Recept: Vegan Sheperd’s Pie van Food Tube

Ga dit maken, lieve lezers! Nee, maar serieus, als je nog een gerecht zoekt om vanavond of deze week te eten, laat het dan deze Sheperd’s pie zijn. Hij viel hier zo goed in de smaak dat we het deze week gewoon weer maken. Zelfs Steve vond het súperlekker, die houdt niet eens van linzen en kikkererwten. De ingrediëntenlijst lijkt misschien wat lang, maar laat je je daar vooral niet door afschrikken. De meeste dingen had ik zelfs al in huis. En de bleekselderij, wortel en kruiden die je overhoudt kan je weer gebruiken voor een lekkere soep of risotto. 

Zie je geen filmpje? Klik hier.

Het recept

Het uitgeschreven recept vind je in het Engels op de website van Jamie Oliver. Deze versie is nèt iets anders dan die in het bovenstaande filmpje. Daar heb je zoete en normale aardappelen nodig die je in blokjes kookt, in plaats van dat je alleen zoete aardappelen in de oven doet. Ik ging zelf alleen voor zoete aardappel, zoals in het filmpje. Alle hoeveelheden deed ik zo ongeveer door de helft want het originele recept is voor 8 personen. Dit is hoe ik het maakte:

Ingrediënten voor 3-4 personen*:

 • 600 gram zoete aardappel
 • 20 gram plantaardige boter
 • 1 ui
 • 2 wortels
 • 3 knoflooktenen
 • 2 stengels bleekselderij
 • 1 el korianderzaad
 • olijfolie
 • tijm
 • 250 gram kastanjechampignons
 • 10 zongedroogde tomaten
 • 1 el balsamico
 • scheutje rode wijn
 • 50 ml groentebouillon
 • 310 gram linzen (uit blik, incl vocht)
 • 200 gram kikkererwten (uit blik, incl vocht)
 • verse peterselie
 • rozemarijn
 • citroen
 • 25 gram paneermeel
 • peper & zout

* eigenlijk aten Steve en ik alles op met z’n tweeën, maar het was wel echt heeeel veel. Dus als je grote eters op bezoek hebt zou ik voor de hoeveelheden uit het originele recept gaan! Of maak er een groene salade bij.

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Maak de zoete aardappelen schoon en snij ze in blokjes. Kook ze in een laagje water voor ongeveer 5 tot 10 minuten tot ze zacht genoeg zijn om te prakken. Giet het water af en prak de aardappels met de boter en wat peper en zout. Zet dit even weg.
 3. Snij de ui, knoflook (houd 1 teentje knoflook achter voor de puree straks!), bleekselderij en wortels fijn. Maal de korianderzaadjes fijn in een vijzel (je kan ook gewoon gemalen korianderzaad uit een potje gebruiken). Verhit wat olie in een pan en gooi alles erin, met wat tijmblaadjes, en bak voor ongeveer 10 minuten.
 4. Snij de kastanjechampignons en zongedroogde tomaat grof. Doe dit ook in de pan, samen met een eetlepel olie uit het potje van de zongedroogde tomaat en de balsamico. Bak nog weer zo’n 10 minuten en voeg daarna een flinke scheut rode wijn toe. Zet het vuur hoger en wacht tot alle wijn is weggebubbeld.
 5. Voeg de linzen en kikkererwten incl. vocht en de groentebouillon toe en laat het nog zo’n 5-10 minuten koken tot het wat dikker is geworden. Snij wat blaadjes peterselie fijn en roer ze door het gerecht. Proef even en voeg naar smaak zout en peper toe.
 6. Schep de hele boel in een ovenschaal en verdeel er de zoeteaardappelpuree overheen met de achterkant van een lepel.
 7. Meng in een kommetje het paneermeel met de geraspte schil van een citroen (ik had geen biologische citroenen in huis dus ik gebruikte het sap in plaats van de schil), een beetje rozemarijn, 1 eetlepel olijfolie, wat zout en 1 fijn gesneden knoflookteentje. Roer goed door en verdeel over de aardappelpuree.
 8. Zet de ovenschaal voor ongeveer 10 – 20 minuten in de oven.

En dan een foto van het eindresultaat. Tja, het is niet zo mooi als de foto op de website van Jamie. Maar het is echt héél erg lekker, geloof mij nou maar.

vegan sheperds pie

Bron recept: Vegan Sheperd’s Pie by Jamie Oliver

Back to Top