Voorraadkast organiseren (+ gratis printable!)

Voor mijn 25e verjaardag kreeg ik een fris geschilderde kelderkast, met plankjes en al, cadeau van Steve. Ja oké, die kelderkast hadden we natuurlijk al. Maar het was eigenlijk gewoon een betonnen gat inclusief onhandig trappetje, kapotte lamp en een verzameling oud papier. Steve knapte de boel op en ik nam me voor om mijn geliefde voorraadkast altijd netjes te houden.

Voorraadkast organiseren - Gratis printable!

Voorraadkast organiseren

Hieronder op de voor-foto zie je hoe goed het met dat voornemen van mij ging om de voorraadkast altijd netjes opgeruimd en georganiseerd te hebben. Op een gegeven moment stonden alle voorraaddingen die ik veel gebruikte buiten de kast in de keuken. En alles dat ik niet of nauwelijks gebruikte, zoals de inhoud van de kerstpakketten van de afgelopen drie jaar, nam alle ruimte in. Efficiënt is anders. Dus ik ben de afgelopen week druk bezig geweest met het opruimen en organiseren van de voorraadkast en nu ziet het er een stuk beter uit!

Voorraadkast organiseren - Gratis printable!

Pinterestwaardige potten

Uiteraard heb ik voor inspiratie úren op Pinterest gekeken. Toch word ik daar altijd lichtelijk gefrustreerd van want die huisvrouwen hebben hun shit allemaal zo goed voor elkaar. Alles in dezelfde soort potjes, met zelfgemaakte labels, meh. Kijk dit bijvoorbeeld. Of dit. Of deze! The OCD is strong in this one. Ik ben voor een middenweg gegaan: glazen potten die ik nog had, heb ik gecheckt op de inhoud. Eventueel leeggegooid (zoals die pot met gojibessen die ik in 2012 had gekocht..), gepoetst en weer iets anders in gedaan dat we wel daadwerkelijk eten. Met een krijtstift schreef ik erop wat erin zit. Dat handletteren begint zijn vruchten af te werpen want het Pinterestgehalte is – voor mijn doen – nu toch best hoog!

Voorraadkast organiseren - Gratis printable! Voorraadkast organiseren - Gratis printable!

Checklist voorraadkast

Om het organiseren wat makkelijker te maken, maakte ik een lijst met ingrediënten die ik veel (bijna wekelijks) gebruik. En dingen waarvan ik vaak denk: hè shit, had ik dat nu maar in huis. Want dat zijn de dingen die ik juist in mijn voorraadkast wil hebben! Met die ingrediënten in mijn kast, valt er altijd wel iets te koken.

Voorraadkast organiseren - Gratis printable!

Voorraadkast organiseren - Gratis printable!

Gratis printable

Van de lijst maakte ik gelijk een handig documentje voor aan de binnenkast van mijn voorraadkast. Zo kan ik makkelijk zien of er iets moeten worden aangevuld en worden de wekelijkse boodschappen hopelijk wat makkelijker. Mocht je dit ook kunnen gebruiken, dan kan je hem met de onderstaande link gratis en voor niets downloaden!

Hier kan je de printable downloaden

Ik heb de lijst zo algemeen mogelijk gehouden, maar misschien vind je quinoa maar eng (Lenneke, ik denk nu even aan jou). Of kan in jouw voorraadkast de couscous écht niet ontbreken. Op Patreon kan je daarom ook het originele bestand (.docx en .pages) downloaden zodat je zelf dingen makkelijk aan kan passen naar je eigen voorkeuren. Deze is beschikbaar voor alle $1-en-meer-supporters.

Heb jij ook een goedgevulde voorraadkast of doe je maar wat? Ik neigde altijd naar dat laatste, maar hoop dat ik vanaf nu in de eerste categorie kan blijven hangen!

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

66 reacties op “Voorraadkast organiseren (+ gratis printable!)

