Recept: Easypeasy tomatensoep met yoghurt

Dit is onze easypeasy tomatensoep voor wanneer we een beetje blut zijn of niet zo veel zin hebben om moeilijk te doen. Ik eet hem de laatste tijd best vaak, jummie! Wat ook ideaal aan deze soep is, is dat je er makkelijk overgebleven groente bij in kan gooien. Bijvoorbeeld een paar wortels die slap beginnen te worden, een paar stengels bleekselderij, een aardappel of twee (dan wordt de soep meteen lekker dik), of een paar rijpe tomaten. Het ligt er maar net aan wat je in huis hebt. Ik deed er de laatste keer een half potje gerookte paprika door dat was achter gebleven (op het laatst toevoegen). Zonde om weg te gooien! Nou goed, een heel simpel receptje deze keer dus.

recept tomatensoep

Ingrediënten voor ongeveer 4 volle kommen:

rood_hartje 1 liter groentebouillon
rood_hartje 2 blikken tomatenblokjes
rood_hartje 1 klein blikje tomatenpuree
rood_hartje 1 ui
rood_hartje 2 teentjes knoflook
rood_hartje Kurkuma*
rood_hartje Komijn*
rood_hartje Gember*
rood_hartje Biologische volle yoghurt
rood_hartje 1/2 citroen
rood_hartje Peper en zout
rood_hartje Olijfolie extra vierge van goede kwaliteit (voor op het laatst, niet om in te bakken!)

* Je kan verse gebruiken maar ik ga bij deze soep voor onderstaande kruidenpotjes, lekker makkelijk.

kruiden

Bereiding

1. Snij de ui en knoflook fijn. Fruit deze in een (soep)pan met wat olie of boter. Voeg de kruiden toe: gember, kurkuma en komijn. Ik doe dit een beetje op gevoel, ik gok dat ik van alle drie een halve theelepel toevoeg. Kijk zelf even wat je lekker vindt.

2. Voeg een paar eetlepels tomatenpuree toe, bak deze heel even mee om te ‘ontzuren’.

3. Nu kunnen de tomatenblokjes erbij. Roer even goed door en voeg vervolgens de groentebouillon toe. (Als je de soep wat dikker wil hebben kan je er nu 1 of 2 geschilde aardappels in blokjes bij doen)

4. Breng aan de kook en laat ongeveer 15 minuten koken op een laag vuurtje.

5. Zet het vuur uit. Pureer de soep met een staafmixer of blender.

6. Schenk de soep in een grote kom, voeg er een half kopje yoghurt aan toe, knijp er een beetje citroensap over uit (niet te veel, de soep wordt al best zuur door de yoghurt) en druppel er wat olijfolie over. Voeg eventueel nog wat zout en peper toe naar smaak.

tomatensoep met yoghurt

Het is denk ik mijn lievelingssoep op dit moment. Yoghurt blijft altijd een beetje mijn guilty pleasure en ik gooi het over bijna al mijn eten (soep, nasi, bami en curry) nomnom. Eet smakelijk! rood_hartje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

48 reacties op “Recept: Easypeasy tomatensoep met yoghurt

 1. Louise schreef:

  Jummie klinkt goed. Die ga ik wel een keer proberen! Ben helemaal fan van soep met aardappels 🙂

  | Reageer op deze reactie
 2. Daniëlle schreef:

  Lekker! Ik had laatst tomatensoep gemaakt en die was heel vies. Deze durf ik wel aan, haha. Zonder yoghurt dan, maar daar hou ik toch niet zo van.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Je kan er ook kokosmelk in doen trouwens, vind ik ook altijd wel lekker in tomatensoep 😀

   | Reageer op deze reactie
 3. Frederique schreef:

  Klinkt erg lekker, maar waarom yoghurt en geen creme fraiche of room? Of is dat puur omdat je dat vaak wel in de koelkast hebt staan en het andere niet 😉

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ik vind het met yoghurt lekkerder, omdat het zuurder is denk ik. Room of creme fraiche is meteen zo ‘vol’ en met wat minder smaak. Maar dat kan je er natuurlijk ook in doen als je dat lekkerder vindt! 😀

   | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Het ligt er ook een beetje aan wat je in huis hebt natuurlijk. De meeste dingen heb ik vaak wel dus dan hoef ik alleen even naar de winkel voor tomatenblokjes en een citroen 😀

   | Reageer op deze reactie
 4. Farah schreef:

  Lekker!
  Ik ben dol op tomatensoep. En altijd fijn dat je dan allerlei restjes op kan maken ;).

  | Reageer op deze reactie
 5. Dina schreef:

  Mmh lekker! Maar het is voor mij echt niet goed om ’s ochtends al van die fijne receptjes te lezen, IK WIL NU TOMATENSOEP MAKEN.

  | Reageer op deze reactie
 6. Chantal schreef:

  Tomatensoep is altijd mijn favoriet geweest! Ik denk dat deze variant snel op tafel staat 😉

  | Reageer op deze reactie
 7. Suzanne schreef:

  Wat een heerlijk receptje! Bedankt voor het delen. Ik weet wat ik in de komende week eten ga.

  | Reageer op deze reactie
 8. Anne schreef:

  Ik zou echt nooit bedenken om yoghurt in m’n soep te gooien, maar het klinkt eigenlijk heel lekker!

  | Reageer op deze reactie
 9. Deniece schreef:

  Tomatensoep, my favorite <3
  Meestal koop ik heel lui een blik haha maar ik ga het ook eens proberen zelf te maken, klinkt goed!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Doe ik ook wel eens hoor! Maar ik vind zelfgemaakte soep toch altijd wel lekkerder <3

   | Reageer op deze reactie
 10. Manon schreef:

  Ik ben gek op tomatensoep en wat ziet dit er lekker uit zeg!! Kom je een keer serveren voor me hihihihi?!?!?!!?!?

  | Reageer op deze reactie
 11. Charlie schreef:

  Oo heerlijk! Ik ben de laatste tijd ook ontzettend fan van tomatensoep. Ik maak chinese tomatensoep met taugé. Jammmie!

  | Reageer op deze reactie
 12. Maura - YLT schreef:

  Dit is inderdaad wel easy peasy! Komijn door soep ik altijd goed. En love het arty effect met de yoghurt en olijfolie haha 😉

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Yes ik ben blij dat het opvalt! Daar deed ik heel erg mijn best op namelijk, hahaha :p

   | Reageer op deze reactie
 13. Hanneke schreef:

  Ah! Ziet er heul lekker uit. Deze ga ik opslaan in mijn mapje soepen. Ik maak sinds een paar weken elke zaterdag een grote pan soep. Niks lekkerders dan dat. Ik hou mijn ogen open voor meer recepten 🙂

  | Reageer op deze reactie
 14. Maai schreef:

  Ga zo direct maar even tomatenblokjes halen, heb ik zin innnn…. en Kurkuma, geen idee wat dat is, stom? Ik hou van soep, zo snel klaar, lekker en gezond!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Kurkuma is een wondermiddel volgens sommigen zelfs! In het Nederlands heet het Geelwortel trouwens. Het lijkt een beetje op gember alleen dan iets kleiner en van binnen is het knalgeel. Een beetje kerriepoeder-achtig, maar dan toch anders (?) Haha lekker duidelijk weer. Ik gooi het door heel veel van m’n gerechten in ieder geval, dus sowieso wel handig om in huis te hebben 🙂

   | Reageer op deze reactie
   1. Maai schreef:

    Een wondermiddel zelfs. Ik ga eens kijken of ik het kan vinden. Thanx voor je uitleg 🙂

    | Reageer op deze reactie
 15. Femke schreef:

  Ziet er echt heel lekker uit (en lekker simpel, dat is ook altijd fijn :D). En ik houd ook heel erg van yoghurt, maar jij eet het bij je nasi of bami ??? :O Ik weet niet hoe ik dat voor me moet zien ?

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Hahaha heel veel mensen vinden dat raar maar ik vind dat echt súperlekker! Meestal meng ik de yoghurt met wat zout, peterselie en knoflook en dan gebruik ik dat als saus bij de nasi/bami.

   | Reageer op deze reactie
   1. Ina schreef:

    In India eet je yoghurt bij bijna iedere maaltijd. Niet alleen is het goed voor je natuurlijk, maar het koelt ook je mond een beetje af als je eten wat erg pittig is!

    | Reageer op deze reactie
 16. Sanne schreef:

  Leuk recept en heel herkenbaar, er in doen wat je nog in huis hebt liggen! Kurkuma is zo ontzettend lekker en ik ben het helemaal eens met je kruidenmusthaves 🙂

  | Reageer op deze reactie
 17. Malu schreef:

  Eigenlijk zou je net als de groene meisjes ook een kookboek moeten uitbrengen!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Dat lijkt me geweldig! Helaas vraagt m’n studie ook heeel veel tijd en energie dus alleen m’n blog up to date houden lukt vaak nog maar net. Misschien later, als ik groot ben 😉

   | Reageer op deze reactie
 18. Nadine schreef:

  Wat een mooie foto, die eerste. Duidelijk een goed oog voor een mooie compositie 🙂

  | Reageer op deze reactie
 19. Ines schreef:

  Ziet er echt lekker uit! Zeker omdat ik nu een beetje slapjes ben, zijn soepjes ideaal!

  | Reageer op deze reactie
 20. Sara schreef:

  Hmm, ik heb al superlang geen tomatensoep meer gemaakt.
  Meestal maak ik ze altijd volgens hetzelfde recept (van mijn overgrootmoeder, heeft heel wat generaties doorstaan ;-)), maar deze wil ik ook wel eens proberen (met sojayoghurt dan)!

  | Reageer op deze reactie
 21. malu schreef:

  Ik ben lekker vroeg klaar met werken (jeuj halve dagen!) en had zo’n honger dat ik zin had in een soepje met wat brood. Toen moest ik aan dit recept denken en binnen 20 min had ik een heerlijke soep 🙂 Zo veel lekkerder dan uit een pak! 🙂

  | Reageer op deze reactie
 22. Merlin schreef:

  heerlijk makkelijk soepje om te maken !
  lekker combinatie met yohurt erin te doen.

  | Reageer op deze reactie
 23. Luna schreef:

  Hallo Iris, Ik woon momenteel in China en het is hier best moeilijk om import producten te krijgen helemaal als je in een boerige dorp verblijft. Ik was dus een tomaten groentesoep aan het maken en was dus aan het googlen of dat in combo kon met yoghurt en toen kwam ik op jou site terecht 🙂 .. Ik heb net gegeten en yoghurt gebruikt HET WAS HEERLIJK !!! thanks voor de inspiratie xoxo Luna

  | Reageer op deze reactie
 24. Donna schreef:

  Lekker soepje! Toen ik de (volle) yoghurt erin deed dreef deze alleen direct naar de bodem, ik zag helemaal geen mooie witte topping zoals op jouw plaatje! Ook niet toen ik er wat extra bijschonk. Weet jij toevallig hoe dat zou kunnen komen?

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Wat leuk dat je het hebt gemaakt! Ik denk dat dat komt omdat mijn soep dan iets dikker was. Maar qua smaak maakt dat niet uit hoor, alleen het Instagram-effect wordt iets minder helaas haha.

   | Reageer op deze reactie
   1. Donna schreef:

    Ah oké! Iets minder bouillon dan de volgende keer? Of kan het er aan liggen dat ik ‘m 30 minuten heb laten pruttelen in plaats van een kwartiertje?

    (Kook-noob hier, sorry voor alle vragen)

    | Reageer op deze reactie
Back to Top