4 x dingen waar ik níet over blog

Mijn blog is súperpersoonlijk en ik krijg regelmatig complimenten dat ik zo open ben over alles. Ik vind dat zelf ook wel zo leuk; alleen schrijven over positieve dingen zou me snel gaan vervelen. Daarnaast vind ik bloggen ook therapeutisch werken door óók over de stomme dingen te bloggen. Door er een samenhangend verhaaltje van te maken, kan ik dingen makkelijker op een rijtje zetten voor mijzelf. Maar er zijn ook dingen waar ik bewust níet over blog.

waar ik niet over blog

Heel persoonlijke dingen

Ondanks dat het lijkt alsof ik àlles over mijn leven deel, zijn er genoeg dingen die ik bewust niet online zet. Wat ik eerlijk gezegd wel eens lastig vind want het liefst zou ik alles vastleggen en delen. Dat zit gewoon een beetje in me. Als ik iets persoonlijks online gooi, probeer ik altijd van te voren te bedenken hoe het zou zijn als iemand daar kritiek op zou hebben. Als ik denk: ja, dat kan ik wel hebben, dan deel ik het. Maar als het gaat om iets waarvan ik denk: hm, nee, dat zou te pijnlijk zijn, dan deel ik het niet om mezelf te beschermen. Net als dingen waarvan ik vind dat heel het internet het wel mag weten, maar wat ongemakkelijk zou zijn als ‘offline mensen’ me erop aan zou spreken. Over alles dat ik online zet, sta ik dus best wel stevig in mijn schoenen. Met negatieve reacties kan ik dus inmiddels best goed dealen!

Over andere mensen

Als er andere mensen bij betrokken zijn, zal ik er ook niet snel over bloggen. Ik probeer ook altijd van te voren toestemming te vragen als ik wel iemand noem, bijvoorbeeld in een weekoverzicht. Ook foto’s waar Steve op staat of andere dingen waarin ik hem noem, leg ik altijd eerst aan hem voor. Al vergeet ik het ook wel eens, hoor. Maar dit is wel echt iets dat ik belangrijk vind om te doen. Want ik vind het prima om van alles te delen over mijn leven, maar ik kan het me heel goed voorstellen dat anderen hier niet echt op zitten te wachten.

onbekende beagle

Gevoelige onderwerpen

Dit is een beetje een lastige want voor mij zijn onderwerpen niet zo snel gevoelig. Ik ben ook niet per se bang om anderen te kwetsen, zulke rare meningen heb ik nu ook weer niet. Maar ik zal bijvoorbeeld geen blogpost schrijven over mijn standpunt binnen de zwartepietendiscussie of hoe heftig ik anti-PVV ben. Aan de ene kant is het heel goed als ‘influencers’ (ja sorry, weet gewoon even geen beter woord) zich uitspreken over maatschappelijke kwesties. Maar volgens mij vergeten mensen soms hoe DOODVERMOEIEND het is om constant meningen, meningen en meningen aan te moeten horen. Wat hoe dan ook gebeurt als je zelf mening deelt. Misschien dat sommigen dit heel makkelijk van zich af kunnen laten glijden, maar ik ben niet zo’n type. Langzaamaan ben ik hier dus bewust minder mijn mening over gaan uiten op de interwebs. Dat is beter voor mijn mentale toestand. Laat mij maar gewoon vegetarische recepten en groene tips delen, soms zeiken op de Primark en hiermee de wereld een beetje beter maken.

Stomme producten

Als bedrijven mij mailen omdat ze me iets willen toesturen, zeg ik altijd van te voren dat ik niet kan beloven dat ik er over zal bloggen. Vroeger toen ik daar nog niet zo handig mee was, kreeg ik wel eens iets opgestuurd wat bij nader inzien helemaal niet zo fantastisch was. En dan voelde ik constant de druk om er toch iets over te plaatsen omdat ik dat van te voren had beloofd. Natuurlijk liet ik dan wel weten dat het niet voldeed aan mijn verwachtingen; mijn principes wegen zwaarder dan sociale druk. Maar nu ik hier duidelijke regels over heb, kan ik met een gerust hart alleen de leuke dingen laten zien op de manier hoe ik dat wil.

