Een ode aan mijn vader

Twee jaar geleden was de laatste dag dat mijn vader ooit nog in een ziekenhuis hoefde te liggen. Mama belde mij op terwijl ik met Steve een Harry Potter film keek. Ineens had ik geen vader meer. Maar dit is geen sentimenteel verhaal over hoe erg dat allemaal is. Dit is gewoon een verhaal van een meisje dat blij is dat ze 22 jaar een nuchtere Achterhoekse timmerman als vader had.

een ode aan mijn vader

Heanig an en loat goan

Mijn vader lag wel vaker in ziekenhuizen, want hij was al heel lang heel erg ziek. Elke week kreeg hij bloedtransfusies en de dokters waren verbaasd dat hij zelf het ziekenhuis nog binnen kon wandelen. Jarenlang bikkelen, dat deed hij. De laatste keer dat hij in het ziekenhuis werd opgenomen, was toen hij een infectie aan zijn hartklep had. Hij lag er een paar weken en zijn lichaam ging alleen maar achteruit. Het is gewoon onmenselijk om iemand zo te zien wegkwijnen. Dat vond ik echt. Ik zat in een volle collegezaal en ineens ging mijn telefoon af, mensen keken mij aan. Maar dat deed mij niets omdat ik niet eens naar mijn scherm hoefde te kijken om te weten wat eraan de hand was. Want mijn vader had besloten dat hij zo niet meer verder wilde. Een paar dagen later overleed hij. Ik vond het altijd heel erg verdrietig dat hij zo ziek was en ik was opgelucht dat hij afscheid kon nemen van dat stomme, zieke lichaam. Hij zei nog dat het best laf was dat hij zomaar opgaf. Misschien omdat hij zo gewend was te overleven. Terwijl ik juist denk dat je echt wel ballen hebt als je zo’n beslissing durft te nemen, dat heeft niets met opgeven te maken.

Door mijn vader leerde ik dat het leven soms hartstikke oneerlijk, kut en zwaar is, maar dat je gewoon door moet gaan en niet zo moet neul’n. Ik leerde dat een mens onvoorstelbaar veel kan hebben. Hij was het toonbeeld van Achterhoekse nuchterheid, iets dat ik niet altijd kon waarderen, maar later bewonderde. Het maakte hem niet uit wat mensen dachten; als iemand belde die hij niet mocht, dan hing hij gewoon op. Niet zo moeilijk doen. Dus dit is ook geen sentimenteel verhaal, want dat zou mijn vader helemaal geen eer aandoen. Hij wilde immers ook niet de hemel in geprezen worden, want als er al een hemel zou zijn dan is hij daar toch al. Met zijn nuchtere levenshouding heeft hij mij de beste levenswijsheid mee kunnen geven die er is: doe heanig an en loat goan. De Achterhoekse variant van keep calm & let go.

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

127 reacties op “Een ode aan mijn vader

 1. Bente

  Ik vind het toch altijd wel heftig als mensen op zo’n jonge leeftijd (1 van hun) ouders verliezen. Maar met een lang ziektebed is het meestal toch wel het beste. Hoewel het geen zielig bericht is: toch sterkte op wel een verdrietige dag!

 2. Merel

  Prachtig Iris. Hoewel dit geen sentimenteel verhaal is, moet ik toch even slikken. Je klinkt ontzettend trots en volgens mij is dat helemaal terecht. <3

 3. Laura

  Ik moet ook even slikken, wat een mooi verhaal Iris. Sterkte op deze extra moeilijke dagen. xx

 4. Romina

  Heftig!

  Zelf was ik net zo oud als jou, toen anderhalf jaar geleden m’n moeder overleed.
  Ik vind het knap dat je er al zo over kunt praten!

  Sterkte vandaag

 5. Nikki

  Mooi opgeschreven. Hoewel het geen sentimenteel verhaal is, moest ik toch even slikken. Je bewondering voor je vader komt heel goed over.. Veel sterkte!

 6. Stella

  Wauw. Ik weet niet zo goed wat ik moet zeggen, maar ik wilde dit ook niet zomaar weer wegklikken zonder iets te zeggen. Het lijkt me verschrikkelijk om binnenkort -ik ben zelf 19 nu- een van mijn ouders kwijt te raken. Ik weet niet zeker of ik er zo sterk en trots op terug kan kijken -zeg maar- als jij dat nu doet. Echt heel knap. Toch weet ik bijna zeker dat je wel verdrietig bent vandaag, en daar heb je alle reden toe. Heel veel sterkte en virtuele knuffels. Liefs, Stella.

 7. Het moet toch allemaal best heftig geweest zijn. Uiteindelijk ben je heel jong je vader verloren.
  Mooi dat je zijn nuchterheid geërfd hebt en het ook zo nuchter ervaart allemaal. Je vader zou trots zijn!

 8. Kirsten

  Je vader klinkt als een enorme toffe peer!

  Ik kom zelf uit drenthe, dus die nuchterheid ken ik ook. Soms enorm frustrerend maar het is vaker nog een verademing.

  Denk dat je vader trots op je zou zijn als hij zou zien waar je nu staat, een jonge sterke vrouw die weigert een sentimenteel verhaal te schrijven omdat haar vader nooit een sentimentele man is geweest. Erg goed gedaan!

 9. Con leche

  Wat een mooi stukje, met recht een ode aan je vader! Ook al is dit geen sentimenteel stuk, toch veel sterkte in deze moeilijke dagen. Maar vergeet niet: de herinnering blijft! Hierbij een virtuele knuffel!

 10. Charlaine

  Prachtig geschreven, Iris. Zit toch te janken hoor.

 11. Naomi

  Wauw, wat een mooi stuk. Echt vol liefde over je vader. Mooi dat je het zo kan verwoorden, alsof we even kennis maken met z’n nuchterheid.

 12. Ester

  Lief!
  (ik heb 3 pogingen gedaan tot het typen van een langere reactie, maar dat is toch eigenlijk het enige wat ik erover kan zeggen)

 13. Simone

  Wat heftig dat je op jonge leeftijd je vader bent verloren. Maar je hebt hem mooi hier hebt neergezet. Echt mooi geschreven. Sterkte!

 14. Jildou

  Mooi geschreven en sterkte. Ik moet er niet aan denken om mijn eigen vader te verliezen, maar je hebt er een heel erg mooi verhaal van gemaakt

 15. Leonie

  Wat een mooi stukje, Iris <3 Je hebt een hele bijzondere vader gehad (laat een ander die conclusie dan trekken), denk ik.

 16. Irenka

  Huilen.
  Wat mooi Iris. Ik ga binnenkort mijn stiefvader verliezen. Veel te vroeg. Ikben zo verdrietig. Om alles, om het feit dat ik hem maar 4,5 jaar als stiefvader heb kunnen hebben, dat hij niet kan vechten, dat hij kinderen achterlaat en mijn moeder. Morgen kan het voorbij zijn, of over een paar maanden, veel van 2015 gaat hij gokken wij niet zien. En hij is ook zo nuchter.

  Mensen vinden hem zo dapper. Nee, vindt hij dan, ik ga gewoon dood, en daar kan ik niks aan veranderen.

 17. Merlin

  Mooi Iris, heel mooi. En sterkte met zo’n dag als deze.

 18. Magali

  Ik heb niet bepaald warme gevoelens voor de Achterhoek, maar dit is écht een mooi stuk Iris.

 19. Linda

  Wat een prachtige, lieve ode heb je geschreven voor je vader. Sterkte vandaag <3

 20. Malu

  ik krijg er een beetje wateroogjes van. Zo lief geschreven. Mooi ook hoe je er mee om gaat hoe moeilijk het ook is. Iemand laten gaan die heel veel pijn heeft is en blijft heel moeilijk, hoe meer bewondering ik er voor heb dat je er zo nuchter en een lieve kijk er op hebt dat je niet wilt dat hij nog meer moest strijden. Mijn schoonvader heeft hetzelfde als jouw vader op dit moment en ook ik vind het onmenselijk hoeveel hij verduren krijgt. Maar ook ik zie hoeveel wilskracht en levenskracht iemand kan hebben en het beste en wil van maken.

 21. Thyra

  Juist omdat het geen sentimenteel stuk is, is het zó mooi geworden. Ik heb zitten huilen. Heel veel sterkte de komende dagen, hopelijk krijg je veel liefde en konijnenkusjes <3

 22. Andrea

  Wow, wat een mooi verhaal! Een schitterend portret. Wat een kracht. Sterkte vandaag.

  Mijn beide ouders zijn jong overleden (voor mijn 18e) en het is zo: dit soort ervaringen maken je zo ongelofelijk sterk!

 23. Wendy Groenewold

  Prachtig en ontroerend, sterkte vandaag, dikke knuffel! X

 24. Melanie

  Poeh wat heftig. De moeder van mijn beste vriendinnetje is net afgelopen zondag overleden. Uitgezaaide kanker en binnen een paar weken dood. Kende die vrouw al m’n hele leven en nu opeens, pats boem weg. Dit artikel komt vandaag daarom wel extra hard binnen bij mij. Ik heb nog twee vriendinnetjes die rond hun 20e hun vader verloren. Zo ontzettend verdrietig. Wat heb je dit mooi geschreven zeg. En wat prachtig dat je een ode aan hem brengt en er zo op kan terugkijken. Bewondering!

 25. Heftig maar mooi geschreven verhaal. En ik denk ook zeker dat het niks met opgeven te maken heeft! Alles wat je wilt is gewoon gezond zijn en heerlijk van het leven genieten. En dan zo’n beslissing maken is echt heel moeilijk omdat je dat liever ook helemaal niet wilt.Sterkte meid! x

 26. Amber

  Ik lees je site altijd met genoegen, zodoende ook dit bericht.
  Je klinkt als iemand naar mijn hart, hart op de goede plek en spontaan. Dit bericht geeft ook dat weer.
  Toevalligerwijze ben ik zelf ook, op jonge leeftijd, maar vader enkele maanden terug verloren. Ook hij was langere tijd ziek en bleef toch kei en keihard vechten. Ik herken wat je schrijft, ik herken het heel erg goed.
  Ik bewonder je.

 27. Quiette

  Wat een ontzettend mooi verhaal Iris! Wat knap hoe je ermee omgaat, de nuchterheid van hem heb jij zeker meegekregen.

 28. Laura

  Heel mooi geschreven, je raakt me in mijn hart. Misschien juist, omdat ik kan voelen wat jij voelt. Mijn vader is al ziek sinds ik me dat kan herinneren. Het is een tikkende tijdbom, wachtend op wat er komen gaat. Steeds weer is het weer iets nieuws, iets anders dat hem weer zieker maakt. Soms zou ik willen dat hij ook uit afscheid kon nemen van zijn stomme, zieke lichaam. Maar ik kan hem nog niet missen, ik wil hem nog niet missen.

 29. Jamilla

  Wat een lief verhaal, lijkt me toch heel naar om zo snel al een van je ouders te verliezen. Mooi dat je er zo op terug kan kijken 🙂

 30. Mille Pagine

  “Want als er een hemel is, dan is hij daar toch al.”

  Wat een dankbare dochter ben je. Heel mooi dit stuk.

 31. hester

  Zo veel sterkte gewenst, jij beschrijft iets waar ik zo bang voor ben, de grootste angst 🙁
  Ik vind je heel sterk

 32. Nancy

  Zo herkenbaar. Mijn vader is 3 jaar plotseling overleden en ik heb een speech gehouden op zijn crematie die begon met de woorden: ‘Over de doden niets dan goeds’. Dat zei mijn vader altijd en daar was hij van overtuigd dus heb ik eerst verteld wat er niet zo leuk aan hem was, want laten we wel wezen: Niet iedereen is een schatje van begin tot eind 😉 en daarna wat er allemaal zo geweldig was aan mijn pa.
  Het is mooi klote om mee te maken op jonge leeftijd dat je een ouder verliest, maar hoe dan ook (en dit vond ik verschrikkelijk kut in het begin om te horen, want: zum kotsen) leer je er wel van. Ik waardeer het leven op een ander niveau en dat is ondanks de ellende toch een mooie les die velen zelfs op 50-jarige leeftijd nog niet geleerd hebben.

  • Nancy

   …. Ja snotver, helemaal geen post comment! ….

   En ik wens je veel sterkte vandaag, want het blijft toch een bijzondere dag. Zo kan je terugdenken aan een bijzondere en dappere man. Want te lezen aan je verhaal, was hij dat zeker.

   x

 33. Jill

  Wat een prachtig stuk tekst Iris! Je vader was net als jij een heel sterk persoon, dat siert jullie enorm. Heel veel sterkte toegewenst vandaag!

 34. Sterkte vandaag Iris! Heel mooi geschreven, ik heb er een brok in mijn keel van. Je vader zou vast trots op je zijn 🙂

  Wel toevallig dat dit vandaag is.. Vandaag is mijn vaders verjaardag, hij is in 2006 overleden. Ik heb net een taartje gehaald voor vanavond, dat probeer ik ieder jaar te doen om er toch even bij stil te staan.

 35. Lotte

  Wauw, ondanks het niet was bedoeld als een sentimenteel stuk, heb je me zeker weten raken. Prachtig geschreven.

 36. Anne-Miep

  Mijn verhaal is bijna hetzelfde. Mijn vader is ook op mijn 22e overleden. De mijne had alleen geen lang ziektebed maar een hartaanval. Succes en sterkte vandaag! <3

  (Bizar om te lezen dat er meerderen zijn met een dergelijk verhaal. Sterkte aan iedereen die een ouder mist!)

 37. Angelique

  Wat fijn dat je 22 jaar met hem hebt kunnen lachen, huilen, bekvechten…gewoon zijn.

  Veel sterkte deze moeilijke dagen!

 38. Cariena

  Wat mooi geschreven Iris, ik heb met veel aandacht gelezen. Sterkte!

 39. Netty

  Mooi geschreven, Iris. Heb het voorrecht gehad hem nog langer te kennen dan jij. Helemaal zoals hij was en dacht. Denk aan jullie. XXX

 40. Veerle

  Dat heb je enorm mooi geschreven, als ik dit zo lees, ben je volgens mij echt een kind van je vader. Nuchter, mooi en sterk!
  <3

 41. Kim

  Ik verloor zelf mijn vader 2 jaar geleden en sommige dingen waar je over spreekt zijn echt herkenbaar. Mooi en oprecht verwoord. 🙂 Echt goed van je dat je zo positief in het leven staat!

 42. Michelle

  Wat onwijs moooi dit! <3
  Hij zal vast trots op je zijn als hij dit zou lezen en jou zou zien. Bikkelkanjer!

 43. Pauline

  Ik kreeg toch wel even een brok in mijn keel.. Prachtig geschreven! Sterkte vandaag!

  Liefs,
  Pauline

 44. Ontzettend mooi geschreven zeg, Iris, kippenvel.

  Heel bijzonder dat exact wat jij schrijft hier precies naar voren komt in jouw hele blog en hoe eigenlijk jouw persoonlijkheid en instelling over komen op mij 🙂 Daar heb ik echt onwijs veel bewondering voor!

 45. Anneke

  Je kan wel zeggen dat dit geen sentimenteel artikel is, maar ik kreeg toch echt tranen in mijn ogen.

  • Anneke

   Oh en dat bedoel ik dus niet vervelend. Prachtig geschreven!

 46. Jody

  Mooi geschreven meid!

  Ook ik kom uit de Achterhoek en hoop op een gegeven moment iets meer de nuchterheid te krijgen. Ik merk dat ook heel erg bij mijn vader!

  Btw ik moest grinniken om neul’n. Al een tijdje niet gehoord aangezien ik nu in Utrecht woon… Maar heerlijk bekend <3

 47. Nicky

  Prachtig geschreven Iris. Je vader zou vast heel trots op je zijn!
  Veel sterkte vandaag.

 48. wauw wat een verhaal.. kippenvel wat lijkt het mij erg om geen vader meer te hebben… ik kan mij er weinig bij voorstellen ik ben ook bijna mijn broer kwijt geweest toen die op zijn 19e een zwaar auto ongeluk kreeg.. ik was 12 jaar en ging elke avond om 18:00 naar het UMC in Utrecht.. het waren drama tijden en hij had het eigenlijk niet kunnen overleven.. er is wat afgebeden in de kerk en hij is er bovenop gekomen.. bizar hoe het leven kan gaan.. heel veel sterkte met alles.. het blijft altijd moeilijk.. want hij was je vader… prachtig dat je dit zo op je blog zet..

 49. Wat mooi om dit met ons – de lezers – te delen, fijn dat we dit mochten lezen. Sterkte deze dagen.

 50. merel

  Kijk dit vind ik nou een mooie instelling. Ben het helemaal met je eens ik sta precies hetzelfde in het leven.
  Mijn moeder overleed 5 jaar geleden toen ik 19 jaar was. Ze was de mooiste moeder die ik hebben kon en ik ben heel blij dat ze niet meer ziek hoef te zijn. Ik haal het allermooiste uit mijn leven nu zoals zij dat ook gewild had.

 51. In plaats van waterige oogjes zat ik met een glimlach op mijn gezicht; zo mooi hoe je vol trots, nuchter en open over je papa schrijft 🙂 Veel sterkte!

 52. Naomi

  Mooi & sterk! Ik vind het knap met hoeveel liefde, bewondering & een portie eigen nuchterheid over je vader schrijft….sterkte en bedankt voor het delen van dit persoonlijke verhaal

 53. Marlies

  Mooi lieve Iris! <3 Ik herken veel in je stukje, vooral dat steeds zieker worden en niet meer willen. Zo moeilijk en dapper om juist dat te kunnen zeggen. x

 54. Tamarah

  Wat bijzonder om te lezen! En wat mooi dat je deze ode aan je vader schrijft! Het is goed om nuchter in het leven te staan, maar er mogen ook momenten van verdriet zijn. Ik wens je veel sterkte rond deze tijd ook voor de anderen die hem liefhadden.

 55. Claudia

  Ondanks dat je het niet bedoelde als een sentimenteel stukje, had ik toch wel tranen in mijn ogen. Je kunt wel merken dat jij gruwelijk trots bent op je vader, en ik durf te wedden dat hij dat ook op jou is. Veel kracht gewenst deze dagen.

 56. Ik wilde even zeggen dat ik dit echt prachtig geschreven vind :).
  Wat zal je vader een voorbeeld voor je zijn, vroeger, nu en voor in de toekomst!

 57. Mies

  Je hebt het echt heel mooi geschreven Iris. Ik kan me niet voorstellen hoe het is om één van mijn ouders kwijt te raken… Knap van je dat je er zo over kunt praten. Heel veel sterkte xx

 58. Nanda

  Wat een mooi stukje! En het is precies zoals je zegt, gelukkig heb je nog mooie jaren met je vader mee kunnen maken 🙂 Hij klinkt als een sterke en moedige man!

 59. Het is mooi om te lezen hoe dankbare(?) herinneringen er nog steeds zijn. Daarbij is het ook een mooi stuk! Ook ik wens je kracht toe, ook voor de dagen waarvan niemand zou denken dat het moeilijk is.

 60. Corinne

  Mooi en heftig! Sterke vader had je, zo zie ik het. Ik heb helaas mijn moeder zeer plots verloren, ben blij dat ik nu nog een vader heb, ook als is ‘ie een beetje gek. Ik wens je veel sterkte deze dagen en een fijne avond nog.

 61. Of hij nou bepaalde dingen wilde of niet, verdriet mag je best hebben! Ik weet dat mijn vader ook altijd een harde was en hij mag dan al 22 jaar niet meer in leven zijn, soms laat ik er nog steeds een traantje om!

 62. Maudy

  En ondanks dat dit geen zielig zwijmel verhaal is, moest ik toch een traantje laten. Je vader klinkt als een prachtig mens, een beetje zoals de mijne (misschien dat het me daarom zo raakt). Mooi geschreven Iris!

 63. Olga

  Mooi geschreven Iris. Je vader is vast en zeker erg trots op je, zoals vaders trots zijn op hun dochters. 😉

 64. Marieke

  Ohhh dit is zo’n mooi en lief eerbetoon! Ik reageer nooit maar moet het toch even kwijt, je stukje raakt me echt!

 65. Deze ode staat al een tijdje online, maar ik heb hem nu pas gelezen. Mooi Iris, heftig – maar een soort van luchtig. Oef! <3

 66. Magali

  Ik las dit stukje nog een keer (heb het al eens eerder gelezen, moest toen huilen) en moest weer huilen. Zo mooi geschreven! Een dikke knuffel voor jou op een ietsje zielige dag.

 67. Magali

  Dit artikel vind ik nog steeds een van je sterkst geschreven dingen ooit. Ik lees hem nu voor de derde keer, en huil voor de derde keer een klein beetje

 68. Milene

  Wow. Knap dat je dit zo kan beschrijven. Mijn vader heeft een paar maanden geleden een hartinfarct gehad, terwijl we aan het fietsen waren. Wanneer ik terugdenk aan hoe hij daar op de grond lag stopt mijn hart haast met kloppen. De tranen springen dan haast gelijk in mijn ogen. En hij heeft het overleefd. Hij is er gewoon nog en morgen drinken we weer samen een biertje. Ik moet er niet aan denken dat een van mijn ouders overlijdt maar als er één gaat hoop ik dat ik net zo’n mooi stuk kan schrijven als jij hier hebt gedaan. Sterkte.