10 redenen waarom stoppen met roken awesome is

Vandaag ben ik precies 1 jaar gestopt met roken! Hoera! Confetti! Feest!

wnf longen

Dat betekent dat ik nu..

 • 7295 sigaretten niet heb gerookt;
 • 2061,77 euro niet heb uitgegeven aan sigaretten;
 • 50% minder kans heb op een hartinfarct;
 • 100% meer awesome ben.

And i’m feeheeling gooood. Waarom? Hierom:

Waarom stoppen met roken zo gek nog niet is:

geel_hartje 1. Iedereen is trots op je
Een boost voor je ego. Maar het belangrijkste: je kan zelf ook trots zijn. Overigens zullen er altijd een paar negatieve mensen tussen zitten die het stom vinden dat je bent gestopt met roken omdat ze zelf roken, gewoon geen aandacht aan besteden.

rood_hartje 2. Je haren en kleding ruiken lekker
Ik had het nog niet door toen ik zelf rookte, maar sweet baby jesus, oude rooklucht ruikt muf.

geel_hartje 3. Je kan extra veel geld uitgeven aan andere leuke dingen, zonder dat je je schuldig over hoeft te voelen want hé je rookt in ieder geval niet
Dat ik 2061,77 euro niet heb uitgegeven aan sigaretten betekent niet dat ik nu heel rijk ben. Volgens mij ging het allemaal op aan eten.

rood_hartje 4. Boobs!
Dat brengt mij meteen bij het volgende punt: een natuurlijke boobjob. Als je rookt heb je een snellere stofwisseling, dus als je stopt met roken kom je sowieso aan. Dat hoort erbij. Vooral als je twee keer zoveel gaat eten zoals ik ben gaan doen, oeps. Maar dat is niet erg want ik heb toch geen weegschaal in huis.

geel_hartje 5. Alles smaakt lekkerder
Het derde punt dat met eten te maken heeft. Ik houd gewoon veel van eten.

rood_hartje 6. Extra verjaardagen
Niet-rokers leven gemiddeld 4 jaar langer dan wel-rokers. Ik hoop 100 jaar te worden.

geel_hartje 7. ‘Doorzettingsvermogen’ kan op je lijst van persoonlijke kwaliteiten
Ik dacht vroeger altijd dat ik geen doorzettingsvermogen had, maar dat is dus helemaal niet zo.

rood_hartje 8. Don’t panic
Oh man, dat gevoel dat je naar je pakje grijpt en dat ‘ie leeg is. De winkels zijn al dicht of je geld is op. Pure horror. Ik ben blij dat ik dat nooit meer mee hoef te maken.

geel_hartje 9. Minder vaak griep
Mijn weerstand is wel tien keer beter geworden. Ik ben het laatste jaar volgens mij 2 keer grieperig geweest. Toen ik nog rookte was ik veel vaker ziek, moe of verkouden.

rood_hartje 10. Niet meer hoesten
Dit vind ik zelf het grootste voordeel, ik had een heel naar rokershoestje waar ik ’s nachts zelfs van wakker werd. Nu heb ik nooit meer een kriebelkeel, yes! Vooral fijn tijdens stille colleges en tentamens.

Dankjewel

En ik wil hier nog even een groot dankwoord aan toevoegen want zonder jullie was het nooit gelukt. Dat meen ik serieus. Toen ik besloot te stoppen met roken en dat hier publiceerde, was dat niet geheel zonder reden. Want ik wist dat ik de sociale druk nodig zou hebben tijdens de moeilijke momenten. Vaak als ik op het punt stond om toch te gaan roken (‘Ah, eentje kan geen kwaad..’) dacht ik aan alle lieve bloglezers die het zo knap vonden dat ik besloot te stoppen. Ik wilde jullie natuurlijk niet teleurstellen. Dus dankjewel. I love you guys!

Voor meer tips en motivatie zie deze blogpost die ik schreef toen ik precies een half jaar was gestopt met roken.

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

78 reacties op “10 redenen waarom stoppen met roken awesome is

 1. Ten eerste: wat een leuke blog post. Ten tweede: wauw! Wat ontzettend goed 😀 Echt superknap hoor! Keep up the awesome work!

 2. Manon

  Gefeliciteerd, supergoed van je! Wat een goed lijstje haha, echt wel beter dat eten nu ook stukken lekkerder is.

 3. Zina

  Whoeeeeehoeeeee Iris you rock! Eindelijk ben ik niet meer de enige niet-roker op verjaardagen, thank you for that 😀

 4. Ilse

  Proficiat! Stoppen met roken is niet makkelijk, dus goed dat het je gelukt is. 🙂

 5. meike

  Wat goed, een jaar!!! Wiehoe! Ik ben ook gestopt, ruim 2 weken en wat is het FIJN om niet meer naar rook te meuren! Ik voelde me altijd een beetje vies, haha!

  • iris

   Ohh wauw wat supergoed! En wat Olga zegt inderdaad, als ik het kan, kan jij het ook. Sowieso! Ik had het er vooral de eerste 3 weken moeilijk mee. Ik was niet te genieten. Maar daarna werd het gelukkig alleen maar beter. Succes! 😀

 6. Anne

  Hoera! Goed gedaan 🙂 Ik ben bijna drie jaar geleden gestopt en sta nog regelmatig stil bij heel veel punten van dit lijstje, want ik ben zo blij dat ik gestopt ben!

 7. Alyssa

  Wat een leuk artikel! En natuurlijk helemaal top dat je al een jaar gestopt ben. Ik vond vooral de hoeveelheid geld opmerkend. Daar kun je echt heel veel leuke dingen voor doen!!

 8. Olga

  Super duper gefeliciteerd!!! Ik heb zelf nooit gerookt en wat ben ik me daar toch dankbaar voor, scheelt zoveel gedoe. Ik heb nog een puntje voor je: je bent gezelliger als je niet rookt. Als ik met iemand koffie zit te drinken en te praten en diegene loopt opeens weg om buiten te gaan roken, voelde ik me stiekem een beetje in de steek gelaten, alsof ik minder belangrijk was dan een sigaret…

  • iris

   Dat is ook een goede inderdaad! Alleen ben ik nu meestal de enige niet-roker dus word ik nu in de steek gelaten haha 😉

 9. Stoppen met roken is AWESOME, maar jij bent dan SUPER AWESOME. Je doet het ‘gewoon’ en dat is echt zo knap Iris. Ik weet nog dat je ging stoppen en volgens mij was je de eerste dag niet te genieten 🙂
  En laten we eerlijk zijn, 100 jaar worden is gewoon veel toffer dan 96 jaar toch?! Heb je vier jaar langer om allemaal gave recepten uit te proberen, naar de kringloop te gaan én je eten beter te proeven. Ik vind het écht knap van je Iris, jij mag echt mega trots zijn op jezelf!

 10. Wat gaat de tijd toch ontzettend snel (cliché I know), maar ik kan me nog goed herinneren dat je vertelde dat je ging stoppen met roken. Wat goed dat je nu al een jaar lang gestopt ben! 🙂 *Confetti-rain*

 11. Echt goed dat je het hebt volgehouden!
  Ik had eigenlijk nooit aangegeven dat je vroeger rookte. Je bent altijd zo gezond bezig 🙂

  • iris

   Haha ja daarom was het ook zo stom dat ik rookte! Vooral toen ik begon met hardlopen begon ik in te zien hoe raar het was dat ik nog steeds rookte. Dan had ik een rondje gerend, kwam ik compleet buiten adem thuis, stak ik een sigaret op. Toen dacht ik bij mijzelf “dit slaat werkelijk nergens op” en 1 maand laten besloot ik te stoppen 😀

 12. Stella

  Woehoeeeeee gefeliciteerd, wat ontzettend goed van je! En die lijst moet je inderdaad wel heel happy maken ook! Mijn mams is ook gestopt een half jaar geleden. Ze rookt wel een E-cigarette, maar ze is qua gezondheid en centjes al zo veel vooruit gegaan, ben onwijs trots! Ik ga dit artikel ook even aan haar doorsturen! Liefs, Stella.

