Recept: Gele bloemkoolsoep met kurkuma en komijn

Oeh, ik zag deze mooie, felgele bloemkoolsoep voorbij komen op Twitter. Die móest ik wel maken! Het recept is van de Hemsley zusjes. Zij hebben altijd wel leuke, gezonde recepten, die vaak ook vegetarisch zijn. Hun kookboek heb ik ook en blader ik vaak door, aanrader! Ze gebruiken voor hun soepen standaard bouillon getrokken van botten (iew) (schijnt wel heel gezond te zijn) (maar toch). Ik gebruik gewoon bouillonblokjes. Mocht je heftig tegen het gebruik van bouillonblokjes zijn: gebruik ze dan vooral niet.

Recept voor gele bloemkoolsoep - ikbenirisniet

 

Ingrediënten gele bloemkoolsoep

Hoeveelheid: 4 grote kommen soep

Ingrediënten voor de gele bloemkoolsoep:

  • 1 ui
  • 1 grote knoflookteen
  • 1 bloemkool
  • 2,5 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel komijn
  • 1/4 theelepel chili
  • 1 eetlepel (kokos)olie
  • 1,5 liter groentebouillon
  • zout

Ingrediënten voor de kruidenolie:

  • een paar takjes verse peterselie
  • 1 citroen (geraspte schil + 1 eetlepel citroensap)
  • 1 klein knoflookteentje
  • 4 eetlepels olijfolie van goede kwaliteit
  • zout & peper

Variatietip: als je de soep te kruidig vindt, kan je hem wat frisser maken door er bij het serveren yoghurt aan toe te voegen. Gebruik biologische volle yoghurt. Of voor een vegan versie de sojayoghurt van Albert Heijn eigen merk (die lijkt het meest op de real deal omdat deze meer zuur dan zoet is, in tegenstelling tot veel andere sojayoghurtsoorten).

gele bloemkoolsoep recept

Bereiding van de soep met kruidenolie:

  1. Snipper de ui, snij de knoflook fijn en verdeel de bloemkool in roosjes.
  2. Doe de kurkuma, komijn en chili in een droge soeppan, zet het vuur aan en verhit de kruiden voor een minuutje zodat de smaken goed vrij komen. Blijf tussendoor roeren zodat het niet aanbrandt.
  3. Doe de kokosolie erbij, laat smelten en voeg de ui toe. Fruit de ui 8 minutenop een laag vuurtje tot de ui zacht is. Voeg vervolgens de knoflook toe en bak nog 1 minuut mee.
  4. Voeg de bloemkool toe en roer goed terwijl je het even mee laat bakken zodat alle kruiden goed verdelen over de bloemkool.
  5. Doe de groentebouillon erbij, breng aan de kook en laat een kwartier pruttelen.
  6. Maak ondertussen de kruidenolie door de peterselie fijn te hakken, de knoflook te pureren en dit te mengen in een kommetje met de citroenrasp + sap, olijfolie en peper en zout. Je kan dit ook allemaal in een hakmolentje doen, als je die hebt, zodat het een egale olie wordt.
  7. Pureer de soep met een staafmixer (of pureer het in delen in een blender of keukenmachine).
  8. Schenk de soep in kommen en garneer met de kruidenolie.
  9. Eet smakelijk!

gele bloemkoolsoep

Tip van Iris: Pssst, wil je me zien klungelen in de keuken terwijl ik deze gele bloemkoolsoep maak? Ik heb woensdag een kookfilmpje opgenomen en geplaatst op Patreon voor de $1-en-meer-supporters 

De soep is heel lekker kruidig en verwarmend, perfect voor een winterse dag!

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

16 reacties op “Recept: Gele bloemkoolsoep met kurkuma en komijn

  1. Ahh Iris! Ik had gisteren een klein beetje een bluh-dag, maar jouw filmpje maakte me twintig minuten aan het lachen (ik moest m ook nog aan floris laten zien dus toen keek ik m per ongeluk twee keer), dus hoera!

    • Iris

      Hahaha, ik ben zo blij dit te horen! (Niet van de bluh-dag, wel van het opvrolijken!) Ik was eerlijk gezegd in eerste instantie een béétje teleurgesteld dat het niet een mooi, professioneel kookfilmpje was geworden als wat ik in gedachten had. Maar toen ik aan het editen was, kon ik er zelf ook wel om lachen 😛

  2. Oooh dit klinkt echt heerlijk! Ik heb laatst iets soortgelijks gemaakt, dat was een Ayurvedisch recept dus net een beetje anders, maar dat was ook heel erg lekker. Dus dit recept wil ik ook proberen! 😀

  3. Iris

    Wat een vrolijke foto’s met al dat zonnige geel en die leuke servetjes! Ik ben dol op soep, zou ik vaker moeten doen!

  4. Femke

    Oeh ik ga zo naar de winkel rennen, ziet er heerlijk uit! En ook zo’n makkelijke ingrediënten!

  5. Julia

    Oeh ik heb vorige week een ander bloemkoolsoepje gemaakt, maar deze lijkt me ook erg lekker! Die ga ik een volgende keer proberen 🙂 Ziet er mooi uit zo met die gele kleur!

  6. Iris

    Een van de eerste soepen waar ik echt blij van werd (ik ben niet zo van de doorsnee groentensoep), was bloemkoolsoep. Ik denk dat deze variant zeker niet vervelend is om te maken.

  7. Pingback: Weekoverzicht: Verjaardagen, bagels & Ollie de flapdrol | IKBENIRISNIET

  8. Hln

    Gisteren gegeten, het was superlekker! We aten er toast met zelfgemaakte hummus bij.

  9. Pingback: Vegan eetdagboek #1 van de Vegan Challenge - Claire Codi

  10. Daphne

    Wow, zo krijg je de benodigde hoeveelheid groente per dag zeker binnen! Ik was te lui om de kruidenolie te maken (geen zin om ook nog het hakmolentje te moeten afwassen), dus ik deed er alleen gehakte verse peterselie door en een drupje vers citroensap: dat werd een heel lekker soepje! En meer dan genoeg!

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer informatie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services De cookie-instellingen op ikbenirisniet.nl zijn ingesteld op 'toestaan cookies'. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of klikt op "Accepteren", ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten