Recept: Veggieburger van zwarte bonen met tomatensalsa

Veggieburgers zijn er in alle vormen en maten, en ik houd van ze allemaal. Mijn voorkeur gaat uit naar bonenburgers, gewoon omdat ze zo lekker makkelijk om te maken zijn. Je kan ze makkelijk aanpassen naar je eigen smaak en ze zijn zo klaar. Je hebt het idee dat je een fastfood burger eet, maar eigenlijk is het best gezond. Yes! Ideaal voor doordeweeks.

recept veggieburger

Als je nog nooit veggieburgers hebt gemaakt, moet je er wel een beetje rekening mee houden dat ze nooit súperstevig worden. Ze horen een beetje zacht te blijven. Het helpt als je de veggieburgers een paar minuten laat afkoelen, dan worden ze steviger.

Ingrediënten voor 4 bonenburgers:

 • 1 ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 tl gerookt paprikapoeder
 • 1 tl komijn
 • 255 gram zwarte bonen (uit blik, uitlekgewicht)
 • zout & peper
 • 5 el paneermeel + een beetje extra

Ingrediënten voor de tomatensalsa-topping:

 • 2 rijpe tomaten
 • 1 lenteui
 • 1/2 kleine jalepeno
 • 1 takje verse peterselie
 • citroensap
 • knoflookpoeder (of 1/4 vers knoflookteentje)
 • zout & peper

Serveer de burgers op broodjes met plakjes avocado.

Bereiding:

 1. Snij de ui en knoflook fijn. Bak ze even aan in een koekenpan, voeg de paprikapoeder en komijn eraan toe en bak nog een paar minuten.
 2. Laat de zwarte bonen uitlekken in een vergiet en spoel om.
 3. Gooi in een foodprocessor of andere keukenmachine de bonen en het ui-mengsel en pureer kort, het mengsel moet grof blijven, dat is juist lekker. Heb je geen keukenmachine? Je kan het ook prakken met een vork als je een beetje geduld hebt.
 4. Meng het paneermeel door het bonenmengsel. Verdeel het bonenmengsel in 4 gelijke delen en maak er burgers van. Tip: Ik doe dit door er één dikke staaf van te maken en het dan te verdelen in 4 delen, dan weet je zeker dat elke burger even groot wordt en dat je niet iets overhoudt. Verdeel een beetje paneermeel aan de buitenkant van de burgers.
 5. Maak de tomatensalsa: snij de tomaten in blokjes, de lenteui in dunne ringetjes, hak de jalepeno en peterselie fijn. Mix dit door elkaar in een kommetje en voeg er naar smaak citroensap, knoflook, zout en peper aan toe.
 6. Verhit in een koekenpan een beetje boter en bak de veggieburgers voor ongeveer 5 minuten aan elke kant.

veggieburger

Eet smakelijk! Laat je het mij weten als je deze veggieburgers hebt gemaakt? Je kan je creatie met mij delen op Twitter of Instagram. Vind ik leuk!

Back to Top