Recept: doperwtenspread met munt

Als je alle ingrediënten in huis hebt – en snel en efficiënt kan werken – staat deze doperwtenspread met vijf minuten op tafel! Lekker op brood. Of op een suikervrije rijstwafel als je een #fitgirl bent. Of als groentedip! Ik vind het ideaal om snel in elkaar te flansen als ik hummus- en pindakaasmoe ben. Doperwtjes heb ik namelijk standaard in de vriezer liggen.

Recept: Vegan doperwtenspread

(Ik probeerde een profi Pinterest-waardige receptfoto te creëren, ter compensatie heb ik de vlek in de theedoek er niet uit gephotoshopt #keepingitreal)

Doperwtenspread recept

Hoeveelheid: genoeg voor een klein schaaltje (zie foto’s)

Ingrediënten voor de doperwtenspread:

 • 1 kopje doperwten (diepvries)
 • kokendheet water
 • 5 blaadjes munt
 • 1/2 knoflookteentje
 • 1 eetlepel vers citroensap
 • scheutje olijfolie van goede kwaliteit
 • peper & zout
 • optioneel: extra kruiden voor smaak/garnering zoals chiliflakes en muntblaadjes

recept voor doperwtenspread

Bereiding van de doperwtenspread:

 1. Doe de doperwten in een kom en giet er water over dat net van de kook af is. Laat twee minuten staan en giet af en spoel af met koud water.
 2. Pureer in een hakmolentje (of met behulp van een blender of keukenmachine) de doperwten met de munt, knoflook, citroensap, olijfolie en peper & zout.
 3. Proef en voeg eventueel extra citroensap/zout toe als je dat lekker vindt.
 4. Smeer op een broodje of gebruik als dip!

speltcrackers met doperwtenspread

Tip: Lekker met Minder Suiker Weken

Ik gebruikte het als beleg op speltcrackers, die hebben een nog hoger #fitgirl-gehalte dan de rijstwafels blijkbaar. Vorige week heb ik van Ekoplaza een pakket met allemaal lekker eten gekregen (dat vind ik serieus de allerbeste perspaketten) ter promotie van de Lekker met Minder Suiker Weken. Daar zaten onder andere deze speltcrackers in, samen met andere biologische producten zonder suiker en een receptenboekje. Ekoplaza heeft dit initiatief opgezet samen met het Diabetes Fonds. Hier kan je er alles over lezen en je aanmelden voor een nieuwsbrief voor tips en gezonde recepten. Het pakket dat ik ontving is ook hierrr te bestellen, kan je gelijk de inhoud zien!

Niet gesponsord dit (op het pakket na dat ik vrijblijvend kreeg toegestuurd), ik vind het gewoon een erg goed initiatief en ik denk dat het interessant is voor iedereen die meer wil leren over gezonde voeding. En ik houd van Ekoplaza, zoals je weet.

Eet smakelijk! Heb je dit recept gemaakt? Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Deel je creatie op Instagram met de #ikbenirisniet hashtag, vind ik leuk!

Back to Top