Bloggen als een baas: zo krijg je 23423763 volgers

how to blog

Ik krijg best wel vaak vragen die te maken hebben met bloggen, wat ik heel leuk vind trouwens. En dan wil ik die allemaal heel graag beantwoorden, al is het alleen al voor de karmapunten. Maar dat lukt niet altijd. Want het is al knap als ik überhaupt niet vergeet terug te mailen. Dus ik ga er gewoon een aantal blogjes over schrijven! Ik was vorig jaar al heel enthousiast aan een paar ‘how to blog’ pagina’s begonnen maar die heb ik uiteindelijk nooit af geschreven. Hopelijk wordt dit wel wat.

Goed, even een disclaimer eerst, want ik wil niet dat mensen denken dat ik een arrogante bitch ben. Ik zie mijzelf écht niet als een hele goede blogger en ik weet er al helemaal niet alles van af. Maar ik denk dat het een stuk handiger is om de tips & tricks die ik wel weet online te gooien in plaats van dat ik telkens dezelfde vraag beantwoord via mailtjes.

lijn

Vandaag komen we aan bij les 1 van de workshop ‘Bloggen als een baas’ door Dr. Iris. Welkom! Vandaag behandel ik de meest gestelde blogvraag ever:

Hoe kom ik aan veel volgers?

1. Zorg ervoor dat je een leuk persoon bent

De meeste blogs worden gevolgd omdat de persoon achter het blog leuk is. Dus straal goede vibes uit. Als je een naar persoon bent; stop dan maar gewoon met bloggen. Je bent een naar persoon als je random “Leuk!!!!!! xx” reacties achterlaat op álle blogs om zo extra bezoekers te krijgen (ik heb dat wel door, hoor). Als je passief-agressief doet (brrrrr..) en als je niet eerlijk bent. Dat is een theorie die ik zojuist heb bedacht maar ik studeer al heel lang Psychologie dus ik zit daar op.

2. Zorg ervoor dat je blog leuk is

De meeste blogs worden gevolgd omdat het een leuke blog is. Dus zorg voor een hippe layout! Als je alleen met Paint overweg kan en/of geen smaak hebt, zorg dan dat iemand anders dat voor je doet. En zet inhoudelijke dingen op je blog! Om elke dag een tag te lezen of de dingen waar je nu weer dankbaar voor bent is saai. Tenzij je een heel leuk persoon bent maar dan moet je wel héél leuk zijn. En de belangrijkste tip maar wel een beetje cliché: wees origineel.

3. Patience you must have, my young padawan

Ik blog nu 3,5 jaar op ikbenirisniet.nl, de eerste 2,5 jaar had ik maximaal 50 bezoekers per dag. Waar ik toen al heel blij mee was trouwens. Nu zijn dat er 1000, wow! Zolang je het bloggen écht leuk vindt, komt dat allemaal vanzelf wel. Dat moet je niet pushen; lekker mindful bloggen is het advies van Dr. Iris.

4. Euh wacht

Waarom wil je eigenlijk heel-heel veel volgers? Is dat niet een beetje gek? Ik was zó blij toen ik 10 Bloglovin’ volgers had en toen ik er 50 had, ging ik helemaal uit mijn dak. Zorg er nu maar gewoon voor dat je leuke artikelen plaatst en het bloggen zelf ook daadwerkelijk leuk vindt. Want dat is goed genoeg. Als je zo ontevreden bent over je volgers/likes/bezoekers aantal, dan is daar waarschijnlijk een reden voor (zie tip 1 en/of 2).

Virtuele kusjes en knuffels van Dr. Iris en tot de volgende keer! Dan gaan we het hebben over hoe je begint met bloggen, het verschil tussen wordpress.com en .org en technische dingen enzo. Good times! U kunt uw blogvragen hieronder inleveren. 

Back to Top