10 x Favoriete zero plastic beauty

De afgelopen maand deed ik mee aan het plasticdieet, vandaag zet ik mijn favoriete zero plastic beauty producten (plasticvrije verzorgingsartikelen klinkt minder hip) op een rijtje. Je ziet er ook een aantal producten tussen staan waar ik héél lang geleden al eens over schreef zodat je kan zien of het me nog steeds bevalt. Even voor de goede orde: ik ben nog steeds groot fan van mijn Kevin Murphy zilvershampoo, fluoride-tandpasta (zonder microplastics) en crèmepjes van Santaverde in plastic tubes. Een complete zerowaster worden, ligt niet echt in mijn ambitie. Maar ik sta altijd open voor duurzamere alternatieven en die laat ik je hier graag zien!

zero plastic beauty

10 x zero plastic beauty

 • 1. Mooncup: komt ze weer met haar menstruatiecup. Dit ding is gewoon fantastisch. In deze Groene Tip ga ik uitgebreid in op de voor- en nadelen. Korte samenvatting: nee, niet vies of oncomfortabel, kan wel even prutsen zijn in het begin, maar het geeft zo veel vrijheid! 28,95 euro bij Big Green Smile.
 • 2. Wasbare wattenschijfjes: deze gebruik ik al anderhalf jaar dagelijks en ben ik nog steeds erg tevreden over. Waar ik ze heb gekocht zijn ze helaas niet meer verkrijgbaar, maar als je googelt naar ‘herbruikbare wattenschijfjes’ zul je veel verschillende opties tegenkomen. Bijvoorbeeld deze van 1 euro per stuk bij LanaLuna.
 • 3. Gezichtszeep: een natuurlijk en kalmerend zeepje van Lush voor je gezicht, je huid wordt er heel lekker zacht van! Lang geleden schreef ik er een review over. 8,95 euro bij Lush.
 • 4. Conditioner: zelfs conditioner kan je in vaste vorm kopen! Voor mijn dunne, fijne haar is het helaas geen succes (het blokje zeep ligt in mijn kledingkast omdat het zo lekker ruikt). Maar wie weet heb jij er wel iets aan, zoek in de Lush webshop op ‘conditioner’ om tussen de verschillende soorten te neuzen.
 • 5. Zeepje: in onze badkamer vind je altijd wel een vast zeepje, die van Lush, Dr. Bronner en Babongo zijn favoriet. 8,75 euro bij Babongo.

zero plastic beauty - haarborstel

 • 6. Aluinsteen: kan je mijn review over de natuurlijke deodorant herinneren? Ik ben er nog steeds tevreden over, al wissel ik hem wel eens af met ‘normale’ deo, vooral tijdens heet weer. Over het algemeen werkt de aluinstick erg goed, het kan zijn dat je hem door de dag heen vaker moet gebruiken voor beter resultaat weet ik uit ervaring. Hij gaat echt lang mee zoals je ziet! 12,95 euro bij Babongo.
 • 7. Bamboe tandenborstel: deze tandeborstel is zóóó fijn. En ja, ik borstel te hard en die van mij is aan vervanging toe zie ik nu aan de kromme borstelharen, woops. 3,99 euro bij Babongo
 • 8. Veiligheidsscheermes: dit ding scheelt me zo veel geld, je moet wel wat voorzichtiger zijn tijdens het scheren, maar ik vind het ideaal. Ik schreef er een Groene Tip over. Check o.a. Ebay voor goedkope safety razors.
 • 9. Scheerzeep: zoals je ziet, gebruik ik de scheerzeep van Babongo ook veel! Je kan deze in combinatie met een schaaltje en kwast gebruiken, ik maak het schuim door gewoon goed te wrijven, en dat werkt erg goed. 8,75 euro bij Babongo.
 • 10. Haarborstel: wat een armoe, mijn plastic tangle teezer had het begeven. In het kader van het Plasticdieet kocht ik er een houten exemplaar voor terug en mis mijn plastic ontklit-borstel nu helemaal. Mijn knoperige haar wordt er nog niet heel blij van, maar wellicht is het een kwestie van wennen. Al vrees ik dat ik uiteindelijk overstag zal gaan voor een andere haarborstel. 3,25 euro bij Dille & Kamille.

Dus als iemand nog een tip heeft voor een goede haarborstel, laat het me vooral weten. Ik ben ook erg benieuwd wat jouw favoriete zero plastic beauty product is!

zero plastic beauty - haarborstelzero plastic beauty - scheermes

Een aantal van de producten die ik hierboven tip heb ik ooit gekregen om te reviewen.
Meer info lees je in mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

48 reacties op “10 x Favoriete zero plastic beauty

 1. Romy schreef:

  Wat een slimme ideeën voor duurzame beauty-alternatieven! Zo’n aluinsteen wil ik ook nog eens proberen als deodorant. Ik heb er al zoveel positieve verhalen over gehoord, net als over wasbare wattenschijfjes trouwens. En voor 1 euro per stuk is het zeker het uitproberen waard! Ik kwam bij Marieke van Green Blush trouwens een duurzame borstel tegen. Misschien is dat wat voor jou. Ik denk dat je haar artikel kunt vinden met een paar posts naar beneden scrollen.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ah super, bedankt voor het tippen, ga ik gelijk even naar zoeken 😀

   | Reageer op deze reactie
 2. Marianne schreef:

  Heb inmiddels o.a. dankzij een artikel van jou wasbare wattenschijfjes aangeschaft, en ben er SUPER blij mee. Echt, dat ik die niet eerder heb gekocht! Hoera voor duurzaam! Ben ook nog op zoek naar een duurzaam scheermesje, dus ik ga zeker even je artikel daarover lezen 🙂 Ook een dikke pluim voor de menstruatiecup (echt, dat die niet populairder zijn snap ik gewoon NIET), en voor de aluindeo. Zo’n steen gaat inderdaad heel lang mee, mits je hem niet laat vallen natuurlijk ^^

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Yesss zo fijn om te horen. Ik ben echt blij met de wasbare wattenschijfjes omdat ze nooit ‘op’ kunnen zijn (ja ok, of ze moeten allemaal in de was zitten, maar heb ook nog 2 backup doekjes van een ander merk in mijn kast liggen dus zit eigenlijk nooit zonder). Het scheermesje kan ik ook echt aanraden! Zolang je er een beetje voorzichtig mee doet, het scheren duurt wel langer. Maar ach, da’s weer lekker mindful 😛

   | Reageer op deze reactie
 3. Iris schreef:

  Haarborstels zonder plastic zijn nogal lastig ja. Ik heb nu een houten borstel met cruelty free zwijnenhaar en ondanks dat het een stuk milieuvriendelijker is dan een normale borstel, moet ik tóch mijn plastic borstel ernaast gebruiken. Ik heb heel dik haar en echte klitten gaan er met een borstel van haar niet uit. Pluspunt is wel dat mijn haar meer glanst en zachter voelt.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oeh ja ik zag ook een superdure borstel voorbij komen die de ‘holy grail’ van de borstels schijnt te zijn, ook deels met zwijnenhaar (geloof ik) en deels pinnetjes. Maar ik weet nog niet zo goed wat ik ervan vind om mijn haren te borstelen met zwijnenhaar. Maar dat was dan weer wel zo’n borstel die een heel leven mee gaat, dat spreekt me dan wel weer aan. Ooooh die duurzame dilemma’s ook altijd.

   | Reageer op deze reactie
   1. Iris schreef:

    Waarschijnlijk was dat zo’n gehypte Mason Pearson borstel van 80+ euro. Die heb ik niet hoor, ik heb er eentje van tegen de 15 euro aan. Dat vond ik wel prima en wie weet gaat die ook wel een leven lang mee.

    | Reageer op deze reactie
 4. Wat een leuke tips! De safety razor staat nog steeds op mijn verlanglijstje en zo’n aluinstick wil ik wel eens proberen! Die gebruikt mijn opa al zo lang als ik weet 😉

  | Reageer op deze reactie
 5. Lies schreef:

  Ik ben ondertussen overstag gegaan voor de bamboe tandenborstel, wasbare inlegkruisjes, wasbare wattenschijfjes en natuurlijke deo. Helemaal op het goede pad dus door jouw blog.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Wauw wat goed bezig! En bevalt het allemaal goed? Superleuk om te horen 😀

   | Reageer op deze reactie
    1. Iris schreef:

     Ahhh wat fantastisch, haha! Nou, zo verbeteren we de wereld wel beetje bij beetje 😉

     | Reageer op deze reactie
 6. Susan schreef:

  Oh wat een interessant artikel! Ik heb zelf ook zo’n deo gekocht laatst, maar wel die van Salt of the Earth.

  | Reageer op deze reactie
 7. Marte schreef:

