Groene Tip #38: Menstruatiecup

Toen ik ooit de Groene Tip gaf over duurzaam maandverband en tampons, kwam ik in aanraking met #teammenstruatiecup. Die riepen dat ik een menstruatiecup ÉCHT MOEST proberen want dat was véél beter. Je snapt dus wel: ik had gelijk geen zin meer om het te proberen. Want ik bepaal toch zeker zelf wel of ik iets in mijn vagina stop. Als Groene Tip leek het me echter wel interessant dus ik overwoog al om een oproepje voor een gastblogger te plaatsen. Ik zag de verhalen over klotsend ongesteldheidsbloed al in mijn inbox verschijnen. Ik denk dat ik daar toch het beste gewoon zelf over kan vertellen op mijn eigen blog. Ik zette mij over mijn eigenwijze weerstand heen en bestelde een menstruatiecup. 

Menstruatiecup: de Mooncup

Wat is een menstruatiecup?

Een menstruatiecup is een alternatief voor tampons of maandverband. Het is gemaakt van siliconen dus het absorbeert geen bloed, maar het vangt het op. Daardoor hoef je het cupje minder vaak te legen dan dat je tampons of maandverband zou verwisselen. Toen ik het hierover had met een vriendin en vriend, keken ze me heeeeeel vies aan. (Om later gezellig te babbelen over aambeien want ze werken beide in de zorg.) Maar ik vind het juist veel schoner dan maandverband of tampons! Je mietert het bloed in de wc of in het doucheputje, spoelt het ding om en je bent weer klaar om te gaan.

Verschillende soorten menstruatiecups

Er zijn verschillende soorten menstruatiecups. Ik gebruik zelf de Mooncup. Die is er in twee maten: maat A voor als je ouder dan 30 bent en/of een kind hebt gebaard en maat B voor als je jonger dan 30 bent en nog nooit bent bevallen. Tussen de merken zit ook verschil. Zo zijn sommige cups iets stugger; voor als je sterkere bekkenbodemspieren hebt. En sommige juist weer soepeler; voor als je gevoeliger bent. En dan heb je ook nog weer kortere en langere menstruatiecups. Ik werd hier een béétje overweldigd door. Weet ik veel of ik een relatief hoge of lage vagina heb en hoe gespannen mijn bekkenbodemspieren zijn. Ik ben er maar vanuit gegaan dat ik een heel gemiddelde vagina heb en omdat de Mooncup geschikt is voor ‘de gemiddelde vrouw’ leek me dat een goede keuze.

Waarom?

De reden dat ik dacht dat het niets voor mij zou zijn, was overigens niet omdat ik het vies of raar vond. Maar omdat ik snel kriebelig word van dingen op, aan en in mijn lijf. Als ik tampons al een gedoe vond dan leek een menstruatiecup me he-le-maal oncomfortabel. Maar ik moet toegeven: ook ik ben nu om. En kijk eens wat een lange lijst aan voordelen een menstruatiecup met zich meebrengt:

 • Een menstruatiecup gaat jaren mee, dat scheelt een boel afval en is dus heel duurzaam
 • Het scheelt veel geld
 • Je hoeft er minder aan te denken omdat je een menstruatiecup een hele dag kan dragen (afhankelijk van hoe heftig je ongesteld bent natuurlijk)
 • En als je je huis uit gaat hoef je je niet druk te maken of je wel tampons/maandverband in je tas hebt en of je een toilet met prullenbak gaat aantreffen
 • Het zit comfortabel, als je hem goed inbrengt voel je de cup niet zitten
 • En omdat de cup niet absorbeert wordt het geen gortdroge bedoening zoals bij tampons die naast bloed ook vocht opnemen, ook wel zo comfortabel
 • Het allerbeste voordeel: je vergeet bijna dat je ongesteld bent!

Hoe dan?

De Mooncup is o.a. te koop via Big Green Smile. Bol.com verkoopt ook verschillende menstruatiecups, zoals de Divacup. Via Google kan je nog véél meer merken en webshops vinden! Let er in ieder geval op dat je een menstruatiecup van een goed merk koopt en niet een cheap ass namaakproduct. Zo weet je zeker dat het van een veilig materiaal is gemaakt.

Voor het gebruik ontsmet je de menstruatiecup door deze in in een pannetje water uit te koken. Het gebruik van azijn of zeep op oliebasis wordt afgeraden omdat dit het siliconenmateriaal kan aantasten. Er bestaan ook speciale desinfectiebakjes die je kan gebruiken in de magnetron (deze bijvoorbeeld). Op de website van de Mooncup staat echter dat schoonmaken in de magnetron niet goed is voor het materiaal van de cup.

In de handleiding kan je vervolgens precies zien hoe je de cup inbrengt. Het idee is dat je hem hem eerst opvouwt en wanneer je hem hebt ingebracht, klapt de cup open waardoor er een vacuüm ontstaat. Aan de Mooncup zit een steeltje, het kan zijn dat je deze bij moet knippen. Ik heb die heel kort geknipt omdat ik het steeltje anders steeds voelde zitten en dat was zéér onprettig.

Menstruatiecup: vouwtechniekDe verschillende vouwtechnieken

Menstruatiecup: steeltje korter knippen

Zo knip je het steeltje korter

Menstruatiecup verwijderen handleiding

En zo verwijder je ‘em

Daarna is het even kijken hoe lang je de cup kan laten zitten tot je hem leegt. In mijn geval hoeft dat alleen ’s ochtends en ’s avonds. Ik vind het het handigst om dit onder de douche, of in ieder geval in de badkamer te doen, omdat ik het (nu nog) alleen voor elkaar krijg in bijzondere yogaposities. Om de cup te verwijderen, verbreek je het vacuüm door in de onderkant van de cup te knijpen. Dit is belangrijk want als je er alleen aan gaat lopen trekken terwijl het vacuüm nog niet is verbroken, voelt het alsof je baarmoeder binnenstebuiten gaat klappen. Daarom moet je er ook in blijven knijpen terwijl je hem eruit haalt, anders zuigt het ding zich weer vast. En dat is niet fijn. Ik spreek uit ervaring.

De derde dag ben ik nauwelijks nog ongesteld (ik weet het, ben een geluksvogel) en dan gebruik ik alleen nog een onderbroek met een lekvrij laagje. Ik heb de Diary Doll maar eigenlijk wil ik de THINX period panties nog aanschaffen. Al is het alleen al omdat die een minder suffe naam hebben en de website heel tof is. Dit soort menstruatieondergoed is ook ideaal om in combinatie met de cup te gebruiken zodat je zeker weet dat je niet doorlekt.

Filmpje:

 • Moeilijkheidsgraad: 4/10 (het is even prutsen in het begin, maar dat went snel)
 • Kosten: een menstruatiecup kost ongeveer 20 – 30 euro

Ik heb geprobeerd om het zo uitgebreid mogelijk uit te leggen, mocht je toch vragen hebben, schaam je dan vooral niet en geef een gil in de comments!

Een paar van de links zijn affiliatelinks, bedankt voor je support!

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

147 reacties op “Groene Tip #38: Menstruatiecup

 1. Sofie

  Toevallig maakte ik op mijn blog van vandaag net de bedenking of ik deze stap wel durf te zetten. Ik wil graag minderen qua afval maar dit vind ik toch nog een stapje verder dan herbruikbare groentenzakjes, haha. Ik vind het dus een erg interessant artikel van je. En ook wel een beetje hilarisch, haha, je beschrijvingen zijn zo grappig!
  Ik blijf het in mijn achterhoofd houden… Maar ik moet toch eerst nog even een mentale drempel over denk ik. En een fysieke, ik weet niet of ik in staat ben tot van die yoga-houdingen hoor 🙂

  • Iris

   Haha dat snap ik heeel goed! Als ik geen blog had, had ik het waarschijnlijk nooit geprobeerd. Ik vond het achteraf gezien echt reuze meevallen in ieder geval 😀

  • Chantal

   Soms is het makkelijk om staand met een voet op de pit m in te brengen… hoppa… klaar is kees

 2. Kim

  De eerste keer dat ik hierover hoorde leek het mij maar een vies idee (waarom eigenlijk? Het is niet veel onsmakelijker dan tampons), maar ik zit er nu al een paar maanden over na te denken eentje aan te schaffen.

  • Iris

   Jaaa precies dat! Ik hoor die reactie heel veel, maar bij een tampon sta je verder ook niet echt stil of het vies is. Het is maar net wat je gewend bent, denk ik.

 3. Yes!! Ik zit sinds afgelopen zomer aan de menstruatiecup (ik heb een divacup) en ik ben helemaal om! Het is inderdaad even wennen in het begin, maar ik heb er zelf geen problemen mee.

  • Iris

   Wat goed om te horen! Ik had verwacht dat de wen-periode wel even zou duren, maar na één dag ging het mij eigenlijk al heel goed af! Je moet er inderdaad even handigheid in krijgen.

   • Ja bij mij ook! In het begin wist ik niet zeker of ik nou gewoon menstruatiekrampen had of dat ‘ie niet goed zat, maar het waren gewoon krampen haha. Je kunt trouwens ook oefenen als je niet ongesteld bent omdat het geen gortdroge bedoeling wordt zoals met tampons haha.

 4. Haha vooral het verwijderen en niet weten wat je dan allemaal in je cupje aantreft lijkt me een vies idee, maar op zich klinkt het wel veel makkelijker als je het onder de douche allemaal kunt ‘regelen’. 😉

  • Chantal

   Vond dat enorm meevallen trouwens… je kiepert het om inde was bak met stromend water… hop weg is het.

 5. Ik gebruik al twee jaar de meluna cup met wasbare inlegkruisjes. Het bevalt mij erg goed. Al moet ik hem de ergste dagen wel snachts legen. Geen gedoe meer met tampons en maandverband en een afval meer. De meluna is iets goedkoper, maar zo’n cup kan zeker uit. Ik heb er altijd helaas 8 dagen last van, dus dan kan het snel uit. Zelf heb ik het steeltje niet afgeknipt,ik voel hem helemaal niet zitten.
  De eerste week is het wel even wennen en prutsen. En toen gingen we ooknog een dag op pad. Dus ik nam een flesje water mee voor het spoelen, want in openbare toiletten heb je geen wastafel in je hokje 🙂

 6. Wilke

  Leuk artikel! Ik gebruik de Mooncup nu een aantal maanden en ondanks dat ik ook niet houd van gepruts in/aan m’n lijf en ik in het begin wel moest wennen, zou ik nu niet meer zonder kunnen! Wat een ideale uitvinding. Op heftige dagen lekt er wel eens wat langs, maar ik gebruik altijd de Thinx Period panties erbij. Gouden duo 😉 Haha, en dit is geen reclame.

  • Iris

   Oh wat goed! Ik heb al een paar keer mijn virtuele winkelmandje gevuld bij Thinx maar vind het altijd een beetje eng om in buitenlandse webshops te bestellen haha. Dan ben ik bang dat het zoekraakt in de post. Maar ik ga het toch maar gewoon proberen. Welke heb jij?

   • Wilke

    Haha, herkenbaar 😉 Ik heb de Hi-waist (die is handig voor ’s nachts) en de Cheeky. Verzending ging prima en ook best snel, pakje arriveerde binnen een week geloof ik. Jammer dat ze niet in NL te krijgen zijn!

 7. Manon

  ik heb de claricup nu sinds 4 maanden, jezus echt waarom wist ik niet eerder dat dit zo geweldig was!!

 8. Silke

  Grote fan hier! Ik zou noooooit meer willen overstappen naar tampons of maandverband. Niet alleen omwille van het ecologisch aspect en de prijs, maar ook absoluut omwille van comfort!

 9. Lisa

  Fijn artikel! Ben wel benieuwd of je ook nadelen hebt ondervonden? Ik heb de mijne nu zo’n anderhalf jaar en ben er heel erg blijf mee, het enige nadeel is bij onverwachte ongesteldheid dat ik ‘m dan niet onderweg kan steriliseren. En ongesteriliseerd indoen durf ik toch niet eigenlijk. Heb het tot nu toe niet meegemaakt want was altijd thuis als het gebeurde, maar lijkt me toch zwaar ongemakkelijk bijvoorbeeld op werk of onderweg.
  Ik had trouwens NOG NOOIT van menstruatie ondergoed gehoord. Wereld gaat voor mij open hier… !!

  • Chantal

   Heb er twee gekocht ooit, dus heb er altijd een in mn tas voor het geval dat

    • Chantal

     En ongesteriliseerd indoen, tja… schoon en droog in een goed zakje lijkt me meer dan voldoende, heb nooit geen last gehad.

   • Lisa

    Ja ik wil sowieso heel graag nog een tweede erbij! Denk dat ik dat maar ga doen inderdaad 🙂 Ik heb een meluna cup waar ik zeer tevreden over ben. Ik maak ‘m altijd na afloop schoon met groene zeep en daarna uitkoken in water en schoonmaakazijn, tegen eventuele geurtjes. Voor aanvang natuurlijk nogmaals uitkoken in gewoon water.

    • Marion

     Volgens mij heb ik ergens gelezen dat azijn het materiaal aan kan tasten? 🤔

     • Iris

      Ja klopt, is niet aan te raden icm siliconen. Net als zeep op oliebasis. Dat is in ieder geval zo voor de Mooncup, maar ik ga ervan uit dat dit voor alle cups geldt. In principe is in water koken voldoende en tussendoor met milde zeep. Dan gaan er ook geen geurtjes ofzo aan zitten.

      • Lisa

       Hmm! Goed om te weten. Ik gebruik een drup schoonmaakazijn in een heleboel water. Ik ben dat gaan gebruiken omdat ik merkte dat de cup begon te verkleuren (?) en dat vond ik er vies uit zien. Ik maak m inderdaad ook schoon met milde handzeep voor het uitkoken.