 1. Do

  Wat handig! Ik ben net alleen gaan wonen en het is echt lastig om in te schatten wat je allemaal nodig hebt, deze lijst komt als geroepen 🙂

  • Iris

   Oh wat fijn, dan heb je echt zo’n frisse start en kan je al je spulletjes nog uit zoeken. Heel blij om te horen dat je iets aan de lijst hebt 😀

 2. Evera

  Wat is het mooi geworden! Ik deed ooit ook zo’n poging waarbij ik alle plankjes labelde etc., maar nu is het alsnog weer een ontplofte bende.. :’) Misschien ga ik toch maar een keer bezig met behulp van jouw lijstje!

  • Iris

   Hahaha, ik ben er ook echt bang voor dat het over een paar weken hier ook weer een ontplofte bende is. Maar ik ga er echt op proberen te letten om het netjes te houden deze keer!!

 3. Stephanie

  Ik herken je probleem, mijn keuken is ook vaak een bende! Fijne lijst, kan ik zeker gebruiken 🙂

 4. Mooi die potten! En je kast is echt fijn geworden.
  Ik ben redelijk opgeruimd (maar beslist niet OCD…), helaas is de man erg rommelig.
  Hij bergt soms ook boodschappen op en dat gaat volgens het ‘ik leg het ergens waar er plek is’ principe.
  Dus is de voorraadkast elke paar maanden een rommeltje en dan ruim ik ‘m maar weer eens op.

  • Iris

   Kuch, ja dat herken ik wel, van je man, zo doe ik het normaal dus ook, haha!

 5. Dat is een flink verschil, haha! In ons huidige huisje hebben wij zo’n zelfde soort ruimte, maar daar hangen nog geen planken. Omdat we hier maar tijdelijk wonen gaan we daar ook niks mee doen, maar ik mis de mogelijkheid om een goede voorraad te hebben wel enorm! In ons nieuwe huisje krijgen we een mooie trapkast, kan niet wachten om dat allemaal leuk in te richten! 😀 Leuk hoe je met krijtstift op de potten hebt geschreven, heel erg Pinterest worthy!

 6. Kelly

  Ik ben ook eerder van het type ‘altijd een goedgevulde voorraadkast’. Als iets bijna op is, schrijf ik het meteen op mijn boodschappenlijstje.

 7. Linda

  Wat ziet dat er netjes uit! zo heb je gelijk een goed overzicht. Ik heb alles in mandjes. Mooi zoals je dat met de potten hebt gedaan, je bent echt goed in handlettering. Bedankt voor de lijst, die ga ik zeker gebruiken.

  • Iris

   In mandjes vind ik ook leuk! Ik zat nog te denken om iets van draadmandjes aan te schaffen zodat ik daar losse dingen in kan doen. Het is zo lastig als dingen in rijen achter elkaar staan en je dan net iets nodig hebt wat helemaal achteraan staat. Met een mandje gaat dat wat makkelijker denk ik, of niet?

   • Linda

    Ja dat denk ik wel. Vooral kleine- en aangebroken verpakkingen zijn daar ideaal voor. Of juist spul wat je vergeet als het achteraan staan. Draadmandjes zijn erg handig. En het staat leuk. Je kunt ook eens kijken of mandjes die je aan het schap hangt een optie zijn, (het mandje hangt dan onder het schap, ik kocht de mijne ooit bij de Hema, zag dat deze ook in de nieuwe Ikea collectie zitten) Die gebruik ik bijv weer in mijn linnenkast. Ideaal voor sokken en ander klein spul wat zo makkelijk in je kast gaat zwerven. Probeer het gewoon uit, je merk snel genoeg of het voor jou werkt :-).

    • Pauline

     Die mandjes zag ik ook meteen voor me als aanvulling op deze inmiddels mooi georganiseerde kast! 🙂

     Oh, en dat stapelen van blikjes is toch stiekem best een fijn en rustgevend klusje?

 8. Maartje

  Zo mooi! Helaas heb ik gewoon 0 plek voor voorraad en heb ik dus ook gewoon nooit wat op voorraad (gelukkig woon ik boven een supermarkt).

 9. Iris

  Woo, jij hebt flink wat werk verzet! Ziet er echt super goed uit nu! Leuk ook die krijftstift. Ik ben deze week verhuisd (naar Nederland, boehoe:( ) en kan die printable goed gebruiken nu 🙂 thanks!

  • Iris

   Nou inderdaad, ik was er letterlijk dágen mee bezig, haha! En welkom terug! Nederland is zo mooi en leuk, ik hoop dat je het nog wat meer kan waarderen hihi. Fijn dat je iets aan de printable hebt 😀

 10. Maaike

  Wow, ik vind je beschreven potten echt leuk! Mijn kast is nu redelijk netjes. Ik heb glazen kruidenpotjes, mét label om kookverwarring te voorkomen. De rest spreekt wel voor zich.

 11. Die Iris, stiekem toch een huisvrouw in hart en nieren 😉
  Ik heb ook veel voorraad, maar dan dan ook gezegend met een gigantische kelder! De meeste van mijn voorraadboodschappen doe ik bij pit-pit, en die onthoudt je boodschappenlijstje online. Dus als ik weer iets ga bestellen die ik direct wat ik de vorige keer had besteld en kan ik mijn bestelling makkelijk aanpassen.
  Lang leve de voorraad!

  • Iris

   Oeh ja, dat staat nog altijd op mijn bucketlist, om een grote bestelling te doen bij pit-pit! Ik zit heel vaak in de webshop te neuzen en word dan zo vrolijk van alle verschillende kruiden en kookdingetjes. Maar dan moet ik eerst de rest van de keuken ook nog wat beter opruimen van mezelf haha.

 12. Marlous

  Haha wow, wat een voorraad heb jij! Later wil ik ook zo’n grote kast vol eten, zodat ik op luie dagen niet naar de supermarkt hoef.

 13. Wauw dit komt echt als geroepen! Ik ga dit weekend uit huis en wil ook graag zo’n pinterest huisvrouw worden haha. Nee maar het is wel mega fijn, van die lijstjes dus thanks!

 14. Super leuk om te zien, het is erg netjes geworden 🙂 Ik kan niet wachten om ook een keuken in mijn eigen stekkie in te richten met de producten die ik wil hebben!

 15. Daphne

  Helaas heb ik in mijn ieniemienie éénkamervilla geen voorraadkast, maar wel een heuse voorraadplank. And that’s kind of the same thing. Daar staan weckpotten op in verschillende maten, gevuld met de beste goodies: noten, zaden, peulvruchten, granen, rijst, etc. Nog een fijn voordeel van glazen (weck)potten: je ziet het meteen als de pot bijna leeg is, en je dus boodschappen moet doen!
  Echt een hele vette printable trouwens! Zo fijn voor mijn ultieme lijstjesverzameling! (Mocht er ooit een beroep komen, waarbij je alleen maar lijstjes hoef te maken: kom maar door met die vacature! 😉 )

  • Iris

   Als mijn blog ooit een miljoenenbedrijf wordt, huur ik je in als lijstjesmaker hoor! Ik vind het helemaal niet leuk om lijstjes te maken, mijn hoofd raakt er altijd van in de war haha.

   • Daphne

    Jahahaha, dat lijkt me echt dé ideale baan: professioneel lijstjesmaker! Ik heb net vrienden geholpen met een lijst/overzicht maken van alle zaken rondom hun verhuizing. We waren gewoon aan het praten en ik schreef alles op. In een tabelletje gegoten, klaar! En als een kind zo blij waren ze met het resultaat, terwijl ik dacht: “maar ik schreef alleen maar op, wat je me vertelde!”
    Voor mij is lijstjes maken juist ontspannend, zo houd ik het overzicht. Hoewel ik de andere kant ook wel ’s ervaar: dan kan het te veel worden in mijn hoofd en dan weet ik niet meer waar ik moet beginnen. Heel vervelend vind ik dat!