  Waar doe jij die Lush-facewash in als je pakweg op reis gaat? Ik heb al vanalles geprobeerd, maar niets lijkt te lukken.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ik ga nooit op reis dus ik heb helaas geen tips! Hopelijk leest een lezer mee die een goede meeneem-tip heeft 🙂 Op Instagram volg ik veel mensen die ‘zero waste’ leven en daar zie ik altijd van die leuke metalen blikjes voorbij komen waar ze hun zeepjes in meenemen, maar ik denk dat je dat al hebt geprobeerd?

   | Reageer op deze reactie
  2. Rowan schreef:

   Ik stop mijn harde zeep gewoon in een extra washandje. Mijn tandenborstel en tandpasta stop ik weer in een ander washandje, alles samen gaat het in een stoffen zakje. Stel dat ik toch een extra washandje nodig zou hebben, dan gaat de zeep achteraf weer mee naar huis in een gebruikt maar droog kledingstuk. Thuis even afspoelen en klaar.
   Geen grote toilettas die ik thuis weer moet opruimen 😀

   | Reageer op deze reactie
  3. Julia schreef:

   Bij de Lush kun je daar leuke ronde metalen blikjes voor kopen. Die neem ik op reis mee voor mijn blokje shampoo en conditioner. Ideaal!

   | Reageer op deze reactie
 8. marrie schreef:

  Van het merk Erica heb je ook een natuurlijke deo met aluin voor ongeveer 4 Euro. Bij mij werkt het prima.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ah wat fijn, dat merk kende ik nog niet, bedankt voor de aanvulling! 🙂

   | Reageer op deze reactie
   1. Sylvia schreef:

    Bij de Kruidvat kan je een aluin stick kopen bij de scheerartikelen voor heten. Kost 1,49 en het werkt net zo goed.

    | Reageer op deze reactie
 9. evelien schreef:

  Wat een fijne producten! Ik ben heel benieuwd naar de conditioner van lush & ik gebruik sinds kort ook een natuurlijke deodorant en ik ben écht fan!
  Liefs,
  Evelien

  | Reageer op deze reactie
 10. Sofie schreef:

  Mijn man heeft al een safety razor en is er ook heel blij mee. Ik werk me eerst nog door mijn voorraad plastic heen en dan ga ik er ook eentje aanschaffen denk ik. Geduld bij het scheren is wel niet mijn sterkste kant, haha! Hoe zit het trouwens met uitslag, zou je met zo’n safety razor juist minder uitslag krijgen? Ik heb er met gewone mesjes wel makkelijk last van.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ah ja slim! Hmm nee ik heb juist wel eerder last van uitslag met deze. Maar ik moet zeggen dat ik niet altijd heel voorzichtig doe hoor, en dan gebruik ik maar een beetje schuim (van dat zeepblokje), dan gaat het snel mis. Bij een gevoelige huid is het denk ik wel belangrijk om extra veel olie/gel/schuim/weetikhet te gebruiken en niet te woest over je huid te roetsen met zo’n ding haha. Als ik voorzichtig doe heb ik geen last van bultjes of irritaties in ieder geval!

   | Reageer op deze reactie
   1. Sofie schreef:

    Hmmm, ja, dat word dus nog even uittesten. Ik zou het eerst eens kunnen proberen met die van mijn man, dat ik dan een van zijn mesjes opoffer als testmes 😉

    | Reageer op deze reactie
 11. roos schreef:

  Hema heeft een houten borstel, die het hier erg goed doet bij het lange, dunne haar van mij en mijn dochter.
  Gaat zeker al 6 jaar mee en nog lang niet aan vervanging toe.
  Daarnaast heb ik een houten kam van Neemhout, voor als ik mijn haar nat wil kammen, van holisan.

  | Reageer op deze reactie
 12. Sopdet schreef:

  Jou deo met kurk spreekt me enorm aan. Ik ben al eens gaan zoeken, in België heb je een bedrijf die van kurk isolatiemateriaal maakt, dus perfect te recycleren. Die ga ik mij aanschaffen.
  Mijn dochter heeft veel krullen en regelmatig veel klitten. We hebben beiden een houten kam met dierenharen en nylon. Bij klitten moet je er op letten dat er een kern van nylon is, anders trek je die andere haartjes er zo uit. Bij veel klitten moet je zorgen dat de haartjes van de borstel niet te dicht op elkaar zitten. Dus een beetje het patroon van jouw huidige borstel, maar dan dierenhaar met een kern van nylon. Veel succes met de zoektocht.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Dat wist ik helemaal niet, bedankt voor de info! Dat maakt het zoeken wat makkelijker 🙂

   | Reageer op deze reactie
 13. Louisette schreef:

  Binnenkort ga ik 1 & 2 ook maar eens aanschaffen! Of misschien zelf gewoon de wattenschijfjes maken! Ben eigenlijk ook wel benieuwd naar de aluinsteen deo. Ik gebruik nu baking soda en ben heel tevreden en ook op bloedhete zweterige dagen kom ik er de hele dag mee door. Alleen heel af en toe zijn mijn oksels geirriteerd, geen idee waarom. Maar misschien is dan de aluinsteen een goede vervanger.

