Recept: Easypeasy tomatensoep met yoghurt

Dit is onze easypeasy tomatensoep voor wanneer we een beetje blut zijn of niet zo veel zin hebben om moeilijk te doen. Ik eet hem de laatste tijd best vaak, jummie! Wat ook ideaal aan deze soep is, is dat je er makkelijk overgebleven groente bij in kan gooien. Bijvoorbeeld een paar wortels die slap beginnen te worden, een paar stengels bleekselderij, een aardappel of twee (dan wordt de soep meteen lekker dik), of een paar rijpe tomaten. Het ligt er maar net aan wat je in huis hebt. Ik deed er de laatste keer een half potje gerookte paprika door dat was achter gebleven (op het laatst toevoegen). Zonde om weg te gooien! Nou goed, een heel simpel receptje deze keer dus.

recept tomatensoep

Ingrediënten voor ongeveer 4 volle kommen:

rood_hartje 1 liter groentebouillon
rood_hartje 2 blikken tomatenblokjes
rood_hartje 1 klein blikje tomatenpuree
rood_hartje 1 ui
rood_hartje 2 teentjes knoflook
rood_hartje Kurkuma*
rood_hartje Komijn*
rood_hartje Gember*
rood_hartje Biologische volle yoghurt
rood_hartje 1/2 citroen
rood_hartje Peper en zout
rood_hartje Olijfolie extra vierge van goede kwaliteit (voor op het laatst, niet om in te bakken!)

* Je kan verse gebruiken maar ik ga bij deze soep voor onderstaande kruidenpotjes, lekker makkelijk.

kruiden

Bereiding

1. Snij de ui en knoflook fijn. Fruit deze in een (soep)pan met wat olie of boter. Voeg de kruiden toe: gember, kurkuma en komijn. Ik doe dit een beetje op gevoel, ik gok dat ik van alle drie een halve theelepel toevoeg. Kijk zelf even wat je lekker vindt.

2. Voeg een paar eetlepels tomatenpuree toe, bak deze heel even mee om te ‘ontzuren’.

3. Nu kunnen de tomatenblokjes erbij. Roer even goed door en voeg vervolgens de groentebouillon toe. (Als je de soep wat dikker wil hebben kan je er nu 1 of 2 geschilde aardappels in blokjes bij doen)

4. Breng aan de kook en laat ongeveer 15 minuten koken op een laag vuurtje.

5. Zet het vuur uit. Pureer de soep met een staafmixer of blender.

6. Schenk de soep in een grote kom, voeg er een half kopje yoghurt aan toe, knijp er een beetje citroensap over uit (niet te veel, de soep wordt al best zuur door de yoghurt) en druppel er wat olijfolie over. Voeg eventueel nog wat zout en peper toe naar smaak.

tomatensoep met yoghurt

Het is denk ik mijn lievelingssoep op dit moment. Yoghurt blijft altijd een beetje mijn guilty pleasure en ik gooi het over bijna al mijn eten (soep, nasi, bami en curry) nomnom. Eet smakelijk! rood_hartje

Back to Top