7 x Zelfhulpboeken om 2018 goed mee te beginnen

Boeken over persoonlijke ontwikkeling en zelfhulpboeken zijn wel favoriete genres van me. Niet alleen omdat ik psychologie interessant vind, maar ook omdat ik uit elk zelfhulpboek wel iets leer. En nu we al onze goede voornemens nog vers in het geheugen hebben zitten, raad ik je graag een paar boeken aan die hierbij kunnen helpen. Zowel op persoonlijk als op professioneel vlak.

7 x Zelfhulpboeken om te luisteren via Storytel

 Deze blogpost heb ik geschreven in samenwerking met Storytel 

Een nieuw jaar met nieuwe kansen

Ik houd van maandagen omdat ze voelen als een nieuw begin, dat gevoel heb ik nog sterker bij het begin van een nieuw jaar. Het bedenken van nieuw doelen, nog superoptimistisch zijn dat ik ze allemaal ga halen.. Ik houd ervan. Maar voel alsjeblieft niet te veel druk om nu je complete leven om te gooien. Het is tenslotte maar een getal op de kalander. Persoonlijk vind ik de frisse start van een nieuw jaar heel fijn en motiverend. Maar je kan er ook in doorslaan. Het is he-le-maal oké om níet ‘de beste versie van jezelf’ te worden en gewóón jezelf te zijn. Dus neem het vooral allemaal niet te serieus!

Dat te hebben gezegd, wil toch graag een paar inspirerende zelfhulpboeken met je delen die op mijn virtuele boekenplank staan. Een paar van deze boeken vond ik enorm leerzaam en gaven me tips die ik dagelijks toepas. Ik heb een mix gemaakt van boeken die prestatiegericht zijn (1 t/m 3). En boeken die je juist leren dat wat rustiger aan doen erg goed is (4 t/m 7). Tenslotte gaat het allemaal om balans. Ze zijn alle acht te luisteren via Storytel. Ik noem hieronder overigens vooral Engelstalige boeken omdat ik die het meeste luister via Storytel, maar er staan ook genoeg Nederlandstalige boeken in de app. Hun aanbod bestaat inmiddels uit 60.000 boeken, hier kan je bladeren tussen alle beschikbare luisterboeken en ebooks, keuze zat dus!

7 x Zelfhulpboeken om te luisteren via Storytel
De belangrijkste lessen en tips die ik leer van zelfhulpboeken schrijf ik op in mijn self care journal.

7 x Inspirerende zelfhulpboeken

Klik om de titel van het boek om de volledige beschrijving te lezen. Daar kan je ook alvast een kort fragment luisteren om te horen of de voorleesstem je bevalt.

 1. Eat that Frog! Als je net als ik een koning(in) bent in uitstellen, dan is dit boek nuttig. Het is een kort luisterboek dat maar 2,5 uur duurt. Met het eten van de kikker wordt bedoeld dat je ’s ochtends begint met de grootste/vervelendste/belangrijkste taak op je todolist. In het boek vind je tips hoe te bepalen wat jouw frog is, hoe je je dag optimaal organiseert en hoe je bijvoorbeeld gefocust kan blijven ondanks alle afleidingen om je heen. Véél praktische tips dus!

 2. How to Be a Bawse Ik heb geen idee wie Lilly Singh is, maar ze schijnt een big deal op YouTube te zijn. Recensies over dit boek zijn vrijwel allemaal positief, dus ik was benieuwd! Ik moet toegeven dat ik mij niet kan vinden in haar werkmentaliteit. Denk aan: nachten doorhalen of je zo de pleuris werken dat je pas om zeven uur ’s avonds bedenkt dat je nog niet hebt gegeten die dag. Maar als je een miljoenenbedrijf vanaf onderaan de ladder wil oprichten, is dat wellicht de enige manier. (Heb ik even geluk dat ik geen miljoenenbedrijf wil!) Toch heb ik veel goed tips uit dit boek gehaald. Onder andere over hoe om te gaan met negatieve reacties en dat je geen plan B nodig hebt maar al je energie in plan A moet stoppen. Nog een pluspunt: ze leest het boek zelf voor en dat doet ze erg leuk!