  Qua borstels vind ik de Tangle Teezer & Mason Pearson beide fijn. Heb zelf dun en veel haar waar snel klitten in komen. Helaas moet ik wel zeggen dat de super dure Mason Pearson toch nog wel de wedstrijd wint met een flinke voorsprong. Hij gaat wel super lang mee, dus dat is dan wel weer een pluspunt!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Mijn oksels reageren ook slecht op baking soda, ik zat na een paar dagen helemaal onder de irritatie, het jeukte ook supererg. Had het later eens nagevraagd aan iemand die verstand heeft van natuurlijke verzorging en hij hoorde dat vaker, sommige mensen zijn daar gevoeliger hoor. Omdat het een hele lage (of hoge? ik haal het altijd door elkaar) ph-waarde heeft. Het kan verder geen kwaad geloof ik, maar bij mij werd het echt heel vervelend dus daarom ben ik zo blij met de aluinstick 😀

   En bedankt voor de tips! Ah ja, een Mason Pearson was het die ik online tegenkwam. Las daar zo veel positieve dingen over maar was het merk vergeten. Ik las inderdaad dat die een heel leven (of zelfs nog langer dan dat) meegaan dus dat is zeker wel een goede investering.

   | Reageer op deze reactie
 14. Inge schreef:

  Ah dit artikel komt echt op het juiste moment! Ben de laatste dagen namelijk allemaal blogs en videos over zero waste aan het kijken. Thanks voor de tips!

  | Reageer op deze reactie
 15. Fleur schreef:

  Ik had de houten borstel ook van Dille & Kamille maar vond hem vreselijk. Dat komt door de nopjes die op de borstelpinnen zit. Die trekken ontzettend aan je haar en dat doet pijn. Dus ik zou aanraden om een houten borstel te zoeken zonder die nopjes op de pinnen. Een wereld van verschil en geen getrek meer. Bij louland.nl verkopen ze houten borstels met die houten pinnen zonder nopjes. Daar heb ik die van mij vandaan! Maar je kan ze ook op ebay/amazon.de vinden. In sommige natuurwinkels zoals Erica hebben ze ook van zulke borstels.

  | Reageer op deze reactie
 16. Jessica J. schreef:

  Ik moet bekennen dat ik m’n Tangle Teezers (ja, twee, een Compact Styler voor droog haar en een Aqua Splash voor onder de douche) niet meer zou kunnen missen. Waar ik ook niet meer zonder kan, is m’n Salt of the Earth deodorant, al zit die ook wel in plastic. Aan de andere kant, volgens mij doe je wel twee jaar met zo een steen, dus dat scheelt dan wel in verpakkingsmateriaal.
  Oh ja, een van de dagen schaf ik me nu éíndelijk een Mooncup aan. Ik ben benieuwd!

  | Reageer op deze reactie
 17. Frances schreef:

  Leuk om te lezen dat je (eindelijk :-)) overstag bent mbt de menstruatiecup. Ik ben er zelf ook zo blij mee, jammer dat ik er pas een jaar of 2 geleden of zo voor het eerst van hoorde. Ik had eerst ook de mooncup maar die bleef ik toch altijd enigszins voelen maar nu de meluna short, en die vind ik echt geweldig. Wat een uitvinding!

  | Reageer op deze reactie
 18. Mariëlle schreef:

  Heel leuk om te zien!! Ik gebruik wasbare wattenschijfjes, een Lady Cup, een bamboe tandenborstel en borstel en ga bijna beginnen aan mijn duurzame scheermes. Eerst nog de plastic back-ups opmaken haha… Of een zeepje voor mijn huid en haar zou werken, durf ik niet te zeggen. Gevoelige huid & hoofdhuid helaas 🙁 Maar ik wil het zeker eens proberen!

  | Reageer op deze reactie
 19. Judith schreef:

