Voorraadkast organiseren (+ gratis printable!)

Voor mijn 25e verjaardag kreeg ik een fris geschilderde kelderkast, met plankjes en al, cadeau van Steve. Ja oké, die kelderkast hadden we natuurlijk al. Maar het was eigenlijk gewoon een betonnen gat inclusief onhandig trappetje, kapotte lamp en een verzameling oud papier. Steve knapte de boel op en ik nam me voor om mijn geliefde voorraadkast altijd netjes te houden.

Voorraadkast organiseren - Gratis printable!

Voorraadkast organiseren

Hieronder op de voor-foto zie je hoe goed het met dat voornemen van mij ging om de voorraadkast altijd netjes opgeruimd en georganiseerd te hebben. Op een gegeven moment stonden alle voorraaddingen die ik veel gebruikte buiten de kast in de keuken. En alles dat ik niet of nauwelijks gebruikte, zoals de inhoud van de kerstpakketten van de afgelopen drie jaar, nam alle ruimte in. Efficiënt is anders. Dus ik ben de afgelopen week druk bezig geweest met het opruimen en organiseren van de voorraadkast en nu ziet het er een stuk beter uit!

Voorraadkast organiseren - Gratis printable!

Pinterestwaardige potten

Uiteraard heb ik voor inspiratie úren op Pinterest gekeken. Toch word ik daar altijd lichtelijk gefrustreerd van want die huisvrouwen hebben hun shit allemaal zo goed voor elkaar. Alles in dezelfde soort potjes, met zelfgemaakte labels, meh. Kijk dit bijvoorbeeld. Of dit. Of deze! The OCD is strong in this one. Ik ben voor een middenweg gegaan: glazen potten die ik nog had, heb ik gecheckt op de inhoud. Eventueel leeggegooid (zoals die pot met gojibessen die ik in 2012 had gekocht..), gepoetst en weer iets anders in gedaan dat we wel daadwerkelijk eten. Met een krijtstift schreef ik erop wat erin zit. Dat handletteren begint zijn vruchten af te werpen want het Pinterestgehalte is – voor mijn doen – nu toch best hoog!

Voorraadkast organiseren - Gratis printable! Voorraadkast organiseren - Gratis printable!

Checklist voorraadkast

Om het organiseren wat makkelijker te maken, maakte ik een lijst met ingrediënten die ik veel (bijna wekelijks) gebruik. En dingen waarvan ik vaak denk: hè shit, had ik dat nu maar in huis. Want dat zijn de dingen die ik juist in mijn voorraadkast wil hebben! Met die ingrediënten in mijn kast, valt er altijd wel iets te koken.

Voorraadkast organiseren - Gratis printable!

Voorraadkast organiseren - Gratis printable!

Gratis printable

Van de lijst maakte ik gelijk een handig documentje voor aan de binnenkast van mijn voorraadkast. Zo kan ik makkelijk zien of er iets moeten worden aangevuld en worden de wekelijkse boodschappen hopelijk wat makkelijker. Mocht je dit ook kunnen gebruiken, dan kan je hem met de onderstaande link gratis en voor niets downloaden!

Hier kan je de printable downloaden

Ik heb de lijst zo algemeen mogelijk gehouden, maar misschien vind je quinoa maar eng (Lenneke, ik denk nu even aan jou). Of kan in jouw voorraadkast de couscous écht niet ontbreken. Op Patreon kan je daarom ook het originele bestand (.docx en .pages) downloaden zodat je zelf dingen makkelijk aan kan passen naar je eigen voorkeuren. Deze is beschikbaar voor alle $1-en-meer-supporters.

Heb jij ook een goedgevulde voorraadkast of doe je maar wat? Ik neigde altijd naar dat laatste, maar hoop dat ik vanaf nu in de eerste categorie kan blijven hangen!

Back to Top