 3. Little Black Book: A Toolkit for Working Women Dit korte luisterboek van anderhalf uur is een handboek voor creatieve carrièrevrouwen. Het is echt bedoeld als een handboek waar je korte inspirerende stukjes in vindt. Ik luister zo nu en dan een kort stukje en dat werkt altijd erg motiverend. Om het boek in één keer achter elkaar te luisteren vind ik het minder geschikt voor omdat je hoofd dan duizelt van alle tips.

7 x Zelfhulpboeken om te luisteren via Storytel
Onlangs ben ik, naast mijn self care journal, ook begonnen met een bullet journal. De prestatiegerichte boeken die gaan over doelen stellen (zoals ‘Eat that Frog!’) komen daar extra goed bij van pas.

 4. Nooit meer te druk Ik hóud van dit boek. Het heeft veel raakvlakken met het boek dat ik hierna tip, maar deze is net wat praktischer. Ik kocht het boek een tijd geleden als leesboek, maar tot mijn verrassing stond hij later ook als luisterboek op Storytel. Ik ben er nog steeds in bezig, ik ben niet zo’n snelle lezer, maar tot nu toe heb ik al veel plakkertjes met aantekeningen en uitroeptekens bij belangrijke stukken geplakt. Wist je dat je op Storytel ook virtuele bookmarks toe kan voegen tijdens het luisteren? Superhandige functie; vooral bij zelfhulpboeken als je bepaalde stukken nog eens terug wil luisteren.

 5. Essentialism: The Disciplined Pursuit of Less Wat heb ik veel geleerd van dit boek! Veel dingen pas ik nog steeds toe. Zoals hoe je het beste nee kan zeggen, hoe je kan bepalen wat voor jou belangrijk is en dat er veel belangrijkere dingen zijn dan ‘drukdrukdruk’ zijn. Ik kan best weleens onzeker worden van workaholics die ik volg op social media. (Wat sommige mensen met slanke #fitgirls hebben, heb ik met mensen die non-stop werken en heel succesvol zijn.) Dit boek was voor mij een fijne bevestiging dat ik het echt niet zo verkeerd doe.


“What if we stopped celebrating being busy as a measurement of importance? What if instead we celebrated how much time we had spent listening, pondering, meditating, and enjoying time with the most important people in our lives?”
– Greg McKeown, uit Essentialism


 6. The Anxiety Solution Een iets specifieker boek dan de andere boeken in dit lijstje. Ik wilde deze titel toch graag noemen aangezien 20% van de Nederlanders in zijn leven te maken krijgt met een angststoornis (veel!). Maar ook als je last hebt van milde angst in bepaalde situaties, is dit boek ontzettend fijn en geruststellend. De schrijfster vertelt over haar leven, geeft veel goede informatie en eindigt met een toolkit bomvol praktische tips. De tips richten zich vooral op meer ontspannen, perfectionisme loslaten en peace of mind prioriteit maken.

 7. The Things You Can See Only When You Slow Down Zoek je een luchtig, positief boek voor op de achtergrond? Deze moet je hebben! Het boek is geschreven door een Boeddhistische monnik. Hij heeft al zijn korte tips en adviezen voor ongeveer alle aspecten in het leven gebundeld in dit boek. Verwacht dus niet veel diepgang, maar wel inspirerende stukjes tekst die eye openers kunnen zijn. Vooral de tips over het rustiger aan doen, compassie hebben en goed voor jezelf zorgen vond ik goed.

7 x Zelfhulpboeken om te luisteren via Storytel
Hier zie je de bookmarks die ik heb geplaatst bij het boek ‘The Anxiety Solution’. Zo kan ik stukken die ik extra goed vond makkelijk terugvinden en nog eens luisteren.

Meer lees & luistertips

Zie ook mijn blogpost met de vijf allerbeste luisterboeken die ik via Storytel heb geluisterd en de blogpost waarin ik acht gezellige luisterboeken deel. Voor meer inspirerende zelfhulpboeken zie deze blogpost van vorig jaar. En als je daar nog steeds niet genoeg aan hebt, kan je me ook op Goodreads als vriendje toevoegen, want daar houd ik alle boeken bij die ik lees en luister! Daar heb ik tevens een apart lijstje gemaakt met alle luisterboeken die ik via Storytel heb geluisterd of nog wil luisteren.

Abonneren op Storytel

Onbeperkt boeken luisteren op Storytel doe je voor 9,99 euro per maand. Op elk moment kan je je abonnement ook weer stopzetten. Ik ben zelf al een behoorlijke tijd klant en ben erg tevreden over de app. Alleen tijdens het afstuderen heb ik mijn abonnement tijdelijk even stopgezet omdat ik geen tijd had voor luisterboeken. Later heb ik het weer geactiveerd. Dat gaat heel makkelijk! Voor de nieuwe lezers en lezers die de vorige actie hebben gemist, was Storytel zo lief om me te verrassen met een nieuwe actielink: via deze link kan je als nieuwe klant de eerste maand Storytel gratis proberen! Het abonnement loopt vervolgens automatisch door tenzij je het voor de tijd stopzet, je zit dus nergens aan vast.

Welk boek heeft jou geïnspireerd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

28 reacties op “7 x Zelfhulpboeken om 2018 goed mee te beginnen

 1. chucky1012 schreef:

  Interessant artikel….
  Ik neem nu ook veel meer tijd voor mezelf en doe niets overhaast.
  Genieten…
  Er is zoveel meer naast social media.
  Men leeft maar 1 keer….

  Xoxo

  | Reageer op deze reactie
 2. Judith schreef:

  Oke deze tips gaan op de lijst. Weet jij ook of je met Storytel op verschillende apparaten tegelijk kunt luisteren (dus bijv. met je partner)? En of de opgeslagen boeken voor jou toegankelijk blijven als je het abonnement pauzeert of stopt? Dat kan met Audible wel, maar misschien is dat een ander concept omdat je daar 1 boek per maand ‘koopt’ met je abonnement.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Yay, leuk dat je er wat aan hebt 🙂 Je kan als het goed is wel op meerdere apparaten luisteren, maar ik geloof dat het niet tegelijk kan. Maar dat zou je voor de zekerheid even moeten navragen bij de klantenservice van Storytel! Als je het abonnement stopt kan je de boeken die je op offline hebt gezet niet luisteren (althans ik kon dat destijds niet toen ik mijn abo even had stopgezet). Je zorgt er dan idd alleen voor dat je ze offline kan luisteren, je hebt de boeken dan niet gekocht.

   | Reageer op deze reactie
 3. Sara schreef:

  Leuk! Misschien dat je mijn leestips al langs had zien komen op mijn blog, maar mijn top boek van 2017 was ‘het hedendaagse heldenboek’ 🙂 en ik heb ook erg genoten van ‘de vintagewinkel’ dan ik door jouw Instagram story ben gaan lezen. Ben jij er al in begonnen?

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Nee nog steeds niet, haha! Ik wilde heeel graag een boek van Lisette Jonkman lezen (nadat ik haar andere boeken had geluisterd) dus daar ben ik nu nog in bezig. Daarna wil ik wel De Vintagewinkel gaan lezen, ben benieuwd 😀 Ik zet jouw boekentip ook gelijk op mijn lijstje, thanks!

   | Reageer op deze reactie
 4. Ik hou ook echt van het nieuwe jaar en de nieuwe start die daarbij komt. Het zorgt er altijd voor dat ik een moment heb waarop ik even goed nadenk over hoe mijn jaar is geweest en wat ik allemaal heb meegemaakt. Essentialism lijkt mij vooral echt een super interessant boek!

  | Reageer op deze reactie
 5. Mijn inspiraties de afgelopen tijd komen uit ‘the happiness project’ van Gretchen Rubin, ‘the life changing magic of not giving a f*ck’ van Sarah Knight (dus niet die oranje over not f- giving die je overal in de boekhandel ziet liggen) en ‘de kracht van kwetsbaarheid’ van Brene Brown. De een wat praktischer dan de ander, maar alle drie heel leerzaam!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   De kracht van de kwetsbaarheid wil ik ook nog graag lezen, ik vind Brene Brown zó goed!

   | Reageer op deze reactie
 6. Dana schreef:

  Ik zie er interessante boeken tussen liggen. Zelf heb ik liever een een papieren boek dan storytel, want ik luister al gauw niet meer oeps…

  | Reageer op deze reactie
 7. Sofie schreef:

  Bedankt voor deze mooie tips, ik heb er een aantal genoteerd op mijn to-read-list. Thx! Ik heb ook de quote genoteerd van Greg McKeown. Ik ben ook iemand die meer nood heeft aan rust en tijd voor mezelf dan aan van het één naar het ander te hollen.

  | Reageer op deze reactie
 8. Marlous schreef:

  Ohh goede tips! Ik ga voor m’n trip naar Bali m’n e-reader onder het stof vandaag halen en wilde een abonnement nemen op Kobo Plus. Dus ik zocht al wat boeken om te kunnen downloaden, ga hier denk ik wel een paar van downloaden!

  | Reageer op deze reactie
 9. Vivian schreef:

  Nooit meer te druk ben ik al vaak tegengekomen en maakt me toch steeds nieuwsgieriger. Things you only see when you slow down klinkt ook tof!

  | Reageer op deze reactie
 10. Mathilde schreef:

  Wat een supergoede tip met de bookmarks! Ik ben sinds de vorige actie helemaal bezeten van Storytel en interessante stukken kunnen aanduiden was het enige wat ik nog miste…

  | Reageer op deze reactie
 11. Mille Pagine schreef:

  Oei, Eat That Frog viel mij zó tegen! Heel veel woorden over eigen successen, weinig concrete tips (althans, die je niet zelf al kent). Wat vond je het allerbeste boek uit dit rijtje? Als je er één moest kiezen? 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oh ik vond juist dat er wel veel concrete tips tussenzaten! Vooral qua prioriteiten stellen (voor mijn gevoel zijn al mijn taken altijd ‘frogs’). Maar ik denk dat dat ook komt doordat er bij mij gewoon nog heeeeeel veel ruimte voor verbetering is wat dat betreft. Ik kan me voorstellen dat als je al een beetje gestructureerd werkt, het veel open deuren zijn.

   Ik denk dat ik Nooit meer te druk het beste vind (ook al heb ik hem nog steeds niet helemaal uit), maar aangezien we zo van mening verschillen over Eat That Frog weet ik niet of jij ‘m dan ook wel zo goed vindt haha. Daarvan hoor ik namelijk ook dat mensen vinden dat er niet zo veel concrete tips in staan, terwijl ik er tot nu toe al wel veel van heb opgestoken 🙂

   | Reageer op deze reactie
 12. Romy schreef:

  Er staan heel wat titels tussen die ik nog niet kende en laat een van mijn doelen voor dit jaar net zijn om meer te gaan lezen. Ik heb weer heel wat leuke boeken om in te beginnen! Vooral Eat That Frog spreekt me aan. Wat handig trouwens dat je ook bookmarks kunt toevoegen!

  | Reageer op deze reactie
 13. Mariëlle schreef:

  Ik ben al een tijdje heel benieuwd naar nummer 4, maar lezen… tsja dat komt er toch weer niet van 🙁

  | Reageer op deze reactie
 14. Essentialism lijkt me wel interessant! Bij luisterboeken dwalen mijn gedachten steeds af, dus dat is geloof ik niet helemaal voor me weggelegd. Jammer dat ze dit soort boeken vaak niet als ebook bij de bieb hebben, want ik heb het veel te drukdrukdruk om naar een echte bieb te gaan :’)

  | Reageer op deze reactie
 15. Paul schreef:

  Ik ben toevallig “Eat That Frog” aan het lezen en probeer elke dag met een uitsteltaak te beginnen. Nog best lastig om vol te houden. Maar als het dan lukt, dan merk ik dat het een echte boost geeft.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Nou, dat is inderdaad lastig! Toen ik het boek luisterde was ik heel gemotiveerd om die ‘regel’ elke dag toe te passen, maar in praktijk blijkt dat toch iets lastiger te zijn dan in theorie, haha.

   | Reageer op deze reactie
 16. Debbie schreef:

  Wat een leuke lijst met boeken. Momenteel ben ik ‘Steeds leuker’ aan het lezen. Ook wel een aanrader, alhoewel er ook wel wat bekende dingen instaan. Dingen die we wel weten maar soms gewoon niet doen.

  | Reageer op deze reactie
 17. Lenneke schreef:

  Ik vond en vind Nooit meer te druk echt grandioos. Heb hem als papieren boek, maar misschien moet ik hem nog een keer gaan luisteren om mijn geheugen op te frissen. Eat that frog wil ik ook nog steeds luisteren!

  | Reageer op deze reactie
 18. Pingback: Blog jaaroverzicht 2018 * Kaktussen
Back to Top