  Leuk om het zo op een rijtje te hebben! Ik gebruik wattenschijfjes en sinds kort een menstruatiecup, en ik probeer nu een shampoo in vaste vorm uit. Shampoo is zo’n simpel product, het hoeft alleen maar te reinigen, dus ik had zoiets van als de conditioner maar goed is kan ik zo’n shampoo wel hebben? Of zou de shampoo alsnog veel verschil maken ook al heb je een goede conditioner?
  De safety razor ben ik wel benieuwd naar maar vind ik nog een beetje eng, ik weet niet of ik het geduld kan opbrengen.
  En qua tandenborstel heb ik een zachte voor gevoelige tanden, die van bamboe zien er altijd zo hard uit.
  Ook de deo ben ik nog sceptisch over, maar misschien maar gewoon proberen. Goh wat een drempels zeg xp.
  Daarom ben ik wel trots op alle producten die ik al wel heb aangepast, zowel qua zero waste als bijv. dierproefvrije vervangingen 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ja supergoed hoor, alle beetjes helpen mee! En het is ook een proces merk ik, dat hoeft ook niet van de één op andere dag. Die bamboe-tandenborstel die ik heb is heel zacht trouwens, daarom vind ik hem juist zo fijn 😀 Sommigen vinden ‘em te zacht maar ik vind dat juist wel een voordeel. En shampoo in vaste vorm werkt bij mij helaas niet goed, mijn haar wordt er heeel vet van, wat ik ook doe. Ik lees vaak als tip om appelazijn als conditioner te gebruiken maar dat werkt bij mij ook niet zo goed dus ik houd het nog maar even op ‘normale’ shampoo en conditioner. Het verschilt heel erg per persoon geloof ik!

   | Reageer op deze reactie
 20. Wat een super leuk artikel is dit zeg! Een aantal van dit soort dingen heb en gebruik ik ook. Zoals de menstruatiecup, de wasbare wattenschijfjes. Ik heb een zelfde soort deodorant maar de verpakking daarvan is geen zero waste.

  | Reageer op deze reactie
 21. yvonne schreef:

  Wat een fijne alternatieven! Op de haarborstel na dan…

  | Reageer op deze reactie
 22. ElineW schreef:

  Hoi Iris,
  Ken je de haarborstels van: TEK (tekitalyus ofzo). Dit schijnt een prima duurzame borstel te zijn, misschien het proberen waard. Ik heb m zelf nog niet, maar hij staat wel op mijn verlanglijstje voor als mijn huidige borstel aan vervanging toe is.
  Liefs Eline

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oh wat leuk, toevallig tipte iemand het me vanmiddag op Instagram! Had tot vandaag nog nooit van het merk gehoord. Het ziet er heel goed uit, vooral ook dat je de losse pinnetjes kan vervangen mocht er eentje kapot gaat. Die gaat ook op mijn verlanglijstje. Bedankt voor het meedenken 😀

   | Reageer op deze reactie
 23. Sytske schreef:

  Leuke tips weer. Ik heb al eerder tips van je opgevolgd en gebruik ook dit scheermesje! werkt goed, weet alleen nooit zo goed wanneer ik het moet vervangen.
  Voor moeders, ik gebruik hydrofiele luiers als wattenschijfjes! Je kan ze in stukjes knippen, ik ben te lui en gebruik de hele doek gewoon op verschillende plekken totdat hij weer in de was moet 😀
  Ik heb ook een keer vaste conditioner van Lush gebruikt, voor heel dik golvend haar was ik er niet tevreden over. Dus misschien moet je haar ergens tussen dik en dun inzitten 🙂 Een borstel gebruik ik trouwens niet, gewoon mijn handen, ook zero plastic 🙂 Maar dat hangt wrs van je haar af of dat een beetje werkt.

  | Reageer op deze reactie
 24. Pingback: Weekoverzicht: frisse start, pannenkoeken & boeken | IKBENIRISNIET
 25. Anouk schreef:

  Herbruikbare wattenschijfjes wil ik ook graag nog eens aanschaffen, ik wist helemaal niet dat je die zo goedkoop kan krijgen!

  | Reageer op deze reactie
 26. Nienke schreef:

  Ik heb ook fijn blond lang haar en ik gebruik nu al jaaaaaren een grove houten kam van the Body Shop. Geen pluis, niet statisch en zacht voor je klitten 🙂 super blij mee. Ik ga binnenkort een safety razor proberen, wel spannend hoor!

  | Reageer op deze reactie
 27. Rebecca schreef:

  De Ben & Anna deo stick “persian lime” is een stick in een kartonnen houder. Bevalt mij supergoed… voor wie graag een fris geurtje heeft en toch “zero waste” wil.

  Ik ben benieuwd naar meer tips dus ik blijf volgen!

  | Reageer op deze reactie
Back to Top