 13. Super knap van je! En dat je gewoon even 2000 euro bespaart, echt bizar! Ik ga dit aan mijn vriend laten lezen 😀

  • iris

   Veel geld he? Wow! Helaas zie ik het niet op mijn rekening terug, dan gaat het toch weer aan andere dingen op. Maar ik weet zeker dat het nu aan veeeel leukere en nuttigere dingen dan roken op gaat. Ik ga deze blogpost ook nog even aan mijn vriend laten zien, want die is ook nog steeds niet gestopt :p

 14. Ilse

  Aaaaah, wat goed van je! Ben trots op je!! Het zijn allemaal positieve dingen, maar die gratis boobjob is natuurlijk altijd fijn haha.

 15. Sara

  Wat gaaf om te lezen, heel knap. Gefeliciteerd! Ik denk dat ik dit blogje even doorstuur naar een vriendin die net is gestopt en het er moeilijk mee heeft 🙂

 16. Wieeh, goed zo Iris, ik vind dit nog steeds superknap! Ik zie zoveel mensen in het ziekenhuis die toch weer beginnen na een tijdje, dus ik vind het echt een prestatie. Keep it up!

  Ik heb nog wat addendums (da?) omdat ik het zo’n interessant onderwerp vind 😀

  6. Hoe eerder je stopt, hoe meer gezondheidswinst. Dus voor je 60e stoppen geeft 4 jaar winst, maar voor je 40e 9 jaar! Bovendien zijn dat nog maar de absolute jaren die je wint. Stel je voor, 10 jaar leven met COPD (= altijd benauwd, steeds benauwder worden, altijd hoesten, op het laatst kun je niet eens meer eten van benauwdheid…!).

  9. Weet je waarom dat is? Rooklucht legt je trilhaartjes, waarmee je luchtwegen bekleed zijn, stil. Normaalgesproken werken die trilhaartjes viezigheid af naar boven (=keel) als slijm en dat verdwijnt zo dus uit je luchtwegen. Als je rookt raken de trilhaartjes (cilia heten ze eigenlijk, vet mooi woord) verlamd. Dus doen ze dat niet meer. Blijft alle viezigheid beneden en word je snel ziek. Kijk maar: http://www.scielo.br/img/revistas/bjorl/v75n6/en_a22fig02.gif

  Trouwens, tof plaatje! Ik vind dat longen ook echt op bomen (in de winter) lijken, longen hebben ook allemaal van die kleine vertakkingen.

 17. Sabine

  Woehoe!! Zo goed! Dit ga ik aan mijn vriend laten lezen, die is nu ook al 5 maanden gestopt. 😀

 18. Cindy

  Gefeliciteerd!! As we speak komt vandaag het boek “Nederland Stopt! met roken” binnen in mijn brievenbus. Omdat ik er zó mee klaar ben met het roken, maar ik rook nog wel. Maar voor het eind van deze maand ben ik gestopt en zonder hulpmiddelen, alleen met het boek. Wij gebruiken het boek op het werk en ik hoor er alleen maar goede verhalen over. En dan hoop ik dat ik over een jaar ook kan zeggen “Yes ik ben een jaar rookvrij!” Super goed van je!

 19. Seauf

  Gefeliciteerd, heel knap! Ik ben vorig jaar eind van de zomer ook gestopt maar heb helaas niet de exacte dag bijgehouden. Ik ben super blij dat het me gelukt is maar ik heb het er af en toe nog steeds wel moeilijk mee, als ik in een film een tof persoon zie roken bijvoorbeeld. En soms droom ik er ook nog over haha. Noooooit aan beginnen!

