Recept: Couscous met tzatziki

Ik keek Jamie’s 15 minutes meals (elke dag om 17:30 uur op 24Kitchen, geloof ik) en de couscous die voorbij kwam moest ik meteen de volgende dag maken, want die zag er zó lekker uit! En als Jamie alles zo mooi en gestroomlijnd in zijn keukentje doet, lijkt het allemaal heel snel en makkelijk. Dat ging bij mij een stuk rommeliger en omslachtiger. Ik deed er dan ook veeeel langer dan een kwartier over. Maar het eindresultaat werd er niet minder om, deze couscoussalade is lekker! Bij deze het recept, een beetje van Jamie en een beetje van Iris.

Recept: vegetarische couscous

De volgende dag is de salade nog lekkerder. Dus als je per ongeluk te veel hebt gemaakt is dat helemaal niet erg, dan heb je alvast een gezonde lunch voor de volgende dag. De vegetarische kipstuckjes van De Vegetarische Slager zijn onmisbaar in dit recept, god wat zijn die lekker. Het is net echte kip, alleen dan honderd keer beter. Ik moet toegeven dat ik de eerste twee keer echt even moest wennen aan de Kipstuckjes, want ze smaken écht naar kip en dat is best vreemd als je al zolang geen kip meer hebt gegeten.

Het grootste deel is trouwens gewoon door meneer Jamie bedacht, hoor. Hij deed alleen twee essentiële dingen fout. Dat waren (1) kip en (2) geen knoflook. Dat kan natuurlijk niet. Dus dit is de verbeterde versie, vind ik zelf. Okay let’s do this!

Ingrediënten voor 2-3 personen

Voor de couscous:
geel_hartje 1 doosje vegetarische Kipstuckjes
geel_hartje 200 gram (volkoren) couscous
geel_hartje 2 paprika’s in verschillende kleuren
geel_hartje 3 lenteuien
geel_hartje 1 kopje erwten (diepvries kan prima)
geel_hartje zwarte olijven van goede kwaliteit
geel_hartje extra vierge olijfolie van goede kwaliteit
geel_hartje 40 gram fetakaas
geel_hartje 1 citroen (sap + schil)
geel_hartje Kruiden: gedroogde oregano, vijfkruidenpoeder, verse dille

Voor de tzatziki:
mint-hartje 1/2 komkommer
mint-hartje 250 gram biologische yoghurt
mint-hartje 1/2 citroen (sap)
mint-hartje verse munt
mint-hartje 1 teentje knoflook (of wat knoflookpoeder)

Bereiding met plaatjes

1. Ontdooi de kipstuckjes een paar uur van te voren. Doe ze in een schaaltje en breng ze op smaak met oregano, vijfkruidenpoeder, een beetje peper en de geraspte schil van een citroen (niet vergeten eerst even te wassen). Zet het even aan de kant zodat je kan beginnen aan de couscous.

Recept: vegetarische couscous

2. Maak de couscous door er een laagje kokend water over te gieten tot de couscous helemaal onder staat. Voeg een beetje zoet toe, roer even door en zet weg met een deksel op de pan.Recept: vegetarische couscous

3. Rasp de komkommer, doe in een schaaltje en strooi er flink wat zout op. Knijp daarna de geraspte komkommer uit zodat al het vocht eruit gaat. Doe de komkommer in een schaaltje met de yoghurt, het sap van een halve citroen, knoflook, wat versgemalen peper en fijn gesneden verse munt. Roer even door en zet weg zodat de smaken goed in de yoghurt kunnen trekken.Recept: vegetarische couscous

4. Nu het leukste! Vind ik zelf, geef mij een snijplank en een scherp mes en ik ben gelukkig, want van groentes hakken word ik altijd zen. Jamie gebruikte hier trouwens een keukenmachine voor, maar met een mes lukt het ook goed. Snij de paprika’s, rode peper, lenteui en dille heel fijn.Recept: vegetarische couscous

5. Check of je couscous goed is. Je kan de couscous nog wat meer op smaak brengen door er wat olijfolie of boter, citroensap en peper aan toe te voegen.Recept: vegetarische couscous

6. Bak de kipstuckjes even aan, dit hoeft maar heel kort. Pak een grote (oven)schaal, verdeel een laag couscous over de bodem. Roer de fijn gesneden groenten er een beetje doorheen. Leg de kipstuckjes op de couscous. Verkruimel er wat feta over. En maak het af met de olijven en doperwten. Serveer met de tzatziki. Eet smakelijk!

recept couscous

Bron: ‘Gorgeous Greek chicken with herby vegetable couscous & tzatziki’ door Jamie Oliver

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

37 reacties op “Recept: Couscous met tzatziki

  1. Petra

    Dits is echt een van mijn favorieten.
    Ben benieuwd naar de vegeatrische versie.

  2. Nem

    Ik hou van couscous! At het eergisteren nog.. Zo snel klaar ook. Ik gebruik voor de couscous zelf nog rozijnen, kaneel en kurkuma (ik zag dat je die had), dan krijgt je couscous ook een lekker smaakje. En ipv dille zou ik munt gebruiken

    • Nem

      Wat doet mijn reactie het nou weer half.. Jamie heeft echt goede ideeën, ik ga morgen zijn broodjes hamburger namaken denk ik! Of pita.. Hmm

  3. Anne

    Oh! Wat klinkt dit lekker 🙂 ik eet liever geen kip, dus ga die kipstuckjes eens proberen!

  4. Fatima

    Je hebt helemaal gelijk wat betreft die kip, ik at bij bagels&beans een broodje vega kip sate…
    tsjeeh echt gewoon kip. Ik zat een paar keer te denken ‘neppen ze ons niet en is dit gewoon echte kip?’

    Lijkt mij een lekker gerecht 😀

  5. ohhh dit klinkt heerlijk! ik ben altijd op zoek naar lekkere couscous recepten, deze ga ik volgende week zeker maken 🙂 en sowieso hartje voor jamie/24kitchen!
    xo, cheyenne

  6. Manon

    Oeh, I luuuuvvv Jamie <3 en niet alleen om z'n kookkunsten haha. Dit ziet er erg lekker uit 🙂

  7. Ik vind couscous zelden lekker. Ik vind de smaak gewoon zo flauw. Maar misschien moet iemand het gewoon eens heel lekker klaar maken 😉

    • iris

      Ik ook! Ik maak het meestal alleen omdat het zo makkelijk en snel is. Meestal vervang ik couscous door bulghur, daar zit wat meer smaak aan is wat grover van textuur.

  8. Femke

    Ik heb nog steeds die kipstuckjes niet aangedurfd! Het is heel gek, maar ik ben er een beetje bang voor. Van mij hoeft iets niet per se echt op vlees/kip te lijken; het moet gewoon lekker zijn en een goede bite hebben. Iedere keer als jij erover schrijft, wil ik het uitproberen, maar dan zie ik die stuckjes in de winkel en ga ik weer twijfelen en blijven ze daar liggen. Kijken wat ik zaterdag doe….

    • iris

      Gewoon proberen! Ik vond het de eerste keer héél vreemd, omdat het net was alsof ik kip at. Maar nu weet ik hoe het smaakt en is het verrassingseffect een beetje weg en vind ik het superlekker! 😀

  9. Eva

    Ooooh wat lekker! Lijkt erg op eentje die ik soms met gamba’s (ja, sorry 😉 ) maak. Tsatzsiki (?) is echt té lekker met couscous.

  10. Ik vind couscous al gauw te plakkerig worden, daardoor eet ik het niet zo vaak. Maar in het voorjaar met rauwe groente (tomaat, komkommer) en feta etc vind ik het wel heel lekker!
    Ben nu ook wel benieuwd naar jouw variant.

  11. Ziet er heerlijk uit. Ik ben een beetje voorzichtig met Jamies recepten, soms valt het super mee en de andere keer is het een teleurstelling. Maar dit ziet er echt overheerlijk uit! Jammer genoeg kan ik geen rauwe paprika eten of erwtjes. En ik woon in België en wij hebben geen vegetarische kipstuckjes…
    En ik denk dat je bij stap 2 zout moet toevoegen en geen zoet 😉

    • iris

      Oeps! Goed dat je het zegt, dat moet inderdaad zout zijn, haha 😉 De Vegetarische Slager krijgt als het goed is steeds meer verkooppunten in België. Zoiets las ik in ieder geval laatst 🙂

  12. Couscous fan hier! Aangezien ik nog geen idee heb wat ik vanavond moet eten, lijkt me dit wel een goed plan!

  13. Dit lijkt me echt heel lekker! Ik ben gek op couscous én op tzatziki, dus dat komt goed uit 🙂 En idd herkenbaar, dat het niet echt in 15 min. lukt… Wat die Jamie wel niet allemaal uit zijn mouw schudt in 15 of 30 minuten, niet te doen!

  14. Nicky

    Mij lukt dat ook nooit in 15 minuten. Jamie maakt ook wel eens 3 gangen in 30 minuten.. daar doe ik dan uren over 😉 De salade ziet er heerlijk uit en ik ben dol op tzatziki! Ik ga het zeker eens maken want ik moet die kipstuckjes nog steeds een keer proberen. O en bij stap 4 heb je het over een rode peper maar die staat niet bij de ingrediënten, lijkt me wel lekker een pepertje erdoor.

    • iris

      Oooh goed dat je het zegt! Ik had er zelf namelijk geen rode peper in gedaan namelijk. Maar uiteindelijk miste ik toch wel wat ‘pit’. Ga hem er nog even bijzetten, thanks voor het opmerken!

  15. Malu

    Heldin.
    Dit ga ik morgen maken.
    Vandaag is je Bulgur met linzen aan de beurt 🙂

  16. Oehlala, dat ziet er lekker uit! Tzatziki is sowieso uberlekker. Wordt een heerlijk rommeltje in mijn keuken als ik dit zou maken hihi 🙂 ach, hou ik wel van

  17. Aline

    Omigado dit lijkt me TE lekker!! Ik vervang de vega kip dan wel voor ekte kip, sorry! Vind die 15 minute meals van Jamie altijd supertof om te kijken maar NO WAY dat een normaal mens dat voor elkaar krijgt binnen 15 minuten :’)

  18. guusje

    Echt het beste wat ik sinds tijden gegeten heb! Yuuuummm!
    Super bedankt voor het recept 😀
    Dit ga ik zeker nog veel vaker maken. Oh en rode peper had je niet bij de ingredienten staan, gelukkig had ik die nog wel liggen. Maar ik wist ook niet hoeveel er in moest, heb maar een hele zonder zaadjes gedaan. Misschien handig om er ff bij te zetten 🙂

  19. Pingback: Couscous met tzatziki | Cookies and tea

  20. Pingback: Vega challenge #3: a deliciously new habit | SimplyMeDiary

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer informatie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services De cookie-instellingen op ikbenirisniet.nl zijn ingesteld op 'toestaan cookies'. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of klikt op "Accepteren", ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten