Hippievoer: Biologische Seitan

Het is nog maar een paar maanden geleden dat ik voor het eerst de Ekoplaza binnen liep, veel hippie producten zijn dus nog behoorlijk nieuw voor mij. Elke keer heb ik de neiging om alles wat ik nog niet ken in mijn winkelmandje te gooien, ook al lijkt het me nog zo goor of raar, juist dan wil ik het nog liever proberen. Het is een fascinatie die mijn vriend een ware obsessie noemt. Want ik kan uren in een natuurwinkel lopen, alle producten gefascineerd bekijken en mij afvragen wat het in vredesnaam is. Daarom ben ik een nieuwe categorie begonnen: Hippie Voer! Voor deze categorie zal ik je meenemen op mijn zoektocht naar de gekste en gezondste voeding die ik nog niet ken of nog nooit eerder heb gegeten. Denk aan edelgistvlokken, veganistische mayo en zogeheten ‘super foods’. Als je suggesties hebt voor bepaalde producten dan mag je dat natuurlijk ook altijd laten weten in de comments of via een mailtje!

Het eerste Hippie Voer: Seitan!

Het eerste Hippie Voer is Seitan. Dit potje met Seitan kocht ik voor zo’n 3 euro bij Ekoplaza. Onder de vegetariërs is dit product waarschijnlijk wel bekend, het wordt veelal gebruikt als vleesvervanger. Seitan komt van Japanse bodem en is gemaakt van tarwemeel en water. Het tarwemeel wordt zo bereid dat er een scheiding ontstaat tussen de gluten, de vezels en het zetmeel. Seitan bestaat uit de overgebleven gluten die dan weer gekookt worden, hierdoor is het dus niet geschikt voor mensen met een glutenallergie. Het eiwitgehalte is heel hoog alleen bevat het product geen vitamine B12 en nauwelijks vitamine B1. Er zitten vrijwel geen tot weinig vet, koolhydraten en cholestrol in maar wel een aardige portie zout door de sojasaus die erbij in zit denk ik. Eten met mate dus! Een groot voordeel van Seitan is dat er geen dierlijke ingrediënten inzitten, dus als je een koemelkallergie hebt of veganistisch eet, kan je dit product gewoon eten zonder een buikpijnaanval te krijgen.

Je kan het in vele versies kopen, zoals gehakt of gewoon een heel stuk wat je in z’n geheel kan bakken of eerst in stukjes snijdt. Ik ging voor de goedkoopste variant die ik kon vinden (lees: Nederlander en student), biologische Seitan in stukjes van het merk Machandel.

God, wat heb ik nu weer gekocht?!

Toen ik het potje opende was mijn eerste gedachte “Oh God, wat heb ik nu weer gekocht?!”. Ik vond het in eerste instantie iets weg hebben van kattenvoer of menselijke ingewanden. Niet goed voor je eetlust maar des de meer werd mijn fascinatie voor dit product gevoed. Ik brak een klein stukje Seitan af en stopte het in mijn mond, terwijl ik kauwde hoorde ik het piepen tussen mijn tanden. Alsof je op rubber zit te kauwen. Brr.. Maar het is ook niet de bedoeling dat je het koud uit het potje gaat zitten opeten, dus dat moet je dan ook maar gewoon écht niet doen.

Seitan met verse spinazie en quinoa

De bereiding is redelijk eenvoudig, het is geen rauw product dus het enige wat je moet doen is het even opwarmen. Dit kan je doen door het even te koken in het vocht (sojasaus en water) wat in het potje zit, door het mee te warmen in een stoofgerecht of door het te wokken samen met wat groente. En als je een heel stuk Seitan hebt gekocht kan je het in wat paneermeel rollen en bakken. Ik bakte eerst een gesnipperde ui en wat fijngesneden knoflook, hier voegde ik de Seitan aan toe en bracht het op smaak met wat kruiden. Vervolgens voegde ik er 300 gram verse spinazie, een handje vol aan cherrytomaatjes en twee fijngesneden zongedroogde tomaatjes aan toe. Dit serveerde ik samen met quinoa (tegenwoordig ook gewoon te koop bij de Appie) en een simpele zelfgemaakte yoghurtsaus. Die yoghurtsaus kan je maken door yoghurt met wat dille, peterselie, knoflookpoeder, zout en olijfolie in een kommetje te mengen.

En hoe was het? Tot mijn verbazing was het eigenlijk best lekker! De smaak van de Seitan is wat aan de zoute kant maar heel goed te doen. De textuur vond ik wel wat taai en dat is heel erg wennen in het begin. Maar dit kan ook liggen aan het feit dat ik de goedkoopste Seitan kocht. Soms wordt Seitan namelijk gemaakt van mechanisch gescheiden tarwegluten, hierdoor wordt het net iets taaier. Het is zeker wel iets dat ik vaker ga proberen in andere gerechten alleen dan ga ik wel even op zoek naar een ander soort die qua textuur hopelijk iets minder weg heeft van rubber.

Update: in deze vegan goulash vond ik de Seitan heel lekker en merkte ik weinig van de taaie structuur!

Update 2: Seitan van het merk Yakso (ietsje duurder) vond ik veel lekkerder.

Algehele hippie waardering:

Hebben jullie al eens Seitan op je bord gehad?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

43 reacties op “Hippievoer: Biologische Seitan

 1. Laura schreef:

  Ik vind seitan ook best lekker 🙂 alleen juist door dat soja sausje vind ik het soms moeilijk te bedenken waar ik het mee kan combineren.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oeh, welk merk koop jij altijd? Want ik heb nog steeds het idee dat deze veel taaier was dan zou moeten.

   | Reageer op deze reactie
   1. Laura schreef:

    Ooh wat een moeilijke vraag :s euhm ik haal het bij de ekoplaza, ze hebben van 1 merk twee formaten pot (één klein, één groot) en die haal ik. Ik heb er een keer hachee (geloof ik) mee gemaakt en dat was hartstikke lekker en helemaal niet taai, maar dan heeft het dus wel echt een tijdje staan sudderen.

    | Reageer op deze reactie
 2. Elise schreef:

  Seitan is echt 1 van mijn favorieten! Maar heb het nog nooit in zo’n pot moeten kopen. In België kan je het gewoon bij de supermarkt (Delhaize) kopen. Ik vermoed dat het dan ook niet zo zout is. Mmmh. Maar je moet ook eens kijken in de koeltoog in je biosupermarkt. Normaal hebben ze het daar ook zonder al dat zout!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ah oké! Dat ben ik nog niet tegengekomen maar ik ga er eens naar op zoek. Bedankt voor de tip! 🙂

   | Reageer op deze reactie
 3. Emmelien schreef:

  Ik word nog niet razend enthousiast van deze review, maar wat een leuke categorie! Ben benieuwd wat hier allemaal nog langs gaat kopen, want ik ben ook wel into Hippie Voer de laatste tijd. Leuk gedaan met die peace signs als ratingsystem 🙂

  | Reageer op deze reactie
 4. Melanie schreef:

  Haha t ziet er idd niet superaantrekkelijk uit 🙂 Maar ik vind seitan lekker! Had ook n keer zo’n potje, lekker bakken met champignons en zooi :). Ook ben ik stiekem een btje verslaafd aan de verse seitanbroodjes van ‘onze’ ekoplaza..een soort nep saucijzenbroodje, om je n idee te geven. Echt lekker! En volgens mij heb je ook een goedje voor op brood met seitan..
  Leuke nieuwe stukjes! ik ben er ook zo 1 in de supermarkt..alles willen kopen wat ik niet ken.
  Als je ze nog niet kent, weet niet hoe ze heten: raw food crackers met bijv knoflook, erg lekker, duur en hippie :). Succes!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oeh! Goede tip! Ik hóú van knoflook. (Het vriendje gelukkig ook)

   | Reageer op deze reactie
 5. Femke schreef:

  Wat een leuke nieuwe rubriek! Ben benieuwd wat je nog allemaal gaat tegenkomen.

  En het ziet er inderdaad uit als iets dat ik Floortje te eten geef. :’)

  | Reageer op deze reactie
 6. Jeff schreef:

  Iris, geloof het of niet maar ik ken dit ! Ik heb het een keer gebruikt op een feestje, meestal gebruik je dan van die snelle hapjes, ik vierde mijn 21ste verjaardag en had van die bittergarnituurtjes enzo. En om ook iets voor een vegetarisch stelletje te maken heb ik Seitan aan satestokjes geprikt met satesaus ! ( Zelfs ik vond het ook lekker ! 🙂

  | Reageer op deze reactie
   1. Jeff schreef:

    Het was ook echt heel lekker ! tenzij je natuurlijk niet van sate houd 🙂 !

    | Reageer op deze reactie
 7. Mylène schreef:

  Wat een leuke rubriek. Ik ben helemaal niet van dit soort producten, maar dat komt gewoon, omdat het voor mij te onbekend is. Klinkt wel interessant. 😉 Ik krijg dan gelijk zin om het eens zelf te proberen!

  | Reageer op deze reactie
 8. Sophie schreef:

  Ik vond seitan altijd zo’n uitkomst! Heerlijk in een vegetarische jus laten sudderen om vervolgens bij je stamppot op te eten, of met veel groenten en een lekker sausje in de wok. Het wordt ook wel gebruikt in vegetarische saucijzenbroodjes, en dat vind ik ook niet verkeerd.

  Helaas denk mijn lichaam hier momenteel anders over, want het wordt boos van bijna alle glutenhoudende granen. Seiten-feest is helaas voorbij voor mij 🙁

  | Reageer op deze reactie
 9. Karin schreef:

  Ik ben vegetarier, maar ik had hier nog nooit van gehoord. Het lijkt me niet echt lekker moet ik zeggen! Ik ben benieuwd naar wat je allemaal nog meer gaat proberen voor deze rubriek, leuk idee 😀

  | Reageer op deze reactie
 10. Eva schreef:

  Yuk hahaha! Mag natuurlijk niet oordelen zonder het geproefd te hebben maar ben bang dat dit niet op mijn lijstje komt. Wel een gave rubriek! 🙂

  | Reageer op deze reactie
 11. Elma schreef:

  Haha, wat een leuke rubriek! Ik ben niet echt van het hippie voer, maar er zit vlakbij mijn huis een Ekoplaza waardoor ik er wel eens uit luiheid kom en dan allemaal van dit soort bijzondere producten zie. Leuk om te lezen wat je er van kan maken! x

  | Reageer op deze reactie
 12. SanneWierda schreef:

  Nou, ik ben inmiddels al zeven jaar vegetariër maar had nog nooit van seitan gehoord! Haha, ben nu wel benieuwd…

  | Reageer op deze reactie
 13. Sophie schreef:

  Héle leuke categorie! Ik ben geen vegetariër maar ken seitan wel, het is lekker in combinatie met sperzieboontjes, tomatensaus met knoflook en rijst. Moet je eens proberen!

  | Reageer op deze reactie
 14. Trendbubbles schreef:

  Hoi Iris,
  ‘Hippie voer’ wat een geweldige term. Toevallig ben ik bezig met een trendrapport met als thema ‘on the road’ hierin neem ik de Gipsy en hippies ook mee. Leuk om inspiratie bij jouw op te doen. ~Desiree

  | Reageer op deze reactie
 15. t schreef:

  die hippie waardering is geweldig!

  Mijn moeder kookt er ook mee, prima te doen

  | Reageer op deze reactie
 16. Louise van Gend schreef:

  Allereerst, toffe categorie!! Ten tweede: ‘. Want ik kan uren in een natuurwinkel lopen, alle producten gefascineerd bekijken en mij afvragen wat het in vredesnaam is’, zooooooooooo herkenbaar. Ik loop regelmatig de biowinkel in en loop dan vaak heeeel lang rond en raak overwhelmed van alle onbekende producten en loop dan maar weer naar buiten. hahaha.
  Seitan uit een potje. Het ziet er echt goor uit inderdaad. Ik heb wel eens een stukje van een seitanbroodje geproefd (die kon je proeven bij de Groene Winkel in Utrecht). Dat was wel lekker 🙂 Maar weet niet of ik nou zo’n potje seitan ga kopen.

  | Reageer op deze reactie
 17. Ruben schreef:

  Goeie push dit om eens verder te kijken dan falafel, vegan kroketten van de jumbo, tofu, vegetarische slager kip en wheaty worstjes. Vroeger kon je bij de gymsel (voorloper van de natuurwinkel, die de voorloper van de ekoplaza is) seitanballen kopen. Althan, die kocht mijn moeder voor mij. Ik was een jaar of 5 denk ik. Die waren écht dé shít.

  | Reageer op deze reactie
 18. Oh ja, en eigenlijk wou ik ook nog toevoegen: de shoyu seitan van Bertyn vind ik de beste. Maar of die in Nederland verkrijgbaar is, weet ik niet…

  | Reageer op deze reactie
 19. Ik vind dit echt een leuke fabriek! En heb gefascineerd zitten kijken naar hoe het eruit ziet in het bakje, lijken echt ingewanden! 😉

  Tof dat je toch hebt doorgezet en enthousiast bent! 🙂

  | Reageer op deze reactie
 20. Hester schreef:

  Oh wat een leuke categorie!
  Vorige week liep ik voor het eerst als een verstrooide hippie door de Ekoplaza, waar te beginnen!?
  Ben benieuwd of je nog meer leuke, lekkere of zeer af te raden producten hebt geprobeerd.
  Zelf ben ik erg benieuwd naar powerfood; chiazaad, hennepzaad, gojibessen en dat soort dingen. Heb je daar ervaring mee?

  Ben nu al groot fan van je blog! Geloof ik vorige week ontdekt via degroenemeisjes of Misslipgloss? Verder ook extreem gefascineerd door die groene visjes hierboven en problemen met kleding in kasten bewaren 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Wat leuk! Ik ben nog niet zo heel bekend met powerfood, chiazaad heb ik wel in huis maar verder nog niets. Gojibessen wil ik ook graag gaan proberen! Dus daar ga ik sowieso in de toekomst nog iets over posten 😀 Ik zie dat het alweer te lang geleden is dat ik iets in de Hippie Voer categorie heb geplaatst, dus dat ga ik morgen weer eens doen!

   Heel erg bedankt voor je berichtje, superlief! Vind ik echt leuk om te horen, hihi. Ik denk dat je via de Groene Meisjes hier bent gekomen trouwens, zo nu en dan laat ik daar wel eens een reactie achter! Oh en die groene visjes zijn leuk he? Ik heb ze er sinds twee dagen opstaan. Ik ben er zelf ook helemaal gefascineerd door. Haha!

   | Reageer op deze reactie
 21. Mark schreef:

  Tip: Ga eens bij wat tokos struinen om te kijken of ze daar van die blauwe blikjes hebben met seitan. Heb je in verschillende varianten (Mock pork, mock chicken, mock abalone…etcetc) en kosten ook zeker geen 3 euro. Prijzen heb ik zien variëren tussen 1,20 en 1,50.

  Wel belangrijk om lekker te kruiden etc… maar dat spreekt waarschijnlijk wel voor zich. Een blok tofu gooi je ook niet kaal in de pan.

  Sowieso kan je Seitan ook best makkelijk zelf maken met glutenmeel. Heb wel eens hele lekkere seitanworsten gemaakt. Ohja, en zeker hierbij: KRUIDEN! Anders zit je enkel met een squishy goedje.

  | Reageer op deze reactie
 22. sjaak schreef:

  ik maak van Seitan gewoon chili con carne. Of met thaise currypasta een oosterds gerecht.
  En de duurdere van Bertyn (welke ik de lekkerste vind) zijn zelf al gemarineerd alleen even opbakken.
  zie ook http://www.bertyn.be voor recepten.

  | Reageer op deze reactie
 23. Iris schreef:

  Ik vind dat je het superleuk doet Iris!!
  echt leuk om je site te lezen en bekijken!
  Groetjes, nog een Iris.

  | Reageer op deze reactie
 24. Pingback: Recept: Vegan Hachee (soort van) | IKBENIRISNIET
 25. Judith schreef:

  Ik vind Seitan super lekker, en heel makkelijk zelf te maken van seitanmeel! Supergoedkoop.
  Je kan er eigenlijk alles mee maken, van burgers tot gehakt.

  | Reageer op deze reactie
 26. ello schreef:

