Avonturen op Roombeek

Gisteren keek ik Clueless met Sebas en Jeffrey. We spraken af dat we de volgende dag naar een rommelmarkt in Roombeek zouden gaan. Wist ik veel dat ik deze middag uiteindelijk in een zebrapak in een metaforische pelgrimstocht naar wedergeboorte zou eindigen. Was niet helemaal het plan, maar wel heel erg leuk. Ondertussen maakten we nog wat #zwerfies, kocht ik twee hele mooie dingen op de rommelmarkt en zagen we een freaky expositie met neppe mensen die net echt leken. ‘Huh, waar heb je het allemaal over, Iris?’ Ik voel je. Kijk maar mee, ter illustratie van dit alles.

avonturen

#zwerfies in Roombeek

Roombeek is een wijk in Enschede die je misschien wel kent door de vuurwerkramp van 14 jaar geleden. Veel woningen werden toen verwoest of beschadigd, waardoor de wijk nu vooral bestaat uit moderne nieuwbouw en gerenoveerde fabrieksgebouwen. Dit is de wijk waar alle hippe Enschedeërs willen wonen. Er zijn toffe musea, veel huizen met zonnepanelen en groene daken waar plantjes op groeien en de mooiste architectuur. Wat ook opvallend is, maar misschien komt dat omdat ik zelf in een verpauperde buurt woon, is dat het allemaal heel netjes en schoon is. Op een paar zwerfafval items na, maar gelukkig waren wij in de buurt om onze eerste #zwerfies* te maken. Ik was reuze enthousiast, zoals je kan zien. (*Een #zwerfie is een selfie waarop je laat zien dat je zwerfafval opruimt, een hele verantwoorde hype dus.)

Team #zwerfie

Rommelmarkt

We gingen dus naar Roombeek voor de rommelmarkt, maar dat bleek uiteindelijk maar één kort straatje met een paar kraampjes te zijn. Niet zo’n succes. Bovendien werd er met een hoop decibel muziek van André Hazes gedraaid, dus dit werd een kort bezoekje. Gelukkig kwam ik wel twee mooie tweedehands vondsten tegen waar ik superblij mee ben. Een schattig steentje met daarop een lieveheerstbeestje (50 cent) en een naaikastje (5 euro). Score!

Lief beestje

Tweedehands naaikastje

Littlewhitehead @ Concordia

Om na een kwartier direct weer naar huis te keren was ook weer zo wat, dus besloten we om nog even heel stylish te gaan picknicken op een grasveldje. Onderweg liepen we langs Concordia waar de expositie Nothing Comes To Mind van kunstenaarsduo littlewhitehead was te zien. Best indrukwekkend, want de beelden waren levensecht. Een paar zelfs lichtelijk verontrustend, waar ik jullie de foto’s van wil sparen (lees: nachtmerrie-materiaal voor tere zieltjes). Deze expositie is nog tot 22 juni 2014 te bezoeken.

nothing comes to mind 1 nothing comes to mind nothing comes to mind 3

Born Again @ Tetem

Vlak achter onze picknickplek zat nog een ander museum: Tetem. Ook hier is de toegang gratis en dus een bezoekje waard. Momenteel hebben ze de expositie Born Again en deze mag je écht niet missen, mocht je in de buurt zijn. Volgens het foldertje moet het een soort van religieuze pelgrimstocht naar wedergeboorte zijn, maar ik vond het meer een paradijs waar je even kon doen alsof je een klein kindje bent. Als je de expositieruimte binnenkomt moet je je schoenen uit doen en met je blote voeten door een badje lopen. Dan kom je aan bij dierenpakken die je aan kan doen. Dat hoefde niet, maar hallo, natuurlijk deden we die aan! Sebas was een eenhoorn, Jeffrey een bijtje en ik een zebra. Aan de linkerkant vonden we een soort tent gevuld met kussens, een TV scherm en koptelefoons. “Sluit je ogen en doe alsof je in een ruimteschip zit en landt op een nieuwe wereld..” zei een mannenstem. In de ruimte daarna werden liedjes voor je gezongen, tekeningen gemaakt, kon je spelen met een bal en er was een soort biechtruimte. Op een gekleurd papiertje kon je schrijven waarvoor je vergeven wilde worden en deze versnipperen. Vergiffenis 2.0 (filmpje!). We hebben ons prima vermaakt, zoals je vast begrijpt. Ik vond het ge-wel-dig. Deze expositie kan je nog tot en met 22 juni 2014 bezoeken.

verkleedpakken selfie zonden vergiffenis

Er waren ook nog twee andere expositieruimtes, in de tweede werd de short film Melvin the Machine afgespeeld, hij is hier ook te bekijken, heel leuk! In de derde ruimte waren verschillende werken te zien waarvan vandaag de laatste dag was dat ze werden tentoongesteld. Maar er komt vast wel weer iets leuks voor in de plaats. Op de website van Tetem kan je meer informatie over de exposities vinden.

Van zulke zondagen wil ik er wel meer. Ik hoop dat jullie ook een leuke dag hebben gehad!

Back to Top