Groene tip #6: Vriezer ontdooien

De tip van vorige week was wat lastiger, met dingen regelen en uitzoeken enzo, daar houd ik ook niet van. Dus deze week een hele makkelijke en praktische tip. Maar leuk? Nou, nee. Tenzij je van schoonmaken houdt. Trouwe lezers weten dat ik niet zo van het opruimen en schoonmaken ben en dat mijn huis best een rommel kan zijn. Understatement. Zo ook mijn koelkast. Er zat op een gegeven moment zoveel ijs in dat er nauwelijks nog een zakje doperwten bij kon.

vriezer ontdooien tip

Wat is het?

Na een tijdje gebruik ontstaat er een dun laagje ijs in je vriezer. Als je je vriezer niet regelmatig ontdooit, kan dit een hele dikke laag ijs worden. (Zoals bij mij, oeps.) Dit komt doordat de watermoleculen in de lucht vastvriezen aan de koude delen van de koelkast. Deze watermoleculen komen in je vriezer als de deur niet goed dicht zit, als je er een warm product inlegt of wanneer het buiten warm is, want warme lucht bevat meer watermoleculen. Er bestaan hyperdeluxe vriezers die zichzelf ontdooien, die heb ik helaas niet dus moet ik het zelf doen. En als ik ergens een hekel aan heb, dan is het wel de koelkast inclusief het vriesvak schoonmaken. Daarom kreeg ik deze week ook een beetje spijt van de Groene Tips categorie op mijn blog, want ik vind het belangrijk dat ik de tips zelf ook daadwerkelijk uitvoer. Dus ik moest er maar eens aan geloven, met heel veel tegenzin.

Waarom?

Wanneer je ijsvorming in je vriezer en/of koelkast hebt, moet het apparaat meer moeite doen om de inhoud koud te houden. Dit verhoogt je energieverbruik aanzienlijk. “Een ijslaagje van 2 millimeter op het vrieselement komt overeen met ongeveer 10% meer energie verbruik.” las ik op internet. Ik heb geen idee of dit echt zo is hoor, ik ben geen expert in huishoudelijke apparatuur, maar ik weet wel dat het gewoon beter is om geen sneeuwklomp in je vriezer te hebben. Alleen al omdat het simpelweg niet handig is, want je verliest er veel ruimte mee. Ook wordt de Smaakpolitie niet blij van al dat ijs in je vriezer, er kunnen namelijk bacteriën en schimmels in groeien. Man man man.

Hoe dan?

Ik zocht naar grootmoeders tips op internet en maakte de koelkast en het vriesvak op de volgende manier schoon:

 • Haal de koelkast/vriezer leeg. Tip: doe dit als het buiten vriest, dan kan je de producten buiten zetten en ontdooien ze niet.
 • Zet de vriezer op 0.
 • Haal grote stukken ijs weg met een houten of plastic lepel.
 • Om het ontdooien wat te versnellen spoot ik er warm water met een plantenspuit op.
 • Maak alles schoon met een sopje. Ik vulde een plantenspuit met water een een scheutje azijn en maakte daar de vriezer en koelkast mee schoon.
 • Droog het daarna goed met een schone, droge doek en zet de producten terug. Klaar!
 • Note to self: niet zolang wachten tot er een mini-Noordpool in de koelkast zit, maar regelmatig ontdooien zodat het schoonmaken niet elke keer zo’n hels karwij is.
 • Note to self 2: niet vergeten de koelkast weer aan te zetten na het schoonmaken…. De volgende dag zag ik dat de koelkast nog steeds op 0 stond. Niet erg slim.

Ik las ook dat het belangrijk is om het rooster aan de achterkant van de koelkast één keer per jaar goed af te stoffen. Als het rooster verstoft is, kan de warmte niet goed worden afgevoerd wat er ook weer voor zorgt dat er extra energie wordt verbruikt. Weer wat geleerd.

 • Moeilijkheidsgraad: 3/10
 • Kosten: Gratis (en uiteindelijk bespaar je er zelfs een paar centen mee omdat je energieverspilling voorkomt!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

39 reacties op “Groene tip #6: Vriezer ontdooien

 1. tamara schreef:

  je bent niet de enige. mijn koelkast maak ik nog wel eens schoon maar mijn diepvries ontdooien doe ik maar een keer per jaar. heb er ook een hekel aan.

  | Reageer op deze reactie
 2. Lotte schreef:

  Ja je bent fantastisch! Toevallig zat ik gisteren te denken: ‘ik moet mijn vriezer ontdooien, maar hoe’. Bij mij ook een Noordpool….het is zo erg dat sommige laadjes niet goed dicht gaan…

  | Reageer op deze reactie
 3. ingrid schreef:

  Dit moet ik ook eens gaan doen. Helaas vriest het nog niet;)

  | Reageer op deze reactie
  1. Angelique schreef:

   Hoe vaak ik mijn moeder wel niet vloekend en tierend de vriezer heb zien schoonmaken vroeger, haha.

   | Reageer op deze reactie
   1. iris schreef:

    Ja dat komt mij wel bekend voor :p Ik heb zo’n klein koelkastje, dus dan moet ik er steeds gehurkt voor zitten, en om mij heen staat van alles dat dan weer omvalt, en dan komen er waterspetters op mijn kleren en op de grond, natte sokken, iehhh. Nou, ik ben blij dat ‘ie weer schoon is. En als ik later groot ben neem ik ook zo’n superdeluxe vriezer waar geen mini-Noordpool in kan ontstaan 😀

    | Reageer op deze reactie
 4. Bente schreef:

  Oh ja, dit is iets wat ik echt vaker zou moeten doen maar wat zo’n vervelend klusje is dat het echt maximaal 1 keer per jaar gedaan wordt hier…

  | Reageer op deze reactie
 5. cheyenne schreef:

  wat een goeie tip! ik moet dit ook dringend doen, maar weet nooit hoe te beginnen. thanks. 😀
  xo, cheyenne

  | Reageer op deze reactie
 6. Frederique schreef:

  Sowieso kan het geen kwaad om je diepvries regelmatig te controleren. Kan je meteen die vergeten dingen die er al drie jaar in liggen een keertje opruimen 😉

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Haha precies! Komt mij helemaaaal niet bekend voor hoor, kuch.

   | Reageer op deze reactie
 7. Dagmar schreef:

  Wauw ik ben maar gelijk even gaan kijken bij onze vriezer en ik vind het heel jammer om te moeten constateren dat ik er straks ook aan mag geloven, maar wat een goede tip! Heel erg bedankt voor het delen!

  | Reageer op deze reactie
 8. Daniëlle schreef:

  Hoewel ik mijn vriezertje wel mis, ben ik blij dat ik nu een koelkast heb zonder vriezer. Wat vond ik dat ontdooien een drama! Ik wachtte er altijd veel te lang mee, totdat het deurtje haast niet meer opende. En daar zat ik dan, met warm water en een föhn. Brr.

  | Reageer op deze reactie
 9. Mirjam schreef:

  Dit is een mooie voor januari! Dan is de vriezer bijna leeggegeten, scheelt ook weer.

  | Reageer op deze reactie
 10. Lauriëtte schreef:

  Eerlijk gezegd wist ik niet dat het in relatie stond tot energieverbruik! Ik heb laatst onze vriezer een dag op een mini kiertje laten staan.. (Vond ik ook echt niet grappig van mezelf) en nu is die dus voor de helft bevroren maar onze vriezer is er zo’n eentje die zegt zichzelf te ontdooien dus ik wacht het nog even een weekje af! 😉 Daarna ga ik hem zelf ontdooien, goede tip! 😀

  | Reageer op deze reactie
 11. 'm(i)e' schreef:

  ik heb dat gelukkig al lang niet meer moeten doen want in mijn diepvries heb ik dat niet meer. Maar vroeger moest dat wel regelmatig ( en ik haatte dat gewoon ) en in heb nog wat tips die het makkelijker kunnen maken :
  – zet een kommetje kokend water in de lege diepvries zodat de warme damp het ijs wat doet smelten. Dan kan je het makkelijker verwijderen.
  – gebruik een spatel of zo ( iets plat en zeker niet scherp! ) om de stukken ijs weg te schrapen/duwen …
  – je kan de inhoud van je diepvries ook in diepvrieszakken steken die je in de supermarkt aan de kassa kan kopen terwijl je de diepvries reinigt, of de inhoud in je donsdeken wikkelen ( dat houdt namelijk de koude vast )

  | Reageer op deze reactie
 12. Xaviera schreef:

  Ik heb net een paar dagen gelegen het rooster achter mijn koelkast afgestoft, score! 😀 Handige tips allemaal, ik ontdooi mijn vriezer meestal 2x per jaar. Het fijnste vind ik het om een pannetje met gekookt water in de vriezer te zetten (op een theedoek zodat de pan niet vastvriest haha), dan is het ijs zo gesmolten!

  | Reageer op deze reactie
 13. Iris schreef:

  Dit is echt zo’n klus van: “Nah, doe ik morgen/volgende week/ooit wel.”.

  | Reageer op deze reactie
 14. Michelle schreef:

  Ik was zo blij met je groene tips, kom je nu hier mee aanzetten. Dit kan niet hoor Iris!! Nu voel ik me net zo lang schuldig totdat ik die rotvriezer ontdooid heb. AAAARGH. Jouw schuld!! (Geintje natuurlijk, je groene tips zijn awesome <3.)

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Hahahaha sorry!! Ik was zelf ook even niet zo blij meer met mijn eigen tips :p Maar elke keer als ik nu mijn koelkast open zwaai ben ik wel weer happy omdat het zo shiny schoon is allemaal! Dus het is de ellende waard uiteindelijk :p

   | Reageer op deze reactie
 15. Galina schreef:

  Ik heb een vrieskist, je weet wel, zo een ding dat je van boven kunt open maken. Soms onhandig omdat het niet altijd overzichtelijk is, maar hij is inclusief in- en uitladen binnen een kwartiertje ijsvrij, dus maak hem regelmatig schoon, maar vanaf nu ga ik dan ook denken ‘kijk mij nou helemaal milieuvriendelijk zijn enzo’ 😉

  | Reageer op deze reactie
 16. Dominique schreef:

  ontdooit* in de tweede alinea

  Goeie tip, dit moet ik ook gauw eens doen!

  | Reageer op deze reactie
 17. Nancy schreef:

  Oh bah. Ik zit al 4 jaar tegen deze klus op te hikken. Vier jaar terug hebben we per ongeluk de stekker van de vriezer uit het stopcontact getrokken (die zit samen op één groep met de vaatwasser, we dachten slim te zijn en die vaatwasser geen stroom te laten trekken) toen we op vakantie gingen. Gelukkig hadden we al het vlees opgegeten, maar de ingevroren aardbeien konden we als snot onder de vriezer vandaan schrapen. Gatver-de-gatverredamme! Inmiddels is het dus weer 4 jaar geleden en staat dit kloteklusje inmiddels diezelfde jaren op mijn to do lijst. Ik wachtte altijd op die dag dat ik én vrij was en dat het buiten vroor. Goed, nooit van gekomen dus vandaag is De Dag. Het vriest niet buiten, maar ik ben wel vrij en dat helse karwei moet er maar eens van komen. Ik ga huilend mijn ijs verwijderen, thanks for de reminder Iris! 😉

  | Reageer op deze reactie
 18. Littlebibsy schreef:

  Als student probeer ik dit elke vakantie te doen. Dan ben ik toch niet op kot. En zo weet ik nog eens wat er in mijn frigo zit. Zo kan mijn koelkast soms meerdere weken na elkaar uit liggen.

  | Reageer op deze reactie
 19. Pingback: Januari Goals
 20. Pingback: Gigi Natuurlijk
 21. Pingback: 10x de beste Groene Tips | IKBENIRISNIET
Back to Top