7 x Zelfhulpboeken om 2018 goed mee te beginnen

Boeken over persoonlijke ontwikkeling en zelfhulpboeken zijn wel favoriete genres van me. Niet alleen omdat ik psychologie interessant vind, maar ook omdat ik uit elk zelfhulpboek wel iets leer. En nu we al onze goede voornemens nog vers in het geheugen hebben zitten, raad ik je graag een paar boeken aan die hierbij kunnen helpen. Zowel op persoonlijk als op professioneel vlak.

7 x Zelfhulpboeken om te luisteren via Storytel

 Deze blogpost heb ik geschreven in samenwerking met Storytel 

Een nieuw jaar met nieuwe kansen

Ik houd van maandagen omdat ze voelen als een nieuw begin, dat gevoel heb ik nog sterker bij het begin van een nieuw jaar. Het bedenken van nieuw doelen, nog superoptimistisch zijn dat ik ze allemaal ga halen.. Ik houd ervan. Maar voel alsjeblieft niet te veel druk om nu je complete leven om te gooien. Het is tenslotte maar een getal op de kalander. Persoonlijk vind ik de frisse start van een nieuw jaar heel fijn en motiverend. Maar je kan er ook in doorslaan. Het is he-le-maal oké om níet ‘de beste versie van jezelf’ te worden en gewóón jezelf te zijn. Dus neem het vooral allemaal niet te serieus!

Dat te hebben gezegd, wil toch graag een paar inspirerende zelfhulpboeken met je delen die op mijn virtuele boekenplank staan. Een paar van deze boeken vond ik enorm leerzaam en gaven me tips die ik dagelijks toepas. Ik heb een mix gemaakt van boeken die prestatiegericht zijn (1 t/m 3). En boeken die je juist leren dat wat rustiger aan doen erg goed is (4 t/m 7). Tenslotte gaat het allemaal om balans. Ze zijn alle acht te luisteren via Storytel. Ik noem hieronder overigens vooral Engelstalige boeken omdat ik die het meeste luister via Storytel, maar er staan ook genoeg Nederlandstalige boeken in de app. Hun aanbod bestaat inmiddels uit 60.000 boeken, hier kan je bladeren tussen alle beschikbare luisterboeken en ebooks, keuze zat dus!

7 x Zelfhulpboeken om te luisteren via Storytel
De belangrijkste lessen en tips die ik leer van zelfhulpboeken schrijf ik op in mijn self care journal.

7 x Inspirerende zelfhulpboeken

Klik om de titel van het boek om de volledige beschrijving te lezen. Daar kan je ook alvast een kort fragment luisteren om te horen of de voorleesstem je bevalt.

 1. Eat that Frog! Als je net als ik een koning(in) bent in uitstellen, dan is dit boek nuttig. Het is een kort luisterboek dat maar 2,5 uur duurt. Met het eten van de kikker wordt bedoeld dat je ’s ochtends begint met de grootste/vervelendste/belangrijkste taak op je todolist. In het boek vind je tips hoe te bepalen wat jouw frog is, hoe je je dag optimaal organiseert en hoe je bijvoorbeeld gefocust kan blijven ondanks alle afleidingen om je heen. Véél praktische tips dus!

 2. How to Be a Bawse Ik heb geen idee wie Lilly Singh is, maar ze schijnt een big deal op YouTube te zijn. Recensies over dit boek zijn vrijwel allemaal positief, dus ik was benieuwd! Ik moet toegeven dat ik mij niet kan vinden in haar werkmentaliteit. Denk aan: nachten doorhalen of je zo de pleuris werken dat je pas om zeven uur ’s avonds bedenkt dat je nog niet hebt gegeten die dag. Maar als je een miljoenenbedrijf vanaf onderaan de ladder wil oprichten, is dat wellicht de enige manier. (Heb ik even geluk dat ik geen miljoenenbedrijf wil!) Toch heb ik veel goed tips uit dit boek gehaald. Onder andere over hoe om te gaan met negatieve reacties en dat je geen plan B nodig hebt maar al je energie in plan A moet stoppen. Nog een pluspunt: ze leest het boek zelf voor en dat doet ze erg leuk!

 3. Little Black Book: A Toolkit for Working Women Dit korte luisterboek van anderhalf uur is een handboek voor creatieve carrièrevrouwen. Het is echt bedoeld als een handboek waar je korte inspirerende stukjes in vindt. Ik luister zo nu en dan een kort stukje en dat werkt altijd erg motiverend. Om het boek in één keer achter elkaar te luisteren vind ik het minder geschikt voor omdat je hoofd dan duizelt van alle tips.

7 x Zelfhulpboeken om te luisteren via Storytel
Onlangs ben ik, naast mijn self care journal, ook begonnen met een bullet journal. De prestatiegerichte boeken die gaan over doelen stellen (zoals ‘Eat that Frog!’) komen daar extra goed bij van pas.

 4. Nooit meer te druk Ik hóud van dit boek. Het heeft veel raakvlakken met het boek dat ik hierna tip, maar deze is net wat praktischer. Ik kocht het boek een tijd geleden als leesboek, maar tot mijn verrassing stond hij later ook als luisterboek op Storytel. Ik ben er nog steeds in bezig, ik ben niet zo’n snelle lezer, maar tot nu toe heb ik al veel plakkertjes met aantekeningen en uitroeptekens bij belangrijke stukken geplakt. Wist je dat je op Storytel ook virtuele bookmarks toe kan voegen tijdens het luisteren? Superhandige functie; vooral bij zelfhulpboeken als je bepaalde stukken nog eens terug wil luisteren.

 5. Essentialism: The Disciplined Pursuit of Less Wat heb ik veel geleerd van dit boek! Veel dingen pas ik nog steeds toe. Zoals hoe je het beste nee kan zeggen, hoe je kan bepalen wat voor jou belangrijk is en dat er veel belangrijkere dingen zijn dan ‘drukdrukdruk’ zijn. Ik kan best weleens onzeker worden van workaholics die ik volg op social media. (Wat sommige mensen met slanke #fitgirls hebben, heb ik met mensen die non-stop werken en heel succesvol zijn.) Dit boek was voor mij een fijne bevestiging dat ik het echt niet zo verkeerd doe.


“What if we stopped celebrating being busy as a measurement of importance? What if instead we celebrated how much time we had spent listening, pondering, meditating, and enjoying time with the most important people in our lives?”
– Greg McKeown, uit Essentialism


 6. The Anxiety Solution Een iets specifieker boek dan de andere boeken in dit lijstje. Ik wilde deze titel toch graag noemen aangezien 20% van de Nederlanders in zijn leven te maken krijgt met een angststoornis (veel!). Maar ook als je last hebt van milde angst in bepaalde situaties, is dit boek ontzettend fijn en geruststellend. De schrijfster vertelt over haar leven, geeft veel goede informatie en eindigt met een toolkit bomvol praktische tips. De tips richten zich vooral op meer ontspannen, perfectionisme loslaten en peace of mind prioriteit maken.

 7. The Things You Can See Only When You Slow Down Zoek je een luchtig, positief boek voor op de achtergrond? Deze moet je hebben! Het boek is geschreven door een Boeddhistische monnik. Hij heeft al zijn korte tips en adviezen voor ongeveer alle aspecten in het leven gebundeld in dit boek. Verwacht dus niet veel diepgang, maar wel inspirerende stukjes tekst die eye openers kunnen zijn. Vooral de tips over het rustiger aan doen, compassie hebben en goed voor jezelf zorgen vond ik goed.

7 x Zelfhulpboeken om te luisteren via Storytel
Hier zie je de bookmarks die ik heb geplaatst bij het boek ‘The Anxiety Solution’. Zo kan ik stukken die ik extra goed vond makkelijk terugvinden en nog eens luisteren.

Meer lees & luistertips

Zie ook mijn blogpost met de vijf allerbeste luisterboeken die ik via Storytel heb geluisterd en de blogpost waarin ik acht gezellige luisterboeken deel. Voor meer inspirerende zelfhulpboeken zie deze blogpost van vorig jaar. En als je daar nog steeds niet genoeg aan hebt, kan je me ook op Goodreads als vriendje toevoegen, want daar houd ik alle boeken bij die ik lees en luister! Daar heb ik tevens een apart lijstje gemaakt met alle luisterboeken die ik via Storytel heb geluisterd of nog wil luisteren.

Abonneren op Storytel

Onbeperkt boeken luisteren op Storytel doe je voor 12,99 euro per 30 dagen. Op elk moment kan je je abonnement ook weer stopzetten. Ik ben zelf al een behoorlijke tijd klant en ben erg tevreden over de app. Alleen tijdens het afstuderen heb ik mijn abonnement tijdelijk even stopgezet omdat ik geen tijd had voor luisterboeken. Later heb ik het weer geactiveerd. Dat gaat heel makkelijk!

Voor de nieuwe lezers en lezers die de vorige actie hebben gemist, was Storytel zo lief om me te verrassen met een nieuwe actielink: via deze link kan je als nieuwe klant de eerste maand Storytel gratis proberen! Het abonnement loopt vervolgens automatisch door tenzij je het voor de tijd stopzet, je zit dus nergens aan vast.

Welk boek heeft jou geïnspireerd?

Back to Top