 16. Geweldig dit <3 zowel je printable, handlettering en je voorfoto 🙂
  Wij hebben ook niet veel opbergruimte en de grote kast wordt in beslag genomen door de kinderwagen. Ik heb wel redelijk zicht op de inhoud van de keukenkastjes, maar het is niet mooi opgeruimd. Seth kan nooit wat vinden, maar ik heb een soort chaotisch 'systeem' van welke soort producten ik in welke hoek prop 🙂

 17. Geen zorgen hoor, welk mens met zó weinig voorraad ruimt er een hele inloopkast voor in zoals op dat laatste pinterestplaatje? Dan is jouw kast een stuk realistischer, goed bezig! Ik kan niet wachten op het moment dat ik meer dan één plank half achter de koelkast heb die er, hoe vaak ik ‘m ook opruim erger uit blijft zien dan jouw ‘voor’-foto.

 18. Lies

  Ik zit een beetje tussenin. Ik heb geen mooie potten of zo, alles zit in originele verpakking maar ik kan wel redelijk goed bijhouden wat ik heb.
  Het helpt op dat gebied wel dat ik maar een kleine voorraadkast heb, dus goed moet nadenken wat ik koop en in voorraad wil hebben want anders heb ik er geen plaats voor.

  • Iris

   Oeh dat is wel heel slim! Een beetje als wat ik met mijn kledingkast doe (capsule wardrobe) doe jij dus met je voorraadkast!

 19. Sara

  Oh my lord, een geschilderde trapkast met mooie plankjes is denk ik het meest romantische cadeau waar ik ooit van heb gehoord. Jij en Steve zijn echt #goals hoor. (nul sarcasme dit)

  • Iris

   Hahaha 😀 IK WEET HET! Ik was er zo blij mee, en nu nog steeds!

 20. Ik ben serieus helemaal geïnspireerd en ga vandaag mijn voorraadkast opruimen! Ik maak er ook een before & after van, ik tag jou wel dan :D. En wat slim dat je Patreon zo er in verweven hebt!

 21. Claire

  Ik heb geen hele kast maar een rommel la. Vol met uien, knoflook, potjes tomatensaus en rijst e.d. Super irritant en ik wíl het wel opruimen… maar ook weer niet. Want ik heb ook geen idee waar ik het allemaal moet laten haha. Kleine huis struggles. Maar als ik dit zie dan denk ik: ik wil dit ook. Ik ga je lijstje eens bewerken als Patreon supporter <3

  • Iris

   Yayyy! Ik heb trouwens vandaag iets op de post gedaan voor jou, ik denk dat het morgen of overmorgen in je brievenbus valt 😀

 22. Janneke

  Heb net ook mijn kast weer opgeruimd. Goed dat van zo’n krijtstift.
  Had ze nog liggen van de kerstdagen toen je ze bij de kerstzegels kreeg.
  Wist al niet wat ik er verder mee moest maar dit is een super idee!

  Maar heb voor jou ook nog een tip.
  Als je jouw lijstje nu eens in een showtas zou doen en die showtas hang je op aan de deur.
  Als student heb je die vast veel in ordners gebruikt; ik tenminste wel.
  Dan hoef je alleen maar het blad eruit te halen om wat aan te passen en hoef je hem niet iedere keer weer op de deur te plakken 😉

  Daarnaast zijn de kleine mandjes ook heel fijn. Je kunt daar namelijk de diverse kleine flesjes met wokolies etc. Inzetten. Kun je het mandje in zijn geheel van de plank pakken zodat je niet alle flesjes eerst van de plank moet zetten voordat je de achterste kunt pakken. Zo kun je dan ook alles een beetje op soort bij elkaar in een mandje doen.

 23. Ik heb nu minder ruimte dan Harry Potter had in z’n bezemkast, dus meer dan een potje kikkererwten op voorraad hebben kan niet. Maar het lijkt me heerlijk. Dus dit is GOALS.
  Overigens heb ik vorig jaar wel potten gekocht en zo, echt leuk. Alleen nouja, dat blijft dan twee weken “zoals het hoort”. Tsja. Ik bedenk nu dat ik toen ook een mandje had gemaakt met “raar eten dat op moet, niet vergeten”. Ben ik dus vergeten.
  Tot zo ver mijn bijdrage. Goede bezig Iris!

 24. Linda

  Dat ziet er mooi uit zeg! Veel georganiseerder en mooier dan eerst ja 🙂 Ik kan nooit zo goed tegen die Pinterest-pagina’s, veel te netjes. Volgens mij zijn dat van die mensen die óf een stoornis hebben en dwangmatig dat allemaal zo neerzetten, óf die het voor de foto zo neerzetten en dat het dan na 2 seconden weer een puinzooi is.
  Jouw middenweg lijkt me veel haalbaarder 🙂

 25. Sarah

  Ooooh wat heerlijk! Ik heb ook zo’n kast, die verre van functioneel is. Af en toe flikkert er iets naar beneden en dan heb ik geen zin om dat rottige trappetje af te gaan …. inmiddels ligt er meer op de grond dan op de plankjes 😱 Ik zou t kunnen opruimen en organiseren maar ik geef t een week… 😂

 26. Sofie

  Haha, die voor-foto! Wat heb je veel spullen in je voorraad zeg, dan zou het er bij mij ook zo uit zien denk ik. Ik heb niet echt een voorraadkast, wel een vooraadlade in de keuken. Dus daar kan ik helemaal niet zoveel in kwijt. Het staat wel op mijn to-dolist om ze ook efficiënter en mooier (met van die glazen pinterestpotten, haha) in te richten. Om er gewoon met een krijtstift op te schrijven vind ik wel een goed idee, dankje voor de tip!

 27. Karlijn

  Het lijkt me echt fijn om zoveel voorraadruimte te hebben! Ik heb een plankje in de gedeelde kast en daar kan best veel in, maar dan moet je op een tetrismanier alles inbouwen en dat is niet echt heel overzichtelijk :’)

  • Janneke Tinga

   Waarom doe je al die losse dingen dan niet in een mandje of bakje; en dan het liefst alles van wat je bij elkaar gebruikt in één bakje/mandje. Dan hoef je alleen dat bakje/mandje te pakken waarvan je weet wat je nodig bent.

 28. Inge

  Ooohhh gaaf! Ik ben geïnspireerd!! Ik heb helaas zo’n hele bijkeuken en ook m’n keukenkast zijn ordeloos. Ik ga het lijstje eens printen en aan de slag met opruimen en weggooien 😅!! Thnx! PS: waar heb je zo’n krijtstift gekocht?

  • Iris

   Yay, blij dat je er iets aan hebt! De krijtstiften kreeg ik bij twee velletjes decemberzegels. Maar daar heb je nu niet zoveel meer aan 😛 Ze zijn ook in hobbywinkels te koop, op bol.com of in de raamtekening.nl webshop (hier)!

 29. Gelieke

  Wat ziet het er nu mooi uit! 0ok die printable vind ik erg mooi strak. Wat mij betreft Pinterest-waardig hoor ;-).

 30. Iris

  Zo’n voorraadkast wil ik ook wel! Die enge voorbeelden van OCD pantry’s lijken me juist niet handig, stel dat er één potje ontbreekt of anders is, dan zou ik het alleen maar heel frustrerend vinden.

 31. Ziet er heerlijk netjes uit! Onze voorraadkast is best groot, dus ik heb niet echt een systeem. Alle dingen kunnen gewoon naast elkaar liggen, ik hoef niet te stapelen ofzo, dus als ik de schappen scan, vind ik snel wat ik zoek. Ik probeer wel alles te categoriseren, bv. pasta bij elkaar, conserven bij elkaar, oliën bij elkaar … Al gebeurt het vaak genoeg dat ik de spullen na het koken gewoon random vlak vooraan in de kast zet. Iets met lui. :’)

 32. Mijn keukenkastjes met voorraden zijn altijd oorlogszones. Als ik ze ga uitmesten, sta ik keer op keer verbaasd te kijken hoeveel troep ik heb. Helaas kom ik er dan ook achter dat ik veelte weinig schoonmaak in mijn voorraadkastjes. *schaam*

 33. Barbara

  ik erger me al zeker twee jaar aan onze voorraadkast. Dus na het lezen van je post ben ik gelijk begonnen. Resultaat minder pinterestwaardig dan die van jou maar ben zo blij!

