Recept: Easypeasy tomatensoep met yoghurt

Dit is onze easypeasy tomatensoep voor wanneer we een beetje blut zijn of niet zo veel zin hebben om moeilijk te doen. Ik eet hem de laatste tijd best vaak, jummie! Wat ook ideaal aan deze soep is, is dat je er makkelijk overgebleven groente bij in kan gooien. Bijvoorbeeld een paar wortels die slap beginnen te worden, een paar stengels bleekselderij, een aardappel of twee (dan wordt de soep meteen lekker dik), of een paar rijpe tomaten. Het ligt er maar net aan wat je in huis hebt. Ik deed er de laatste keer een half potje gerookte paprika door dat was achter gebleven (op het laatst toevoegen). Zonde om weg te gooien! Nou goed, een heel simpel receptje deze keer dus.

recept tomatensoep

Ingrediënten voor ongeveer 4 volle kommen:

rood_hartje 1 liter groentebouillon
rood_hartje 2 blikken tomatenblokjes
rood_hartje 1 klein blikje tomatenpuree
rood_hartje 1 ui
rood_hartje 2 teentjes knoflook
rood_hartje Kurkuma*
rood_hartje Komijn*
rood_hartje Gember*
rood_hartje Biologische volle yoghurt
rood_hartje 1/2 citroen
rood_hartje Peper en zout
rood_hartje Olijfolie extra vierge van goede kwaliteit (voor op het laatst, niet om in te bakken!)

* Je kan verse gebruiken maar ik ga bij deze soep voor onderstaande kruidenpotjes, lekker makkelijk.

kruiden

Bereiding

1. Snij de ui en knoflook fijn. Fruit deze in een (soep)pan met wat olie of boter. Voeg de kruiden toe: gember, kurkuma en komijn. Ik doe dit een beetje op gevoel, ik gok dat ik van alle drie een halve theelepel toevoeg. Kijk zelf even wat je lekker vindt.

2. Voeg een paar eetlepels tomatenpuree toe, bak deze heel even mee om te ‘ontzuren’.

3. Nu kunnen de tomatenblokjes erbij. Roer even goed door en voeg vervolgens de groentebouillon toe. (Als je de soep wat dikker wil hebben kan je er nu 1 of 2 geschilde aardappels in blokjes bij doen)

4. Breng aan de kook en laat ongeveer 15 minuten koken op een laag vuurtje.

5. Zet het vuur uit. Pureer de soep met een staafmixer of blender.

6. Schenk de soep in een grote kom, voeg er een half kopje yoghurt aan toe, knijp er een beetje citroensap over uit (niet te veel, de soep wordt al best zuur door de yoghurt) en druppel er wat olijfolie over. Voeg eventueel nog wat zout en peper toe naar smaak.

tomatensoep met yoghurt

Het is denk ik mijn lievelingssoep op dit moment. Yoghurt blijft altijd een beetje mijn guilty pleasure en ik gooi het over bijna al mijn eten (soep, nasi, bami en curry) nomnom. Eet smakelijk! rood_hartje

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

45 reacties op “Recept: Easypeasy tomatensoep met yoghurt

  1. Louise

    Jummie klinkt goed. Die ga ik wel een keer proberen! Ben helemaal fan van soep met aardappels 🙂

  2. Lekker! Ik had laatst tomatensoep gemaakt en die was heel vies. Deze durf ik wel aan, haha. Zonder yoghurt dan, maar daar hou ik toch niet zo van.

  3. Klinkt erg lekker, maar waarom yoghurt en geen creme fraiche of room? Of is dat puur omdat je dat vaak wel in de koelkast hebt staan en het andere niet 😉

    • iris

      Ik vind het met yoghurt lekkerder, omdat het zuurder is denk ik. Room of creme fraiche is meteen zo ‘vol’ en met wat minder smaak. Maar dat kan je er natuurlijk ook in doen als je dat lekkerder vindt! 😀

    • iris

      Het ligt er ook een beetje aan wat je in huis hebt natuurlijk. De meeste dingen heb ik vaak wel dus dan hoef ik alleen even naar de winkel voor tomatenblokjes en een citroen 😀

  4. Farah

    Lekker!
    Ik ben dol op tomatensoep. En altijd fijn dat je dan allerlei restjes op kan maken ;).

  5. Dina

    Mmh lekker! Maar het is voor mij echt niet goed om ’s ochtends al van die fijne receptjes te lezen, IK WIL NU TOMATENSOEP MAKEN.

  6. Tomatensoep is altijd mijn favoriet geweest! Ik denk dat deze variant snel op tafel staat 😉

  7. Wat een heerlijk receptje! Bedankt voor het delen. Ik weet wat ik in de komende week eten ga.

  8. Anne

    Ik zou echt nooit bedenken om yoghurt in m’n soep te gooien, maar het klinkt eigenlijk heel lekker!

