Zonde #2: Het Frummelding

Ik heb weer iets gekocht, iets nieuws. Gaat goed deze Buy Nothing New maand! Maar ik had er niet zo over nagedacht, het was nogal een impulsieve aankoop. Goede verkooptactiek om met een kraampje met frummeldingen op de lancering van de eerste ADHD glossy te staan, hoor. Want daar was ik gisteren met Suzanne, zij had twee kaartjes gewonnen voor de lancering en vroeg of ik mee wilde. Ik twijfelde geen moment (oké stiekem wel, want een zaal vol ADHD’ers leek me vooral heel druk en laat ik daar nu net niet zo van houden) maar het leek me ook heel leuk omdat ik niet zo in het AD(H)D wereldje thuis ben en ook maar weinig AD(H)D’ers ken. Dus ik was best benieuwd.

Tangle

Frummelen

Sinds ik ben gestopt met roken (6 maanden, 23 dagen en 13 uur geleden) is de hel losgebarsten, ik friemel met m’n vingers en ik bijt m’n nagels (daar stopte ik mee in de zomer maar toen begon het collegejaar) omdat m’n hoofd nooit in zen-modus gaat. Dus toen ik bij één van de kraampjes op de lancering friemeldingen zag, Tangles heten ze officieel, dacht ik jaaa dat moet ik hebben! Dus kocht ik er één. Pas veel later toen ik na de lancering met Suzanne naar de Starbucks ging om daar Aline en Thomas te meeten (wat onmeunig leuk was) realiseerde ik me dat ik eigenlijk niets mocht kopen. Gelukkig kon ik de stress en paniek wegfrummelen met m’n nieuwe frummelding. Het werkt best aardig, vooral tegen het nagelbijten.

suzan adhd magazine

ADHD Glossy

SUZAN!i is de eerste ADHD glossy óóit. Het blad kwam tot stand om een tegengeluid te geven aan al het negatieve nieuws in de media (boe, alle kindjes worden volgepropt met pilletjes, waarom mag je niet meer druk zijn tegenwoordig, blabla, je kent het wel). Het magazine is onwijs dik, hij telt zo’n 160 pagina’s, en gaat in op veel verschillende onderwerpen die met ADHD te maken hebben. Er staan columns in van doktoren en onderzoekers maar ook van ouders en vooral van ervaringsdeskundigen. Van wat ik er tot nu toe van heb gelezen staan er veel herkenbare dingen in maar ook een hoop dingen waar ik niet zo veel mee heb omdat ze over de H in de ADHD gaan en die letter heb ik niet (tenzij ik met Aline en Suzanne bij de Starbucks zit of meer dan 1 wijntje op heb). Ik heb eigenlijk nog veel meer over het blad en over de lancering te vertellen maar dat kan je ook op Suzanne’s blog lezen, dus hier wat plaatjes:

Plaatjes

adhd glossy kookrubriek

Ik moest hier gisterenavond zo hard om lachen, dit had namelijk net zo goed ‘koken met Iris’ kunnen heten want zo gaat het er hier ook elke avond aan toe (p. 42)

adhd vol hoofd

‘Modder en pudding in m’n hoofd’ noemde ik dat altijd toen ik nog geen ADD-stempeltje had (p. 67)

adhd column

Mooie column van Derek Otte, héél herkenbaar ook (p. 136)

adhd versje

Gedicht door Elske de Korver. Ik was ooit heel enthousiast begonnen met breien trouwens, maar na een halve sjaal had ik geen zin meer (p. 117)

Beroemd

Er waren verschillende kraampjes in de zaal waar de lancering plaats vond, die ene waar ik het frummelding kocht was van Speel Leer Doen, een webshop voor educatief spel- en leermateriaal. Daarnaast stond een kraampje van Impuls, een vereniging voor ADHD’ers. Zij brengen elk kwartaal het tijdschrift ‘Impulsief’ uit. “Hé, jij bent Iris!” zei de vrouw achter het kraampje. Ze liet mij zien dat ik in het laatste nummer sta met mijn blog. Dat wist ik nog helemaal niet, heel leuk!

media impuls oktober13

Zinnige linkjes

SUZAN!i – hier kan je de ADHD glossy bestellen voor €9,95 incl. verzendkosten;
Speel Leer Doen – daar kan je o.a. Tangles (dat frummelding) bestellen;
Impuls – voor meer info over de vereniging achter het blad dat ik hierboven noemde.

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

36 reacties op “Zonde #2: Het Frummelding

 1. Suzanne

  Het was een super dag en ik vond het echt heel erg gezellig! Al die AD(H)D’ers bij elkaar.

 2. Wat leuk dat je in dat tijdschrift staat! Maar wel jammer dat het lastig blijkt je aan buy nothing new te houden (ik vond je juist zo’n shining example haha! Nee hoor, nog steeds, vooral om je anti-roken-will power). Je kunt ook de maand uitbreiden, zodat je het in totaal toch een maand volhoudt?

  • iris

   Pfiew! Ja ik kijk wel even hoe ik het doe. Ik heb ook heel veel dingen niet gekocht hoor, mocht dat je troosten 😉 Toen ik gisteren in Utrecht was voor de lancering was het na de tijd namelijk koopavond, ik stond in een Lush winkel en in de vitaminstore en het was echt moeilijk, haha! En ik wilde laatst ook al bijna een boek kopen. Dus ik vind het eigenlijk nog wel aardig goed gaan!

 3. Aline

  Oh Iris je bent zo’n hilarisch kind. Dat is alles wat ik te zeggen heb vandaag. Ok doei.

 4. Leuk! Goed dat er een blad over AD(H)D wordt uitgebracht. Hoop dat het een hoop onwetendheid uit de wereld helpt.

 5. farah

  Zo’n frummelding kan handig zijn… Alhoewel ik denk dat mensen om me heen gek zullen worden als ik met zo’n ding in mijn hand loop te frummelen 😉

 6. Linda

  Wat léuk! Superleuk dat je in ‘Impulsief’ staat! (:
  Succes trouwens met je Buy Nothing New verder, ik wilde ook meedoen, maar ontdekte toen twee ontzéttend leuke truien die ik heel erg niet nodig had maar heul graag wilde, haha (:

 7. Mariët

  Noohh als mede ADD’er wil ik dat blad graag bestellen (ik vind Derek Otte ook echt een held, heb hem wel eens geïnterviewd en gefotografeerd) maar ik ben ook in een no-buy… *snik*

  Heerlijk verslagje weer! Wish I was there!

 8. Debby

  Wat gaaf dat je in dat blad stond. Hele leuke post! Als ik dit zo lees, dan vraag ik me af of ik niet ook ADD heb :’) ik heb ook zo’n modderhoofd.

 9. Sas

  Oh dat lijkt me handig zo’n frummelding…
  Ik zit altijd te draaien aan m’n ring.. ^^

 10. Als ik had geweten dat je Iris achter de “ik ben iris niet”- blog was geweest, had ik je wel even aangesproken. 😀

 11. Laura

  Leuk dat je erin staat! En ik vind het ook goed dat er zo’n blad bestaat, en dat er eens een ander perspectief op ADHD wordt gegeven.

 12. Ellis

  Het duurde best lang voor ik door het dat er niet frum-melding stond maar frummel-ding. Wat is in godsnaam een frum-melding?
  On topic: Ik vind je blog heel leuk om te lezen! Je schrijft grappig.

 13. Linda

  Klinkt als een hele uitdaging, een zaal vol met AD(H)D’ers!
  De glossy ziet er veelbelovend uit en die moet ik ook maar eens gaan scoren 🙂

  Zon het frummelfriemelding, die moet ik echt hebben voor mijn hele-lieve-nagelbijtende-vriendje! Bedankt voor het delen!

 14. Marlous

  haha ik ben ook al eens door wat psychologen en dat soort mensen als ADDer bestempeld en herken me in bepaalde dingen ook wel maar ik negeer t gewoon zoveel mogelijk. maarrrr nu je dit ding opeens showt bedenk ik me opeens dat ik vroeger ook zo een had! een knalroze haha. misschien dat ik het daarom goed kan negeren, omdat ik als kind altijd kon frummelen.

  en thank god dat ik gisteren niet hoefde te werken haha. dat had ik echt super stom gevonden. en ps btw er zijn VEEL leukere koffietentjes in utown!

 15. Maggie

  Leuk! Ik zag het frummelding gisteren ook al in de HollandDoc voorbij komen. Zeker de moeite waard om even terug te kijken. ‘De echte jongens film’ heet ie!

 16. Emma

  Ik WIST het! Zonder #2 🙂 Wel een heel leuk en behulpzaam ding denk ik.
  En gaaf die glossy, ik zou ‘m wel willen lezen, misschien bestel ik ‘m. 🙂

  • iris

   Ja, frummelen inderdaad. That’s it 😉 Ik zocht naar een filmpje omdat het zo lastig uit te leggen is hoe dat ding beweegt, en toen kwam ik deze tegen. Ik lig helemaal dubbel, hahaha! Zo’n fout filmpje, oh man. Maar dan krijg je in ieder geval een beter beeld van wat het nou voor een ding is :’)

 17. Leuk dat jullie samen naar zo’n event zijn geweest! En hoe erg is het, dat kleine dingetje gekocht te hebben (i know, zo begint het;) ). Leuk ook dat je in dat magazine staat!

 18. Anne

  Tof, zo’n frummelding 🙂 Lijkt me heerlijk ontspannend.. Hihi! En leuk dat je in het tijdschrift staat!

 19. Yvonne

  Super dat je in dat blad staat met je blog en herkend werd:) vet tof! Ben erg benieuwd naar de glossy!

 20. emily

  Dat frummelding moet ik ook hebben, ik zit nu altijd aan m’n haren of lippen te trekken en dat ziet er ook niet uit :p
  Pff nu ben ik alweer vergeten wat je allemaal hebt getypt, dus scroll maar weer naar boven.
  Ik heb Suzan ook besteld gisteren, ben heel benieuwd, van wat ik net hier lees op je foto, is dat ook een beschrijving van koken met emily ;p Ik zei altijd ‘ik ben chaotisch georganiseerd’ maar dan natuurlijk op m’n eigen manier XD
  En echt super koel dat je zomaar wordt vermeld in een tijdschrift! Dat verdien je echt 🙂

 21. Lune

  Oeh dat tijdschrift ga ik zeker een keertje uitproberen. Ik ben zelf onlangs gediagnostiseerd met flinke adhd, dus moet er echt wat meer over lezen!

  • iris

   Leuk, is echt een aanrader! Weer eens wat anders dan de standaard ADHD-info. Normaal ben ik niet zo van het tijdschriften lezen en meer van het plaatjes kijken maar hier staan gelukkig veel interessante dingen in.

 22. Ina

  Wat een geestig ding, dat frummelding! Liever frummelen dan nagels bijten, dat is zeker! 😉
  En hoog tijd, lijkt me, dat er een tijdschrift werd uitgegeven voor AD(H)D’ers! Je hebt gelijk dat er te weinig meningvolle informatie over deze aandoening bestaat, en meer dan genoeg MISinformatie, helaas. Ik zal eens Googlen of er een vergelijkbare publikatie bestaat hier in Canada.

 23. Mateusz

  Ik heb zelf ook zo’n frummel ding maar dan met blauw,paars en zilver 😛 Leuke artiekel BTW

 24. Pingback: November: Vegan Challenge | IKBENIRISNIET

 25. Pingback: Terugblik: Jaaroverzicht 2013 | IKBENIRISNIET

 26. Pingback: IKBENIRISNIET.nl bestaat 4 jaar! | IKBENIRISNIET

 27. Pingback: Stoppen met nagelbijten: tips & tricks | IKBENIRISNIET

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer informatie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services De cookie-instellingen op ikbenirisniet.nl zijn ingesteld op 'toestaan cookies'. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of klikt op "Accepteren", ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten