Gekke groente: Lamsoor

Vandaag at ik lamsoor. “OH MY GOD Iris ik dacht dat je vegetariër was, hoe kun je nu het oortje van een onschuldig lammetje opeten?”. Geen paniek!! Lamsoor is namelijk een groente! Of een kruid? En eigenlijk zijn het de bladeren van een zeeaster. Want echte lamsoor is niet eens eetbaar, volgens Wikipedia. Maar omdat het nu wel heel verwarrend wordt, noem ik deze groene blaadjes gewoon lamsoor, want zo staat het ook op het doosje.

lamsoor groente

Wat is het?

Lamsoor behoort tot de zeegroenten. De plantjes groeien op zilte bodem, bijvoorbeeld in kuststreken, want de plant heeft zout water nodig om in leven te blijven. In Nederland komen lamsoren uit Zeeland, daar werden ze lange tijd in het wild geplukt. Maar nu wordt het ook geteeld. Je kan lamsoor rauw gebruiken in een salade, door het kort te koken of door het even te bakken. Hier vind je een simpel roerbakrecept met lamsoor. Het wordt aangeraden om het bij vis te serveren, maar volgens mij kan je hier ook een hele lekkere salade van maken om bij vega sushi te serveren. Ik kocht een bakje lamsoor van 100 gram bij Ekoplaza voor ongeveer 3,50 euro. Behoorlijk aan de prijzige kant, maar ik vond het leuk om een keer te proberen. Het is niet iets dat ik wekelijks zou eten.

lamsoor zeegroente

En is het lekker?

Ja! Ik vind van wel. Maar toen ik Steve een blaadje liet proeven (zie je het al voor je? Alsof hij een geitje is) keek hij heel vies en at hij daarna snel een groot stuk chocolade. Hij vindt alles met een zee-achtige smaak vies, dus als je daar ook niet van houdt, is deze groente niets voor jou. Zelf vind ik de zilte smaak van zee-achtige gerechten juist lekker, zoals zeewier bijvoorbeeld. Dus mij maak je wel blij met een lamsoor-salade. Al blijft het toch wel luguber klinken, ik zie steeds van die schattige oortjes van lammetjes voor mij.

wat is lamsoor

Kenden jullie deze gekke groente al?

Back to Top