Boek: ‘Eibertje Kiest..’

Met de momentele hype van het ‘clean food’ en ‘eating clean’ zou je je bijna schuldig voelen als je eens een zak chips opentrekt of een boterham met pindakaas eet. E-nummers, suiker, zoetstoffen en kleurstoffen: puur vergif. Props voor de mensen die zich zo streng met voeding bezig houden en zich hier goed bij voelen maar voor mij is het niet wat. Niemand komt aan mijn Dr. Pepper! Gelukkig maar, anders had ik ook niks gehad aan het boek ‘Eibertje kiest..‘ dat ik toegestuurd kreeg. Het boek is geschreven door Eibertje van Halteren die Voeding en Diëtiek studeerde en gespecialiseerd is in de levensmiddelenindustrie. Volgens de tekst op de achterkant: een boek waarin honderden supermarktproducten worden vergeleken op voedingswaarde, ingrediënten en samenstelling. 

eibertje-kiest

Frustratie in de supermarkt

Ergens onderaan staat de kreet “Afvallen zonder dieet!”. Euw. Ik dacht dat het boek over gezond eten ging, ik vind het altijd jammer wanneer dit direct aan calorieën en afvallen wordt gelinkt. Deze maatschappij is al zo veel (te veel, als je het mij vraagt) met afvallen bezig. Desondanks was ik toch erg benieuwd naar de rest van het boek. Tips voor supermarktproducten vind ik altijd handig, ik vind het namelijk vreselijk om etiketten te lezen en ingrediënten te googelen in een drukke supermarkt. Zo kan je mij héél makkelijk gefrustreerd krijgen.

eibertje-kiest2

Eye-opener

Het boek is heel informatief! Ik dacht dat ik het meeste wel wist qua algemene dingen over voeding, maar ik heb nog veel opgestoken van dit boek. Ik dacht namelijk dat de Dagelijkse Voedingsrichtlijn (DVR) ongeveer hetzelfde was als de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). Fout! Vooral dit soort weetjes en tips over het aflezen van etiketten vond ik heel handig. Verder wordt er ook wat geschreven over caloriebehoefte, voedingslogo’s, E-nummers en suiker, deze informatie is heel duidelijk en makkelijk te begrijpen maar daardoor wel vrij beknopt. Dat had van mij best wat uitgebreider gemogen. Een paar pagina’s gaan over ‘portion control’. Iets waar ik nevernooitniet aan doe omdat ik van veel, nee, héél veel, eten houd. Maar wellicht dat er wat handige tips tussen staan voor mensen die wat kilo’s kwijt willen. Het grootste deel van het boek bestaat uit het vergelijken van supermarktproducten per productgroep:

gezonde-pindakaas

Cola Light vs. Cola ‘Gewoon’

Tja. Ik zou zeggen: drink gewoon géén cola. Maar dat doet dit boek niet, en ik denk dat dat juist erg goed is. Iedereen weet dat je beter een glaasje water kan drinken dan een glas gevuld met het bubbelende suikerwater genaamd Coca-Cola, maar water is toch wel even wat anders dan cola. Dus zo’n wijzend vingertje lijkt me niet nodig, vaak werkt dat toch alleen maar averechts. (Ik heb vandaag een voldoende voor Gezondheidspsychologie in ontvangst mogen nemen, dus ik weet nog waar ik het over heb ook! 😉 ) Ik vind het handig om in één oogopslag te kunnen zien welke producten ik beter kan vermijden en welke oké zijn. Maar het valt me op dat de nadruk vooral op de hoeveelheid calorieën ligt, iets waar ik zelf niet zoveel waarde aan hecht. Ondanks dat ik heel veel eet, eet ik over het algemeen wel erg gezond. Ik doe niet aan pakjes en zakjes en het meeste maak ik zelf, dus ik hoef er ook niet zo op te letten. Ik leg liever de nadruk op lekker en gezond eten, je goed voelen en fit zijn, en niet op het tellen van calorieën. Maar ik kan me goed voorstellen dat niet iedereen dit meteen heel makkelijk afgaat, dit boek is dan een goede introductie om wat meer over voeding te weten te komen.

Het boek is zeker een aanrader en is onder andere hier te bestellen voor 15 euro. Voor de echte ‘health freaks’ is het denk ik niet wat, maar de mensen die graag meer op hun voeding willen letten maar door de bomen het bos niet zien, kunnen denk ik veel aan dit boek hebben. De Dr. Pepper stond trouwens in het groene gedeelte, dus die mag blijven, joepie!

Deze blogpost bevat een product dat door een bedrijf is opgestuurd. Lees de disclaimer voor meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

21 reacties op “Boek: ‘Eibertje Kiest..’

 1. Laura schreef:

  Klinkt leerzaam en leuk concept. Wel jammer inderdaad dat het gelinkt wordt aan afvallen, dat vind ik ook zo jammer aan veel health blogs: gezond zijn oké, maar waarom moet de nadruk zo op afvallen gaan liggen?

  | Reageer op deze reactie
  1. Elise schreef:

   Helemaal mee eens. Gezond eten is prima, net als hardlopen en andere dingen die nu helemaal de bom zijn. Maar dat het afvallen daar altijd een grote rol bij speelt is inderdaad zonde. Wees blij met je maatje(s) meer en geniet verdorie eens even ja!? (Als je geniet van gezond eten moet je dat dus vooral doen. Ik, persoonlijk, geniet van chipjes)

   | Reageer op deze reactie
 2. Merel schreef:

  Klinkt opzich als een leuk boek, maar ik kan niet geloven dat ik op het plaatje zie dat er gekozen wordt voor Calve pindakaas boven een biologische pindakaas. Bio pindakaas is echt alleen pinda’s, met een beetje olie en eventueel wat zeezout. Calve is pinda’s, een lading olie, een berg suiker en als het tegenzit nog wat E-nummers. Kunnen dan misschien wel minder calorieen in de light variant zitten, maar wat koop je daar nou voor? Ik ben helemaal niet per se van het clean eten, maar voor dit soort dingen gaat voor mij toch echt op: als je geen troep in je lichaam hoeft te stoppen, doe het dan ook niet. Ik denk dus niet dat dit boek voor mij geschikt is 😉

  | Reageer op deze reactie
  1. natanja schreef:

   in calve gewoon zit geen toegevoegde suikers merel wel veel vetten !! dus het is maar waar je zelf voor kiest

   | Reageer op deze reactie
   1. Merel schreef:

    Hmm, in de Calve pindakaas die ik een keer uit nood kocht wel. In Light producten zitten in ieder geval ook altijd ongezonde (lees: gevaarlijke) zoetstoffen. Snap niet waarom er überhaupt nog light producten worden aangeraden: het is nooit gezond.

    | Reageer op deze reactie
    1. iris schreef:

     Indeed, ik heb ook helemaal niets met light producten. Ik vind het daarom ook jammer dat vooral de light producten aan de ‘groene’ kant staan alleen omdat ze minder calorieën bevatten. Gelukkig staat er dan wel bij dat er bijvoorbeeld zoetstoffen aan toegevoegd zijn en dat je zelf moet overwegen of je dit wel of niet wil in je voeding. Ik denk dat de meningen daar altijd wel over verdeeld blijven.
     Overigens staat de bio pindakaas ook wel aan de groene kant! Het staat wel op volgorde van hoeveelheid calorieën, maar alle producten op de linkerkant zijn volgens dit boekje ‘goed’. Maar het ligt er ook maar net aan wat je definitie van gezond is natuurlijk, blijven de meningen ook altijd over verschillen. Fascinerend vind ik het wel 😀

     | Reageer op deze reactie
     1. natanja schreef:

      in de light versie of huismerken wel , idd gelezen bij een dietiste op haar blog haar voorkeur gaat ook uit naar bio en ik gaan deze eerdaags zelf kopen maar helaas is mijn budget niet toereikend om alles biologisch te kopen !!

      | Reageer op deze reactie
 3. Ik krijg de indruk dat het boek onder invloed staat van bepaalde fabrikanten van producten welke in dit boek zijn opgenomen, dat zou erg jammer zijn voor de objectiviteit. Jammer dat het weer over calorieen gaat en de vergelijking in suikerklontjes, dat maakt het weinig vernieuwend.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Dat was in eerste instantie ook mijn gedachte dus ik heb hier nog over gemaild met de uitgever, die verzekerde me dat dit niet het geval was. Dus daar ga ik dan ook van uit, hoewel ik dat natuurlijk niet 100% zeker kan weten. Maar het oogt redelijk betrouwbaar doordat dezelfde merken soms ‘goed’ en soms ‘fout’ zijn en er veel info bij staat hoe je zelf een goede keuze kan maken in plaats van op mooie claims af te gaan.

   | Reageer op deze reactie
   1. Wat goed dat je het bent gaan checken! Kleine kans dat een uitgever het zou toegeven als het wel zo is, maar dat producten zowel positief als negatief worden beschreven staan geeft wel weer hoop.

    | Reageer op deze reactie
 4. Karlijn schreef:

  Leuke review. Ik heb een hekel aan calorieën, er wordt zoveel nadruk op gelegd. Alsof dat het belangrijkste is, als je eet wat je lekker vindt en je daar goed bij voelt heb je die calorieën helemaal niet nodig. En precies, iedereen weet dat water beter is, maar dat weerhoudt mij niet van mijn dagelijkse dosis cola. Wel goed dat er niet zo’n wijzend vingertjes is. Maar ik zou het boek toch niet kopen, puur omdat ik weet dat ik wel gevoelig ben voor al dat tellen van calorieën, terwijl ik er zo’n hekel aan heb. (dubbel he?!)
  Nou, ik pak nog even een colaatje hoor:)

  | Reageer op deze reactie
  1. Karlijn schreef:

   plus, waarom toch de hele tijd dat ‘skinny’. Ik wil niet ‘skinny’, ik wil lekker in mijn vel! (geen goede nederlandse zin, ik weet het :))

   | Reageer op deze reactie
   1. iris schreef:

    + Amen! Je goed en gezond voelen lijkt me inderdaad het belangrijkste van alles 😀

    | Reageer op deze reactie
  2. iris schreef:

   Ja precies! Ik denk dat het voor sommige mensen juist wel goed kan zijn om wat bewuster om te gaan met calorieën, weten wat je binnen krijgt en hoeveel je dan zou moeten bewegen, etc. Maar voor sommigen kan het ook juist een averechts effect hebben om de focus zo op calorieën te leggen, alsof dit het belangrijkste is, waardoor je er bijna een obsessie mee zou kunnen krijgen. En dat lijkt me dan juist weer heel ongezond. Ik denk dat het heel erg verschilt per persoon. En geniet van je colaatje 😉

   | Reageer op deze reactie
 5. ellen schreef:

  ik heb het boek gekocht en ik vind het verrassend goed. Wat ik fijn vind is dat je een keuze hebt en niet zoals veel ‘goeroes’ zeggen; je mag geen koek meer, of geen chocola. En als je toch iets neemt kun je beter iets nemen wat gezonder is. Ik skip nu de dr. oetker pizza en neem een andere. Dat scheelt veel verzadigd vet en dus gezonder. En alleen biologisch eten is gewoon niet aan mij besteedt.

  | Reageer op deze reactie
 6. Suzanne schreef:

  Dat klinkt wel erg interessant. Helemaal nu ik zelf zo bezig ben met voeding! Bedankt voor de tip, want ik ga er zeker even naar kijken!

  | Reageer op deze reactie
 7. Chantal schreef:

  Duidelijk geen boek voor mij. Wat je al zegt; alleen al van die kreet onderaan walg ik.
  Allemachtig, kan de wereld ook eens ergens anders om draaien dan om afvallen?
  Etiketten lees ik automatisch (ik moet wel), maar ik speur maar naar 1 woord en de rest kan me gestolen worden (Oke, toegeven; als ik een hele waslijst aan Enummers zie staan zet ik het ook snel weer terug).
  Het spijt me, maar ik hou me niet zo bezig met wat verantwoord is en wat gezond is. Light producten mijd ik en met een zak chips doe ik soms vijf weken.
  Ik eet met mate en met afwisseling. Ik geloof dat dat wel genoeg is. Voor mij persoonlijk dan.

  | Reageer op deze reactie
 8. Jamilla schreef:

  Ah ik wou dat die pindakaas pagina groter in beeld was haha, ik ben echt verslaafd aan pindakaas en ik vraag me af wat er over geschreven staat haha.

  | Reageer op deze reactie
 9. Marcella schreef:

  Klinkt interessant! Al eet ik liever zo natuurlijk mogelijk en niet persé met de minste calorieën. Dat gaat niet altijd gelijk op. Toch lijken de vergelijkingen van producten me leerzaam.

  | Reageer op deze reactie
Back to Top