       • Iris

        Oh een drupje maakt misschien niet zo veel uit, maar zou het niet te vaak doen in ieder geval! Dat verkleuren schijnt normaal te zijn, blijkbaar kan je daar vloeistof/tabletten voor kopen, sterilising fluid of tablets heet dat (kon niet zo snel een Nederlandse term vinden), dat kan je ook gebruiken om babyflesjes schoon te maken in ieder geval, of baking soda. Als het goed is tast dat het materiaal niet aan: http://www.mooncup.co.uk/using-mooncup/how-do-i-clean-my-mooncup/

        • Lisa

         Bedankt voor de tip! Ik ga eens goed inlezen. Heb ook baking soda in huis dus dat kan ik dan ook gebruiken 🙂

  • Iris

   Ik heb nog niet echt nadelen ondervonden! Maar ik ben best wel een huismus en werk vanuit huis dus dat scheelt natuurlijk enorm. Ik denk dat ik het enige nadeel dat gepruts in het begin vond en dat ‘ie dan niet gelijk goed zat. Maar daar heb ik nu wel handigheid in gekregen! Ik zie eigenlijk alleen maar voordelen 😀

  • Linda

   Tampons en maandverband zijn ook niet steriel. Ik denk dat je je geen zorgen hoeft te maken

 10. Linda

  Wat een goede dag voor zo’n post! Ik heb sinds een tijdje zo’n unit in huis, maar zit nog aan het begin van de learning curve. Het wil nog niet echt lukken en dus stel ik het steeds een beetje uit. Maar opgeven mag nog niet van mezelf!

  Deze website vind ik echt geniaal: http://thesweethome.com/reviews/best-menstrual-cup/. Over hoe je beste voor jou kunt uitzoeken, hoe je moet oefenen en over hoe zij de cups getest hebben met varkensbloed. Haha, heel vermakelijk ook.

  • Iris

   Ohhh wat een goede tip dit, heel fijn, dankjewel! Mooie aanvulling 😀

 11. Grrrr… Ik ga jouw blog nog een keer haten Iris! :p Je schrijft altijd net over de dingen die ik ergens in de ongeorganiseerde chaos in mijn hoofd heb zitten. Dat is ergens fijn, maar ik houd al zo weinig StuFi over.. Besloot ik een paar dagen geleden dat ik binnenkort iets in de webshop van watmooi wil gaan bestellen door jouw blogpost, ben ik nu overstag om een menstruatiecup aan te schaffen (denk dat de cup hem dan wel eerder wordt).

  Ik lees al jaren over de cup. Maar altijd bij vrouwen van boven de 35 die kinderen hebben en inderdaad.. Alsof ik nu weet wat voor een vagina ik heb en weet ik het veel wat. En een hotline bellen voor menstruatiecupinformatie (ja, die bestaat!), leek me ook niks.

  Dus superfijn dat je je ervaringen deelt! 🙂

  Wat ik me nog wel afvroeg.. Ik heb wel eens gelezen dat vrouwen met een maatje of paar maatjes meer ook een grotere cup nodig hebben en aangezien de mooncup er maar in 2 maten is.. Weet jij hoe dat zit? 🙂

  • Iris

   Haha, sorry sorry! Maar hier ga je op de lange termijn alleen maar geld mee besparen dus dat is alleen maar goed!

   En over je vraag, dat weet ik eigenlijk niet! In de handleiding van de Mooncup staat: “Als u een model B Mooncup hebt die blijft bewegen of lekken, dan kan het zijn dat u een model A Mooncup nodig hebt. Als u merkt dat model A lekt, dan kunnen bekkenbodemspieroefeningen helpen om de vaginale spieren, die de Mooncup op zijn plaats houden, te verstevigen.”

   En op Katoen en Ko las ik dit over de Mooncup maat A: “is geschikt voor de meeste vrouwen. Van tengere bouw tot een grover gebouwd lichaam.”

   Dus ik zou denken dat maat A dan gewoon goed zou moeten zijn! 🙂

 12. Moedig dat je erover durft te schrijven! Ik had ook een cup voor ik zwanger was en vond het super dat je dan bijna vergeet dat je menstrueert. Van menstruatieondergoed had ik nog nooit gehoord, maar dat lijkt me heel handig! Blijft de absorptie even goed als het vaak gewassen is?

  • Iris

   Uit eigen ervaring weet ik dat niet omdat ik het nog niet zo heel lang gebruik, maar ik heb er eigenlijk alleen maar positieve verhalen over gelezen dus ik denk wel dat dat goed zit!

 13. Bente

  Yep, ik ben ook team cup (al predik ik er niet over). Heb sinds een paar maanden ook een mooncup (met het steeltje volledig afgeknipt ;)) en bevalt me prima. Vooral het feit dat je er gewoon mee kan slapen (maanverband vind ik zo vies voelen, ik haat het als je bloed voelt lopen zeg maar, ha TMI!).

  Anyway, ik ben er helmaal blij mee. Ik heb toen ik hem net had de grap gemaakt tegen mijn vriend dat ik de buit ging bekijken toen ik hem ging legen.. Die blijft er in dus nu krijg ik elke ochtend en avond de vraag hoe mijn buit was (als ik ongesteld ben dan ;)).

  • Iris

   Oja ik las inderdaad dat je hem ook helemaal kan afknippen! Dat durfde ik nog niet zo goed, straks kan ik hem dan niet meer terug vinden (kuch dat kan natuurlijk nooit, maar toch :p) maar misschien doe ik dat ook nog wel. En eh ja ik snap helemaal wat je bedoelt, dat vind ik ook een heel vies/naar gevoel! Ik denk dat ik daarom de cup ook zo ideaal vindt, je merkt eigenlijk helemaal niet meer dat je ongesteld bent, zooo fijn.

   • anoniem

    Ik heb trouwens bewust een cup met bolletje gekozen (Naturcup), omdat ik ook niet durfde te knippen 😉 Werkt perfect voor mij!

 14. Christa

  Jaaaa ik zou ook nóóit meer zonder mijn cup willen! Het bespaart zoveel geld en het is gewoon in alle opzichten fijner dan tampons! Groot voordeel vind ik ook dat je geen stinkende prullenbakjes meer hebt (gatver wat is de weëige geur van menstruatiebloed in tampons toch smerig). 🙂

 15. Mylene

  Shiiit, ik moet dit ook gaan proberen. Veel en veel beter lijkt dit me. En je legt het weer supergoed uit waardoor ik meteen geïnteresseerd ben. Good busy jij 😉

 16. Femke

  Ik gebruik de Divacup sinds een half jaar, en ook een groot fan hier! Ik herken me heel erg in wat je schrijft over de reacties, mensen vinden het echt ontzettend raar en vies. Maar ik denk dat het een kwestie van tijd is voor iedereen eraan gewend is, en beseft dat dit alternatief in alle opzichten beter is. Later zullen we met een vies gezicht terugkijken op die volle afvalbakjes met tampons vol bloed (ieuww, dan giet ik liever een schoon cupje met bloed leeg hoor)!

  • Iris

   Hahaha ja precies! Ik kijk er niet echt op een manier naar dat het ene vies is en het andere niet, maar als ik zou moeten kiezen vind ik een cup een veel schoner idee/gevoel!

 17. Sofie

  Ik durf het niet te kopen en te gebruiken. Ooit 1 keer een tampon gebruikt en dat zat niet goed. Ik gebruik wasbaar maandverband.

  • Iris

   Ik vind tampons ook verschrikkelijk, dus ik snap het helemaal! Wasbaar maandverband is ook een net zo goede optie 😀 Al lijkt me dat wel weer meer gedoe met verschonen/wassen.

 18. Ik ben zó nieuwsgierig maar ik word praktisch nooit meer ongesteld met mijn spiraal dus dan is het een beetje een duur grapje ben ik bang.

 19. Topartikel! Ik heb het nog niet durven proberen omdat ik het vies vind, maar waarom eigenlijk? Die tampon vol bloed is ook niet bijster smakelijk. Ik ben ook een beetje bang dat de cup scheef zou schieten en ik dus ‘leeg zou lopen’, om het lekker plastisch uit te drukken, maar die angst hoeft dus niet? Goed om weten!
  De THINX period panties zien er trouwens ook goed uit! En ja, een mooie website helpt weldegelijk, haha.

  • Iris

   Nee dat kan echt niet! Tenzij je de verkeerde maat hebt (veel te klein) of hem niet goed hebt ingebracht (dat ‘ie niet vacuüm zit). Maar in mijn ervaring zit dat ding echt muurvast, ik was zelf juist een beetje bang dat ik hem er niet meer uit zou krijgen hahaha. Maar ook daar hoef je niet bang voor te zijn hoor!

 20. Nathalie

  Wat fijn om je ervaring hiermee te lezen. Ik ben zelf ook al een klein jaartje aan de cup. Ik moet zeggen dat ik me wel herken in jouw verhaal. Ik had er al zo veel over gehoord en kende een aantal mensen die de cup gebruikten en er tevreden over waren, maar het was toch best wel een drempel die ik over moest om er eentje aan te kopen en te testen.
  Nu wil ik niets anders meer en ben blij dat ik verlost ben van die vervelende tampons :).

 21. Iris

  Het lijkt me echt megahandig. Qua kosten scheelt het vooral enorm, ik denk dat de gemiddelde vrouw door de jaren heen behoorlijk veel uitgeeft aan tampons en dergelijke.

 22. Inge

  Goed onderwerp! Ik ben gelukkig van #teamspiraaltje waardoor ik niet ongesteld ben, maar van een vriendin heb ik begrepen dat het wel echt een nadeel is als je ergens anders dan thuis het cupje moet legen (bijvoorbeeld als je de hele dag op school/werk zit), en er dan geen wastafeltje in het toilethokje zit, alleen erbuiten.

  Ik heb trouwens net deze week een video gezien van Safiya Nygaard (former Buzzfeed) die verschillende Thinx Period Panties uitprobeert: https://www.youtube.com/watch?v=mlTuaYQjWA4 Misschien helpt dat met de keuze voor welk type je dan moet gaan!

  • Iris

   Ja dat lijkt me ook wel lastiger! Je kan het dan met een flesje water schoonspoelen, maar ik vind het zelf wel fijn om het gewoon onder stromend water schoon te maken. Maar gelukkig kom ik niet zo veel mijn huis uit haha. Opzich kan je hem wel heel lang dragen zonder te legen, dus dat het niet altijd nodig hoeft te zijn om hem buiten de deur te legen (ik zie nu echt iemand voor me die het cupje leegt letterlijk buiten de voordeur, maar je snapt wat ik bedoel :p).

   En wat een handig filmpje, heel erg bedankt!

 23. Loes

  Dit lijkt me heel handig (en milieubewust) maar ook een beetje eng! Een tampon is zo lekker makkelijk.. Lijkt me een beetje gek om zo’n cup op een openbaar toilet te moeten ‘legen’ haha! Toch een fijn en duidelijk artikel.

 24. Linda

  Hahaha ik klik net dit artikel aan terwijl ik even op Instagram Stories zat te kijken en toen kwam die van jou voorbij over dit artikel :’)

  Goed dat je hierover schrijft als alternatief, maar ik houd helemaal niet van dat gefrut dus ik denk niet dat dit iets voor mij is. Volgens mij val ik dan echt eerst 1399494940 keer om voordat ik het voor elkaar heb :’)

 25. Claire

  Woohoo! Als eerste wil ik je bedanken dat je hier zo eerlijk en open over bent. Gek genoeg lijkt menstrueren over vrouwen zelf nog een taboe. Ik heb hier ook van gehoord en vooral de ‘pro-menstruatie cup-groep’ en dan hoefde ik ook al niet meer. Ik vind het geen vies idee dat je hem moet uitspoelen e.d. maar meer hoe je dat ding erin en eruit krijgt. Maar ik denk als je het inderdaad een paar keer doet, dat het mee voelt. Eigenlijk is een tampon ook ranzig als erover nadenkt, een menstruatiecup ‘leeg’ en ontsmet je tenminste. Gelukkig heb ik een spiraal dus ik ben bijna nooit ongesteld, hoera! Maar interessant vind ik het wel haha.

 26. Frances

  Ha die Iris, die is eindelijk om 🙂 Ik ben ook zo’n bekeerling en gebruik de menstruatiecup inmiddels ruim 2 jaar. Ben ook begonnen met de mooncup maar vond hem toch niet zo prettig zitten. Heb later een meluna ondiep gekocht (zo’n korte) en die vind ik superfijn, ook omdat je die met een knopje hebt ipv zo’n steeltje (want helemaal afknippen heb ik ook geprobeerd maar vond dat een hoop gedoe om te verwijderen). Nog een tip met slipjes, ik heb die van Swaens altijd, fijn van bamboe en lekken niet door (en een Nederlands merk, vind ik ook fijn) https://www.swaens.nl/nl/

  • Iris

   Volgens mij heb je dat merk me al eens eerder getipt of niet? Ik kon het me nog vaag herinneren en zat er al naar te zoeken, maar kon het niet meer terug vinden. Dus bedankt! Ga ik even naar kijken!

   • Frances

    Klopt inderdaad. Maar dat was nog in de tijd dat je de cup niet aan durfde….ha ha. Het zijn eigenlijk incontinentieslips maar ook in leuke hippe versies. Ik heb sindsdien nooit meer ander ondergoed gekocht want ik vind ze sowieso lekker zitten.

 27. Ik heb er ook al jaren een – maar nog nooit gebruikt 🙂
  Ben namelijk al een paar jaar niet meer ongesteld geweest wegens zwangerschappen en borstvoeding, dus dat is ook een manier 😉

 28. Daphne

  Hallo, team cup hiero! Gebruik hem sinds twee jaar en wil niet meer anders! Gebruik nog wel mini-tampons op de laatste dagen, maar overweeg om voor die laatste druppels (whoops, is dat te plastisch?) THINX panties aan te schaffen.
  Wat betreft die moeilijke yogaposes, ik merk dat je met ballet (een grand plié) ook een heel eind komt 😉

  • Iris

   Ik moest even googelen wat een grand plié was, hahah! Die THINX panties lijken me ideaal. Ben nu aan het rondkijken bij Swaens.nl door een tip in de reacties hier, volgens mij is dat hetzelfde idee!

 29. Lisse

  OK. Misschien een héle ranzige vraag, maar ik ben serieus geïnteresseerd in de menstruatiecup, maar hik tegen het volgende aan. Ik heb een beetje het beeld dat als je de cup verwijderd om ‘m te legen, dat je dan een soort bakje bloed vasthoudt en HOE weet je nou zeker dat dat, omdat het van siliconen is en wél buigzaam is, niet openvalt en je allemaal bloed over je broek heen laat vallen? Kortom: is het mogelijk om zo’n cup te legen boven het toilet zonder de hele boel onder te spetteren als je de cup wil legen?

  • De cup is stug genoeg om gewoon rechtop te houden! Dus je haalt m er voorzichtig uit en dan kiep je m gewoon naarbinnen terwijl je de onderkant van de cup vast blijft houden. Er is bij mij nog nooit iets ondergespetterd!:)

   • Lisse

    Oké! Dus daar is ‘ie wel stug genoeg voor. Gelukkig! Ik ben nu zwanger (en dus niet ongesteld – hoera!), maar na m’n zwangerschap ga ik dit serieus proberen. Ik vind het écht een goed idee.

  • Iris

   Oh dat zag ik ook al helemaal voor me ja, dat het er allemaal uit zou klotsen :’) Omdat ik nogal onhandig ben aangelegd heb ik het nog niet geprobeerd in een mini-wchokje en alleen in de badkamer of onder de douche. Maar het is bij mij altijd nog goed gegaan in ieder geval haha. Het zit sowieso niet helemaal vol dus ik denk dat het wel goed komt. Het is ook niet heeel buigzaam hoor, het is best wel een stevig ding! Maar ik zou in het begin wel even een beetje thuis oefenen om ongemakkelijke situaties buiten de deur te voorkomen 😛

 30. Hahah oeps teammenstruatiecup dat herken ik wel ja, ik probeer er ook iedereen eentje aan te smeren 😉
  Thinx is ontzettend fijn! Zitten heel lekker en blijven ook lang goed:) wist helemaal niet dat er ook nog een ander merk was dat zulk soort onderbroeken maakt. Tof artikel!
  X fleur

 31. Sanne

  Wat een (h)eerlijke blog weer, ik heb weer zitten gniffelen om je omschrijven. Niet hardop lachen want dat zou gek zijn in de bus. En wat je zegt, helemaal niet vies want uiteindelijk bloeden we allemaal. Ik heb op dit moment nog weinig problemen en of last van een tampon. Wel heb ik ervoor gekozen om daarvoor Yoni te gebruiken. Zo weet ik dat wat ik gebruik vrij is van troep. Wellicht is dit nog een oplossing voor in de toekomst, voor nu hou ik het nog even bij mijn tampons.

 32. P.

  Ik denk dat ik er binnenkort toch maar een ga aanschaffen! Ik kende het al, maar waar ik wel verbaasd over was is dat menstruatieondergoed! Daar had ik echt nog nooit van gehoord haha. Lijkt me chill.

 33. Haha, de manier waarop je erover schrijft, ik ging echt stuk! xD Ik overweeg al een tijdje om zo’n cup te kopen, ivm hiking. Maar vind het nog steeds een beetje eng. En ik zie mezelf al dat ding uitkoken en er komt een huisgenoot de keuken binnen >_<

  • Iris

   Hahahaha, Steve kwam de keuken binnen lopen en zei: die pan gaan we toch niet meer gebruiken voor eten he? Maar dan is zo’n desinfectiebakje wel handig, die kan je zo in de magnetron doen! Is gewoon een dicht bakje dus daar valt niks aan te zien 😀 En dat je het een beetje eng vind snap ik heel goed hoor, ik was de eerste keer serieus ZO ZENUWACHTIG. Ik was bang dat ik hem er niet meer uit zou krijgen, etc. Maar het viel me echt reuze mee, no worries!

  • Edit: Ik heb er een gekocht – een Organicup, want die zie ik al een tijdje sponsored in mijn Facebook feed voorbij komen…

   • Iris

    Oh ja dat merk zie ik steeds voorbij komen op Instagram, leuk!!

  • Sabienne

   Haha ik heb dit probleem serieus soms, ben echt dol op m’n cup, maar dat koken en die huisgenoten.. dan zijn tien minuten toch best lang, als je ongestoord in de keuken wilt staan en hoopt dat er niemand binnenkomt die meekijkt.

   • Iris

    Hahaha oh dat kan ik me heel goed voorstellen! Iemand in de reacties reageerde ook nog dat je ‘em in een mok met water kan uitkoken in de magnetron.

 34. Ik heb hem toevallig gisteren voor het eerst in gehad (en vandaag dus ook)! Dus extra leuk om dan nu jouw ervaring ermee te lezen. Ik vond het eigenlijk al meteen fijner dan tampons en hij zit bij mij ook gelijk goed als ik het op het toilet doe, dus dat is helemaal fijn. Nu nog kijken of ik mijn vrouwelijk omgeving ook wat duurzamer kan krijgen haha.

  • Iris

   Oh wat toevallig! Ik vind het ook honderd keer fijner dan tampons, had ik van te voren helemaal niet verwacht. Echt een topuitvinding!

 35. anoniem

  Ik ben dus al een paar jaar een happy cup user, maar ik had dus nog nooit gehoord van lekvrij ondergoed! En dat kan ik dan weer heel goed gebruiken, want ik ben tijdens mijn heftigste etmaal zo zwaar ongesteld dat zelfs mijn cup na 5 uur vol zit 😉 Overdag niet zo’n probleem, maar ’s nachts wel vervelend om dan toch weer maandverband erbij te gebruiken en/of door te lekken. Dus dit klinkt echt perfect voor mij.

  Zijn de links van thinx ook affiliates? Dan klik ik zeker weer door via hier als ik binnenkort ga bestellen 🙂

  • Iris

   Oh wat fijn dat je er iets aan hebt! Supergoed 😀 Iemand in de reacties tipte ook het merk Swaens, dat is een Nederlands merk en komt een beetje op hetzelfde neer als Thinx dus daar kan je ook nog naar kijken. Ik ben helaas niet aangesloten bij een affiliateprogramma van Thinx, volgens mij doen zij daar niet aan, maar wel superlief dat je dat vraagt! 😀

 36. Benthe

  Iieehh, dat binnenstebuiten-klap-gevoel lijkt me HEEL naar. Daar had ik nog niet over nagedacht! Maar de andere redenen klinken echt interessant :).

  • Iris

   Hahaha het klinkt enger dan dat het is hoor! Je merkt het eigenlijk niet eens. Ik dacht ook: ojee, als het dan vacuüm zit, krijg ik dat ding er nooit meer uit! Ik was zó zenuwachtig haha. Maar daar hoef je echt niet bang voor te zijn.

 37. Kim

  Wanneer je bijvoorbeeld een avondje op café zit met vrienden. Kan je zo’n cup dan heel de avond laten zitten of moet je hem ook staan uitwassen op de toiletten? 😉

 38. Irene

  Ik heb er sinds een paar maanden een en ik wil nooit meer terug naar tampons! Schreef toevallig voor vandaag ook een update 🙂
  Ik trek hem er wel gewoon aan het stokje uit omdat ik het moeilijk vind om er in te knijpen en dat levert voorlopig geen pijn op dus ik doe het maar gewoon zo 🙂 tof dat je hier over schrijft!

  • Iris

   Oh wow! Dat heb ik wel eens geprobeerd maar dat lukt me niet eens, door het vacuüm zit het muurvast 😅 Grappig dat dat blijkbaar verschilt!

 39. Saskia

  Hm. Ik weet het nog niet helemaal. Wel ben ik bezig met betere tampons te gebruiken, aangezien je het toch in je lichaam stopt.

  • Iris

   Gebruik je die van Yoni? Dat is een heel goed merk in ieder geval 😀

 40. Merel

  Ik zag dit toevallig laatst verschijnen. En heb er ook wel vaker aan gedacht om is zo’n ding te proberen. Ik word helemaal gaar van al dat maandverband wat er door heen gaat. Duur en gewoon niet duurzaam. Ik wil hem zeker gaan bestellen en uitproberen. Lijkt me echt een ideale uitvinding. En een goeie zet om het zo op internationale vrouwendag te posten haha.

  • Iris

   Yay leuk, ik hoop dat het jou ook net zo goed bevalt! Ik zou nu ook niet meer terug willen naar maandverband, zo’n cup voelt veel schoner. Het is zo fijn dat je eigenlijk een beetje vergeet dat je ongesteld bent 😀

 41. Lilian

  Ik had nog nooit een artikel geopend over dit onderwerp, omdat ik het echt een vreselijk woord vind, dus had geen idee wat het was. Maar ik dacht: ‘als Iris er al over schrijft…’ 😉

  Ik denk dat ik voorlopig toch even in de ‘wat de boer niet kent…’ fase zit. Ook omdat ik tampons prima vind en geen reden heb om iets anders te proberen. Maar misschien piep ik over een tijdje wel anders.

  • Iris

   Hahahaha ik vind het zó leuk dat je mijn artikel wel aandurfde. En dat snap ik heel goed hoor, ik moest er ook niet aan denken. Het is dat ik een blog heb en dat ik het daar graag voor wilde uittesten zodat ik er over kon schrijven. En tot mijn verrassing beviel het hartstikke goed!

 42. Wow wat een mega aantal reacties haha! Ik heb er zelf 2, een S en een M, want ik liep er ook mee te stoeien. Ik heb ook niet zoveel geluk met mijn periode als jij haha 😉 Ik blijf er mee doorgaan tot ik het helemaal onder de knie heb, want ik wil dit heel graag gebruiken. Tot nu toe gaat het aardig, alleen dat er uit halen pfff

  • Iris

   Ja daar moet je wel echt even handigheid in krijgen he. Ik denk wel dat dat na verloop van tijd steeds makkelijker wordt! Welk merk gebruik jij?

 43. Brigitte

  A M E N!

  Tip voor mensen die dicht bij de Duitse grens wonen: bij de DM drogist hebben zehele cute paarse cups in 3 maten voor maar 15 euro… #teamcup hier!

   • Iris

    Dankjewel voor het compliment! En ook bedankt voor de tip, wat goedkoop. En dan ook nog in een hip kleurtje!

  • Carina

   Dat is de MeLuna cup, helaas zijn niet alle maten paars, maar het is wel een fijne cup om het te proberen.
   (Ik heb m ook)
   Ik overweeg nu om de meluna sport te kopen want ik lek nog wel eens door, maar is ook lastig te bepalen of je dan een grotere maat nodig hebt of een stevigere cup die beter uitklapt.
   Dus ik gebruik nu ook nog yoni inlegkruisjes of maandverband om niet door te lekken. Ik ga ook eens kijken naar dat ondergoed, lijkt me een stuk fijner!

 44. Ik zit hier ook al zo lang over te twijfelen, maar ik ga er gewoon eentje aanschaffen en het een keer uitproberen als ik een hele dag thuis ben. Als het goed bevalt dan word ik misschien ook wel team cup. Ik blijf toch een beetje die rampscenario’s in mijn hoofd houden. Maar ik denk dat het een kwestie van “gewoon proberen” is. Dus hey ho let’s go!

  • Iris

   Jaa precies! Je kan het altijd proberen. Dat was mijn insteek ook. Had serieus verwacht dat ik het gewoon 1 keertje zou proberen voor mijn blog en daarna niet meer zou gebruiken, haha. Maar er ging echt een wereld voor me open, vind het zo fijn dat je er verder niet meer over na hoeft te denken.

 45. Ik vind het echt een megagoed product om te gebruiken! Maar aangezien ik er niet eens een tampon in weet te krijgen, is dit nu niet echt weggelegd voor mij :’)

  • Iris

   Dat heb ik met tampons ook! Vind die dingen echt verschrikkelijk en een heel gedoe. En als het dan wel lukte voelde ik dat ding de hele tijd zitten, zo naar. Daarom dacht ik ook dat zo’n cup niks voor mij zou zijn. Maar op de één of andere manier is zo’n cup veel makkelijker, omdat het niet absorbeert misschien? Het viel mij in ieder geval reuze mee!

 46. Een erg bijzonder alternatief voor tampons inderdaad. Ik weet niet of dit iets voor mij is, ik vind het toch een beetje een gek dingetje..

 47. De vraag is enorm naar deze cups, in de apotheek waar ik werk zijn ze niet aan te slepen. Het lijkt mij persoonlijk een hoop gehannes en ik weet niet of ik daar het geduld voor zou hebben. Het heeft in mijn ogen iets prehistorisch, maar ja, smaken verschillen, gelukkig.