 34. Malu

  Ik heb helaas geen kelder, maar wel zo’n handig ikea karretje waar ik mijn voorraad in doe.
  Jouw lijstje is tevens BRILJANT <3. Alles wat er op staat gebruik ik ook dagelijks. Ik print hem uit en hang hem in mijn keukenkastje als reminder!

  • Iris

   Wat leuk dat onze voorraad zo goed overeen komt! Heel tof dat je hem in je keukenkastje hangt, ik voel me vereerd 😀

 35. Silke

  Wat een verschil, het is echt knap geworden!

  Wij hebben een gelijkaardige opbergruimte onder de trap, en da’s echt één van mijn favo plekjes in huis geworden <3 ik heb naast glazen potten ook heel handige witte kunststof 'mandjes' van IKEA om losse dingen in te steken, vind ik echt superhandig! Links onderaan in deze blogpost staat een foto van mijn voorraadkast: http://silkedesaever.be/julienne/count-your-blessings-4/

  Veel plezier met je prachtige nieuwe kast! Geniet ervan!

 36. Ellen

  Wauw wat fijn, zo georganiseerd! Wij hebben thuis een vrij kleine ruimte waar de wasmachine staat, daarboven drie plankjes waar al onze voorraad zou moeten staan. De helft staat naast de wasmachine op de grond, en de andere helft (wat niet op de plankjes past) op de wasmachine zelf.

  Zó niet handig! Ik heb je printable gedownload en ik ga NU pinteresten 🙂

 37. Iris

  Super leuke blogpost vind ik dit! Ik ben ook gek op potten als voorraad, staat zo leuk. Wij hebben er nu ook een paar, maar wil er later nog wel meer. Alleen daar is wel een voorraadkast voor nodig, haha. Die Pinterestplaatjes ook, word er altijd zo blij van. Leuk ook dat je met krijtstift het erop hebt geschreven. Oh en love die printable, helemaal enthousiast hier dus <3

 38. Tessa

  Dat ziet er netjes uit! Ik ben dol op opruimen dus mijn trapkast die fungeert als voorraad- en keukenkast is redelijk georganiseerd. Helaas hebben/hadden we een muis dus heb ik uit voorzorg mijn toevlucht moeten zoeken in grote plastic bakken voor alles waar ze eventueel doorheen zouden kunnen knagen. Dat oogt toch iets minder leuk dan jouw potten. Superhandig, zo’n checklist! Misschien moet ik ook zoiets maken. Al helpt het al dat ik voor een week plan wat we eten en daarvoor weekboodschappen doe + wat extra zaken zoals inderdaad tomatenblokjes enzo. We hebben dus altijd voor minstens een week eten in huis.

 39. Pingback: Weekoverzicht: Pinterest-voorraadkast & per ongeluk iets gekocht | IKBENIRISNIET

 40. Rowan

  Wat is je voorraadkast mooi en overzichtelijk geworden! Die glazen potten mét tekst maken het echt af!

 41. Lysanne

  Haha wow, wat een zooi eerst (geen belediging!), maar het is echt super mooi geworden! En de printable ga ik zeker printen en gebruiken 😉

 42. Eva

  Ik moest echt zo ontzettend hard lachen bij die voor-foto! Onze ‘voorraadkast’ (2 plankjes in onze kast met borden etc) ziet er ook regelmatig zo uit maar sinds ik steeds vaker bezig ben met taarten bakken moet hij wel echt opgeruimder zijn, ben anders de helft van de tijd bezig met zoeken. Dus nu zit er al ietssss meer logica in 😉

 43. Joyce

  Jaaaa dit idee heb ik al zo lang in mijn hoofd en ik kom er maar telkens niet aan toe (ADD be like). Gewoon doen dus. Heerlijk!