  9. Tomatensoep, my favorite <3
    Meestal koop ik heel lui een blik haha maar ik ga het ook eens proberen zelf te maken, klinkt goed!

    • iris

      Doe ik ook wel eens hoor! Maar ik vind zelfgemaakte soep toch altijd wel lekkerder <3

  10. Manon

    Ik ben gek op tomatensoep en wat ziet dit er lekker uit zeg!! Kom je een keer serveren voor me hihihihi?!?!?!!?!?

  11. Charlie

    Oo heerlijk! Ik ben de laatste tijd ook ontzettend fan van tomatensoep. Ik maak chinese tomatensoep met taugé. Jammmie!

  12. Dit is inderdaad wel easy peasy! Komijn door soep ik altijd goed. En love het arty effect met de yoghurt en olijfolie haha 😉

    • iris

      Yes ik ben blij dat het opvalt! Daar deed ik heel erg mijn best op namelijk, hahaha :p

  13. Ah! Ziet er heul lekker uit. Deze ga ik opslaan in mijn mapje soepen. Ik maak sinds een paar weken elke zaterdag een grote pan soep. Niks lekkerders dan dat. Ik hou mijn ogen open voor meer recepten 🙂

  14. Maai

    Ga zo direct maar even tomatenblokjes halen, heb ik zin innnn…. en Kurkuma, geen idee wat dat is, stom? Ik hou van soep, zo snel klaar, lekker en gezond!

    • iris

      Kurkuma is een wondermiddel volgens sommigen zelfs! In het Nederlands heet het Geelwortel trouwens. Het lijkt een beetje op gember alleen dan iets kleiner en van binnen is het knalgeel. Een beetje kerriepoeder-achtig, maar dan toch anders (?) Haha lekker duidelijk weer. Ik gooi het door heel veel van m’n gerechten in ieder geval, dus sowieso wel handig om in huis te hebben 🙂

  15. Femke

    Ziet er echt heel lekker uit (en lekker simpel, dat is ook altijd fijn :D). En ik houd ook heel erg van yoghurt, maar jij eet het bij je nasi of bami ??? :O Ik weet niet hoe ik dat voor me moet zien ?

    • iris

      Hahaha heel veel mensen vinden dat raar maar ik vind dat echt súperlekker! Meestal meng ik de yoghurt met wat zout, peterselie en knoflook en dan gebruik ik dat als saus bij de nasi/bami.

      • Ina

        In India eet je yoghurt bij bijna iedere maaltijd. Niet alleen is het goed voor je natuurlijk, maar het koelt ook je mond een beetje af als je eten wat erg pittig is!

  16. Sanne

    Leuk recept en heel herkenbaar, er in doen wat je nog in huis hebt liggen! Kurkuma is zo ontzettend lekker en ik ben het helemaal eens met je kruidenmusthaves 🙂

    • iris

      Dat lijkt me geweldig! Helaas vraagt m’n studie ook heeel veel tijd en energie dus alleen m’n blog up to date houden lukt vaak nog maar net. Misschien later, als ik groot ben 😉

  17. Nadine

    Wat een mooie foto, die eerste. Duidelijk een goed oog voor een mooie compositie 🙂

  18. Ines

    Ziet er echt lekker uit! Zeker omdat ik nu een beetje slapjes ben, zijn soepjes ideaal!

  19. Sara

    Hmm, ik heb al superlang geen tomatensoep meer gemaakt.
    Meestal maak ik ze altijd volgens hetzelfde recept (van mijn overgrootmoeder, heeft heel wat generaties doorstaan ;-)), maar deze wil ik ook wel eens proberen (met sojayoghurt dan)!

  20. malu

    Ik ben lekker vroeg klaar met werken (jeuj halve dagen!) en had zo’n honger dat ik zin had in een soepje met wat brood. Toen moest ik aan dit recept denken en binnen 20 min had ik een heerlijke soep 🙂 Zo veel lekkerder dan uit een pak! 🙂

  21. Merlin

    heerlijk makkelijk soepje om te maken !
    lekker combinatie met yohurt erin te doen.

  22. Luna

    Hallo Iris, Ik woon momenteel in China en het is hier best moeilijk om import producten te krijgen helemaal als je in een boerige dorp verblijft. Ik was dus een tomaten groentesoep aan het maken en was dus aan het googlen of dat in combo kon met yoghurt en toen kwam ik op jou site terecht 🙂 .. Ik heb net gegeten en yoghurt gebruikt HET WAS HEERLIJK !!! thanks voor de inspiratie xoxo Luna