Groene tip #6: Vriezer ontdooien

De tip van vorige week was wat lastiger, met dingen regelen en uitzoeken enzo, daar houd ik ook niet van. Dus deze week een hele makkelijke en praktische tip. Maar leuk? Nou, nee. Tenzij je van schoonmaken houdt. Trouwe lezers weten dat ik niet zo van het opruimen en schoonmaken ben en dat mijn huis best een rommel kan zijn. Understatement. Zo ook mijn koelkast. Er zat op een gegeven moment zoveel ijs in dat er nauwelijks nog een zakje doperwten bij kon.

vriezer ontdooien tip

Wat is het?

Na een tijdje gebruik ontstaat er een dun laagje ijs in je vriezer. Als je je vriezer niet regelmatig ontdooit, kan dit een hele dikke laag ijs worden. (Zoals bij mij, oeps.) Dit komt doordat de watermoleculen in de lucht vastvriezen aan de koude delen van de koelkast. Deze watermoleculen komen in je vriezer als de deur niet goed dicht zit, als je er een warm product inlegt of wanneer het buiten warm is, want warme lucht bevat meer watermoleculen. Er bestaan hyperdeluxe vriezers die zichzelf ontdooien, die heb ik helaas niet dus moet ik het zelf doen. En als ik ergens een hekel aan heb, dan is het wel de koelkast inclusief het vriesvak schoonmaken. Daarom kreeg ik deze week ook een beetje spijt van de Groene Tips categorie op mijn blog, want ik vind het belangrijk dat ik de tips zelf ook daadwerkelijk uitvoer. Dus ik moest er maar eens aan geloven, met heel veel tegenzin.

Waarom?

Wanneer je ijsvorming in je vriezer en/of koelkast hebt, moet het apparaat meer moeite doen om de inhoud koud te houden. Dit verhoogt je energieverbruik aanzienlijk. “Een ijslaagje van 2 millimeter op het vrieselement komt overeen met ongeveer 10% meer energie verbruik.” las ik op internet. Ik heb geen idee of dit echt zo is hoor, ik ben geen expert in huishoudelijke apparatuur, maar ik weet wel dat het gewoon beter is om geen sneeuwklomp in je vriezer te hebben. Alleen al omdat het simpelweg niet handig is, want je verliest er veel ruimte mee. Ook wordt de Smaakpolitie niet blij van al dat ijs in je vriezer, er kunnen namelijk bacteriën en schimmels in groeien. Man man man.

Hoe dan?

Ik zocht naar grootmoeders tips op internet en maakte de koelkast en het vriesvak op de volgende manier schoon:

  • Haal de koelkast/vriezer leeg. Tip: doe dit als het buiten vriest, dan kan je de producten buiten zetten en ontdooien ze niet.
  • Zet de vriezer op 0.
  • Haal grote stukken ijs weg met een houten of plastic lepel.
  • Om het ontdooien wat te versnellen spoot ik er warm water met een plantenspuit op.
  • Maak alles schoon met een sopje. Ik vulde een plantenspuit met water een een scheutje azijn en maakte daar de vriezer en koelkast mee schoon.
  • Droog het daarna goed met een schone, droge doek en zet de producten terug. Klaar!
  • Note to self: niet zolang wachten tot er een mini-Noordpool in de koelkast zit, maar regelmatig ontdooien zodat het schoonmaken niet elke keer zo’n hels karwij is.
  • Note to self 2: niet vergeten de koelkast weer aan te zetten na het schoonmaken…. De volgende dag zag ik dat de koelkast nog steeds op 0 stond. Niet erg slim.

Ik las ook dat het belangrijk is om het rooster aan de achterkant van de koelkast één keer per jaar goed af te stoffen. Als het rooster verstoft is, kan de warmte niet goed worden afgevoerd wat er ook weer voor zorgt dat er extra energie wordt verbruikt. Weer wat geleerd.

  • Moeilijkheidsgraad: 3/10
  • Kosten: Gratis (en uiteindelijk bespaar je er zelfs een paar centen mee omdat je energieverspilling voorkomt!)
Back to Top