Gekke groente: Lamsoor

Vandaag at ik lamsoor. “OH MY GOD Iris ik dacht dat je vegetariër was, hoe kun je nu het oortje van een onschuldig lammetje opeten?”. Geen paniek!! Lamsoor is namelijk een groente! Of een kruid? En eigenlijk zijn het de bladeren van een zeeaster. Want echte lamsoor is niet eens eetbaar, volgens Wikipedia. Maar omdat het nu wel heel verwarrend wordt, noem ik deze groene blaadjes gewoon lamsoor, want zo staat het ook op het doosje.

lamsoor groente

Wat is het?

Lamsoor behoort tot de zeegroenten. De plantjes groeien op zilte bodem, bijvoorbeeld in kuststreken, want de plant heeft zout water nodig om in leven te blijven. In Nederland komen lamsoren uit Zeeland, daar werden ze lange tijd in het wild geplukt. Maar nu wordt het ook geteeld. Je kan lamsoor rauw gebruiken in een salade, door het kort te koken of door het even te bakken. Hier vind je een simpel roerbakrecept met lamsoor. Het wordt aangeraden om het bij vis te serveren, maar volgens mij kan je hier ook een hele lekkere salade van maken om bij vega sushi te serveren. Ik kocht een bakje lamsoor van 100 gram bij Ekoplaza voor ongeveer 3,50 euro. Behoorlijk aan de prijzige kant, maar ik vond het leuk om een keer te proberen. Het is niet iets dat ik wekelijks zou eten.

lamsoor zeegroente

En is het lekker?

Ja! Ik vind van wel. Maar toen ik Steve een blaadje liet proeven (zie je het al voor je? Alsof hij een geitje is) keek hij heel vies en at hij daarna snel een groot stuk chocolade. Hij vindt alles met een zee-achtige smaak vies, dus als je daar ook niet van houdt, is deze groente niets voor jou. Zelf vind ik de zilte smaak van zee-achtige gerechten juist lekker, zoals zeewier bijvoorbeeld. Dus mij maak je wel blij met een lamsoor-salade. Al blijft het toch wel luguber klinken, ik zie steeds van die schattige oortjes van lammetjes voor mij.

wat is lamsoor

Kenden jullie deze gekke groente al?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 reacties op “Gekke groente: Lamsoor

 1. Frederique schreef:

  I’m with Steve in deze 😛

  Net zoals vegetarische sushi (ik houd echt niet van vis), alleen de geur van die vellen maakt me al dat ik het liever niet eet 😛

  Had er nog nooit van gehoord overigens, maar dat vind ik ook niet heel erg raar, gezien mijn aversie tegen zee-dingen 😛

  | Reageer op deze reactie
 2. Sophie schreef:

  Haha, nee dit lijkt mij helemaal niets 🙂 Geef mij maar gewoon, normale sla 🙂

  | Reageer op deze reactie
 3. Bente schreef:

  Ik heb hier wel eens van gehoord maar had verder geen idee wat het was. Het klinkt mij niet echt lekker in de (lams)oren (ha-ha.. sorry ik kon het niet laten). Ook hier denk ik dat Steve zijn reactie leidend is voor de mijne 😉

  | Reageer op deze reactie
 4. Cariena schreef:

  Haha, leuk geschreven! Ik zag het laatst in de natuurwinkel liggen waar ik werk, vond het ook heel gek dat het “lamsoor” heet, heb het alleen nog niet geprobeerd.

  | Reageer op deze reactie
 5. Lauriëtte schreef:

  Grappige naam inderdaad! Denk dat ik het ook niet zo lekker zou vinden. Ben niet zo’n fan van producten uit de zee!

  | Reageer op deze reactie
 6. Lies schreef:

  Het ziet er opzich wel leuk uit, maar ik hou niet van zeeachtig, dus ik sla over 😉

  | Reageer op deze reactie
 7. Marion schreef:

  Ja, ik schrok. Een fractie van een milliseconde. Goddank zag ik daarna meteen groen.

  | Reageer op deze reactie
 8. Lyana schreef:

  Ik heb er nog nooit van gehoord, het doet me een beetje denken aan een andere groente uit de zee waarvan ik even de naam vergeten ben…

  | Reageer op deze reactie
 9. Lotte schreef:

  He, dit heb ik tijdens een excursie over de kwelder van Schiermonnikoog mogen proeven. Samen met zeekraal. Va de zeekraal kan ik me de smaak nog goed herinneren, maar ik heb eerlijk gezegd geen idee meer hoe lamsoor smaakt. Heeft geen al te grote indruk achter gelaten dus, haha. Ik weet in elk geval zeker dat ik het niet vies vond. Alleen om er nou 3,50 euro voor te betalen… Ik boek wel een tripje naar Schier. 😆

  | Reageer op deze reactie
Back to Top