 20. Roken is ZÓÓÓ…. honderdduizend keer je lipgloss opdoen! Roken kan echt niet meer 😉

  Super Iris!!

 21. Marion

  Als eerste gefeliciteerd! Superknap van je. Ik ben gestopt op 25 augustus 2012. Nu ruim anderhalf jaar geleden. Serieus, ik ben mezelf nog steeds iedere dag dankbaar dat ik die knop omgezet heb. Er zitten zo immens veel voordelen aan het niet roken. Heel soms heb ik nog wel eens een trekmomentje, maar die paar momentjes per jaar kunnen niet op tegen het dagelijks genieten van het niet roken! Toppie meis!

 22. Eva

  Wat goed dat je het zo onwijs briljant lang volhoudt al! Die komende 80jaar worden een piece of cake! Way to go Iris!

 23. Goed bezig! Wow dit zijn ook echt feitjes die ik even nodig heb. Ik had het er gisteren met mijn vriend over en we willen allebei stoppen. Behalve de vieze stoffen die je in je lichaam, is geld nog een hele goede rede. Ruim 2000 euro die je kunt besparen… Heb je nu nooit meer de neiging om een sigaret op te steken? Ik heb het altijd moeilijk tijdens feestjes wanneer er alcohol in het spel is. 😉
  Leuke post!

  • iris

   Heeel soms heb ik nog wel eens drang om te roken. Vooral tijdens feestjes, in combinatie met alcohol of als ik super gestrest ben door tentamens of deadlines. Maar niet op zo’n hele wanhopige manier als dat ik in het begin had, en meestal gaat de drang ook wel snel weer weg. Ik vind het de laatste maanden heel goed te doen 😀 Vooral ook omdat ik merk dat ik mij lichamelijk veel beter voel nu ik niet meer rook. Yes! Dus supergoed dat jullie willen stoppen. Als ik het kan kunnen jullie het ook (ik rookte een groot pakje per dag en ben een superneuroot, dus serieus, als ik het kan kan iedereen het :D)

   • Ja roken tijdens stress. Daar zeg je met wat. Vriendlief is aan het afstuderen dus > Stress. Daarom is stoppen nu nog heel even geen optie. Vind het wel echt heul knap hoor, als je een groot pakje per dag rookte.. Thumbs up!

 24. Jildou

  Supergoed zeg! Doorzettingsvermogen kan dan zeker op je lijstje van goede kwaliteiten. Ik heb zelf geen ervaring met roken, maar ik heb verhalen gehoord dat stoppen heel erg moeilijk is. Topper!

 25. Yvonne

  Ah wat een topper ben je ook. Wij hebben heel veel doorzettingsvermogen;) Vriendlief en ik zijn ook allebei gestopt met roken en er word hier nu geen ruzie meer gemaakt over wie sigaretten moet halen, geen gehoest en mn vriend heeft amper nog last van migraine. Dat laatste is echt top en een toch best apart bijverschijnsel..

 26. Wat fijn en ontzettend goed van je dat je het 1 jaar al niet meer hebt gedaan! Ik kan nog wel tig redenen bedenken waarom je niet zou moeten roken maar anyway heel goed gedaan. Ik hoop dat dit mensen stimuleert om ook te gaan stoppen!

 27. Cato

  Woehoeeee, heel goed van je Iris! Ik heb er zelf altijd zo ’n hekel aan als er een rooklucht om mensen heen hangt. Sommige docenten roken, en als ze dan over je heen hangen om iets ui te leggen…bah. Een blogpost als deze motiveert denk ik ook een hele hoop lezers die misschien zelf (nog) roken om toch echt te stoppen.

 28. memieuwis

  Ik ben nu 4 dagen gestopt, het valt me zwaar maar ik heb het nog nooit zo lang volgehouden!

