Hippievoer: Biologische Seitan

Het is nog maar een paar maanden geleden dat ik voor het eerst de Ekoplaza binnen liep, veel hippie producten zijn dus nog behoorlijk nieuw voor mij. Elke keer heb ik de neiging om alles wat ik nog niet ken in mijn winkelmandje te gooien, ook al lijkt het me nog zo goor of raar, juist dan wil ik het nog liever proberen. Het is een fascinatie die mijn vriend een ware obsessie noemt. Want ik kan uren in een natuurwinkel lopen, alle producten gefascineerd bekijken en mij afvragen wat het in vredesnaam is. Daarom ben ik een nieuwe categorie begonnen: Hippie Voer! Voor deze categorie zal ik je meenemen op mijn zoektocht naar de gekste en gezondste voeding die ik nog niet ken of nog nooit eerder heb gegeten. Denk aan edelgistvlokken, veganistische mayo en zogeheten ‘super foods’. Als je suggesties hebt voor bepaalde producten dan mag je dat natuurlijk ook altijd laten weten in de comments of via een mailtje!

Het eerste Hippie Voer: Seitan!

Het eerste Hippie Voer is Seitan. Dit potje met Seitan kocht ik voor zo’n 3 euro bij Ekoplaza. Onder de vegetariërs is dit product waarschijnlijk wel bekend, het wordt veelal gebruikt als vleesvervanger. Seitan komt van Japanse bodem en is gemaakt van tarwemeel en water. Het tarwemeel wordt zo bereid dat er een scheiding ontstaat tussen de gluten, de vezels en het zetmeel. Seitan bestaat uit de overgebleven gluten die dan weer gekookt worden, hierdoor is het dus niet geschikt voor mensen met een glutenallergie. Het eiwitgehalte is heel hoog alleen bevat het product geen vitamine B12 en nauwelijks vitamine B1. Er zitten vrijwel geen tot weinig vet, koolhydraten en cholestrol in maar wel een aardige portie zout door de sojasaus die erbij in zit denk ik. Eten met mate dus! Een groot voordeel van Seitan is dat er geen dierlijke ingrediënten inzitten, dus als je een koemelkallergie hebt of veganistisch eet, kan je dit product gewoon eten zonder een buikpijnaanval te krijgen.

Je kan het in vele versies kopen, zoals gehakt of gewoon een heel stuk wat je in z’n geheel kan bakken of eerst in stukjes snijdt. Ik ging voor de goedkoopste variant die ik kon vinden (lees: Nederlander en student), biologische Seitan in stukjes van het merk Machandel.

God, wat heb ik nu weer gekocht?!

Toen ik het potje opende was mijn eerste gedachte “Oh God, wat heb ik nu weer gekocht?!”. Ik vond het in eerste instantie iets weg hebben van kattenvoer of menselijke ingewanden. Niet goed voor je eetlust maar des de meer werd mijn fascinatie voor dit product gevoed. Ik brak een klein stukje Seitan af en stopte het in mijn mond, terwijl ik kauwde hoorde ik het piepen tussen mijn tanden. Alsof je op rubber zit te kauwen. Brr.. Maar het is ook niet de bedoeling dat je het koud uit het potje gaat zitten opeten, dus dat moet je dan ook maar gewoon écht niet doen.

Seitan met verse spinazie en quinoa

De bereiding is redelijk eenvoudig, het is geen rauw product dus het enige wat je moet doen is het even opwarmen. Dit kan je doen door het even te koken in het vocht (sojasaus en water) wat in het potje zit, door het mee te warmen in een stoofgerecht of door het te wokken samen met wat groente. En als je een heel stuk Seitan hebt gekocht kan je het in wat paneermeel rollen en bakken. Ik bakte eerst een gesnipperde ui en wat fijngesneden knoflook, hier voegde ik de Seitan aan toe en bracht het op smaak met wat kruiden. Vervolgens voegde ik er 300 gram verse spinazie, een handje vol aan cherrytomaatjes en twee fijngesneden zongedroogde tomaatjes aan toe. Dit serveerde ik samen met quinoa (tegenwoordig ook gewoon te koop bij de Appie) en een simpele zelfgemaakte yoghurtsaus. Die yoghurtsaus kan je maken door yoghurt met wat dille, peterselie, knoflookpoeder, zout en olijfolie in een kommetje te mengen.

En hoe was het? Tot mijn verbazing was het eigenlijk best lekker! De smaak van de Seitan is wat aan de zoute kant maar heel goed te doen. De textuur vond ik wel wat taai en dat is heel erg wennen in het begin. Maar dit kan ook liggen aan het feit dat ik de goedkoopste Seitan kocht. Soms wordt Seitan namelijk gemaakt van mechanisch gescheiden tarwegluten, hierdoor wordt het net iets taaier. Het is zeker wel iets dat ik vaker ga proberen in andere gerechten alleen dan ga ik wel even op zoek naar een ander soort die qua textuur hopelijk iets minder weg heeft van rubber.

Update: in deze vegan goulash vond ik de Seitan heel lekker en merkte ik weinig van de taaie structuur!

Update 2: Seitan van het merk Yakso (ietsje duurder) vond ik veel lekkerder.

Algehele hippie waardering:

Hebben jullie al eens Seitan op je bord gehad?

Back to Top