10 redenen waarom Psychologie (de) shit is

Ik krijg weleens mailtjes met vragen over mijn studie dus misschien is een blogpost over de studie Psychologie interessant voor sommigen. En ik denk dat ik daar ook wel de meest aangewezen persoon voor ben om dat te schrijven, want ik heb nogal een haat-liefdeverhouding met Psychologie, en als iemand het al lang studeert, dan ben ik het wel. Credits voor de bloginspiratie gaan trouwens naar Lauradenkt (zij is heel leuk, ik heb goeie mensenkennis, dus ik weet dat).

Brain Waves by Chase Kunz
Brain Waves by Chase Kunz

5 redenen waarom Psychologie de shit is:

1. Lezen over kick ass onderzoeken. Vooral de vroegere wetenschappelijke onderzoeken waren nu niet echt ethisch verantwoord te noemen, maar daarom des te interessanter om meer over te weten. Eén van de bekendste is het Stanford gevangernisexperiment (waar ook een nare film over is gemaakt). Of die van Little Albert, een klein jongetje dat angst voor een klein ratje werd aangeleerd waardoor hij uiteindelijk voor de rest van zijn leven bang was voor witte fluffy dieren en zelfs de Kerstman. In dit youtube filmpje wordt het onderzoek in 6 minuten uitgelegd. Ontzettend fascinerend maar ook te schandalig voor woorden natuurlijk.

2. Zelf onderzoek doen. Ik heb hiervoor twee jaar Toegepaste Psychologie op het HBO gestudeerd, maar dat was he-le-maal niet leuk. Je kon nog net niet Wikipedia als bron gebruiken in je verslagen. Studeren aan een universiteit vind ik juist heel tof omdat je wetenschappelijke skills aanleert. Daardoor ga je zelf ook kritischer tegen dingen aankijken en geloof je niet zo maar alles wat ergens op het internet staat geschreven.

3. Mensen zijn vreemd. Serieus, mensen zijn toch de meest fascinerende wezens ooit? Naast konijnen dan. Ik vind het superleuk om te leren over de gekke dingen die mensen doen. Vooral Sociale Psychologie is dan tof. Daar leer je over het bystanders-effect dat uitlegt waarom je meer kans hebt om geholpen te worden als je dood ligt te gaan waar één personen voorbij loopt dan wanneer er twintig personen voorbij lopen. Hier vind je een lijst met meer van dit soort denkfouten. Ik zag er laatst trouwens ook een leuk boekje over dat ik doorbladerde in de boekhandel.

4. Psychologie in het dagelijkse leven. Het belangrijkste dat ik van Gespreksvoering heb geleerd is dat je zo min mogelijk advies moet geven en dat luisteren en begrip tonen veeeel belangrijker is. Ik wou dat iedereen dat wist. (Ongevraagd advies van de dag: bemoeials, houd eens op met ongevraagd advies geven, dat maakt je echt een naar persoon). En zo leer je nog veel meer dingen die je ook in het echte leven kan gebruiken.

5. Paranormale krachten. Soms denken mensen dat je gedachten kan lezen als je verstand hebt van Psychologie. Vind ik leuk. Ik zat een keer in de bus en voor mij zat een jongen die een meisje probeerde te hosselen met de volgende woorden: “Ik heb een jaar Psychologie gedaan, weet je. Dan kan ik gewoon zien wanneer mensen liegen of slechte bedoelingen hebben. Dat soort shit leer je dan. Dus ik heb hele goeie mensenkennis.” Dat meisje geloofde het ook nog. (Om teleurstellingen te voorkomen, dat leer je niet echt hoor)

Credo for Imago by Holly Fisher@SpenceCreative
Credo for Imago by Holly Fisher@SpenceCreative

5 redenen waarom Psychologie gewoon shitty is:

1. Eén woord: Statistiek.

2. Saaie theorie. Zoveel boeken! Vooral die van het eerste jaar heb ik me doorheen moeten worstelen. Ik heb ook niet voor niets drie jaar over mijn P gedaan. Maar daarna wordt het leuker, pinky promise!

3. SPSS. Een stom computerprogramma dat een beetje op Excel lijkt alleen dan met 300 keer zoveel knopjes en functies.

4. Het Dr. Phil Effect. Soms denken mensen dat ik een afgestudeerde Psychiater ben als ik vertel dat ik Psychologie studeer. Dan krijg ik alle levensverhalen en problemen te horen. Alleen zonder dat ik er 95 euro per uur voor krijg.

5. Statistiek.

De voordelen vind ik overigens veeel zwaarder wegen dan de nadelen, dus no worries. Gewoon Psychologie gaan studeren als je dat leuk lijkt. En dan het liefst op Universiteit Twente, dan kunnen we samen Fairtrade koffie drinken in de Waaier (als je niet creepy bent dan hè). Want ik loop daar nog wel een paar jaar rond, vrees ik. Wat studeren/studeerden jullie? En vind je dat de shit of gewoon heel erg shitty?

Back to Top