Filmtips: Kersteditie

Disclaimer ter preventie van getraumatiseerde jeugdigen: voordat je gezellig met het hele gezin plaatsneemt voor de buis om deze films te kijken, is het handig om te weten dat de meeste van onderstaande films níet geschikt zijn voor alle leeftijden.

Wanneer Home Alone je ook zo de keel uitkomt:

kerstfilm midnight clear

Midnight Clear (2006) – Het is één van mijn favoriete kerstfilms en toch scoort ‘ie slechts een 6 op IMDB. Misschien omdat het niet de meest vrolijke film is. De eerste helft is best deprimerend zelfs. Maar ik vind het mooi hoe realistisch het is gefilmd met echte problemen van echte mensen en hoe de verschillende verhaallijnen samenkomen. Op kerstavond raakt Lefty zijn baan kwijt, hij woont inmiddels in zijn auto en heeft een drankprobleem. Ook de andere verhaallijnen hebben iets droevigs. Random acts of kindness brengen daar verandering in. Bekijk hier de trailer.

kerstfilm all is bright

All is Bright (2013) – Alweer zo’n droevige man: Dennis (Paul Giamatti) is net uit de gevangenis, zijn vrouw vertelde aan hun dochter dat hij dood is, hij heeft geen huis en geen baan. Omdat hij zich wil bewijzen dat hij geen dief meer is, wil hij op een eerlijke manier geld verdienen. Met Rene (Paul Rudd), een oude vriend van hem, verkoopt hij kerstbomen in New York. Ik vond de film in het begin een beetje saai, maar daarna wordt het steeds beter. Bekijk hier de trailer.

kerstfilm the box

The Box (2009) – Te zien op NetflixEen stel (Cameron Diaz en James Marsden) ontvangt een houten box met een grote rode knop tijdens Kerstmis. Wanneer ze de knop indrukken krijgen ze een miljoen dollar, maar wordt er tegelijkertijd ook iemand die ze niet kennen gedood. Ze hebben 24 uur om een beslissing te nemen. Een film die soms best creepy en bizar is, met behoorlijk wat wtf-momenten, maar toch ook wel heel interessant. Van dezelfde regisseur als Donnie Darko! Bekijk hier de trailer.

kerstfilm eyes wide shut

Eyes Wide Shut (1999) – Net als The Box is deze film met Tom Cruise en Nicole Kidman níet een typische kerstfilm, maar speelt het verhaal zich wel af tijdens Kerstmis. Lampjes en kerstbomen overal! Deze film is vreemd, op zijn zachts gezegd. Toen de aftiteling in beeld kwam, snapte ik nog steeds niet zo goed waar ik naar had gekeken. Dat zijn vaak de beste films als je het mij vraagt. Ik vind het dus ook lastig om te verwoorden waar deze film over gaat, dus bekijk maar gewoon de trailer. Bekijk hier de trailer.

kerstfilm edward scissorhands

Edward Scissorhands (1990) – Een klassieker van Tim Burton die je gezien móet hebben! In een kasteel hoog op een heuvel woont Edward, een bijna-compleet persoon. De man die hem heeft gecreëerd ging dood vlak voor Edward ‘af’ was dus Edward bleef achter met scharen als handen. Een vrouw ontdekt hem en verwelkomt hem in haar buurt. Zet de tissues maar alvast klaar. Ik houd van deze film. Bekijk hier de trailer.

krampus kerstfilm

Krampus (2015) – Te zien op Netflix Ok ok, niet de beste film ooit, maar hij kan toch niet ontbreken in deze lijst met non-cliché kerstfilms! Max twijfelt of de kerstman wel echt bestaat waardoor hij per ongeluk een duivelse kerst-demoon oproept en de hel losbreekt. Een mix van horror en comedy. Ik heb me er best mee vermaakt. Bekijk hier de trailer.

kerstfilm the christmas bunny

The Christmas Bunny (2010) – Ter compensatie van de bizarre en creepy kerstfilms, presenteer ik één van mijn grote favorieten: The Christmas Bunny! Het is fantastisch, hoe kan het ook anders met konijnen in de hoofdrol. Geschikt voor alle leeftijden! Bekijk hier de trailer.

Oké, stiekem vind ik Love Actually en The Holiday ook wel heel erg leuk. Niet verder vertellen, hoor.

Meer filmtips nodig? Hier kan je ze allemaal vinden.

Back to Top