Ik was van plan om een langer lijstje te maken, maar meer kon ik niet eens bedenken! Gelukkig maar, zo blijf er in ieder geval genoeg over om wèl over te bloggen.

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

43 reacties op “4 x dingen waar ik níet over blog

 1. Romy

  Ik denk ook dat het heel goed is om bewust na te denken over wat je wel en niet deelt op je blog. Persoonlijk is goed, maar niet als het tegen je werkt of als het inderdaad gevoelige onderwerpen zijn. Zelf stel ik mezelf altijd de vraag ‘Zou ik het erg vinden als iemand tijdens een sollicitatiegesprek dit van mij weet?’. Als ik die vraag met ja kan beantwoorden, dan besluit ik om iets niet te delen.

  • Iris

   Dat is ook een hele goede inderdaad! Daar heb ik ook wel eens over nagedacht omdat ik dan de vraag kreeg van mensen of het wel handig was dat ik openbaar op internet schreef dat ik AD(H)D heb. Maar toen dacht ik, tja, als ik ergens zou moeten werken waar je heeeel gestructureerd en georganiseerd moet zijn en het me echt tegen zou werken, dan zou ik daar sowieso al niet willen solliciteren. Het is iets waar ik gewoon eerlijk over zou willen zijn. Maar soms zijn er inderdaad ook dingen waarvan ik denk: hm nee, dit is minder handig om te delen. Goede vraag om jezelf te stellen, slim!

 2. Ik hanteer vergelijkbare regels voor mezelf. Alleen van dat laatste heb ik niet veel last. En dat vind ik niet eens erg. 🙂

 3. Ja sommige persoonlijke dingen deel je inderdaad gewoon beter niet, zeker als je het gevoel hebt dat je er later spijt van kunt krijgen omdat de informatie gewoon altijd voor iedereen beschikbaar blijft. Over andere mensen blog ik ook nooit, maar soms vind ik het wel heel jammer als andere bloggers dat niet doen. Dan vertellen ze globaal over iets water is gebeurd en ik heel nieuwsgierig naar alle details, haha!

  • Iris

   Haha! Ja ik vind dat soms ook wel lastig hoor, dan denk ik: oh ik zou hier zo’n goede blogpost over kunnen schrijven! Maar zonder persoonlijke details wordt het dan niet zo boeiend en blijft het maar globaal.

 4. Susan

  Oh herkenbaar! Te persoonlijk doe ik ook niet en ook over moeilijke kwesties probeer ik zo weinig mogelijk over te zeggen.

 5. Inderdaad is het zo belangrijk om nog zelf een priveleven te hbben en bepaalde dingen niet te plaatsen op een blog!
  Daar ben ik het mee eens.
  Van het niet plaatsen van sommige artikel over prodcten die je ontvangt en er soms niet over schrijft wist ik niet.
  Dat is een goede tip.

  Xoxo

 6. Kan me helemaal vinden in wat je schrijft. Ik schrijf ook best persoonlijk en soms lijkt het of ik alles in mijn proces deel, maar er is genoeg wat ik voor mezelf hou. Sommige dingen moet ik eerst zelf goed een plekje geven voordat ik wil dat anderen het weten. En als ik er niet op aangesproken wil worden door mijn man, moeder, vriendinnen, collega’s of studenten, dan zal ik het ook niet plaatsen.

  • Iris

   Ja dat verwoord je heel goed, kan ik mij ook helemaal in vinden hoe jij het beschrijft. Sommige dingen moet je eerst zelf helemaal kunnen accepteren en inderdaad een plek geven.