  Leuke rubriek!
  Ik ben 35 jaar vegetarier en toen ik net begon met geen vlees eten waren er weinig vleesvervangers te koop, alleen Tahoe en Seitan.
  Mijn moeder heeft het toen éé keer gemaakt en daarna heb ik het nooit meer op tot een paar jaar geleden bij de Vegetarische Chinees in Rotterdam.
  Ik vond het als kind heel vies, mijn moeder ook.
  En de tweede keer, bij die Chinees, dus nog steeds niet lekker om op te bijten (helaas zit in alle gerechten bij de Vegetarische Chinees seitan)
  Grappig hoe erg de meningen verdeeld zijn over seitan, maar voor mij nooit meer!

  | Reageer op deze reactie
 27. Sanne schreef:

  Haha, ook dit was een paar dagen geleden mijn eerste zelfgekochte seitan, ook die met kruiden van Machandel. En ik vond het ook zo taai! Ik had wel eerder seitan gegeten en dit vond ik heel lekker, maar het komt dus misschien doordat deze Machandelseitan wat goedkoper is, zeg je? De eerste keer dat ik het klaarmaakte had ik het even kort meegebakken (ik had géén idee wat ik moest), vandaag bakte ik het wat langer (dit blogbericht gaf me genoeg informatie over het klaarmaken hihi), maar ik ben nog niet overtuigd hoor..
  Dit bericht is nu al weer wat jaartjes oud en ik ben benieuwd naar jouw andere ervaringen met seitan! Dus ik ga je goulash even checken en die Yakso seitan misschien maar uitproberen. Nog meer tips :)?
  Liefs

  | Reageer op deze reactie
 28. Marcel Berkien schreef:

  Hallo Iris, ik ben ronduit verslaafd (nou ja, zeg maar) aan seitan en ben er volop mee aan het experimenteren voor wat betreft kruiden, etc. Ik koop het vrijwel nooit in potjes, maar maak het zelf van (tarwe)glutenmeel.
  Mijn eerste pogingen hadden inderdaad meer weg van hersenen of andere buitenaardse substanties, hoewel de smaak meestal wel “goed” was. Later leerde ik meer recepten kennen en probeerde (durfde) meer uit. Het scala aan recepten dijdt uit: worstjes, gehakt, schnitzels, saté (seité haha) en ik heb ontdekt dat je er een goed product mee maakt dat een lekkere byte heeft en niet meer naar rubber of iets ongedefinieerds smaakt.

  Ik ben fan van je blog!

  | Reageer op deze reactie
 29. Pingback: Recept: Vegetarische goulashsoep | IKBENIRISNIET
 30. Jos Meijer schreef:

  voor de gehaaste mensch die toch seitan wil eten tegen een alleszins redelijke prijs en zonder rubber-bite en overheersende sojasaussmaak:
  De meeste toko`s verkopen “Mock Duck”, “Mock Chicken” en “Mock Pork” die allemaal best te eten zijn en weinig kosten. Tip voor de Mock Duck: met “five spice” bereiden.

  | Reageer op deze reactie
 31. Marika schreef:

  Ik gebruik seitan van Yakso (in pot met shoyu”jus”) en ook weleens seitan steaks van Bertyn. De Yakso seitan gebruik ik voor allerhande stoofpotten en curry’s. A la Bourguignon, goulash, hachee (Vlaamse met pruimen erin), milde (met rijst of aardappelen) en pittige curry’s met en zonder kokosroom of melk, met paddestoelen op zijn Italiaans met pasta,, en ik heb ook er ook aliens gehakt van gemaakt en daarvan een soort worstjes. De steaks van Bertyn bak ik (dunnen plakken) als biefstuk, en maak op de klassieke manier snel een sausje van de “jus”. Bakken in boter is dan lekker, zachtjes, de “jus” afblussen met rode wijn en een scheutje van het seitanvocht uit het pakje, Coop smaak met tomatenpuree en mosterd, verse groene kruiden, whatever. Een mooi klassiek sausje, je moet ermee experimenteren.

  | Reageer op deze reactie
 32. Marika schreef:

  Sorry ik heb ik de haast gekke tikfouten en slordigheden gepleegd. Niet mijn gewoonte, maar ja ‘ la bourguignon staat nu net te pruttelen en daar moest ik een beetje op letten. Er zijn veel recepten te vinden op het internet.

  | Reageer op deze reactie
Back to Top