  • Iris

   Ja echt? Ik vind het juist eerder futuristisch omdat het zo veel makkelijker en comfortabeler is! Voor mij is het grootste voordeel juist dat het minder gehannes is met een cup (alleen ’s ochtends en ’s avonds even legen en omspoelen en verder hoef je er niet aan te denken). Maar dat had ik van te voren ook niet verwacht hoor, ik dacht ook juist dat het alleen maar meer gedoe was. Als ik geen blog had, had ik het ook nooit geprobeerd haha 😀

 48. Aileen

  Interessant om te lezen. Door de spiraal ben ik sinds kort niet meer ongesteld maar anders zou ik dat best eens willen proberen. Hoewel dat vacuüm verhaal best wel een beetje eng vind haha

 49. Eline

  Bedankt voor dit nuttige en ook grappige artikel, Iris! Ik mis in je opsomming nóg een voordeel van de menstruatiecup: het geeft geen enkel risico op TSS (Toxic Shock Syndrome). Ook het vermelden waard!

  Zelf ben ik ook al jaren heel tevreden met de mijne. Om die reden wil ik nog een schoonmaak tip delen. Je kunt de cup inderdaad uitkoken in een pannetje, maar ik doe het altijd in de magnetron met een gewone huis-tuin-en-keuken mok die ik alleen hiervoor gebruik. Nog een stuk simpeler en discreter dan een pannetje! Gewoon de beker vullen met koud water, cup erin, 3 minuten in de magnetron op de hoogste stand en je bent weer klaar tot de volgende ronde.

 50. Susan

  Wat een fijn en duidelijk artikel. Ik weet niet zeker of dit echt wat voor mij is haha, het lijkt me toch wel een beetje smerig. Het inbrengen lijkt me ook pittig, maar daar wen je wel aan denk ik. Ook zou ik het vervelend vinden als je buiten de WC de cup moet schoonmaken.

  • Iris

   Buiten de wc schoonmaken doe ik ook niet hoor, ze zien me al lopen met zo’n cupje vol met bloed, haha. Als je op een openbaar toilet bent kan je hem even schoonspoelen met een flesje water bijvoorbeeld. Maar omdat je hem zo lang kan dragen zonder te legen hoeft dat misschien helemaal niet nodig te zijn om buitenshuis te doen 😀

   • Hannah

    Hoi,

    ik gebruik al vijf jaar lang een cupje. Vind het geweldig om te horen dat er zo velen de overstap maken, in mijn ogen alleen maar voordelen.
    De momenten dat ik hem niet meteen kan uitspoelen (openbare plaatsen ofzo) leeg ik hem gewoon in het toilet, gebruik ik wat toiletpapier om hem droog te maken en plaats hem dan terug. De volgende keer dat ik de mogelijkheid heb om hem om te spoelen doe ik dit dan uiteraard wel. Werkt prima en is helemaal niet zo’n gedoe als dat het nu mag lijken.
    Openbare toiletten mogen echt geen reden zijn om de cup niet te gebruiken! 😉

 51. Celine

  Ik gebruik m ook sinds een paar maanden. Voornamelijk omdat ik soms een week voordat ik ongesteld word al buikpijn heb en niet precies weet wanneer het ‘feest’ gaat losbarsten. Ideaal om dan bij twijfel m in te doen.

  • Iris

   Oh dat is ook een heel handig bijkomend voordeel inderdaad, slim!

 52. 2 vraagjes eigenlijk.. hoever moet je de cup inbrengen.. is dat vergelijkbaar met een tampon of?
  En als je op een openbaar toilet zit, hoe spoel je hem dan schoon? Niet elke toilet heeft een wasbak in het hokje.. 🤔

  In elk geval al bedankt voor de duidelijkheid tot zover.. ik ben bijna over stag om het te proberen!

  Xx

  • Iris

   Nee, de cup zit veel lager dan een tampon. Op dit plaatje kan je het verschil goed zien 🙂

   Voor openbare toiletten las ik als tip dat je een flesje water mee kan nemen zodat je hem toch kan schoonspoelen. En als het echt niet anders kan gewoon even snel schoonvegen met een toiletpapiertje en weer inbrengen. Om hem dan later schoon te maken wanneer je er wel de gelegenheid voor hebt. Maar veel mensen hoeven hem alleen ’s ochtends en ’s avonds te legen, dus als je dan overdag van huis bent, heb je daar geen gedoe mee 😀 Hoop dat dit helpt!

 53. Magali

  Een hele graphic vraag, maar als je in die cup moet knijpen terwijl je hem verwijdert, stroomt de gehele inhoud er dan niet uit (omdat je hem dichtknijpt, dus het bloed moet ergens naartoe, zegt mijn intuïtie) op het moment dat hij buiten je lichaam is? Of is hij niet zo “vol”?

  • Iris

   Nee, zo vol is ‘ie niet! Maar misschien als je wat zwaarder menstrueert en je dat merkt, dat je hem dan dus wat vaker moet legen om dat te voorkomen. Maar er kan behoorlijk wat in hoor, ik las dat een cupje 3x zo veel vloeistof op kan nemen als zo’n mega-super-tampon.

 54. brigitte

  Ik wil nog twee tips delen: als je ergens anders naar de wc gaat, is het handig om even van te voren je handen te wassen, je weet nooit of er binnen ook n kraantje is en indien niet, dan ga je iig met schone vingers ‘naar binnen’.
  Ten tweede: als je op vakantie gaat en je neemt m mee, is het handig om m tijdens de vliegreis niet in je koffer te stoppen, maar in te brengen en m zo mee te nemen. Ik heb nl een akward momentje gehad toen ze mn koffer scanden en t ding niet herkenden en ik m eruit moest halen… #cupwisdom 🙂

 55. Romee

  Leuk artikel! Ook ik ben er fan van, en die tip over de combinatie met menstruatieondergoed is misschien ook een goed idee haha!

 56. Julia

  Oke ik moet zeggen dat ik nu toch wel erg nieuwsgierig ben geworden. Alleen ik vind die cup er zo groot uitzien in vergelijking met tampons :O Maar dat is dus geen probleem met inbrengen? En wow, ik had dus echt nog nooit gehoord van menstruatieondergoed! Wat een uitvinding!

  • Iris

   Dat was ook mijn eerste gedachte inderdaad: dat ding is HUGE!! Maar als je het opvouwt is het eigenlijk net zo groot als een tampon. En omdat het niet absorbeert is het niet stroef ofzo, dus inbrengen gaat heel makkelijk!

 57. Hailey

  Wow! Je hebt al vet veel reacties gekregen op je artikel! Super leuk om te lezen! Veel dames vinden dit toch interessant! Ik heb je ervaring met veel interesse gelezen! Goed om te horen dat het is bevallen! Voor mijzelf ligt er toch nog een drempel om dit uit te proberen, maar wie weet hoe dit in de toekomst zal zijn!

 58. Inge

  Ik vond het ook een doodenge gedachte, zo’n cup! Maar heb de cup nu een jaar en wil echt niet meer terug!

