Recept: Vegan Sheperd’s Pie van Food Tube

Ga dit maken, lieve lezers! Nee, maar serieus, als je nog een gerecht zoekt om vanavond of deze week te eten, laat het dan deze Sheperd’s pie zijn. Hij viel hier zo goed in de smaak dat we het deze week gewoon weer maken. Zelfs Steve vond het súperlekker, die houdt niet eens van linzen en kikkererwten. De ingrediëntenlijst lijkt misschien wat lang, maar laat je je daar vooral niet door afschrikken. De meeste dingen had ik zelfs al in huis. En de bleekselderij, wortel en kruiden die je overhoudt kan je weer gebruiken voor een lekkere soep of risotto. 

Zie je geen filmpje? Klik hier.

Het recept

Het uitgeschreven recept vind je in het Engels op de website van Jamie Oliver. Deze versie is nèt iets anders dan die in het bovenstaande filmpje. Daar heb je zoete en normale aardappelen nodig die je in blokjes kookt, in plaats van dat je alleen zoete aardappelen in de oven doet. Ik ging zelf alleen voor zoete aardappel, zoals in het filmpje. Alle hoeveelheden deed ik zo ongeveer door de helft want het originele recept is voor 8 personen. Dit is hoe ik het maakte:

Ingrediënten voor 3-4 personen*:

 • 600 gram zoete aardappel
 • 20 gram plantaardige boter
 • 1 ui
 • 2 wortels
 • 3 knoflooktenen
 • 2 stengels bleekselderij
 • 1 el korianderzaad
 • olijfolie
 • tijm
 • 250 gram kastanjechampignons
 • 10 zongedroogde tomaten
 • 1 el balsamico
 • scheutje rode wijn
 • 50 ml groentebouillon
 • 310 gram linzen (uit blik, incl vocht)
 • 200 gram kikkererwten (uit blik, incl vocht)
 • verse peterselie
 • rozemarijn
 • citroen
 • 25 gram paneermeel
 • peper & zout

* eigenlijk aten Steve en ik alles op met z’n tweeën, maar het was wel echt heeeel veel. Dus als je grote eters op bezoek hebt zou ik voor de hoeveelheden uit het originele recept gaan! Of maak er een groene salade bij.

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Maak de zoete aardappelen schoon en snij ze in blokjes. Kook ze in een laagje water voor ongeveer 5 tot 10 minuten tot ze zacht genoeg zijn om te prakken. Giet het water af en prak de aardappels met de boter en wat peper en zout. Zet dit even weg.
 3. Snij de ui, knoflook (houd 1 teentje knoflook achter voor de puree straks!), bleekselderij en wortels fijn. Maal de korianderzaadjes fijn in een vijzel (je kan ook gewoon gemalen korianderzaad uit een potje gebruiken). Verhit wat olie in een pan en gooi alles erin, met wat tijmblaadjes, en bak voor ongeveer 10 minuten.
 4. Snij de kastanjechampignons en zongedroogde tomaat grof. Doe dit ook in de pan, samen met een eetlepel olie uit het potje van de zongedroogde tomaat en de balsamico. Bak nog weer zo’n 10 minuten en voeg daarna een flinke scheut rode wijn toe. Zet het vuur hoger en wacht tot alle wijn is weggebubbeld.
 5. Voeg de linzen en kikkererwten incl. vocht en de groentebouillon toe en laat het nog zo’n 5-10 minuten koken tot het wat dikker is geworden. Snij wat blaadjes peterselie fijn en roer ze door het gerecht. Proef even en voeg naar smaak zout en peper toe.
 6. Schep de hele boel in een ovenschaal en verdeel er de zoeteaardappelpuree overheen met de achterkant van een lepel.
 7. Meng in een kommetje het paneermeel met de geraspte schil van een citroen (ik had geen biologische citroenen in huis dus ik gebruikte het sap in plaats van de schil), een beetje rozemarijn, 1 eetlepel olijfolie, wat zout en 1 fijn gesneden knoflookteentje. Roer goed door en verdeel over de aardappelpuree.
 8. Zet de ovenschaal voor ongeveer 10 – 20 minuten in de oven.

En dan een foto van het eindresultaat. Tja, het is niet zo mooi als de foto op de website van Jamie. Maar het is echt héél erg lekker, geloof mij nou maar.

vegan sheperds pie

Bron recept: Vegan Sheperd’s Pie by Jamie Oliver

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

40 reacties op “Recept: Vegan Sheperd’s Pie van Food Tube

 1. Dina

  Meeehhh champignons. 🙁 Eens kijken of dat ook vervangen kan worden door iets anders. 🙂

  • Merel

   De champignons proef je nauwelijks, in ieder geval niet de champignonsmaak, door alle kruiden en volle smaak van het gerecht!

