Recept: Veggieburger van zwarte bonen met tomatensalsa

Veggieburgers zijn er in alle vormen en maten, en ik houd van ze allemaal. Mijn voorkeur gaat uit naar bonenburgers, gewoon omdat ze zo lekker makkelijk om te maken zijn. Je kan ze makkelijk aanpassen naar je eigen smaak en ze zijn zo klaar. Je hebt het idee dat je een fastfood burger eet, maar eigenlijk is het best gezond. Yes! Ideaal voor doordeweeks.

recept veggieburger

Als je nog nooit veggieburgers hebt gemaakt, moet je er wel een beetje rekening mee houden dat ze nooit súperstevig worden. Ze horen een beetje zacht te blijven. Het helpt als je de veggieburgers een paar minuten laat afkoelen, dan worden ze steviger.

Ingrediënten voor 4 bonenburgers:

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 tl komijn
  • 255 gram zwarte bonen (uit blik, uitlekgewicht)
  • zout & peper
  • 5 el paneermeel + een beetje extra

Ingrediënten voor de tomatensalsa-topping:

  • 2 rijpe tomaten
  • 1 lenteui
  • 1/2 kleine jalepeno
  • 1 takje verse peterselie
  • citroensap
  • knoflookpoeder (of 1/4 vers knoflookteentje)
  • zout & peper

Serveer de burgers op broodjes met plakjes avocado.

Bereiding:

  1. Snij de ui en knoflook fijn. Bak ze even aan in een koekenpan, voeg de paprikapoeder en komijn eraan toe en bak nog een paar minuten.
  2. Laat de zwarte bonen uitlekken in een vergiet en spoel om.
  3. Gooi in een foodprocessor of andere keukenmachine de bonen en het ui-mengsel en pureer kort, het mengsel moet grof blijven, dat is juist lekker. Heb je geen keukenmachine? Je kan het ook prakken met een vork als je een beetje geduld hebt.
  4. Meng het paneermeel door het bonenmengsel. Verdeel het bonenmengsel in 4 gelijke delen en maak er burgers van. Tip: Ik doe dit door er één dikke staaf van te maken en het dan te verdelen in 4 delen, dan weet je zeker dat elke burger even groot wordt en dat je niet iets overhoudt. Verdeel een beetje paneermeel aan de buitenkant van de burgers.
  5. Maak de tomatensalsa: snij de tomaten in blokjes, de lenteui in dunne ringetjes, hak de jalepeno en peterselie fijn. Mix dit door elkaar in een kommetje en voeg er naar smaak citroensap, knoflook, zout en peper aan toe.
  6. Verhit in een koekenpan een beetje boter en bak de veggieburgers voor ongeveer 5 minuten aan elke kant.

veggieburger

Eet smakelijk! Laat je het mij weten als je deze veggieburgers hebt gemaakt? Je kan je creatie met mij delen op Twitter of Instagram. Vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

72 reacties op “Recept: Veggieburger van zwarte bonen met tomatensalsa

  1. Pingback: Weekoverzicht: Opperdepop | IKBENIRISNIET
  2. Pingback: 5 veganburgers die je heel makkelijk zelf maakt
  3. Pingback: 5 vegan burgers die je heel makkelijk zelf maakt
  4. Pingback: Zwarte bonenburgers | De Groene Meisjes
  5. Pingback: Eerste hulp bij Dagen Zonder Vlees – The Green Toast
  6. Pingback: Week 28/5/2016 – 3/6/2016 – In a Manner of Speaking
  7. Scarlett schreef:

    Net gemaakt! Ze liggen nu klaar in de koelkast om vanavond te bakken 🙂 bij mij waren ze alleen zo droog al dat ik er geen paneermeel meer aan toe heb gevoegd. Komt dit goed vanavond?

    | Reageer op deze reactie
  8. Ans Koster schreef:

    Hallo Iris,
    Ik maak jouw bonenburger best vaak. Zelfs een keertje tijdens een vakantieweekend met 20 familieleden. Spectaculair want we hadden zelfs de bonen geweekt en zelf gekookt!
    Ik ben nu een boek aan het schrijven over eetbare bloemen (!) en heb mijn eigen versie van jouw recept erin opgenomen. Bij bronnen (achterin het boek) vermeld ik jouw site; vind je dat leuk??
    Groeten
    Ans (Anna) Koster
    http://www.floraltouch.nl

    | Reageer op deze reactie
    1. Iris schreef:

      Hoi Ans, wat superleuk. Ik word helemaal blij van je reactie. Ik voel me vereerd!

      | Reageer op deze reactie
  9. Pingback: Zalig lekker (en zo makkelijk): zwarte bonenburgers! – De Luie Vegetariër
  10. Pingback: Zelf lekkere vegan burgers maken - Aandachtige Blog
Back to Top