Filmtips: Kersteditie

Disclaimer ter preventie van getraumatiseerde jeugdigen: voordat je gezellig met het hele gezin plaatsneemt voor de buis om deze films te kijken, is het handig om te weten dat de meeste van onderstaande films níet geschikt zijn voor alle leeftijden.

Wanneer Home Alone je ook zo de keel uitkomt:

kerstfilm midnight clear

Midnight Clear (2006) – Het is één van mijn favoriete kerstfilms en toch scoort ‘ie slechts een 6 op IMDB. Misschien omdat het niet de meest vrolijke film is. De eerste helft is best deprimerend zelfs. Maar ik vind het mooi hoe realistisch het is gefilmd met echte problemen van echte mensen en hoe de verschillende verhaallijnen samenkomen. Op kerstavond raakt Lefty zijn baan kwijt, hij woont inmiddels in zijn auto en heeft een drankprobleem. Ook de andere verhaallijnen hebben iets droevigs. Random acts of kindness brengen daar verandering in. Bekijk hier de trailer.

kerstfilm all is bright

All is Bright (2013) – Alweer zo’n droevige man: Dennis (Paul Giamatti) is net uit de gevangenis, zijn vrouw vertelde aan hun dochter dat hij dood is, hij heeft geen huis en geen baan. Omdat hij zich wil bewijzen dat hij geen dief meer is, wil hij op een eerlijke manier geld verdienen. Met Rene (Paul Rudd), een oude vriend van hem, verkoopt hij kerstbomen in New York. Ik vond de film in het begin een beetje saai, maar daarna wordt het steeds beter. Bekijk hier de trailer.

kerstfilm the box

The Box (2009) – Te zien op NetflixEen stel (Cameron Diaz en James Marsden) ontvangt een houten box met een grote rode knop tijdens Kerstmis. Wanneer ze de knop indrukken krijgen ze een miljoen dollar, maar wordt er tegelijkertijd ook iemand die ze niet kennen gedood. Ze hebben 24 uur om een beslissing te nemen. Een film die soms best creepy en bizar is, met behoorlijk wat wtf-momenten, maar toch ook wel heel interessant. Van dezelfde regisseur als Donnie Darko! Bekijk hier de trailer.

kerstfilm eyes wide shut

Eyes Wide Shut (1999) – Net als The Box is deze film met Tom Cruise en Nicole Kidman níet een typische kerstfilm, maar speelt het verhaal zich wel af tijdens Kerstmis. Lampjes en kerstbomen overal! Deze film is vreemd, op zijn zachts gezegd. Toen de aftiteling in beeld kwam, snapte ik nog steeds niet zo goed waar ik naar had gekeken. Dat zijn vaak de beste films als je het mij vraagt. Ik vind het dus ook lastig om te verwoorden waar deze film over gaat, dus bekijk maar gewoon de trailer. Bekijk hier de trailer.

kerstfilm edward scissorhands

Edward Scissorhands (1990) – Een klassieker van Tim Burton die je gezien móet hebben! In een kasteel hoog op een heuvel woont Edward, een bijna-compleet persoon. De man die hem heeft gecreëerd ging dood vlak voor Edward ‘af’ was dus Edward bleef achter met scharen als handen. Een vrouw ontdekt hem en verwelkomt hem in haar buurt. Zet de tissues maar alvast klaar. Ik houd van deze film. Bekijk hier de trailer.

krampus kerstfilm

Krampus (2015) – Te zien op Netflix Ok ok, niet de beste film ooit, maar hij kan toch niet ontbreken in deze lijst met non-cliché kerstfilms! Max twijfelt of de kerstman wel echt bestaat waardoor hij per ongeluk een duivelse kerst-demoon oproept en de hel losbreekt. Een mix van horror en comedy. Ik heb me er best mee vermaakt. Bekijk hier de trailer.

kerstfilm the christmas bunny

The Christmas Bunny (2010) – Ter compensatie van de bizarre en creepy kerstfilms, presenteer ik één van mijn grote favorieten: The Christmas Bunny! Het is fantastisch, hoe kan het ook anders met konijnen in de hoofdrol. Geschikt voor alle leeftijden! Bekijk hier de trailer.

Oké, stiekem vind ik Love Actually en The Holiday ook wel heel erg leuk. Niet verder vertellen, hoor.

Meer filmtips nodig? Hier kan je ze allemaal vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

34 reacties op “Filmtips: Kersteditie

 1. Soraya schreef:

  Ohhh I love edward scissorhands. Ik heb hem vroeger talloze keren gekeken, maar nu alweer een tijd niet. Thanks voor de reminder!

  | Reageer op deze reactie
 2. Mique schreef:

  Jeetje, alleen al bij het bekijken van de trailer van The Christmas Bunny zat ik half te huilen.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ah ja, er zitten wel veel zielige stukjes in. Maar het is een kinderfilm dus het is heel veilig om te kijken en uiteindelijk word je er best happy van! 😉

   | Reageer op deze reactie
 3. Veerlez schreef:

  Ik heb ze werkelijk waar allemaal nog niet gezien! Eyes wide shut ligt wel al weken op me te wachten, de dvd dan..
  Nou, ga ik het toch nog druk hebben deze kerst 😮

  | Reageer op deze reactie
 4. Rosa schreef:

  Ja, hoe omschrijf je eyes wide shut :’)

  En verder bedankt voor de tips want dit was precies wat ik nodig had. Vooral de deprimerende lijkt me leuk.

  | Reageer op deze reactie
 5. monique schreef:

  Oh! Ik hou zo van Edward Scissorhands! ‘The Box’ klinkt als een gave film, die ga ik zeker nog kijken!

  | Reageer op deze reactie
 6. Priscilla schreef:

  The Box heb ik toevallig pas gezien. Begon naar mijn mening erg sterk maar op een gegeven moment had ik inderdaad zoiets van “wtf?” Ik had dan ook liever een andere – realistischere – ontknoping gezien.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ja klopt, ik weet ook niet zo goed wat ik er nou van vond. Ik vond het wel heel tof om te zien in ieder geval. Maar soms had ik het idee dat ze het verhaal extra ingewikkeld en filosofisch probeerden te maken terwijl het verhaal eigenlijk best simpel is, ofzo?

   | Reageer op deze reactie
 7. Dagmar schreef:

  Wauw dat zijn nog eens tips, ik ken nog helemaal geen film uit dit lijstje! Superleuk!

  | Reageer op deze reactie
 8. Andrea schreef:

  Ik kijk steevast iedere kerst The Muppets Christmas Carol en Love Actually, maar jouw films zijn veel meer hipsterproof.

  | Reageer op deze reactie
 9. Xaviera schreef:

  De meeste van deze films ken ik nog niet! The box lijkt mij wel erg interessant om te kijken, die gaat op mijn watchlist 🙂 Edward Scissorhands blijft prachtig!

  | Reageer op deze reactie
 10. Saar schreef:

  Oh, geweldig!!! Dit is zo’n lijst die ik net kon gebruiken. Ik vond The Box trouwens een goede film, dus ik denk dat ik die andere ook een keer ga proberen. En ik begin met een konijnenfilm. Ik ben dan geen konijnenfan, maar misschien zijn ze even schattig als Bunny Von D 😀

  | Reageer op deze reactie
 11. Michelle schreef:

  Edward en The Box ken ik al. En wat klinkt The Christmas Bunny scháttig!! En op Netflix, die ga ik zeker kijken :D.

  | Reageer op deze reactie
 12. Lyana schreef:

  Edward scissorhands wil ik al lang zien, ik wist niet dat het zich tijdens kerstmis afspeelde!

  | Reageer op deze reactie
 13. Wouter schreef:

  “The Gremlins” is ook een hele goeie alternatieve kerstfilm. Op Gizmo na is de film alles behalve schattig en zoetsappig.

  | Reageer op deze reactie
 14. Renate schreef:

  Haha, home alone staat juist wel in mijn lijstje. Want jeugdsentiment. En ik heb die film dus serieus in geen tien jaar gezien.

  | Reageer op deze reactie
 15. Milou schreef:

  Wat een leuk lijstje en weer heel anders dan het mijne! Ik ga eyes wife shut nou toch maar eens kijken denk ik… The box vond ik heel vaag en creapy! Maar daarom des te leuker denk ik ook. Die man… Je weet wel welke… Brrr!!!

  | Reageer op deze reactie
 16. cheyenne schreef:

  hiervan heb ik een boel nog niet gezien, top! genoeg te doen tijdens de feestdagen. 😀
  xo, cheyenne

  | Reageer op deze reactie
 17. avc schreef:

  Oeh, hier ga ik zeker wat van bekijken de komende dagen :3

  | Reageer op deze reactie
 18. Ilse schreef:

  Behalve Edward nog geen een gezien… Leuk voor tussen Home Alone en Gremlins door, die ik toch echt weer ga kijken 😉 &The Nightmare Before Christmas natuurlijk!

  | Reageer op deze reactie
 19. Pingback: Sunday’s Finest #2 | SYLVIA KUIJSTEN
 20. Marijke schreef:

  Naast Edward Scissorhands heb ik geen enkele film gezien. Bedankt voor de tips! Ga ze zeker bekijken :).

  | Reageer op deze reactie
 21. margriet schreef:

  Dankzij deze post heb ik nu net the Christmas Bunny gekeken. Man wat een zielige film! Ik heb heel wat bij elkaar zitten snotteren. Mooi hoor. Bedankt voor de tip 🙂

  | Reageer op deze reactie
 22. Paul schreef:

  Iris, als je ‘m nog niet kent: “The Family Stone” is ook niet de typische kerstfilm… maar een film met een rafelig randje.

  | Reageer op deze reactie
 23. Pingback: De leukste kerstartikelen op een rijtje! -MintsandMangos
 24. Mylène schreef:

  Is het erg dat ik alleen de laatste twee films ken? Ik heb de andere films meteen gedownload (ja zo ben ik), want die wil ik wel zien. Wat je trouwens zegt over Eyes Wide Shut, dat je na afloop nog steeds niet weet wat je hebt gezien, heb je Borgman dan ook al gezien? Misschien is het een totaal andere film, maar daar had ik na een week nog steeds een wtf-moment en heb ik zelfs een middagje op internet gezeten om dingen over de film te lezen 😀

  | Reageer op deze reactie
Back to Top