 29. Jitske

  Wauw! Supergoed van je!
  Ik persoonlijk haat sigaretten of sigaren of wat dan ook. (De dingen zelf, niet per se de
  rokers! 😉 ) Maar ik moet eerlijk toegeven dat nog altijd ( heel bewust, ja ik zou me schuldig moeten voelen) heel luid hoest in richting de roker. 😛
  Maar ga vooral zo door!

 30. Jitske

  Sorry voor de dubbelpost maar ik wilde nog even dit ‘motiverende’ feitje meegeven:

  Na tien jaar gestopt te zijn met roken zijn je longen weer helemaal schoon

  (Dat wil niet zeggen dat ze geen schade hebben opgelopen maar nou en ;))

 31. Wendy

  Yeah! Echt super goed van je! Misschien moet ik mijn zusje dat geld bedrag eens onder de neus duwen. Ze wilt graag op zichzelf, maar heeft het geld niet. Toch ‘makkelijk’ verdient op deze manier (al is stoppen volgens mij helemaal niet zo makkelijk).

 32. Ina

  Een jaar, een hele mijnpaal! Gefeliciteerd! 🙂
  Was het niet vreselijk om ZO afhankelijk te zijn van zoiets stoms als een sigaret?

 33. Ik heb zojuist aán mijn rokende vriend even alles voorgelezen, nu maar duimen dat het helpt hihi.

 34. Leoni

  Wauuww ik ben zo trots op je! Ik heb dit artikel gelezen terwijl ik een sigaretje rookte en ik vind mezelf nu best wel een slappeling omdat ik niet de ballen heb om nu (al) te stoppen. Maar you did it girl!!! 😀

 35. Sas

  Congratz, een hele prestatie. En wat heb je er weer een awesome blogje van gemaakt haha

 36. Echt, chapeau! Genoeg mensen die het niet vol kunnen houden. Als niet-roker word ik vooral blij van punt 2. Ik vind het zo vies hoe mensen soms kunnen ruiken. Dan heeft parfum of deo of een kauwgom voor frisse adem echt geen zin meer hoor.

 37. Goed zo! 😀
  Door jou, heb ik afgelopen september de Quit smoking Buddy app genomen. En wij (lief en ik) zijn nu:
  6 maanden, 29 dagen en 15 uur gestopt 😀 en daar zijn we heel blij mee! Kortom, Bedankt Iris 😀

  • iris

   Ahh wat goed!!! Ik ben zo trots 😀 Schouderklopjes voor jullie!

 38. Pingback: De Nom Nom Nom Tag | IKBENIRISNIET

 39. Pingback: Summer Resolutions: Ontbijtritueel | IKBENIRISNIET

 40. Pingback: 1,5 jaar gestopt met roken, hoera! | IKBENIRISNIET

 41. Liesje

  Heb je ook nooit een e-sigaret geprobeerd? dat heeft mij erg geholpen!

 42. Line

  Super leuke blog! Heel knap wat jij gedaan hebt! Ben nu zelf over gestapt op e-sigaret

 43. Super knap gedaan iris! Heb je gebruikt gemaakt van hulpmiddelen of alleen met sporten en principes zoals je in je andere blogpost geschreven had?

 44. Danny

  Knap gedaan hoor iris! Ikzelf ben ook gestopt met roken en ben gaan dampen met de e-sigaret. Steeds afbouwen met de nicotine en dat werkt perfect! Merk zelf al dat ik er steeds minder naar grijp.

 45. Pingback: Survival guide voor warhoofden | IKBENIRISNIET

 46. Pingback: Weekoverzicht: Stemmen, toko shoplog & nieuw jurkje! | IKBENIRISNIET

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer informatie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services De cookie-instellingen op ikbenirisniet.nl zijn ingesteld op 'toestaan cookies'. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of klikt op "Accepteren", ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten