Recept: doperwtenspread met munt

Als je alle ingrediënten in huis hebt – en snel en efficiënt kan werken – staat deze doperwtenspread met vijf minuten op tafel! Lekker op brood. Of op een suikervrije rijstwafel als je een #fitgirl bent. Of als groentedip! Ik vind het ideaal om snel in elkaar te flansen als ik hummus- en pindakaasmoe ben. Doperwtjes heb ik namelijk standaard in de vriezer liggen.

Recept: Vegan doperwtenspread

(Ik probeerde een profi Pinterest-waardige receptfoto te creëren, ter compensatie heb ik de vlek in de theedoek er niet uit gephotoshopt #keepingitreal)

Doperwtenspread recept

Hoeveelheid: genoeg voor een klein schaaltje (zie foto’s)

Ingrediënten voor de doperwtenspread:

 • 1 kopje doperwten (diepvries)
 • kokendheet water
 • 5 blaadjes munt
 • 1/2 knoflookteentje
 • 1 eetlepel vers citroensap
 • scheutje olijfolie van goede kwaliteit
 • peper & zout
 • optioneel: extra kruiden voor smaak/garnering zoals chiliflakes en muntblaadjes

recept voor doperwtenspread

Bereiding van de doperwtenspread:

 1. Doe de doperwten in een kom en giet er water over dat net van de kook af is. Laat twee minuten staan en giet af en spoel af met koud water.
 2. Pureer in een hakmolentje (of met behulp van een blender of keukenmachine) de doperwten met de munt, knoflook, citroensap, olijfolie en peper & zout.
 3. Proef en voeg eventueel extra citroensap/zout toe als je dat lekker vindt.
 4. Smeer op een broodje of gebruik als dip!

speltcrackers met doperwtenspread

Tip: Lekker met Minder Suiker Weken

Ik gebruikte het als beleg op speltcrackers, die hebben een nog hoger #fitgirl-gehalte dan de rijstwafels blijkbaar. Vorige week heb ik van Ekoplaza een pakket met allemaal lekker eten gekregen (dat vind ik serieus de allerbeste perspaketten) ter promotie van de Lekker met Minder Suiker Weken. Daar zaten onder andere deze speltcrackers in, samen met andere biologische producten zonder suiker en een receptenboekje. Ekoplaza heeft dit initiatief opgezet samen met het Diabetes Fonds. Hier kan je er alles over lezen en je aanmelden voor een nieuwsbrief voor tips en gezonde recepten. Het pakket dat ik ontving is ook hierrr te bestellen, kan je gelijk de inhoud zien!

Niet gesponsord dit (op het pakket na dat ik vrijblijvend kreeg toegestuurd), ik vind het gewoon een erg goed initiatief en ik denk dat het interessant is voor iedereen die meer wil leren over gezonde voeding. En ik houd van Ekoplaza, zoals je weet.

Eet smakelijk! Heb je dit recept gemaakt? Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Deel je creatie op Instagram met de #ikbenirisniet hashtag, vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

23 reacties op “Recept: doperwtenspread met munt

 1. chucky1012 schreef:

  Goed recept!
  Het ziet er heerlijk uit.
  Noot geweten dat er van doperwten een spreadvan gemaakt kon worden.

  Xoxo

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ja leuk he! Je kan van heel veel verschillende groenten spreads maken, vooral bonen doen het goed.

   | Reageer op deze reactie
 2. Roos schreef:

  Dit is zo lekker! Ik maak hem zelf vaak klaar met een beetje feta, dat smaakt ook heel goed 🙂 X

  | Reageer op deze reactie
 3. Joyce schreef:

  Ohh dit is ZO lekker! Ik maakte zoiets ‘vroegah’ weleens maar dan met nog feta erdoor. Love it 😀 gelijk zin om het weer te maken ;p

  | Reageer op deze reactie
 4. Iris schreef:

  Handig! Ik wilde eigenlijk hummus maken, maar ik heb geen tahin in huis en ik wil wel eens wat nieuws proberen.

  | Reageer op deze reactie
 5. Inge schreef:

  Oeh, dit wil ik van de zomer uitproberen! Mijn doperwten komen vaak uit een potje. Is dan de eerste stap van heet water erover ook nodig denk je?

  | Reageer op deze reactie
  1. Femke schreef:

   Als je eenmaal doperwten uit de vriezer op hebt, eet je echt nooit meer doperwten uit blik of potje. Is echt een wereld van verschil!

   | Reageer op deze reactie
  2. Iris schreef:

   Oeps, late reactie, sorry! Ik vind zelf doperwtjes uit potjes heeeel vies, zoals Femke ook al zegt. Dus zou echt die uit de diepvries of anders verse aanraden. Maar mocht je die uit een potje willen gebruiken dan kan je de stap van het hete water overslaan. Gewoon even uit laten lekken en eventueel afspoelen met water 🙂

   | Reageer op deze reactie
 6. Ik heb toevallig net een aantal verschillende doperwtrecepten gepind en denk dat ik deze ook nog even toevoeg aan mijn ‘To Make List’ 🙂
  Je had trouwens best even die vlek uit je theedoek kunnen photoshoppen… XOXO

  | Reageer op deze reactie
 7. hanne schreef:

  maak ik ook geregeld! (om dezelfde reden: altijd doperwtjes in de vriezer). zonder de olijfolie maar soms doe ik er nog een partje avocado bij als dat rondslingert. en ik vind het nog lekkerder met tuinbonen uit de diepvries, maar dan mag je die 5 minuten wel op je buik schrijven 🙂

  | Reageer op deze reactie
 8. Claire schreef:

  Ik heb echt vijf minuten staan kijken naar de theedoek voor de vlek! Mag ik vragen hoe dat precies werkt met Pinterest en bloggen?:D Ik snap er helemaal niets van. Wat een tof recept trouwens! En vegan (handig voor de vegan challenge)

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ik ben het zelf ook nog een beetje aan het uitvogelen dus kan je nog niet echt van goede uitleg voorzien haha. Toevallig werd me deze week deze blog toegestuurd dus ik ben dit nu een beetje aan het uitzoeken. Staan veel handige tips op!

   | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Dankjewel!! Ik doe er de laatste tijd heel erg mijn best op dus dat vind ik superleuk om te horen 😀

   | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oeh bietenhumus heb ik al lang niet meer gehad! Gelijk zin in, dank 😉

   | Reageer op deze reactie
 9. Pingback: 4x makkelijke vegan broodbeleg ideeën - Claire Codi
 10. Pingback: Weekoverzicht: springrolls & een vrouwenvaasje | IKBENIRISNIET
Back to Top