 7. Ayla

  Hahaha, Ollie met dat balkje! Bij iedere blogpost van jou met een foto van Ollie word ik helemaal afgeleid van de tekst omdat hij gewoon zo schattig is 🙂 Ik vind het altijd heel fijn als bloggers een hoop persoonlijke dingen posten, dat zorgt er voor mij echt voor dat ik ze gewoon serieuzer neem. Iemand die amper persoonlijke dingen zegt en dan ineens een mening gaat geven of een review, dan koop ik liever gewoon een tijdschrift ofzo!

  • Iris

   Ja dat heb ik ook, ik volg een blog voornamelijk voor de persoon. Een blog waar niet veel persoonlijkheid zit blijft bij mij ook niet lang hangen. Groetjes van Ollie 😀

 8. evelien

  Heel herkenbaar, ik vind bepaalde dingen ook niet fijn om over te bloggen. Zoals extreem persoonlijke dingen, of producten waar ik inderdaad niet achter sta.
  Liefs,
  Evelien

 9. Esmee

  Het is ook gewoon beter om alleen over producten te bloggen waar je volledig achter staat. Als iemand anders iets positiefs over een bepaald product leest en het vervolgens aanschaft en het blijkt een slecht product te zijn, nemen ze jouw mening over andere producten misschien niet meer serieus… En daarbij is het doel van producten promoten toch ook gewoon om mensen toffe dingen te laten zien! – Ik vind het altijd wel heel mooi om persoonlijke verhalen te lezen, maar kan heel goed snappen dat je daar voorzichtig mee wilt zijn. Alleen maar supergoed om zo achter je principes te staan!

 10. Mooie afwegingen die je maakt. Ik kan me in elk puntje wel vinden. Ik vermeld mijn vriend in mijn weekoverzichten, maar maak het nooit te persoonlijk. Hij heeft er namelijk niet om gevraagd om op mijn blog te staan. En sommige dingen hoeven mensen nu eenmaal niet te weten. ‘Zou ik het ongemakkelijk vinden om er op een familie- of verjaardagsfeest o.i.d. met iedereen over te praten?’ Is het antwoord ‘ja’, dan komt het niet online.

  • Iris

   Dat is een hele goede vraag om jezelf te stellen, die onthoud ik 😀

 11. Desi

  Oh Iris wat schrijf je toch fantastisch leuk! Ik moest zo hard lachen om.. nouja eigenlijk alles wat je net hebt geschreven. En je hebt groot gelijk dat je niet over alles blogt, want soms is zwijgen net iets beter.

 12. Claire

  Wat een goeie punten! Ik moest heel hard lachen om de Ollie foto. Ik moet eerlijk zeggen dat ik soms weleens dingen online gooi en daarna denk: oke dat had niet PERSE online gemoeten. Ik herken dat trouwens over producten krijgen. Ik vind ook dat het heel veel stress oplevert want op een gegeven moment staart het je gewoon aan voel je druk om erover te schrijven ook al vind je het misschien niet héél chill of past het toch niet goed bij je blog.

 13. Ik hoop en denk dat de meeste mensen zo wel bloggen, we moeten immers bewust blijven met wat wij schrijven hé.

 14. Lilian

  Ik heb net een heel negatief stuk over de PVV geschreven, waarvan ik nog niet weet of hij online moet 😉
  Ik snap je afweging. Ik zou heel graag iets willen schrijven over mensen met psychische problemen om ons heen, om op zoek te gaan naar mensen die het ook meemaken en misschien een taboe te doorbreken, maar ja, dat gaat over anderen. Dus dat kan ook niet. Terwijl dat best veel invloed op ons leven heeft. Daardoor lees je vaak alleen maar het verhaal van de mensen die het overkomt en niet van hun omgeving.

  • Iris

   Dat is een heel mooi (en herkenbaar) onderwerp! Maar inderdaad wel heel lastig als het gaat om iets dat je openbaar wil publiceren. Misschien kan je zoeken naar mensen die hier sowieso al open over spreken op internet/in de media?

 15. Sofie

  Herkenbaar. Ik deel ook veel persoonlijke dingen, maar zal ook weer niet over àlles schrijven. Er zijn bepaalde onderwerpen die voor mij gewoon te diep gaan of mij te hard raken en dat wil ik dan liever niet met iedereen delen. Die deel ik dan wel gewoon met mijn man ;-).

 16. Nienke

  Goed dat je hier zo bewust over na denkt! Erg belangrijk inderdaad om het een beetje te scheiden.

 17. Ik vind dit wel een lastig ding als het over de kinderen gaat…
  Zo heb ik al meer dan ene jaar een concept klaar over de etiketten en de stempels die mijn oudste heeft, en hoeveel erkenning ik daarin voel. maar ik durf het niet te posten uit angst omdat iedereen er wel een mening over heeft én omdat het voor hem later misschien ook niet zo leuk is. Van de andere kant kan ik al die blije kinderen op blogs af en toe ook wel #$%&*@, want zo leuk zijn ze heus niet altijd 😉

  • De meer persoonlijke blogjes over zoon (of eigenlijk over het moederschap) moeten bij mij ook altijd even rusten, om op een later moment nog eens (een paar keer ;-)) kritisch over te lezen. En soms worden ze nooit geplaatst.

   Aan de andere kant denk ik dat het goed is als bepaalde kennis én knelpunten ook op het www te vinden zijn. Ergens anders worstelen mensen met precies dezelfde dingen. Zijn moeders trots om dezelfde dingen en voelen ouders zich soms alleen omdat bij hun kind dingen anders werken.

 18. Ik vind het heel erg goed dat je andere personen altijd zelf laat beslissen! Dat probeer ik ook te doen, lukt niet altijd haha… enthousiasme neemt het soms over 😉 En ik snap heel goed dat je sommige dingen niet wil delen, we kunnen moeilijk van je verwachten om dat wel te doen. Heel goed dat je altijd zo naar je gevoel en principes luistert 🙂

  • Iris

   Haha ja dat herken ik! Soms ben ik ook te enthousiast en dan denk ik achteraf: ojee, toch nog maar even navragen of degene dit wel oké vindt.

 19. Evelien

  Ik vind het slim dat je toestemming vraagt voor het plaatsen van foto’s met anderen. Dat probeer ik zelf ook een beetje van mijn blog/instagram van m’n blog te houden.

 20. Martha

  Haha, oke, foutje, goedemorgen Martha. Bij het lezen van de titel dacht ik wow daar gaan we nu gaan het het krijgen, iets in de zin als van:
  1. Die keer dat ik in de gevangenis heb gezeten omdat ik iemand in een boze bui impulsief van het dak had afgeduwd
  2. Dat ik toen ik 4 was mijn hamster per ongeluk heb vergiftigd met rattenpoeder omdat ik dacht dat die dat lekker zou vinden.
  3. Dat vriend en ik ons in de weekenden verkleden en trouw naar alle pony-play events in de buurt gaan
  4. geen idee, je snapt wat ik bedoel.
  Ik had er helemaal niet bij stilgestaan dat je met die titel je blog ook op een heel andere manier kon worden vormgegeven. Hahaha.
  Nu ben ik het dan wel helemaal eens met wat je geschreven hebt. Ik sluit me er helemaal bij aan.

  • Iris

   Hahahaha, oh ik moest zo lachen. Ik had de punten heel graag willen verrijken met voorbeelden, maar dat ging dus een beetje lastig 😛 Ik ben wel blij dat je dit zegt want deze blogpost werd belachelijk goed gelezen en ik snapte er helemaal niks van. Maar ik denk dat meerdere mensen de titel op die manier hebben opgevat. Ik heb dus zonder dat ik het door had aan clickbait gedaan :’)

 21. Iris

  Pfoe, ja, gevoelige onderwerpen zijn inderdaad riskant als ik zo om me heen kijk. Het stomme ervan is dat dat niet een paar onderwerpen zijn, er is een hele waslijst aan zaken die ‘onveilig’ zijn.

 22. Mooi stukje Iris! Goede handvatten ook.

  Ik vind mijn blogjes over de knelpunten in het moederschap het lastigst. Want inderdaad… hoe schrijf je het zo dat het wel de kern raakt, maar ik wel de privacy van zoon (en mezelf!) behoud met tegelijkertijd een boodschap waar anderen ook wat aan hebben. Tegelijkertijd zijn het (vind ik) een paar van m’n beste blogjes.

  • Iris

   Ja klopt, die grens is vaak niet heel duidelijk! Maar al doende kom je daar ook wel steeds meer achter waar je die grens kan trekken, merk ik zelf.

 23. Mylene

  Haha, ‘ik was van plan een langer lijstje te maken, maar meer kon ik niet bedenken’. Ook dat vind ik zo leuk aan jou en jouw blog. Gewoon lekker eerlijk in plaats van altijd maar je best doen om perfect over te komen. En ik ben het er helemaal mee eens met altijd maar die meningen op internet. Dat hoeft van mij niet. Ik hou juist van de leuke, simpele dingen in het leven. Ik hoef niet van iedereen te horen hoe ze over de wereld denken.

 24. Wat een heerlijk stukje weer. Het klinkt misschien heel random, maar toen ik vijftien was zat ik op Beautygloss en zij vroeg daar toen hoe mensen dat doen met handdoeken wassen, hoe vaak ze die gebruikten maar ook wat je dan deed met de handdoeken die je gebruikte tijdens de seks. Of iets in die richting. In ieder geval handdoeken en seks. Ik weet nog zó goed hoe ik toen dacht uhm dit lijkt me niet echt gerelateerd aan je blog en ook zo ongemakkelijk als je moeder dit leest (ook een goede ‘reference’ > zou ik willen dat mijn moeder dit leest?) en toen ben ik ook gestopt met haar blog lezen. Mijn eigen blog draait eigenlijk om die persoonlijke dingen waar mensen niet aan denken maar ik vind de lijn heel lastig. Resulterend in heeeeeeeeeeeeel veel concepten en wat minder blogposts. Oeps. :p

 25. Yvonne

  Goed beschreven. Waarschijnlijk vind ik mede hierom jouw blog ook zo leuk.

 26. Kim

  Ik blog heel persoonlijk, maar probeer ook wel een bepaald aantal regels te hanteren als het gaat om delen. Laatst heb ik mijn blog op mijn persoonlijke facebook gedeeld. Dat was een grote stap, maar maakte me ook bewust van het feit dat iedereen het al die tijd natuurlijk gewoon al heeft kunnen lezen als ze de blog vonden en wilden lezen. Gek genoeg was ik hier daarvoor heel naïef in.
  En die foto van Ollie met het balkje voor z’n ogen. Vraag je hem eigenlijk wel om toestemming? 😉

 27. ik zag deze al op je blogkalender staan op Instagram. echt een originele blogpost vind ik! en ook herkenbaar.

 28. Anneke

  Ik volg je hierin wel. Ik zwier ook soms nogal persoonlijke zaken online, maar probeer betrokkenen (klinkt zo zakelijk 😀 ) hun namen dan niet te vernoemen enzo. Zo ga je ook niet al te vaak foto’s zien verschijnen van onze kids. En hun namen zijn over het algemeen vervangen door ‘de koters’. En als het heel persoonlijke zaken zijn die met hen te maken hebben, deel ik het niet. Het is toch soms eens een afweging, hè 😉

 29. Melissa

  Hi Iris,

  Wat je hier schrijft is heel herkenbaar haha. Ook ik houd van een persoonlijke touch in mijn posts. En juist omdat ik ieder detail van mijn ervaringen wil delen zit ik soms in een dubio om een 2de of 3de persoon hierin te betrekken. Als ik toch besloot om deze te vermelden gebruik ik altijd een alias en laat ik alle persoonlijke details weg. Maar het blijft een lastig, grijs gebied 😉 Groetjes Melissa.

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer informatie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services De cookie-instellingen op ikbenirisniet.nl zijn ingesteld op 'toestaan cookies'. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of klikt op "Accepteren", ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten