Groene tip #3: Zoekmachine

Het is Ecosia gelukt, ze hebben 1 miljoen bomen geplant in Brazilië! Dit nieuws las ik van de week en toen dacht ik ‘O ja!’, want een groene zoekmachine wilde ik ook gebruiken. Dat is zo fijn aan deze nieuwe Groene Tips categorie, dan denk ik niet meer ‘Ah joh, dat doe ik morgen wel’ (nooit dus), maar ga ik er direct mee aan de slag. Dus vanaf dit moment heb ik Google ingeruild voor Ecosia. Ja maar wat is dat dan? Dat lees je in de Groene Tip van deze week:

groene tip zoekmachine

Wat is het?

Je hebt verschillende zoekmachines om op de interwebs te vinden wat je zoekt; denk aan Yahoo!, Bing en Google. Google is de meest gebruikte zoekmachine, die gebruikte ik zelf ook. Maar zelfs voor zoekmachines zijn groene alternatieven! Ecosia laat bijvoorbeeld, net als Google, advertenties zien tussen je zoekresultaten. Minstens 80% van de opbrengsten hiervan worden door Ecosia gedoneerd om bomen te planten. Ze zijn hier heel transparant in, in dit document kan je alles nalezen over hun donaties. Ecosia wordt aangedreven door groene elektriciteit van Greenpeace Energy. Het beschermen van het regenwoud doen ze door middel van een samenwerkingscontract met het Wereld Natuur Fond.

Er zijn meerdere groene zoekmachines, trouwens. Er is bijvoorbeeld een zoekmachine waarbij de achtergrond pikzwart is om energie te besparen, deze heet Blackle. Maar het schijnt dat dit geen extra energie bespaart op onze nieuwe, hippe beeldschermen. Dus daar hoef je het niet voor te doen. Persoonlijk vind ik Ecosia het leukst, dus daar ligt de focus op in dit artikel. Heb jij goede ervaringen met een andere groene zoekmachine? Laat het weten in de comments!

Waarom?

We verprutsen het een beetje voor onszelf door hele regenwouden om te kappen. Ah joh, wat moet je toch ook met biodiversiteit, mooie diersoorten en zuurstof, geld is veel belangrijker. “If you think the economy is more important than the environment, try holding your breath while counting your money” vind ik een mooie quote in dit geval. Ecosia plant daarom bomen in het regenwoud, en dat doen ze ook écht want inmiddels hebben ze al een miljoen bomen geplant. Hun nieuwe doel is om voor 2020 een biljoen bomen te hebben geplant. Wow! En het enige wat jij hiervoor hoeft te doen is Ecosia als zoekmachine te gebruiken. Dus waarom niet? Ik vind het een geweldig initiatief. Meer informatie kan je lezen op hun blog.

Hoe dan?

Ik gebruik altijd het balkje in Safari om te Googelen, dus het leek mij onhandig om steeds naar ecosia.org te gaan om iets op te zoeken. Maar ik maakte mij weer zorgen om niets. Op de homepage van Ecosia klikte ik op ‘Add to Safari’ en als ik nu iets zoek, gaat dat automatisch via Ecosia. In de instellingen van je browser kan je Ecosia instellen als startpagina. En dan zoeken maar! Ik gebruik het nu nog maar even, maar tot nu toe bevalt het mij net zo goed als het zoeken via Google. Het is even wennen, maar daarna gaat het prima. Ik zie dat ik inmiddels al meegeholpen heb om vijftien bomen te planten. Hoe makkelijk kan het zijn?

Filmpje:


Zie je geen filmpje? Klik hier.

  • Moeilijkheidsgraad: 1/10
  • Kosten: Gratis

Update januari 2017: Ruil Ecosia maar weer in voor Google. Helaas, de zoekmachine is toch niet zo fantastisch als ze beloven. Linda van Zaailingen zocht het uit, haar uitgebreide artikel lees je hier.

Back to Top