Recept: Pulled jackfruit (vegan draadjesvlees van fruit!)

Via Cilla (ja die van de mooie shirts!) las ik over het maken van een vegetarische variant van pulled pork met jackfruit uit blik: pulled jackfruit. Dit is een bekend gerecht in de vegan wereld, maar ik had er eerlijk gezegd nog niet eerder van gehoord. Hoe meer ik erover op zocht, hoe meer het me fascineerde. Want huh, wat, draadjesvlees van fruit, HOE DAN?! Ik bekeek meerdere recepten van pulled jackfruit en deed vervolgens mijn eigen ding in de keuken. Het eindresultaat was best lekker. Maar de echte fan was Steve (<- niet-vegetariër), hij vond het súperlekker. Nou, dan moet ik er wel een blogpost over schrijven.

Pulled jackfruit - Recept

Jackfruit uit blik

Voor dit recept gebruik je jackfruit uit blik. Dit is te koop bij toko’s. Let bij het kopen van het jackfruit dat je jackfruit in brine (zout water) koopt en níet in siroop. Dat schijnt te zoet te zijn voor pulled jackfruit. Jackfruit is de Engelse benaming trouwens, officieel het het Nangka. Het is een grote vrucht die aan bomen groeit in delen van Azië, Afrika en Zuid-Amerika. De smaak zou zoet zijn, maar die uit blik vind ik vrij smaakloos. Het doet me denken aan artisjokken uit blik, maar dan met minder smaak. Perfect voor een hartig gerecht dus!

Pulled jackfruit - Recept

Zo maak je pulled jackfruit

Hoeveelheid: dit recept is voor ongeveer twee personen. Misschien zelfs drie. Probeer maar gewoon wat.

Tip voor als je wat overhoudt: het is de volgende dag nòg lekkerder, zelfs als het koud is.

Dit heb je nodig:

  • 2 blikken jackfruit in brine
  • 1 knoflookteen
  • barbecuesaus
  • 1 eetlepel gerookt paprikapoeder
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 1 theelepel tijm
  • peper & zout
  • scheutje olijfolie
  • 4 broodjes
  • tip: maak er rodekoolsalade bij (geraspte rode kool + appel + kikkererwten + (soja)yoghurt + peper en zout)

Pulled jackfruit - Recept

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Giet de stukken jackfruit af in een vergiet, spoel met water en laat goed uitlekken.

Pulled jackfruit - Recept

2. Snij de hele harde stukken eraf en trek het fruit uit elkaar met je vingers of met behulp van een vork zodat het de vorm en textuur van draadjesvlees krijgt.

Pulled jackfruit - Recept

3. Gooi de boel in een ovenschaal en breng op smaak met kruiden, sauzen, wat jij wil. Ik gebruikte: een fijn gesneden knoflookteen, ongeveer 1/3 flesje barbecuesaus, gerooktpaprikapoeder, cayennepeper, tijm, een scheutje olie en versgemalen peper & zout. Meng dit goed door elkaar en laat even staan.

Pulled jackfruit - Recept

4. Zet dit in de voorverwarmde oven, na ongeveer 20 – 30 minuten is het klaar. En dan krijg je zoiets als op bovenstaande foto. Net echt! Stop de broodjes ermee vol. Serveer eventueel met een rodekoolsalade zoals ik deed.

Pulled jackfruit - Recept

Eet smakelijk!

Hadden jullie al eerder van dit gerecht gehoord? Of zelfs al gemaakt? Ik hoor graag jullie tips om het nòg lekkerder te maken!

Back to Top