 2. Emilia

  Wow, ik schrok inderdaad even van die gigantisch lange ingrediëntenlijst! Maar ik wil dit wel heel graag eens proberen, want het lijkt me echt onwijs lekker. Bedankt voor het delen, ik ben benieuwd. 😀

 3. kelly

  hahah….er gaat inderdaad heel wat in zo’n ovenschotel..ik maak regelmatig Sheperds pie..wel met gehakt dan, maar deze kan je ook makkelijk weglaten ..recept staat ook mijn blog. Ik moest het gewoon een keer proberen, doordat ik in veel Engelse films dit als maaltijd voobij zag komen..en ze het ook altijd allemaal erg lekker vonden!! Love Englisch movies!! Volgens de oude traditie mag zeker worcestershire sauce niet ontbreken in dit recept..maar ik weet niet of dat vega is??

  • iris

   Leuk! In worcestershiresaus zit meestal anjovis, voor zover ik weet, dus niet vegetarisch helaas!

   • Josie

    Vegan Mission en Veggie4U verkopen vegan Worcestershiresaus! 🙂

 4. Wauw, ik word gewoon spontaan vegetarisch van dit bericht! nee serieus, echt heel erg lekker. Ik ga het zeker binnenkort wel eens maken!!

 5. Iris

  Dit lijkt me een typisch feestdagrecept. Kerst, misschien ook wel voor een verjaardag waar iedereen blijft eten.

 6. Femke

  Ik vind het zo leuk dat Food Tube steeds meer vegetarische en zelfs veganistische recepten plaatst!

 7. Kirsty

  Dit lijkt me wel een heel lekker recept zeg! Stom dat ik het niet in mijn feed heb gezien op Youtube, want ik ben wel abonnee van dit kanaal haha!

 8. Hazel

  Lekker ideetje! Heb een shephards pie sowieso nog steeds op mijn wishlist staan om zelf te maken.
  Wie weet maak ik er dan inderdaad wel deze vegavariant!

 9. Merel

  Gisteren op jouw advies meteen gemaakt, en was echt een groot succes. We hebben ons weten in te houden het niet allemaal op te eten, met als resultaat dat we beiden een lunchbox met leftovers mee naar werk hebben 😀 Deze gaat in mijn favo receptenboekje!

 10. Maartje

  Ik ga dit recept zeker proberen deze week!

  Ik ben pas sinds een paar weken jouw blog aan het bijhouden (na een zelfopgelegde vegan challenge) maar al helemaal fan van alle (vegan) recepten, top! 🙂

 11. Klinkt heerlijk!!
  Ik heb als voornemen om dit jaar elke week een nieuw (liefst gezond haha) recept te proberen. Dus dit wordt zeker toegevoegd aan het lijstje!!

 12. Birte

  Oeh! Shepherd’s Pie is één van mijn favoriete gerechten en ook deze vegan variant ziet er héérlijk uit!

 13. Leny

  Heb het gerecht net gemaakt, was heerlijk! Bedankt voor alle goede inspiratie 🙂

  • iris

   Ah leuk! Goed om te horen. Het blijft hier ook een groot succes, zo lekker! 🙂

 14. Pingback: Recept: Zuurkoolschotel | IKBENIRISNIET

 15. Pingback: Weekoverzicht: opbrengst van mijn kraampje & meer! | IKBENIRISNIET

 16. Pingback: Start Vegan Challenge - Sassy Food

 17. Pingback: 6 x de lekkerste vegan gerechten | IKBENIRISNIET

 18. Staat vanavond ook weer eens bij ons op tafel. Eeuwige dankbaarheid om me dit recept te leren kennen. En ik ga snel aan de slag!!

 19. Pingback: Weekoverzicht: Laatste tentamenweek óóit | IKBENIRISNIET

 20. Ruth

  joepie, recept voor mijn verjaardag! Daguitstapje en dan ’s avonds gewoon de voorgemaakte schotel in de oven. Handig!
  dankjewel

  • Iris

   Wat leuk! Gefeliciteerd! Vandaag is mijn vriend ook jarig 😀 Fijne dag!

 21. Claire

  Ik doe de vegan challenge dus ik zit in jouw archief te graven haha. Dit recept lijkt me zo lekker maar ZOVEEL werk. In mijn hoofd zit ik nu de balans op te maken of het het waard is.. 😀

 22. Pingback: Dagen Zonder Vlees 2017 – meer plantaardig: 5 blogs, 5 recepten | rinivyncke

 23. Ed Willms

  Waarom is er eigenlijk ook een shepertspie met gehakt. Deze is zo lekker dat je hem niet anders wil hebben.
  Ik heb alles voorbereid tot het ovenmoment. Tijdens het gezellige diner moest hij alleen nog een 40 minuten in de oven.
  Deze gaat vaker op tafel verschijnen.