideaal dat ik nooit meer stress heb of ik wel genoeg tampons bij me heb (ik ben altijd best zwaar ongesteld). De eerste dag moet ik hem wel frequent legen maar daarna kan ik hem de hele dag laten zitten en dat maakt zo zorgenvrij! Geen rare bleekmiddelen in mijn lichaam, geen afval, minder kosten, ik zie alleen maar voordelen.

  Als ik met andere vrienden over de cup praat (probeer hem iedereen aan te raden ;)) Merk ik toch dat ik vaak op een taboe stuit. Niet alle vrouwen willen er open over praten en vind het maar een raar idee dat je je bloed opvangt en dan moet legen. We zijn geheel het contact met ons zelf verloren, dat wat natuurlijk uit ons vloeit,, zo jammer!
  Daarom vind ik het super dat je gewoon open over dingen praat!

  | Reageer op deze reactie
 10. Merel schreef:

  Hoi Iris,

  Gisteren heb ik de Lunette cup besteld. Deze lijkt me fijn omdat hij niet zo’n uitstekende rand heeft aan de bovenkant. Waarom heb jij voor de Mooncup gekozen? Of heb je deze geprobeerd omdat het degene was die je kreeg? Ik heb vooral veel geleerd over de Mooncup via filmpjes van Engelse of Amerikaanse Youtubers. Fijn dat jij er als Nederlandse blogger ook aandacht aan besteedt.

  Groetjes Merel

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Nee, ik heb hem niet gekregen, gewoon gekocht! Als ik een product heb gekregen, staat het er altijd bij. Ik heb voor de Mooncup gekozen omdat ik las dat het gewoon een ‘gemiddelde’ cup was en las er positieve dingen over, dus vandaar! 🙂 Hopelijk bevalt die van jou ook net zo goed 😀

   | Reageer op deze reactie
 11. chucky1012 schreef:

  Zeer interessante post!
  Fijn dat jij dit goed had uitgelegd.
  Als ik jonger was geweest zou ik het zeker kopen…..
  Maar zit in de overgang….

  Xoxo

  | Reageer op deze reactie
 12. Anne schreef:

  Ik heb er ook eentje liggen, wil hem deze maand voor het eerst gaan proberen. Ben heel benieuwd!

  | Reageer op deze reactie
 13. Michelle schreef:

  Waar ik toch aan moet denken: wat als je ‘m toch midden op de dag moet legen en je bent op een openbaar toilet waarbij de wasbakken in de ‘gezamenlijke’ ruimte zijn en niet in het hokje zelf..? Stop je ‘m dan niet-omgespoeld weer terug?
  Ik vind het nog een beetje lastig allemaal. Dat gewroet en geyoga lijkt me toch erg vervelend..

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ja dat kan! Of gewoon even met een papiertje schoon vegen. Of een flesje water meenemen het toilet in. Het lijkt een stuk ingewikkelder dan dat het is hoor. Ik dacht van te voren ook: wat een gedoe allemaal. Maar nu vind ik het juist veeeel minder gedoe omdat je er bijna niet meer aan hoeft te denken 😀

   | Reageer op deze reactie
 14. Stephanie schreef:

  Ik ben zó blij met mijn menstruatiecup! Voor mij was het verminderen van afval de voornaamste reden om eraan te beginnen, maar het blijkt ook ZO veel makkelijker en comfortabeler!

  Ik ben best wel vatbaar voor schimmelinfecties en had elke maand problemen omdat de boel van tampons te droog wordt en met maandverband gaat het toch een beetje broeien en irriteren. Omdat die cup dus inderdaad geen vocht opneemt en ook niet irriteert helpt het mij hier ook enorm bij!
  Ik heb ook het steeltje afgeknipt, daar werd ik helemaal gek van.

  Ik zie echt alleen maar voordelen, dus iedereen die twijfelt: probeer het!

  | Reageer op deze reactie
 15. Judith schreef:

  Thanks voor het delen! Ik moet ook maar gaan bestellen, denk er al langer overna. Miss een inklapbare ook voor onderweg, de lilycup. Hahah een gortdroge bedoening, dat moeten we niet hebben xd

  | Reageer op deze reactie
 16. Hanneke schreef:

  Wat super stoer dat je de stap hebt durven zetten dit met iedereen te delen. Ik vind het geweldig om je ervaring hiermee te lezen en juist omdat je zowel de positieve als de minder prettige ervaringen deelt heb ik nu echt het idee dat ik weet wat ik kan verwachten. Ik had al eens eerder van de cup gehoord, maar ik was echt niet zomaar overtuigd van een verkooppraatje. Na het lezen van je post heb ik de stap gewaagd en er eentje besteld. Ik ben reuze benieuwd! Dank je wel!

  | Reageer op deze reactie
 17. Pingback: 5 tips voor een groener leven door Iris - Vettt
  1. Iris schreef:

   Sorry voor de late reactie! Als het goed is kan je ermee zwemmen, dat heb ik zelf alleen nog nooit geprobeerd want ik zwem nooit, dus geen ervaring mee. Zou hem dan wel eerst een paar keer goed uitproberen zodat je weet of de cup echt goed bij je werkt en dat je de goede maat hebt enzo, zodat het niet per ongeluk toch gaat lekken.

   | Reageer op deze reactie
 18. Pingback: In het zonnetje: mijn favoriete groene blogs #2 - Claire Codi
 19. Pingback: 10 x Favoriete zero plastic beauty | IKBENIRISNIET
 20. Pingback: Weekoverzicht: zeepjes, #healthyfood & blog kapot gemaakt | IKBENIRISNIET
 21. Pingback: Weekoverzicht: grieperig, Thinx & een konijnenbij | IKBENIRISNIET
 22. Winnie schreef:

  Hoi Iris, ik kom net bij je artikel terecht. Ik verdiep mij al langer in een menstruatiecup, ben alleen nog nooit to aankoop over gegaan. Er is zoveel aanbod 😉. Ik ga er nu maar “gewoon” eentje bestellen. Wat ik mij wel afvraag, ik plas nogal wat keren op een dag en dat maakt dat je de cup net zo vaak dient te legen. Ik heb ook gelezen dat je de cup dan telkens moet schoonmaken? Dat wordt dan wel een gedoe…. Wat is jouw ervaring?

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Hoi Winnie, wat bedoel je met dat je cup dan elke keer moet legen? Je kan hem gewoon inhouden tijdens het plassen 🙂 Er is trouwens een handige website om te kijken welke cup bij je past, cupkiezer.nl heet ‘t.

   | Reageer op deze reactie
 23. Rowan schreef:

  Ik heb de menstruatiecup drie maanden geleden aangeschaft en nu dus ook 3x tijdens mijn ongesteldheid gebruikt. Ik vind het een geweldig product! Niet meer hanessen met tampons of maandverband dat niet fris ruikt, niet meer de hele tijd verwisselen en stressen of je wel genoeg bij je hebt. Gewoon ’s ochtends en ’s avonds lekker thuis verwisselen en that’s it. Daarnaast geeft het me ook een goed gevoel dat ik bijdraag aan een beter milieu 🙂

  | Reageer op deze reactie
Back to Top