 59. M

  Jeeej een ode aan de cup! Ik ben sinds driekwart jaar ook om! Ik zelf heb de Lunette en daar ben ik super tevreden mee. Ik had ook de Meluna om te oefenen gekocht, maar merkte al snel (en na research op internet over het materiaal van de Meluna) dat ik hardere cup nodig had. De Lunette is voor mij ideaal.
  Natuurlijk was het even frutten in het begin, maar bij mijn tweede menstruatie had ik de slag al helemaal te pakken. Ik vind het zo ideaal dat ik nooit meer stress heb of ik wel genoeg tampons bij me heb (ik ben altijd best zwaar ongesteld). De eerste dag moet ik hem wel frequent legen maar daarna kan ik hem de hele dag laten zitten en dat maakt zo zorgenvrij! Geen rare bleekmiddelen in mijn lichaam, geen afval, minder kosten, ik zie alleen maar voordelen.

  Als ik met andere vrienden over de cup praat (probeer hem iedereen aan te raden ;)) Merk ik toch dat ik vaak op een taboe stuit. Niet alle vrouwen willen er open over praten en vind het maar een raar idee dat je je bloed opvangt en dan moet legen. We zijn geheel het contact met ons zelf verloren, dat wat natuurlijk uit ons vloeit,, zo jammer!
  Daarom vind ik het super dat je gewoon open over dingen praat!

 60. Merel

  Hoi Iris,

  Gisteren heb ik de Lunette cup besteld. Deze lijkt me fijn omdat hij niet zo’n uitstekende rand heeft aan de bovenkant. Waarom heb jij voor de Mooncup gekozen? Of heb je deze geprobeerd omdat het degene was die je kreeg? Ik heb vooral veel geleerd over de Mooncup via filmpjes van Engelse of Amerikaanse Youtubers. Fijn dat jij er als Nederlandse blogger ook aandacht aan besteedt.

  Groetjes Merel

  • Iris

   Nee, ik heb hem niet gekregen, gewoon gekocht! Als ik een product heb gekregen, staat het er altijd bij. Ik heb voor de Mooncup gekozen omdat ik las dat het gewoon een ‘gemiddelde’ cup was en las er positieve dingen over, dus vandaar! 🙂 Hopelijk bevalt die van jou ook net zo goed 😀

 61. Zeer interessante post!
  Fijn dat jij dit goed had uitgelegd.
  Als ik jonger was geweest zou ik het zeker kopen…..
  Maar zit in de overgang….

  Xoxo

 62. Anne

  Ik heb er ook eentje liggen, wil hem deze maand voor het eerst gaan proberen. Ben heel benieuwd!

 63. Waar ik toch aan moet denken: wat als je ‘m toch midden op de dag moet legen en je bent op een openbaar toilet waarbij de wasbakken in de ‘gezamenlijke’ ruimte zijn en niet in het hokje zelf..? Stop je ‘m dan niet-omgespoeld weer terug?
  Ik vind het nog een beetje lastig allemaal. Dat gewroet en geyoga lijkt me toch erg vervelend..

  • Iris

   Ja dat kan! Of gewoon even met een papiertje schoon vegen. Of een flesje water meenemen het toilet in. Het lijkt een stuk ingewikkelder dan dat het is hoor. Ik dacht van te voren ook: wat een gedoe allemaal. Maar nu vind ik het juist veeeel minder gedoe omdat je er bijna niet meer aan hoeft te denken 😀

 64. Ik ben zó blij met mijn menstruatiecup! Voor mij was het verminderen van afval de voornaamste reden om eraan te beginnen, maar het blijkt ook ZO veel makkelijker en comfortabeler!

  Ik ben best wel vatbaar voor schimmelinfecties en had elke maand problemen omdat de boel van tampons te droog wordt en met maandverband gaat het toch een beetje broeien en irriteren. Omdat die cup dus inderdaad geen vocht opneemt en ook niet irriteert helpt het mij hier ook enorm bij!
  Ik heb ook het steeltje afgeknipt, daar werd ik helemaal gek van.

  Ik zie echt alleen maar voordelen, dus iedereen die twijfelt: probeer het!

 65. Judith

  Thanks voor het delen! Ik moet ook maar gaan bestellen, denk er al langer overna. Miss een inklapbare ook voor onderweg, de lilycup. Hahah een gortdroge bedoening, dat moeten we niet hebben xd

 66. Hanneke

  Wat super stoer dat je de stap hebt durven zetten dit met iedereen te delen. Ik vind het geweldig om je ervaring hiermee te lezen en juist omdat je zowel de positieve als de minder prettige ervaringen deelt heb ik nu echt het idee dat ik weet wat ik kan verwachten. Ik had al eens eerder van de cup gehoord, maar ik was echt niet zomaar overtuigd van een verkooppraatje. Na het lezen van je post heb ik de stap gewaagd en er eentje besteld. Ik ben reuze benieuwd! Dank je wel!

 67. Pingback: 5 tips voor een groener leven door Iris - Vettt

  • Iris

   Sorry voor de late reactie! Als het goed is kan je ermee zwemmen, dat heb ik zelf alleen nog nooit geprobeerd want ik zwem nooit, dus geen ervaring mee. Zou hem dan wel eerst een paar keer goed uitproberen zodat je weet of de cup echt goed bij je werkt en dat je de goede maat hebt enzo, zodat het niet per ongeluk toch gaat lekken.

 68. Pingback: In het zonnetje: mijn favoriete groene blogs #2 - Claire Codi

 69. Pingback: 10 x Favoriete zero plastic beauty | IKBENIRISNIET

 70. Pingback: Weekoverzicht: zeepjes, #healthyfood & blog kapot gemaakt | IKBENIRISNIET

 71. Pingback: Weekoverzicht: grieperig, Thinx & een konijnenbij | IKBENIRISNIET

 72. Winnie

  Hoi Iris, ik kom net bij je artikel terecht. Ik verdiep mij al langer in een menstruatiecup, ben alleen nog nooit to aankoop over gegaan. Er is zoveel aanbod 😉. Ik ga er nu maar “gewoon” eentje bestellen. Wat ik mij wel afvraag, ik plas nogal wat keren op een dag en dat maakt dat je de cup net zo vaak dient te legen. Ik heb ook gelezen dat je de cup dan telkens moet schoonmaken? Dat wordt dan wel een gedoe…. Wat is jouw ervaring?

  • Iris

   Hoi Winnie, wat bedoel je met dat je cup dan elke keer moet legen? Je kan hem gewoon inhouden tijdens het plassen 🙂 Er is trouwens een handige website om te kijken welke cup bij je past, cupkiezer.nl heet ‘t.

 73. Rowan

  Ik heb de menstruatiecup drie maanden geleden aangeschaft en nu dus ook 3x tijdens mijn ongesteldheid gebruikt. Ik vind het een geweldig product! Niet meer hanessen met tampons of maandverband dat niet fris ruikt, niet meer de hele tijd verwisselen en stressen of je wel genoeg bij je hebt. Gewoon ’s ochtends en ’s avonds lekker thuis verwisselen en that’s it. Daarnaast geeft het me ook een goed gevoel dat ik bijdraag aan een beter milieu 🙂

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer informatie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services De cookie-instellingen op ikbenirisniet.nl zijn ingesteld op 'toestaan cookies'. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of klikt op "Accepteren", ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten